50 цікавих фактів про кондорів

1. Андський Кондор — найбільший літаючий птах у світі.

Кондори належать до родини американських грифів.

2. У Західній півкулі за величиною їй немає рівних серед інших літаючих пернатих.

3. Кондор – птах, розмах крил якої досягає 3 – х метрів і навіть більше.

4. Кондор — птах, що живе уздовж усього узбережжя Тихого океану Південної Америки, звичайно ж, включаючи Анди. Південна межа ареалу розташовується на Вогненної землі, а північна – на території Колумбії і Венесуели.

5. Зустріти цих величних птахів можна як високо в горах, так і в передгір’ях, на рівнинах.

Каліфорнійський кондор

6. Крім андського кондора, відомий дуже рідкісний вид – каліфорнійський кондор, який менше за розмірами.

7. Цей вид кондорів зустрічається в горах Каліфорнії, Арізони, Юти і Мексики. А раніше каліфорнійський кондор мешкав на всьому північноамериканському континенті.

8. Розмах крил каліфорнійського кондора до 3 метрів. Довжина тіла досягає 125 сантиметрів, маса не перевищує 14 кілограм.

9. Оперення у каліфорнійського кондора чорного кольору з білими перами на череві, на шиї птиці є чорний комір з гострими пір’ям, які стирчать у різні сторони. Дзьоб короткий, сильний.

10. Ця птиця практично зникла в XX столітті, але, починаючи з 1980-х років, при зоопарку Сан-Дієго здійснюється програма з відновлення цього виду.

Андський кондор

11. Довжина тіла дорослих особин андського кондора знаходиться в межах від 117 до 135 сантиметрів. Розмах крил становить близько 310 сантиметрів в середньому.

12. Маса самців андського кондора від 11 до 15 кілограм, самки важать менше – від 7,5 до 11 кілограм.

13. Європейці вперше побачили андського кондора в 1553 році, а Сьеса де Леона описав її в книзі «Хроніка Перу».

14. Мандрівники вже тоді відзначили, що ці птахи здатні підніматися на велику висоту Анд – близько 7000 метрів над рівнем моря, де їх присутність є чи не єдиною ознакою життя.

15. Назва виду кондор пішла з мови кечуа, де слово «kúntur» позначає цю птицю, а також швидкого і великого мандрівника.

16. Оперення у кондора контрастне і виразне. Практично всье забарвлення птиці чорний, крім білого пухнастого коміру навколо шиї і широких білих облямівок на крилах, які особливо яскраво виражені у самців.

17. Голова і горло кондора не оперені, шкіра в цих місцях блідо-рожева або червонувато-фіолетова, іноді бура. При порушенні птахи ці ділянки шкіри міняють свій колір на жовтий або червоний, що є попереджувальним сигналом для інших особин. Доглядаючи за собою, птахи самі ретельно очищають голову від пір’я.

18. Голова у кондора зверху трохи сплюснута. У самців вона прикрашена великим м’ясистим гребенем темно-червоного кольору, шкіра в області шиї зморщена і утворює так звані «сережки».

19. Дзьоб довгий, сильний, загнутий на кінчику, чорного кольору з жовтою вершиною. Радужина у самців коричнева, а у самок яскраво-червона.

20. Молодих птахів пір’я сірувато-бурого кольору з темною, майже чорною, шкірою в області голови і шиї, і бурим комірцем.

21. Лапки темно-сірого кольору, кігті прямі, негострі. Будова ніг кондора не дозволяє птахові утримувати і переносити здобич, тому їм доводиться з’їдати її на тому ж місці, де вона була знайдена.

Самка кондора

22. Статевий диморфізм у кондора проявляється, насамперед, у розмірах птиці. Вага самців становить 11-15 кілограм, у самок він від 7,5 до 11 кілограм.

23. Крім того, у самців на голові розташований великий м’ясистий гребінь темно-червоного кольору, а шкіра на шиї зморщена і утворює «сережки».

24. На чорних крилах самця кондора також яскравіше виділяються білі смуги по краях.

25. Живуть кондори до 50 років, так що їх можна назвати довгожителями у пташиному царстві.

Гніздо кондорів

26. Свої гнізда ці велетні воліють влаштовувати на висоті 4-5 тисяч метрів над рівнем моря, в важкодоступних місцях. Хоча це навіть не гніздо, а, скоріше, лише підстилка, складена з гілок. В залежності від місцевості яйця іноді відкладаються зовсім без підстилки, просто в ущелини між валунами на схилах.

27. Своїм красивим польотом каліфорнійський кондор привертав увагу мисливців, із-за чого опинився на межі вимирання.

