​50 цікавих фактів про жайворонків

  1. Жайворонки — невеликі птахи, трохи більше горобця, вони відносяться до загону Горобцеподібні, до великого сімейства жайворонкові.

Це сімейство налічує 18 родів, 78 видів цих пернатих.

  1. Жайворонки мешкають в Африці, Європі, Азії, 2 види є в Австралії, і тільки 1 – в Америці.
  2. Жайворонки мешкають в полях, на відкритій місцевості і славляться своїм співом.
  3. Велика кількість трави і вологості також подобається жайворонку, тому він поширений також на болотах і вологих луках.
  4. Крім жайворонка польового, поширені жайворонки: в’юрковий, Лісовий, пустельний, малий, Яванський, співочий, рогатий, разунський, чорний, чубатий.
Польовий жайворонок
  1. Одними з найвідоміших є польові жайворонки. Забарвлення жайворонка ідеально маскує птицю серед жухлої трави.
  2. Довжина тіла представників цього виду 11-20 сантиметрів, маса – від 29 до 70 грамів.
  3. Мешкає цей вид на великому просторі Євразії, в північних районах зграями відлітають на зимівлю. На півдні жайворонки ведуть осілий спосіб життя.
  4. Харчування жайворонків в основному складається з рослинної їжі: це насіння злаків і різних трав, особливо люблять овес, просо, пшеницю. Щоб їжа краще перетиралася в шлунку, Птахи скльовують пісок і невеликі камінчики.
  1. Також жайворонки їдять комах, дрібних жучків і метеликів, вони завжди добувають собі їжу тільки на землі, тому багато часу пересувається на ногах.
  2. Жайворонки — прекрасні співаки, в основному їх можна почути рано вранці і під вечір.
  3. В середньому, пісня жайворонка триває 10-12 хвилин, після чого співак відпочиває.
  4. Самці за допомогою співу залучають самку.
  5. Також за допомогою співу жайворонки позначають свою територію.
  6. Жайворонки — птахи, які повертаються одними з перших, в березні, коли ще не зійшов сніг.
Лісовий жайворонок
  1. Жайворонки живуть в луках, полях, іноді – горах. Ніколи не селяться вони в лісових масивах.
  2. Після того, як жайворонки повертаються з місць зимівлі, у них починається шлюбний період. В цей час самці всіляко намагаються звернути увагу самок на себе.
  3. Він робить це за допомогою співу. Пісня виконується під час польоту: птах стрімко злітає і піднімається високо в небо, а далі Жайворонок складає крила і швидко летить до землі.
  4. Самка жайворонка, перш ніж відкласти яйця повинна побудувати гніздо. Відкладається до 5 яєць, з яких після 12-14 днів висиджування з’являються пташенята, яких годують обоє батьків.
  5. Як тільки потомству виповнюється два тижні, воно буде готове покинути батьків. Однак далеко від гнізда не облаштовуються і чекають, коли мати принесе їм їжу.
Пустельний жайворонок
  1. Жайворонок є невеликий за розмірами птах. Довжина його тіла в середньому становить 18-19 сантиметрів. Розмах крил жайворонка від 30 до 36 сантиметрів.
  2. Живуть жайворонки в природі не довше 6 років.
  3. Співати молоді особини жайворонків можуть до 8 годин на добу.
  4. Самки жайворонків не співають, співають тільки самці.
  5. Живе Жайворонок у всій Європі і практично всій Азії. Цей птах зустрічається також в Північній Африці, Південній Австралії та Новій Зеландії.
Малий жайворонок
  1. Найбільшу небезпеку для жайворонків представляє Сокіл-чеглок.
  2. Якщо жайворонку в повітрі загрожує небезпека, він каменем падає вниз і намагається загубитися в стеблах трави.
  3. Жайворонок має досить непоказну зовнішність. Забарвлення жайворонкових скромний: строката спина, грудка зі світлими окантовками пір’я, а також світлий живіт з темними цятками. На голові – завзятий чубчик.
  4. Оскільки задній палець лап має довгий кіготь на зразок шпори, птиці складно сидіти на гілках.
  5. Гніздо самець і самка влаштовують прямо на землі, а свою шлюбну партію жайворонок виконує високо в небі.
Співочий жайворонок
  1. Жайворонок може наслідувати звукам і голосу людини, однак для цього більш пристосовані молоді самці, яких спеціально вирощують в неволі.
  2. Самець жайворонка є більшим в порівнянні з самкою, а його вага становить приблизно 30 -45 грамів.
  3. Маса самки коливається від 25 до 38 грамів. Оперення жайворонка буро-коричневе, черевце сірого відтінку.
  4. Жайворонки не відчувають проблем в пошуку води, оскільки вживають ранкову росу.
  5. У кожного самця свій тембр голосу і свої здібності, вони прекрасно наслідують голосам інших птахів, їх можна вивчити людської мови.
Рогатий жайворонок
  1. На світ у жайворонків з’являються сліпі пташенята. Через десять днів вони обростають пухом, стають настільки активними, що залишають гніздо, незважаючи на те, що не можуть поки літати і самостійно добувати їжу.
  2. За старих часів жайворонка вважали вісником весни.
  3. А ще раніше вважалося, що ці птахи можуть випросити дощ під час довгої посухи.
  4. За співвідношенням до тулуба голова жайворонків велика, зате лапки короткі.
  5. Літають жайворонки швидко, у них значні по відношенню до розмірів тіла крила, короткий хвіст.
Яванський жайворонок
  1. Яванський Жайворонок – найменший представник сімейства.
  2. Жайворонок сприймався як символ врожайності і родючості.
  3. Про нього складалися пісні, приказки, в народній пам’яті зберігалися прикмети, пов’язані з поведінкою цього птаха.
  4. Популярність цього птаха в народі пов’язана з тим, що її пісня сповіщає настання весни, близькість польових робіт.
  5. У день Сорока мучеників слов’яни випекли фігурки у вигляді жайворонків, їх роздавали сусідам, дітям, перехожим – вони були символом нового врожаю.
Чубатий жайворонок
  1. Обчислити місце знаходження жайворонка дуже просто – по пісні.
  2. У неволі жайворонків містять у вольєрах, їх можна привчити до рук, але варто пам’ятати, що птахи ці дуже полохливі.
  3. Корм повинен бути різноманітним, обов’язково у вольєрі повинна бути свіжа вода і «купалка» з річковим піском.
  4. Жайворонки не підпускають нікого близько до себе. Але якщо тримати їх в штучних умовах, то з часом звикнуть і можуть їсти з рук.
  5. У неволі ці птахи можуть прожити до 10 років.

Додати коментар