​50 цікавих фактів про єнотів

  1. Єноти – це хижі ссавці, вони відносяться до сімейства єнотових.
  2. У роду цього сімейства вчені виділяють наступні види: єнот-полоскун, який розділяється на 22 підвиди; єнот-ракоїд; косумельский єнот і гваделупський єнот.
  3. Єноти – далекі родичі ведмедів.
  4. Найближчими побратимами єнотів вважаються носухи, какоміцлі і кінкажу.
  5. Найчастіше єноти живуть в лісах, а особливо облюбували околиці водойм. Хороші адаптивні здібності допомагають їм пристосовуватися до нової обстановки. Нерідко єнотів можна спостерігати на околицях міст і в парках.
  6. Довжина тулуба у цих тварин досягає від 45 до 60 сантиметрів. Маса різних видів варіюється від 2-5 до 8-12 кг. статурою єнот схожий на невелику собаку або лисицю, проте його лапи відрізняються більш витягнутими подушечками, які злегка нагадують людські долоні.
  7. Дана від природи будова кінцівок дозволяє звірку володіти чудовою хваткою. Хвіст у єнота довгий, а ось мордочка навпаки злегка укорочена. Всі види цих ссавців мають схожу сірувато-бурого забарвлення.
  8. Ореол проживання всіх видів єнотів виглядає наступним чином: єнот-полоскун – одного разу був завезений на євразійський континент. Єнот-ракоїд водитися тільки на території Центральної і Південної Америки.
  9. Косумельського і гваделупського єнота можна зустріти виключно на обмежених територіях Північної і Центральної Америки.
  10. Перші спогади про цих звіряток можна знайти у Христофора Колумба – і вже з того часу вчені почали активно дискутувати, до якого саме виду належать ці тварини. Одні стверджували, що єноти — це собаки, інші – Борсуки, треті називали їх кішками, були пропозиції вважати їх ведмедями. І лише кілька століть потому, в кінці XVIII століття, їм виділили спеціальний рід єнотів (Procyon), що в перекладі означає «Схожий на собаку».
Єнот-полоскун
  1. Батьківщиною єнота-полоскуна вважається Північна і Центральна Америка, звідки згодом вони були завезені на територію Євразії. Завдяки своєму вмінню швидко адаптуватися до навколишнього середовища, вони досить швидко поширилися по континенту. Цей вид єнотів, в свою чергу, розділяється на 22 підвиди, один з яких вимер в середині минулого століття.
  2. У Україні водяться у Бродівському районі Львівської області і півночі.
  3. Єнот-полоскун, який живе в північних широтах, на відміну від південних побратимів, впадає в сплячку, при цьому перед тим, як заснути, він буквально жиріє: вага здатна збільшитися в 2-3 рази і досягти 20 кг.
  4. Відмінною особливістю вовни єнота є те, що вона на 90% складається з дуже густого підшерстя, основне призначення якого – не дати тварині замерзнути в холодній воді.
  5. На лапах у єнота знаходиться тисячі дотикових рецепторів, з їх допомогою тварина здатна визначити об’єкт, навіть не дивлячись на нього. У воді дія рецепторів тільки посилюється, тому у єнотів така любов до полоскання.
Єнот-ракоїд
  1. Єнот-ракоїд мешкає в Центральній і Південній Америці.
  2. Хутро єнотів, незалежно від виду, сіро-бурого кольору, разом з тим, по довжині воно відрізняється. Найкоротше у ракоїда, У інших – значно довше і густіше.
  3. Суглоби задніх лап у єнотів вигинаються на 180 градусів.
  1. Незважаючи на те, що єноти – це хижі тварини, насправді вони – всеїдні, оскільки не гребують і рослинною їжею.
  2. За своїм характером єноти надзвичайно миролюбні і доброзичливі, активні, допитливі, винахідливі і мають досить високий рівнь інтелекту – вони цілком здатні вчитися і пам’ятати рішення тієї чи іншої задачі протягом трьох років.
