​50 цікавих фактів про різні види шулік (коршунів)

  1. Шуліки належать до роду хижих птахів і утворюють підродину яструбиних.

Ці птахи наділені довгими широкими крилами.

2. Відмінною особливістю шулік від інших хижих птахів є форма і розмір дзьоба — він гачкоподібний і невеликий.

  1. Шуліка — перелітний птах, але деякі групи бувають осілими. Для перельотів Птахи формують зграї до сотні особин, що є рідкісним явищем в середовищі хижаків.
  2. Найкраще себе шуліки відчувають в польоті, тому вважають за краще більше небо, ніж землю. Кращим для них способом життя є плануючий політ. Вони довго можуть кружляти в небесах, розкривши широко в сторони свої крила.
  3. Відомо 11 видів цих птахів: червоний шуліка, чорний шуліка, червононогий шуліка, зубчатодзьобий шуліка, широкоротий шуліка, шуліка-слимак, вилохвостий шуліка, брамінський шуліка, буквокрилий шуліка, димчастий шуліка і шуліка-паразит.
Червоний шуліка
  1. Найбільш відомий вид — це червоний шуліка. Хвіст червоного шуліки сильно роздвоєний, і ця особливість дозволяє без зусиль дізнатися червоного шуліки. Іншими відмінностями є пофарбовані в біло-чорно-червоний колір горло і голова, іржаво-червоний живіт і груди, чорно-бурі плечі і спина і чорні крила.
  2. Загальна довжина тіла червоного шуліки приблизно дорівнює 60 сантиметрам, вага перевищує 1 кілограм. Розмах крил варіює від 150 до 170 сантиметрів, а довжина крила знаходиться в межах від 47 до 53 сантиметрів.
  3. Для дикої природи червоний шуліка дуже важливий, справа в тому, що в його завдання входить очищення природи від хворих і слабких тварин, він свого роду санітарний служитель, що знищує падаль. Поширений даний вид шулікунів в Африці, Азії та Європі.
  4. Основна частина червоних шулікунів зосереджена в країнах Центральної Європи. Багато європейських популяцій червоних шулік проводять сезонні міграції – птахи з північних регіонів відправляються в теплі місця на час зими, хоча найчастіше не відправляються далі, ніж знаходиться Середземноморський басейн.
  5. Вид червоний шуліка є рідкісним. У всьому світі в даний час мешкають від 17 до 28 тисяч пар. В Іспанії, Німеччині та Франції гніздиться велика частина цих птахів. Червоний шуліка знаходиться під охороною міжнародних і національних угод. Червоний шуліка включений, в тому числі, і в Червону Книгу.
Чорний шуліка
  1. Чорний шуліка менше розмірами, ніж червоний. Довжина його тіла становить від 55 до 58 сантиметрів, довжина хвоста від 26 до 29 сантиметрів, а довжина крила — від 44 до 47 сантиметрів. Розмах крил чорного шуліки варіює від 136 до 145 сантиметрів. Вага чорних шулік знаходиться в межах від 800 грам до 1,1 кілограма.
  2. Чорний шуліка зовсім не чорного кольору. Насправді чорними у нього є тільки дзьоб і кігті. Ті пір’я, які створюють відчуття чорноти, насправді мають темно-бурий окрас. Свою назву ж чорний шуліка отримав як відмінну особливість від червоного шуліки.
  3. Чорний шуліка є перелітним птахом. Це стосується тільки шуліки, що селяться в Палеарктиці. В інших частинах гніздовий області чорний шуліка — це осілий птах. На гніздів’ї особини даного види нерідко зустрічаються на територіях Південної і помірної смуг Азії, а також на територіях Північної Австралії, Африканського континенту (за винятком Сахари) і Мадагаскару. Чорного шуліки можна побачити на деяких островах, зокрема Новій Гвінеї, Сулавесі, Філіппінських.
  4. Чорні шуліки прив’язані до певної території. Тут мається на увазі та обставина, що навесні, коли особини даного виду прилітають на своє літнє місцеперебування, вони з особливою ретельністю приступають до пошуків того місця, де вони мешкали в минулому році.
  5. Чорні шуліки воліють селитися в лісах неподалік від боліт або річок — світловий день чорний шуліка часто проводить в польотах над водоймою або уздовж нього. Чорного шуліки важко уявити ширяє над горбистою місцевістю, цей птах пристосована до життя на рівній території в безпосередній близькості від води. В цьому плані для місця проживання дуже підходять придунайські Луки.
