85 цікавих фактів про броненосців

1. Броненосці – це єдині ссавці з тілом, покритим твердим панциром.

2. Вони також відносяться до числа небагатьох ссавців, що відкладають яйця.

3. Свою назву броненосці отримали на честь конкістадорів, іспанських воїнів, закованих у сталеві лати.

4. Батьківщиною цих тварин вважається Південна Америка, але броненосці мешкають також і в Центральній та Північній Америці, а також у Мексиці.

5. В епоху плейстоцену в Південній і Центральній Америці мешкали гліптодони — гігантські родичі сучасних броненосців. Своїми розмірами і габаритами глиптодон скидався на «Фольксваген „Жук“» Довжина тіла предків броненосців сягала 3-х метрів.

6. Зараз гігантські броненосці важать близько 32 кілограмів і сягають півтора метра в довжину.

7. Найменший броненосець плащеносний — часто не перевищує 15 сантиметрів в довжину.

8. Іноді броненосців плутають з панголинами. Але панголини, або ящери — це окремий загін плацентарних ссавців.

9. Броненосці – це тварини, які отримали свою назву завдяки панцира, що покриває їх тіло. Саме ця броня, яка складається з кісткових пластин, дозволила вижити їх давнім предкам.

10. Панцир цих тварин – це кістка, яка росте прямо з їх хребців. Міцний панцир надійно захищає верхню частину тіла тварини, вона складається з твердих пластин, які покриті ороговілим шаром шкіри. Все це допомагає броненосцям захищатися від хижих звірів.

БРОНЕНОСЦІ ЗГОРТАЮТЬСЯ В КЛУБОК

11. Пластини також розташовані на плечах і стегнах. На спині вони складаються з поясків, між якими є шкірястий прошарок, який дозволяє тваринам у разі небезпеки згортатися в клубок.

12. Але тільки один вид цих тварин може згорнутися в кульку, щоб захистити себе від нападу. Ті броненосці, які в кулю згортатися не вміють, при нападі або втечуть, або будуть рити яму, де можна сховатися.

13. Голова, верхня частина лап і хвоста, як правило, також захищені бронею. Тому самою уразливою частиною броненосців є нижня частина тіла, яка має тільки щетинистий волосяний покрив.

14. Зараз налічується близько 20 видів цих особин і 9 родів, об’єднаних в такі групи: щетинисті; твердо панцерні; кульові; великі; плащеносні.

15. З існуючих 20 видів броненосців, в Північній Америці живе тільки один з них. Інші водяться в Південній Америці.

16. Ці тварини живуть у тропічних лісах, на луках і навіть в напівпосушливих місцях.

ГОЛОВОХВОСТІ БРОНЕНОСЦІ

17. Броненосці головохвості. Цей вид має середні габарити, довжина тулуба становить близько 35-80 см, маса тіла – 36-40 кілограм. Відмінною характеристикою цього виду є хвіст тварини, він не захищений кістковими наростами.

18. Ці тварини мають широку мордочку з прямо поставленими вухами. На кожній кінцівці 5 пальців, причому середній набагато більше інших. Тіло їх вкрите 9-13 рухомими пластинами. Окрас темний, майже чорний.

19. Термін життя цього виду броненосців в природному середовищі існування – 11 років, виживання в неволі дуже низька.

ДЕВЯТИПОЯСНІ БРОНЕНОСЦІ

20. Девятипоясні – найбільш відомий і добре вивчений вид броненосців. Ці звірки відмінно пристосовується до навколишнього середовища, тому зустрічається повсюдно.

21. Ареал їх проживання – широкий, поширені вони не тільки на більшій частині США, але також і в Мексиці.

22. Девятипоясні броненосці люблять рити нори на річкових берегах біля зелених чагарників і дерев, вони також можуть долати незначні відстані вплав. За цю особливість їх називають морськими броненосцями, тварина може затримувати дихання до 5-7 хвилин.

