50 цікавих фактів про валабі

1. Валабі – це сумчасті тварини, які належать до сімейства кенгурові, до класу хордових ссавців.

Валабі вважають ендеміком Австралії. Вони не є окремою біологічною групою, а являє собою сукупність різновидів, які складаються з кількох родів.

2. Батьківщиною цих ссавців вважають Нову Гвінею. Сьогодні ж основне місце поширення валабі в Австралії. А саме — на північному сході штату Квінсленд.

3. До роду валабі відносять 6 видів. Деякі види валабі трохи відрізняються від ведмедів. З них у Новій Гвінеї живуть ведмежий валабі, валабі Матчиша, має підвид валабі Гудфеллоу, валабі Доріа.

4. В Австралійському Квінсленді водяться — валабі Лумгольца (бунгари), валабі Беннета, або тхарибина.

5. Валабі живуть у тропічних лісах гірських районів, на висоті від 450 до 3000метров над рівнем моря.

6. Розмір тіла цієї тварини 52-81 сантиметрів, хвіст довжиною від 42 до 93 сантиметрів. Валабі важать, залежно від виду, від 7,7 до 10 кілограм самці і від 6,7 до 8,9 кілограм самки.

7. Валабі вкриті довгим хутром, м’яким або жорстким. Забарвлення залежить від конкретного виду.

8. Іноді валабі називають деревними кенгуру. Це пов’язано з їх звичкою проводити багато часу на деревах.

9. Це ссавець має досить оригінальним зовнішнім виглядом. Щось воно нагадує ведмедика з деякими характерними рисами звичайного кенгуру.

10. Серед валабі розрізняють кілька видів, але зовнішній вигляд і звички у даних тварин абсолютно ідентичні, відмінність полягає тільки в середовищі їх проживання. Наприклад, є болотні, гірські валабі, смугасті, що живуть на островах, і так далі.

Ведмежий деревний валабі

11. Ведмежий деревний валабі має коричневий, чорний або сірий чепрак на спині і руді або білі, черево і боки.

12. Валабі живуть зграями, в яких на одного самця припадає кілька самок з потомством. Іноді самці-родичі можуть створювати групи для протистояння агресивним стороннім самцям.

13. Середовищем існування валабі вважають джунглі, хоча вони часто виходять на пасовища і до водопоїв.

14. За характером валабі дуже цікаві і мають дуже допитливим розумом.

15. Валабі відносяться до травоїдних тварин. Валабі харчуються однієї рослинністю, яка знаходиться в зоні їх досяжності. Це можуть бути різні трави, листя чагарників, різні ягоди.

16. Валабі Лумгольца контрастно пофарбовані: чорні ноги, сіра або спина руда, біле черево.

17. У валабі Лумгольца спокій у зграї залежить від кількості самців: при одному самки спокійно живуть разом, але при появі другого починаються битви.

18. У дикій природі валабі воліють триматися зграями. Однак самці кенгуру погано уживаються в одній зграї. Якщо вже доводиться ділити спільний простір, то вони демонструють своє невдоволення загрозливими позами.

19. Але бійки і війни за права лідера в зграях валабі відбуваються вкрай рідко, так як ці тварини за своїм характером не відносяться до бійців.

20. Самки ж у свою чергу можуть вступити і в бійку між собою. Щоб таких конфліктів не відбувалося, у зграї панує особлива ієрархія, де є панівні особини і ті, хто змушений їм підкорятися. Це допомагає уникнути конфліктів між деревними кенгуру.

21. Валабі Матчиша – найяскравіший: спина червоно-коричнева, червона, а інше тіло жовте. У його різновиди валабі Гудфеллоу жовті смуги на тілі і хвості.

22. Серед представників валабі є ті, хто потребує висококласному і збалансованому харчуванні. Кенгуру валабі поїдають тільки кращі сорти рослин, особливу перевагу віддають деяких видів папоротей, ягодам. При цьому вони можуть вживати в своєму раціоні і тваринну їжу.

23. Середовищем існування деревних кенгуру є високі дерева тропічних лісів, розташованих у гірській місцевості, які здатні захистити тварину від хижаків (наприклад, пітонів і собак дінго).

24. Вибравши одне дерево для житла, валабі залишається там на все життя, спускаючись з нього лише за видобутком їжі.

25. Валабі любителі гарненько поспати, особливо в денний час доби. Сплять вони близько п’ятнадцяти годин, а з приходом ночі починають активне життя з метою знайти воду і їжу.