Чорний шуліка в польоті
  1. Чорний шуліка славиться своїм польотом. Політ, дійсно, дуже гарний. Це в особливій мірі впадає в очі, коли чорний шуліка ширяє над річковою поверхнею. Але саме вражаюче видовище можна спостерігати в період спарювання – тоді можна побачити, як в повітряних просторах на чималій висоті ширяє не один шуліка, а ціла пара чорних шулік. Час від часу один з шулік стрімголов падає вниз практично до самої поверхні води, але дуже швидко повертається назад. Чорний шуліка здатний практично чверть години, без єдиного помаху крилами, красиво парити в повітрі.
  2. Для будівництва гнізда шуліка вибирає дерево вище, але саме гніздо споруджує на нижній його половині. Гніздо чорного шуліки досить примітивно – його утворюють недбало накидані прути. Крім того, нерідко буває так, що чорний шуліка привласнює кинуте чаплями гніздо (але частіше все-таки будує його самостійно). У зв’язку з цим іноді важко буває розібрати, яке гніздо належить Чаплі, а яке — чорному шуліку.
  3. Чорні шуліки селяться поодинці або маленькими групами. Можуть селитися значними колоніями – гніздові скупчення чорних шулік були зафіксовані в пониззі Бугу, Дністра, Волги, а також по річці Ілек.
  4. Чорний шуліка є всеїдним птахом. У раціон харчування цього птаха входять риба, комахи, плазуни, земноводні, пташенята і навіть дрібні ссавці, а також падаль і покидьки. Що стосується останнього, то чорний шуліка рідко відмовляється від подібної їжі і в зв’язку з цим часто тримається неподалік від поселень людини — в особливій мірі це стосується територій Південної Азії та Африки.
Червононогий шуліка
  1. Червононогий шуліка схожий на двокольорового яструба. Подібність справді вражаюча. Червононогий шуліка, як і двокольоровий яструб, є мешканцями тропічних лісів. Аналогічне забарвлення оперення цих птахів, а також їх розміри. Забарвлення оперення включає в себе світлий низ, темний верх, червонуваті «штани» на стегнах. Що стосується розмірів, то довжина тіла цих птахів варіює від 30 до 38 сантиметрів, а маса знаходиться в межах від 180 до двохсот 250 грам.
  2. Повадки і вигляд також подібні у червононогого шуліки і двокольорового яструба. Це явище називається Мімікрією, тобто мова йде про наслідувальнуподібність. Справа в тому, що червононогий шуліка харчується цикадами. Останні починають співати після того, як відлітають геть дрібні птахи, побачивши «хижого яструба» (а насправді схожого на нього шуліки). Ось такі загадки природи.
Зубчатодзьобий шуліка
  1. Зубчатодзьобийй шуліка — хижий птах невеликих розмірів з красивим оперенням. Основний колір оперення бурий, лише голова пофарбована в темно-сірий колір. Світлі поперечні смуги прикрашають кермові і махові пір’я зубчатодзьобого шуліки. Кігті і дзьоб представників даного виду мають чорний колір. Ноги у цих птахів помаранчеві.
  2. На наддзьобку зубчатодзьобого шуліки є два зубці (саме ця особливість стала причиною, щоб так назвати цю птицю). Загальна довжина особин варіює від 30 до 35 сантиметрів.
  3. Ареал поширення охоплює території від Південної Мексики до північних районів південноамериканського континенту. Раціон харчування цих птахів включає в себе комах і дрібних рептилій. Кладка містить 3 або 4 яйця (гнізда влаштовуються шуліками на деревах). Біла поверхня яєць прикрашається плямами бурого кольору.
Широкоротий шуліка
  1. Широкороті шуліки наділені своєрідною зовнішністю. У цих шулік короткий дзьоб з величезним доходить до очей розрізом (звідси і назва), дивно великі очі, на потилиці є чубчик середньої довжини. Кігті на тонких і довгих пальцях ніг загнуті. Широкороті шуліки володіють довгими крилами. Загальна довжина тіла знаходиться в межах від 40 до 47 сантиметрів. У особин даного виду є біле кільце навколо очей. Черевна сторона строкатого кольору, шия і горло прикрашені поздовжньою смугою білого кольору. Спинна сторона тіла має чорнувато-бурий окрас. Веде не строго денний спосіб життя, а скоріше, сутінковий — це властиво далеко не всім хижим птахам.