Косумельский єнот
  1. Косумельський і гваделупський єноти-тварини – ендеміки, зустрічаються тільки в Північній або Центральній Америці і проживають на досить-таки обмеженій території.
  2. Незважаючи на те, що тварина ця абсолютно не агресивна, боягузливою її однозначно не назвеш. При чому, бажання захистити себе звірята проявляють вже в тримісячному віці – в разі небезпеки вони загрозливо гарчать і навіть кусаються.
  3. Якщо ж напасти на дорослого єнота, то оборонятися він буде надзвичайно активно – гарчати, кусати, дряпатися. Якщо є можливість уникнути бійки, він нею скористається-побачивши ворога заздалегідь, він постарається втекти, а якщо не вийде, то він впаде на землю і прикинеться мертвим. Б’ється він вже тоді, коли і цей прийом не спрацьовує – в хід тоді йдуть кігті, зуби і природна спритність.
  4. Зазвичай будинок єнота розташований недалеко від води, уподобавши для себе дупло у відповідному дереві – зазвичай розмір діаметра входу в його нове житло становить від 12 до 19 см і розташовується в 30 см від землі.
  5. Виявити будинок єнота неважко: кора на стовбурі такого дерева дуже сильно подряпана і на ній можна помітити чимало шерстинок. Крім основного місця проживання, єнот про всяк випадок має ще кілька притулків, але спати воліє все-таки в головному.
  6. Якщо відповідного дупла поблизу не виявляється, він цілком здатний оселитися в ущелині між камінням, між поваленими стовбурами дерев і навіть в купі хмизу.
  7. А може і залізти під землю, відшукавши відповідну покинуту нору (наприклад, борсуків), оскільки самостійно рити їх єноти не вміють.
  1. Єнот надзвичайно легко адаптується, тому нерідко будинок єнота розташовується біля якогось населеного пункту, в плодових садах або навіть в парку, звичайно, якщо там їм припаде до душі. При цьому облюбувавши територію, він рідко, коли віддаляється від неї більш ніж на 1,5 км – і то, для цього потрібні дуже вагомі причини.
  2. Єноти ніколи не риють собі нори, вони вважають за краще займати чужі. Але більш кращим для них житлом є дупла дерев.
  3. Самки відтворювати потомство готові вже в рік-півтора, самці – в два. Найважчим випробуванням для єнота вважається його перша зима – якщо він зумів вижити в морози, значить, проживе ще довго.
  4. Взимку єноти впадають в сплячку, їх сон не глибокий, вони часто прокидаються. А в південних регіонах звірки і зовсім взимку не сплять.
  5. Тривалість самої сплячки залежить від тривалості холодів – найдовше сплять канадські єноти, близько 4-5 місяців, тоді як на півдні Північної Америки полоскуни не сплять взагалі.
  1. В кінці лютого, початку березня, єнот-самець відчуває, що прийшла пора заводити потомство, і відправляється шукати собі подруг – це мало не єдина причина, здатна змусити його піти зі своєї ділянки.
  2. Самку, готову до спаровування, він виявляє по запаху, при цьому процедура його залицяння досить коротка. Після спарювання самець залишає самку і відразу ж відправляється на пошуки інших, самка залишається одна і виношує дитинчат, перед народженням яких стає надзвичайно агресивною, проганяючи абсолютно всіх родичів, що в цей час виявляються поблизу.
  3. .Вагітність триває 60 днів, народжує самка в своєму лігві, на світ з’являється від двох до п’яти малюків, при цьому помічено, що північні єноти більш плідні, ніж їх південні родичі.
  4. Дитинчата цих звірків народжуються сліпими і глухими, а вага їх не перевищує 75 грам. Цікаво, що любителі єнотів досі не визначилися, є у них шерсть чи ні. Не викликає сумнівів той факт, що чорно-білі відмітини на морді проступають практично відразу, а на десятий день позначаються досить чітко. Хутро малюків відразу після народження починає посилено рости – і коли дитинчам виповнюється по два місяці, він нічим не поступається шубі батьків.