ЩЕТИНИСТІ БРОНЕНОСЦІ

23. Щетинисті броненосці. Їх характерною особливістю є невеликі розміри, довжина тіла рідко перевищує 45 сантиметрів. Вага – 3.5-3 кілограми, тривалість їх життя близько 10 років.

24. Тіло їх вкрите зернистими щитками і має велику кількість волосся. Звірята ці мають світло-коричневе забарвлення. З’являється вони, як в світлий час доби, так і вночі.

25. Харчуються щетинисті броненосці падаллю, черв’яками та комахами. Розмножуються вони 2 рази в рік, вагітність у них малоплодна.

ГІГАНТСЬКІ БРОНЕНОСЦІ

26. Велетенські або гігантські броненосці. Довжина їх тіла дорівнює 1, а хвіст – 50 сантиметрів. Вага досягає 60 кілограм.

27. Ці тварина мають трубкоподібну форму морди і широкі вуха, а кількість зубів, які не мають коренів, доходить до 100 штук. Зустрічаються вони на відкритих луках, саванах і джунглях.

28. Плащеносні броненосці часто зустрічаються в центральній Аргентині, Болівії, Чилі. Живуть вони в сухих луках з колючими чагарниками.

29. Статевозріла особина цих звірків має довжину тіла без хвоста 10 сантиметрів, хвоста – 2-3 сантиметри, вага їх – 80-90 грамів. Ці броненосці виглядають маленькими і беззахисними. Їх забарвлення варіюється від ніжно-рожевих тонів до темних насичених відтінків.

30. Їх невелика, довгаста голова і міцні передні кінцівки чудово пристосовані для риття нір. Велику частину часу ці тварина проводить під землею. Вони активні в темний час доби. Даний вид броненосців знаходиться під загрозою вимирання.

КАРЛИКОВІ БРОНЕНОСЦІ

31.Також існують карликовий вид, розмір їх тіла – 26-35 сантиметрів, вага близько 1 кілограма.

32. Вчені не можуть достовірно з’ясувати, яка кількість зубів є у кожного виду броненосців. Відомо, що їх щелепи не надто потужні, а рідкісні зуби мають кілкопобіну форму і практично не покриті емаллю.

33. Така будова пояснюється тим, що тварини харчуються м’якою їжею, яка перетравлюється в шлунку, передній відділ якого покритий жорсткими пластинами. Зуби мають один корінь і ростуть протягом усього життя тварини.

34. Більшість броненосців нездатні згорнутися в кулю, тому що у них дуже багато пластин, які обмежують їх гнучкість.

35. Броненосці – незграбні звірки, мають витягнуту морду і величезні стоячі вуха. Вони бувають чорного, темно-коричневого, сірого, червоного і навіть жовтого кольору.

36. Ці тварини всеїдні. Основу живлення складають різноманітні комахи і личинки, також броненосці можуть їсти і рослинну їжу або падаль.

37. Броненосці відмінно вміють копати – так вони знаходять собі їжу, а саме комах, а також дрібних ссавців, корінці та плоди.

38. Крім риття землі, броненосці володіють фантастичним нюхом для пошуку їжі. Вони чують видобуток навіть під землею. Це компенсує той факт, що у них дуже поганий зір.

39. Особливим їх ласощами вважаються мурашки і терміти, вони не бояться їх укусів, броненосці їх викопують своїми пазуристими лапами. Їх довгі липкі язики допомагають їм всмоктувати мурах (включаючи вогняних) і термітів.

40. Їхні передні і задні лапки мають від 3 до 5 пальців і великі гострі кігті допомагають звірятам копати землю, розкривати мурашники і термітники. Великі види можуть навіть розбивати пні або термітники, а потім забирати здобич своїм довгим язиком.

41. Завдяки великим слинних залоз, що знаходяться на нижній щелепі і досягає грудної кістки, мова постійно покрита слизом. За один прийом тварина поїдає до 35 тисяч комах.