Валабі Паррі

26. У валабі Доріа є на шерсті підпалини коричневого кольору.

27. Для втамування спраги валабі добираються до водопоїв, однак у разі будь-якої небезпеки, валабі можуть обійтися і зовсім без води і їжі. Це досить витривалі тварини, які деякий час можуть терпіти спрагу й голод.

Болотний валабі

28. Руху валабі навряд чи можна назвати спритними, швидше за неспішними і ледачими. Але, незважаючи на цю повільність, валабі досить повороткі і володіють великою спритністю.

29. Валабі відмінно стрибають між деревами, на відстані близько десяти метрів, а зістрибнувши з дерева висотою в двадцять метрів, тварина не отримає жодного каліцтва.

30. Зберігати баланс в польоті валабі допомагає довгий хвіст. А короткі, але потужні задні лапи і добре розвинені верхні кінцівки з загнутими кігтями допомагають пересуватися по стовбурах і ліан.

Валабі Беннета

31. У валабі Беннета на шерсті теж підпалини коричневого кольору. При цьому валабі Беннета має невелику «чубчик» на лобі, піднесену шерсть на спині, рудий ділянку вовни у хвоста.

32. Як такого сезону для шлюбних ігор у деревних кенгуру не існує — вони здатні розмножуватися цілий рік. Все це завдяки приємному клімату в регіонах їх існування.

33. Самець приваблює самку піснею, нагадує кудкудакання курки. Потім він починає обережно погладжувати її по голові. Якщо самка повернулася до нього спиною і дозволила себе погладити по хвосту, вона готова до спаровування з ним. При вдалому процесі зближення парування проходить негайно.

34. Але дуже часто за одну самку відбуваються неабиякі бої між двома, а то й трьома самцями. З боку такі протистояння виглядають як справжні бої без правил.

35. Відмінно пересуваються валабі і по землі — короткими стрибками, викинувши тіло вперед і зберігаючи рівновагу завдяки загнутому хвості.

36. Кенгуру валабі – це сумчасті, відповідно своїх дитинчат самки-валабі носять в спеціальних сумках.

37. Перед появою на світ потомства кожна майбутня мама піклується про майбутнє місце перебування своєї дитини.

38. Матері-кенгуру ретельно миють свої сумки, вилизують їх, адже тут вона буде носити свого малюка.

39. Сама вагітність у кенгуру триває близько місяця, приблизно 30 днів. Потомство кенгуру валабі, їх ще називають джоуї, народжуються зовсім крихітними, їх розмір на момент пологів становить приблизно два сантиметри. Але вони вже здатні до першого подорожі, яку вони здійснюють, добираючись до сумки матері-кенгуру.

40. Роблять це крихітні малюки за допомогою дуже тоненьких і гостреньких кігтиків, якими вони спритно чіпляються за шерсть на череві матері.

41. В маминій сумці малюки проводять свої перші вісім місяців життя. Спочатку, приблизно 80 днів їх вигодовують самки.

42. Сумка для матері кенгуреня служить будинком, ігровою кімнатою, захистом при будь-якої небезпеки.

43. Тривалість життя валабі у природному середовищу становить приблизно від 14 до 20 років.

44. Валабі люблять подорожувати по густій рослинності тропічного лісу і вивчати нові території, постійно розширювати межі.

45. Деякі види віддають перевагу робити це виключно в нічний час, і взагалі, активний спосіб життя вони ведуть переважно в темний час доби.

Валабі — домашній улюбленець

46. Тварина валабі дуже дивне і незвичайне, це доводить і той факт, що їх можна утримувати в якості домашнього улюбленця.

47. Валабі дуже прості у спілкуванні з людиною і їх можна легко приручити. Однак для цього тварину необхідно вилучити з дикої природи ще в зовсім маленькому віці, а краще в дитинстві, і самостійно вигодувати і виховати його.

48. В якості домашнього вихованця валабі живуть, як правило, близько 10 років, проте все залежатиме від харчування і умов проживання.

49. Слово валабі – це назва цієї тварини, яке дали йому аборигени, які жили в минулому на території сучасного Сіднея.

50. Багато хто з видів валабі знаходяться на межі зникнення, як би сумно не було це визнавати, але, наприклад, смугасті валабі залишилися жити тільки на двох островах поблизу західного узбережжя Австралії.

Додати коментар