28. У 1987 році був виловлений останній живший в дикій природі каліфорнійський кондор, а загальна кількість птахів на той момент сягала 27 особин. На щастя, кондори добре розмножуються в неволі, і вже 1992 року птахів почали випускати на волю.

28. Якщо брати розмір тулуба, то каліфорнійський кондор перевершує андського приблизно на 5 сантиметрів, але що стосується розмаху крил, то тут андскому кондору немає рівних (280-320 сантиметра). Він однозначно лідирує серед своїх родичів.

29. За вагою андський кондор також перевершує всіх представників сімейства грифів.

30. Кондори видають шиплячі, скрипучі і чокаючі звуки в основному в період гніздування.

31. Шлюбний період у цих птахів наступає один раз в два роки, в кінці зими і на початку весни.

32. Статевозрілим кондор стає до 5-6 років. Визначити, що самець починає доглядати за самкою, дуже просто: під час шлюбного періоду на його голові набухає шкіра, її колір при цьому змінюється від світло-рожевого до насичено-жовтого.

33. Перед своєю обраницею кавалер випинає груди і сичить, потім розправляє свої величезні крила і стоїть, цокаючи язиком.

34. Самець і самка, створивши пару, зберігають вірність один одному протягом всього життя. У великих зграях кондорів старші птахи керують молодими, а в парах самці домінують над самками.

35. Самка відкладає зазвичай одне яйце, іноді два, висиджування відбувається протягом 55-60 днів, у цьому беруть участь обоє батьків.

Пташеня кондора

36. Пташенята з’являються з яєць, «одягнені» в густий сірий пушок, свою «одежинку» вони поміняють лише тоді, коли за розміром стануть такі, як їх батьки.

37. Їжу приносить малюкам як мама, так і тато, вони відригують напівпереварену їжу з дзьоба в дзьоб.

38. Свої перші польоти юні кондори можуть здійснювати в піврічному віці, проте разом зі своїми батьками вони залишаються близько двох років, поки самка не буде готова відкласти таку кладку.

39. Відпочивати андський красень любить, сидячи на скелястому карнизі, на великій висоті. З такого сідала йому легко зіскочити і полетіти з землі важкому кондору злітати дуже важко, особливо після ситного обіду. Для цього кондор повинен робити великий розбіг і витрачати багато енергії.

40. Біля моря здобиччю кондорів стають викинуті на берег туші морських ссавців, далеко від узбережжя кондори трапезують останками копитних тварин. Без обіду ця птиця залишається рідко.

41. Добувати їжу цим пернатим хижакам допомагає їх гострий зір. Без їжі ці велетні можуть обходитися протягом декількох діб, але зате після такої дієти за один обід з’їдають кілька кілограмів м’яса.

42. Кондор — це птах, який живиться в основному падаллю. Крім туш загиблих тварин хижаки поїдають яйця і пташенят, розоряють гнізда колоніальних птахів. Щоб знайти собі їжу, андські велетні можуть пролетіти за один день до 200 кілометрів.

43. Для народів, що населяють Анди, кондор є символом здоров’я і сили. За старовинним повір’ям, кістки цього велетня, так само як і інші його органи, володіють цілющими властивостями. З-за цього люди бездумно винищували птахів, не думаючи про наслідки.

44. Кондор — великий птах, тому потрапити в нього з вогнепальної зброї не становило праці, в результаті чого цей корисний вид знаходиться на межі вимирання.

45. Зоологи почали посилено відновлювати популяцію цієї корисної птиці, а полювання на неї ведеться все рідше.

Герб Чилі

46. Кондор відіграє важливу роль в культурі народів Анд. На гербах Чилі, Болівії, Колумбії і Еквадору зображена ця птиця.

47. Андський кондор – один із символів Анд, а також – національний символ в Аргентині, Перу, Болівії, Чилі, Колумбії та Еквадору.

48. Ще за 2,5 тисячі років до нашої ери вже були наскальні малюнки із зображенням цього велетня.

49. У племенах індіанців андський кондор асоціюється з божеством сонця, індіанці вважають його правителем верхнього світу.

50. Кондори виконують дуже важливу функцію. Якщо вчасно не з’їдати трупи тварин, то вони стають джерелом багатьох хвороб. Тому зоологи всіма силами намагаються відновити популяцію андського кондора, розводячи його в неволі і вдаючись до багатьох інших хитрощів. Якби люди схаменулися на пару років пізніше, можливо, тоді ми змогли б побачити кондорів лише на фотографіях. Але у кондора є майбутнє, і можна сподіватися, що наші нащадки будуть жити в світі, в якому андський кондор займе своє заслужене місце.

Додати коментар