42. Найпоширеніший вид броненосців – девятипоясні за один присід здатні з’їсти близько 40 тисяч мурашок.

43. Деякі види в теплу пору року живляться дрібними безхребетними, а також можуть їсти фрукти. Іноді поповнюють свій раціон яйцями птахів, які в’ють гнізда на землі.

44. Ці тварини, незважаючи на те, що розкопуючи землю в пошуках їжі, псують посіви, і приносять чимало користі, знищуючи шкідливих комах і їх личинок.

45. Ці тварини має не дуже хороший зір і зовсім не розрізняють кольори, але мають досить розвиненим нюхом і відмінним слухом. Це допомагає дізнаватися представників свого роду, а також отримувати інформацію про готовність протилежної статі до розмноження.

46. Оскільки броненосці відносяться до групи ссавців тварин, то вони є плацентарними. Плацента утворюється тільки в період вагітності, через неї в організм зародка надходять поживні речовини, відбувається насичення клітин киснем і відбувається вироблення гормонів, які відповідають за ріст плода.

47. Шлюбний період припадає на теплу пору року, найчастіше в липні, саме в цей час самки фізіологічно готові до спаровування. Зачаття відбувається статевим шляхом і часто запліднюється лише одна яйцеклітина.

48. На самій ранній стадії зародок залишається в матці близько 3-3.5 місяців, далі відбувається імплантація і плід розвивається ще 4 місяці. Затримка імплантації необхідна для того, щоб забезпечити потомству хороше виживання.

ДИТИНЧАТА БРОНЕНОСЦІВ

49. Дитинчата з’являються на світ ранньою весною, вони відмінно розвинені і вже через кілька годин після народження можуть самостійно пересуватися.

50. Панцир у малюків м’який, і лише до настання статевозрілого віку він твердне.

51. Протягом перших місяців новонароджені залишаються поруч з матір’ю, яка вигодовує їх грудним молоком.

52. Далі, вже підросли діти покидають нору і починають освоювати дорослу їжу. Повністю розвиток завершується до 3-4 років, в залежності від статі.

53. Основна маса звірів веде нічний спосіб життя, але активність може змінюватись в залежності від погоди і віку броненосця. Молоді особини можуть виходити з нір рано вранці або ближче до обіду. У холодну пору року тварини також виявляють активність днем.

54. Ні у одного сімейства ссавців немає такого мінливого кількості зубів — від 28 до 40 (біля гігантського броненосця — до 90-100). Число зубів різниться не тільки у різних видів, але і у різних особин.

55. З-за свого тонкого панцира і малої жирового прошарку броненосці не можуть підтримувати свою внутрішню температуру, як це робить більшість інших ссавців.

56. На землі серед неспоріднених людям ссавців тільки броненосці і миші заражаються проказою. Зараженню, швидше за все, сприяє низька температура тіла броненосців (32 градуси Цельсія), сприятлива для бацил Хансена.

57. Протягом всього свого життя самки броненосця народжують в середньому близько 56 малюків.

58. Девятипоясні броненосці представляють великий інтерес для науки тим, що у них зазвичай народжуються 4 однояйцевих близнят.

59. З-за повної ідентичності група з чотирьох броненосців являє собою відмінний об’єкт для медичних, генетичних, психологічних та інших досліджень, що вимагають однорідного складу тестованих.

60. Ці тварини майже завжди знаходяться поодинці, дуже рідко можна побачити їх невеликою групкою.

61. Броненосці мешкають в теплому піщаному ґрунті, риючи нори. Нори цих тварин можуть бути досить глибокими, і досягати 5-7 метрів, вони мають різні відгалуження і ходи, а дно житла встелене сухим листям.

