​50 цікавих фактів про зябликів

  1. Зяблики — співочі птахи сімейства в’юркових.
  2. Cлово «зяблик» тісно пов’язане зі словами “мерзнути”, “зяблий”, що означають холод, холоднечу. А латинське «зяблик» — «фрінгілла», «фрігілла» — так само близько стикається з “фрігор” — “холод”, “фрінгере” — “мерзнути”. Дві мови створюють слово однаковим прийомом, хоча кожен зі свого “матеріалу”.
  3. І це неспроста: пташки ці прилітають одними з перших, самої ранньою весною, тобто вони повертаються до кінця березня, коли сніг ще не скрізь розтанув.
  4. Але це не єдина версія походження назви цих птахів. Нахохлившийся вид і різке обривання трелі наводять на думку про те, що птах мерзне, від холоду у неї перехоплює подих.
  5. Навіть є прикмета, яка свідчить, що жайворонок співає до тепла, а зяблик до морозу. Але, швидше за все, ранньою весною зяблик співає до заморозків.
  6. Зяблик розміром з горобця, довжина тіла становить близько 14,5 сантиметрів. Розмах крил 24,5-28,5 сантиметрів. Вага зяблика становить 15-40 грам.
  7. Самці зяблика є одним з найбільш яскраво забарвлених птахів в Європі. Їх легко впізнати по сірувато-блакитному тімені, рудувато-коричневих грудей, каштановій спині і пляшково-зеленій основі хвоста.
САМКА І САМЕЦЬ ЗЯБЛИКІВ
  1. Самки зябликів не такі яскраві. Їх тіло вкрите коричневими пір’їнками, на крилах і хвості у них є білі вози.
  2. Багато хто впевнений, що зяблик перелітний птах. Але це залежить від місця поселення. Зграї, облюбували середню смугу Росії, Сибір взимку відправляються на узбережжя Середземного моря, до заплав водойм Середньої Азії. Деякі зграї досягають Канарських, Британських островів, Північної Африки, представленої Марокко, Тунісом, Алжиром.
  3. Якщо зяблики спочатку оселилися в південних районах, то ведуть осілий спосіб життя або кочують на невеликі відстані в сусідні регіони, не перетинаючи кордони країни.
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ЗЯБЛИК
  1. На більшій частині України, колишніх сусідніх країн, країн Західної Європи і Близького Сходу найпоширеніший зяблик — Європейський.
  2. Середня довжина тіла Європейського зяблика 16 сантиметрів, хвоста — 7 сантиметрів, вага 22 грами. Його довгий 11-міліметровий гострий дзьоб забарвлений в бурий колір, крім шлюбного періоду, коли з’являється блакитний відтінок. Вся нижня частина, горло і щоки — коричнево-бурі або винні, спинка на тон світліше.
  3. Шия і шапочка на голові у зяблика сіро-блакитного кольору, над дзьобом виділяється контрастна чорна пляма. Трохи нижче спинки забарвлення включає жовті і зелені тони. Крила окреслені білою облямівкою. Білі плями, розташовані навскоси присутні з боків хвостового оперення.
  4. Таке інтенсивне забарвлення прикрашає самців, починаючи з другого року життя. Зяблик в шлюбному оперенні виглядає ошатно.
  5. Самочки і пташенята, що підросли набагато блідіше, не такі виразні. Переважають бурі і сіруваті тони.
  6. Крім Європейського зяблика на території України зустрічаються ще 3 підвиди: Кавказький, Гірканський, Копетдагський.
ЗВИЧАЙНИЙ ЗЯБЛИК
  1. Кавказький підвид. Влітку ці зяблики мешкають в Криму, на Кавказі. Взимку зустрічається в Північному Ірані, півдні Закавказзя.
  2. Селяться вони в лісах передгір’я, гір на висоті до 2,5 тисяч метрів над рівнем моря.
  3. Довжина тіла у них до 13 сантиметрів, масивний високий дзьоб, забарвлення як у Європейського зяблика. Відмінні риси-призовний “пинькающий” крик, більше схожий на позив великої синиці, менш привабливі вокальні дані.
  4. Гірканський підвид зябликів темного забарвлення, дрібних форм. Поселення виявлені в Північному Ірані, гніздується в південних районах закаспія. Спинка – темно-коричнева, низ з червоним відтінком, голова, шия темно-попелясті.
  5. Селяться зяблики в листяних, змішаних, хвойних лісах. Не люблять вони глуху тайгу, де проблематично відшукувати корм на землі.
  6. Перевагу ці птахи віддають рідкісним світлим лісовим масивам і штучним насадженням з дорослими деревами, прохолодним мікрокліматом. Часто зустрічаються в парковій зоні, на дачних, садових присадибних ділянках.
  7. У період спарювання і гніздування створюють зяблики пари, решту часу тримаються зграями.
  8. Завдяки витривалості, невибагливості і швидкої пристосовності до середовища проживання зяблики дуже поширені в Європі. Їх чисельність досягає 95 мільйонів пар.
  9. При польоті зяблики тихий щебет і коротке «пінькання».
  10. Копетдагський підвид зябликів. Птахи ці бліді, з об’ємними ділянками білого забарвлення на хвості і крилах.
  11. Ареал їх поширення – території туркменського багатогір’я Копетдаг. Орнітологи допускають, що цей підвид — варіація гірканського зяблика.