  2. Широкоротий шуліка харчується кажанами. Цілком ймовірно, кажани переважають в раціоні харчування широкоротого шуліки, а урізноманітнюють його великі комахи і дуже рідко навіть птахи невеликих розмірів. Широкоротий шуліка схоплює здобич на льоту за допомогою лап, на льоту ж і з’їдає її.
  3. Для гнізда широкоротий шуліка вибирає високі дерева. Кладка, як правило, містить 2 яйця, які мають блакитно-зелений відтінок. Іноді на поверхні яєць помітні бурі відмітини.
Шуліка-слимакоїд
  1. Шуліка-слимакоїд є перелітним птахом. Гніздиться на територіях Південної Америки і США, на Кубі і в Східній Мексиці. Особливості харчування цих шулік змушують їх селитися навколо тих водойм, де водиться цей равлик. Селяться колоніями. Яблучні слимак – єдина їжа шулік-слимакоїдів. Яблучних равликів особини даного виду виглядають або з певних “спостережних пунктів”, або безпосередньо в стані польоту. Шуліки вміло схоплюють равликів з поверхні водних рослин за допомогою тонких пальців, наділених гострими кігтями.
  2. Популяція шулікунів-слимакоїдів скоротила свою чисельність. Це багато в чому пов’язано з осушенням боліт. Осушення викликає загибель равликів, що складають основу харчування даних шулік, що служить причиною загибелі останніх. Тому шуліки-слимакоїди потребують охорони.
  3. У 18 столітті червоні шуліки населяли великі міста, щоб забезпечувати його очищення від падаллі. Тому можна з упевненістю стверджувати, що ці птахи є санітарами.
  4. У гніздовий сезон червоні шуліки стають дуже полохливими. Якщо в цей період потривожити пару шулік, то вони відразу ж покинуть свою кладку і гніздо і ніколи не повернуться назад. Пташенята при цьому гинуть.
  5. Загальна популяція червоного шуліки значно скоротилася в двадцятому столітті. Тільки за період з 1970 року по 1990-і роки чисельність популяції цих птахів знизилася на 20%. Головною причиною цьому стало переслідування червоних шулік з боку людини. Воно включало і в деяких районах досі включає застосування отруєних приманок, збір яєць і відстріл. Крім того, падіння чисельності червоного шуліки можна пов’язати і зі скороченням числа земель, які придатні для гніздівель даних птахів.
Вилохвостий шуліка
  1. Вилохвостий шуліка – невеликий птах. Однак особини даного виду мають довгий хвіст і довгі крила. Загальна довжина цих птахів (з урахуванням довжини хвоста) становить приблизно 50 сантиметрів. Розмах крил вилохвостого шуліки варіює від 110 до 125 сантиметрів, а довжина хвоста знаходиться в межах від 40 до 45 сантиметрів. Чорний і білий кольори складають всю гаму кольорів забарвлення оперення вилохвостого шуліки. Чорним є хвіст, надхвістя, крила і спина, білими — іншими частини тіла. Кігті і дзьоб особин даного виду також мають чорний колір. Лапи блакитні.
  2. Вилохвостий шуліка заселяє території Америки. Що стосується північноамериканського ареалу поширення, то в даний час вилохвостий шуліка рідко зустрічається тільки на території Південної Флориди. Справа в тому, що протягом минулого століття ці птахи піддавалися нерозумному винищенню, в результаті чого популяція вилохвостих шулік в Північній Америці скоротила свою чисельність. Зараз вилохвостий шуліка заселяє території Центральної Америки, в меншій кількості мешкає в східній частині Південної Америки.
  3. Вилохвості шуліки будують гнізда в кронах дерев. Кладка містить від двох до чотирьох яєць строкатого забарвлення. У насиджуванні беруть участь і самка, і самець. У раціон харчування вилохвостих шулік входять переважно комахи. Їх вилохвості шуліки схоплюють на льоту за допомогою лап.
  4. Шуліки настільки розумні птахи, що здатні відрізнити мисливця від звичайної людини і вчасно ховаються від небезпеки. І ніколи не з’являються більше в тих місцях, де були серйозно налякані якимись підозрілими подіями.
  5. Звуки, які видають шуліки, схожі на мелодійні трелі. Іноді можна почути вібруюче звучання, подібний крик шуліки досить своєрідний і нагадує віддалено іржання жеребця.
Брамінський шуліка
  1. Брамінський шуліка — мешканець південно-азіатських територій. Ареал його поширення охоплює території від Індії до Соломонових островів.