62. Броненосці можуть спати по 16-18 годин на добу.Основну частину доби броненосці проводять в норах, а вночі виходять поїсти. Пересуваються вони повільно і обережно, часто зупиняються, щоб понюхати повітря. Їх хода виглядає трохи незграбно. Задні кінцівки спираються на стопу, а передні на кінчики кігтів. Пересуватися швидко також заважає щільний важкий панцир, але в разі нападу хижаків здатні розвинути швидкість і швидко сховатися в норі або в густому чагарнику.

63. Броненосці є об’єктами полювання. Їх біле м’ясо, за смаком схоже на свинину, з давніх часів вважається делікатесом у народів Латинської Америки.

64. З їх панцира, корінні жителі Південної Америки, майстрували даху для хатин. Виходила своєрідна міцна черепиця.

65. Панцирі броненосців традиційно використовуються для виготовлення південноамериканського інструменту типу лютні під назвою чаранго.

66. Часто броненосців ночами збивають автомашини. При цьому девятипоясних броненосців губить рефлекс підстрибування. При переляку цей звір майже вертикально підскакує і вдаряється об шасі автомобіля, що рухається.

67. Броненосці часто стають здобиччю різних тварин: вовків, койотів, ведмедів, рисей та ягуарів.

68. У ряді країн ці тварини знаходиться під охороною держави, а кілька видів навіть занесені в Червону Книгу, але, незважаючи на це, їх продовжують винищувати.

69. Особливо це стосується гігантських видів, які стали зустрічатися досить рідко. Частіше можна побачити невеликих особин, довжиною від 18 до 80 сантиметрів.

70. Самці броненосців, доводячи свою перевагу перед протилежною статтю, можуть влаштовувати бійки. Вони намагаються кинути суперника на спину, щоб отримати доступ до найбільш не захищених місць.

71. В небезпечні моменти ці звірята щільно притискаються до землі і втискують кінцівки в панцир.

72. При стресових ситуаціях самки броненосців можуть призупиняти пологи на два роки.

73. Якщо броненосець стикається з перешкодою, під яким він не може пролізти, тоді він зробить все можливе, щоб через нього перелізти, як самий справжній альпініст.

ДОВГОВОЛОСІ БРОНЕНОСЦІ

74. Один вид броненосця вміє голосно кричати, коли йому загрожують. Це довговолосий броненосець.

75. Коли ці тварини риють нори, то не дихають, щоб земля не потрапила в дихальні шляхи.

76. Тривалість життя тварин варіюється від 7 до 20 років, причому виживання в неволі вище, ніж у природних умовах.

77. Причому молоді особини мають більш низький рівень виживання. На виживання в природі впливають наступні фактори: Кліматичні умови – посуха, занадто високі або низькі температури здатні викликати загибель молодняку.

78. Хижі звірі – важливий пункт, підвищує смертність дитинчат, які мають м’який панцир і недостатню фізичну витривалість.

79. Захворювання і інфекції значно скорочують виживання. Також значно скорочує чисельність популяції і термін життя те, що на них полюють люди і руйнуються місця їх проживання.

80. Броненосці поряд з шимпанзе бонобо і людьми — ссавці, які спаровуються в «місіонерській позиції». Після смерті статеві органи броненосця залишаються активні деякий час.

81. Броненосці не бояться людей, і можуть залазити в будинку в пошуках їстівних припасів.

82. Відомо, що щетинистий броненосець будує своє житло не за допомогою гострих пазурів, а головою. Тварина встромляє її в землю і починає повертатися, як би вкручуючись в неї. Так він не тільки риє нору, але і одночасно здобуває їжу і з’їдає її.

83. Броненосці можуть затримувати дихання, завдяки чому ховаються від хижаків на дні водойми, по якому вони пересуваються пішки.

84. Броненосці можуть розвинути швидкість до 48 км/год! Це допомагає їм втекти від хижаків майже без зусиль.

85. Броненосець був талісманом Чемпіонату світу з футболу 2014 року – і це був той самий єдиний вид, який може згорнутися в кулю.

Додати коментар