  12. Орнітологи виявляли гнізда на висоті 15 метрів, 40 сантиметрів, але основна кількість розташовується від метра до чотирьох від землі на широких лапах хвойних порід або в розвилках гілок ближче до стовбура. 2
  13. Створенням житла для майбутніх пташенят займається самка зяблика, хоча в зборі будівельного матеріалу беруть участь обидва майбутніх батьків. Ранній початок облаштування не означає швидкого відкладання яєць. Іноді будівництво затягується на тривалий термін через погану погоду.
  14. Якщо вибрано дерево з темною корою, то вити гніздечко доводиться по кілька разів, починаючи з нуля. Добре проглядаємий об’єкт привертає увагу інших птахів, які користуючись моментом, розтягують і використовують матеріали для облаштування своїх місць для кладок.
ГНІЗДО ЗЯБЛИКІВ
  1. Навчені гірким досвідом, зяблики надалі добре маскують житла, практично невидимі з боку.
  2. При русі по землі зяблики або стрибають швидкими і легкими стрибками, або ходять, переставляючи послідовно обидві ноги.
  3. Часто зяблики полігамні – запліднивши одну самку, самець може спаровуватися і з іншого. Хоча в турботі про пташенят більшу участь беруть самки, самці також беруть участь у вигодовуванні (навіть якщо пташенята — потомство іншого самця), охороняють територію, попереджають про присутність хижака.
  4. Кладка складається з 4-7 яєць, забарвлених в блідий блакитно-зелений або червонувато-зелений колір з рожево-фіолетовими плямами. Розміри яєць: (17-23) х (13-15) міліметрів.
  5. Під час будівництва гнізда самка зяблика близько 1300 разів злітає вниз за будматеріалом і повертається з ним в гніздо.
ЯЙЦЯ ЗЯБЛИКІВ
  1. Щоб дізнатися, як виводять потомство зяблики, потрібно вести за ними спостереження, починаючи з другої декади травня. В цей час непоказна самка з оперенням, що зливається з навколишнім середовищем, відкладає яйця. Їх налічується від трьох до семи штук. Забарвлення бліде зеленуватого і блакитного відтінків з розмитими червоними або ближче до фіолетового кольору дрібними вкрапленнями.
  2. Два тижні висиджування кладки самець невпинно проявляє турботу про подругу і майбутній виводок, приносячи корм, захищаючи гніздо від природних ворогів. Пташенята зяблика прокльовуються з шкаралупи червоними, голими з пухом на голові, спині.
ЗЯБЛИК З ПТАШЕНЯМ
  1. Батьки годують їх протягом 14 днів. У період інтенсивного росту потрібно виключно тваринний білок. Пізніше, раціон розбавляється насінням, зерном.
  2. Після того як молоді птахи встають на крило, вони не відлітають далеко від гнізда, а продовжують приймати їжу від батьків ще днів сім.
  3. У регіонах з жарким кліматом самки в’юркових висиджують ще одну кладку, де яєць менше, ніж у першій. Остаточний виліт молодняку з гнізда відбувається в серпні. У вересні птахи стають цілком самостійними.
ПІСНЯ ЗЯБЛИКА
  1. Спів зяблика починається з посвисту, переходить в трелі, що повторюються кожні три секунди, і закінчується різким уривчастим звуком — розчерком. Тому пісню зяблика можна розділити на три послідовні частини — заспівавши, трель, розчерк.
  2. Така структура пісні характерна для всіх дорослих самців (самка зяблика зазвичай так вокально не реалізується). Якщо окрема особина виконує 3-6 мелодії, то популяція налічує до двадцяти.
  3. Мелодії варіюються в залежності від підвиду, місця проживання. Чим старше самець, тим різноманітніше його рулади, так як з часом накопичується досвід, переймають у родичів, інших видів. Самки, підросли пташенята здатні тільки на спрощені, одноманітні звуки.
  4. Якщо навесні птах співає голосно і охоче, то до середини літа настає період линьки і її чутно рідко. Мелодії вже звучать приглушено.
  5. Звуки зяблика привабливі і дзвінки. У різних ситуаціях – в разі небезпеки (“ці”, “хьют”, “тью”), зльоту (“тюп”), залицяння (“ксіп”), жебрацтва (“чірруп”) птах видає до семи сигналів.
  6. Довгий час вважалося, що звуком «рю-рю» в’юркові попереджають про дощ. Але останні спостереження показали, що ніякого зв’язку між «рюрюканням» і погодним явищем не існує. Сигнал відповідає тривожному стану птиці.
  7. В Англії в минулому столітті проводилися навіть конкурси зябликів – хто з них за годину більше виконає свою пісеньку. Пісню зяблика звуть “боєм”.
  8. Незважаючи на те, що зяблики швидко літають, вони більшу частину часу проводять на землі, пересуваючись стрибками в пошуках корму. Через це часто гинуть від нападу хижаків.
  9. У цих птахів багато природних ворогів: білки, горностаї, великі птахи (сорока, сойка, ворона, дятел). У період гніздування вони знищують кладки і маленьких пташенят.
  10. Блакитна пір’їнка зяблика може стати талісманом: за старих часів такі пір’ячка вважали оберегом сімейного щастя.

Додати коментар