  5. Першу тверду їжу єнотики починають пробувати не раніше дев’ятого тижня, коли підростають молочні зуби (рости вони починають, коли їм виповнюється місяць), зате нору залишати починають трохи раніше під уважним материнським наглядом.
  1. З матір’ю малюки спілкуються за допомогою звуків – посвистують або пронизливо кричать, в залежності від того, що їм потрібно – молока або ласки.
  2. Мати, в свою чергу, також багато спілкується з малечею, за допомогою бурчання і урчання. Чим старше стають маленькі єноти, тим менше і тихіше вони висловлюються, а потім, покинувши матір і увійшовши в самостійне життя (а це відбувається досить швидко – восени або взимку), використовують звуки лише для того, щоб знайти і поспілкуватися з родичами. Єнот-полоскун входить у доросле життя досить рано, а саме у віці чотирьох-п’яти місяців.
  3. Єдиними місцями, де навряд чи можна зустріти будинок єнота, є хвойні ліси, а також місця, де мало водойм. Також не люблять ці тварини регіони з дуже суворими зимами.
Гваделупський єнот
  1. Гваделупський вид єнотів вважається вимираючим.
  2. Навесні і на початку літа єнот вважає за краще вживати тваринну їжу. Для цього він, спустившись з дерев у пошуках їжі, пересувається повільно, часто зупиняючись і вишукуючи на землі що-небудь їстівне. На живих дрібних істот реагує миттєво.
  3. Зробивши кілька стрибків і наздогнавши жертву, він хапає здобич і з апетитом поїдає, бурчачи і плямкаючи при цьому. Під час посухи, коли їх основна їжа (Жаби і раки) зустрічаються рідко, єноти не гребують мишоподібними гризунами, жуками, здатні зловити і з’їсти змію, збирають пташині яйця, їдять пташенят, можуть залізти і в курник.
  4. У воді цей звір полює трохи інакше, оскільки розгледіти або відчути здобич в темряві дуже навіть непросто, можна навіть сказати – проблематично. Тому полювання відбувається наступним чином: єнот опускає в воду лапи і водить ними по дну, обстежуючи не тільки грунт, але і корчі; в кінці кінців, його надчутливі пальці наштовхують на видобуток і моментально хапають її, споліскуючи при цьому. Особливо ретельно це роблять єноти-полоскуни.
  1. Вони не тільки миють здобич, але і визначають її точні властивості. У воді його пальці набагато чутливіші, ніж зовні, тому допомагають йому точно визначити, чи їстівна здобич і чи готова до вживання. Наприклад, якщо єноту вдається зловити рака або краба, він, витягнувши улов з води, з усієї сили б’є його об каміння, після чого знову опускає в воду, щоб визначити, живий видобуток, чи ні.
  2. Єноти прекрасно лазять по деревах і можуть без особливих зусиль повиснути на гілці. При цьому ступні їх задніх лапок повертаються майже на 180 градусів.
  3. Єноти одні з небагатьох ссавців, які здатні спускатися з висоти вниз головою.
  4. Єноти – тварини самі по собі дуже здорові, різні хвороби до них майже не чіпляються і при сприятливих обставинах вони цілком здатні прожити від 12 до 20 років.
  5. Незважаючи на всю свою дружелюбність, єноти воліють вести самотній спосіб життя (єдиний виняток становить зимовий період, коли вони впадають в сплячку – в цьому випадку в одному притулок нерідко засипають відразу кілька особин).
  6. В кінці літа і початку осені цей звір віддає перевагу рослинній їжі – в основному ягодам, фруктам, горіхам, жолудів. Оскільки єноти не уникають навідуватися в поселення людини, вони часто бувають в садах, городах, полях. Якщо в той чи інший рік фрукти і ягоди дали поганий урожай, вони не погребують і зерновими. У пошуках чого-небудь смачненького вони цілком здатні поритися і на смітнику.

Додати коментар