  2. Довжина тіла цього шуліки досягає п’ятдесяти шести сантиметрів. Основні кольори оперення брамінського шуліки — це білий (груди, шия, голова) і рудо-бурий (Інші частини тіла). Молоді особини мають коричневе забарвлення, яка різноманітиться більш темними пестринами на шиї і голові. Дзьоб брамінського шуліки Жовтий на вершині і білуватого відтінку по всій іншій довжині.
  3. Особини даного виду намагаються селитися у рисових полів, в мангрових заростях або біля водойм. У раціон їх харчування головним чином входять риба і падаль. Крім того, брамінський шуліка може вживати в їжу жаб, ящірок, пташенят і навіть невеликих звірків. Брамінський шуліка здійснює сезонні переміщення. Швидше за все, вони пов’язані зі змінами посушливого і дощового періодів.
  4. На території Індії помічено, що брамінський шуліка протягом одного року має дві кладки. Вони припадають на червень і грудень. Воліють влаштовувати гнізда на пальмах, але можливе облаштування гнізд і на інших деревах. Кладка містить два яйця з строкатою поверхнею. Рідко в кладці можуть перебувати три яйця. У насиджуванні беруть участь і самка, і самець.
  5. Цих хижих птахів зазвичай не тримають в домашніх умовах. Їх важко утримувати і годувати, до того ж вони можуть становити небезпеку. Але часто траплялося, що люди підбирали і виходжували хворих і поранених шулікунів, які не могли повернутися на природу і не в змозі були вести жорстоку боротьбу за існування. Подібні особини часто опинялися в зоопарках.
  6. Полювання на дрібних звірів шуліки проводять в денний час, а ніч проводить на гілках самотніх дерев, в сильну холоднечу все ж воліє на нічний час сховатися в густо стоять хвойних посадках. У сезони, коли немає гніздування, шуліки можуть збиратися групами, щоб спільно підшукувати здобич. Забезпечуючи комфорт своїм пташенятам, шуліки здатні красти у людей деякі предмети гардероба, вивішені на вулицю.
Буквокрилий шуліка
  1. Буквокрилий шуліка — мешканець Австралії. Особини даного виду заселяють пустельні території центральної частини цього материка. Чорні смуги витончено облямовують зовнішній край підкрилля (Основний колір яких білий). Буквокрилий шуліка – це хижий птах, причому для полювання вибирає нічний або вечірній час. У раціон харчування цих шулік входять миші, щури та інші гризуни.
Димчастий шуліка
  1. Димчастий шуліка має відносно невеликі розміри. Довжина його тіла варіює від 28 до 35 сантиметрів. Маса, як правило, знаходиться в межах від 230 до 250 грам. Димчастий шуліка – красивий птах. Ніжно-сірим кольором наділена спина і голова цих птахів. Плечі у особин даного виду чорні. Низ має біле забарвлення.
  2. Ареал поширення димчастого шуліки значний за своїми розмірами. Димчастий шуліка мешкає на територіях Південно-Східної Азії, Індії, Африки. Його можна зустріти в південних районах Іспанії. Димчастий шуліка селиться в саванах, рідколіссях або просто на відкритих ландшафтах. Особини даного виду осідлі. Раціон харчування особин даного виду в основному складають дрібні гризуни. Урізноманітнюють раціон різні наземні птахи (наприклад, жайворонки), великі комахи і ящірки.
  3. У насиджуванні яєць бере участь тільки самка димчастого шуліки. Кладка димчастого шуліки містить три або чотири яйця. Колір яєць кремовий. Насиджування триває двадцять сім або двадцять вісім днів.
  4. Шуліка-крихта – представник димчастих шулік. Мешкає в Південній Америці. Свою назву отримав завдяки дуже маленьким розмірам. Його вага приблизно дорівнює всього лише 100 грамам.
Шуліка-паразит
  1. Шуліка-паразит – зухвалий птах. Ремеслом цього шуліки можна назвати жебрацтво. У зв’язку з цим особини вважають за краще селитися в населених місцях. Він наділений пильними очима, від яких не вислизає практично нічого. Шуліка-паразит пильно стежить за діями людей, і навіть багато в них розуміє. Кажуть, що шуліка-паразит, наприклад, ніколи не звертає уваги на рибалки, що відправляється на риболовлю, а ось повертається з неї шуліка примітить завжди.
  2. Шуліка-паразит – справжній злодій. Варто на хвилинку відволіктися кухареві, що займається обробленням м’яса, як один зі шматків миттю виявиться в лапах шуліки. Невдачливі покупці, несучи придбане м’ясо в кошику, також можуть бути обкраденими.

Додати коментар