50 цікавих фактів про дрохви

1. Дрохва, (відома також під ім’ям дудак) представляє сімейство дрохвових із загону журавлеподібні.

2. Дрохва визнана однією з найбільш важких літаючих птахів.

3. Степова птиця з індичку – таке визначення дає Володимир Даль слова «драхва» (вона ж-дрохва) у тлумачному словнику живої великоросійської мови.

4. Аж до XX століття дрохва була широко поширена, населяючи неосяжні степові простори Євразії.

5. Зараз вид визнаний зниклим, і птах включена в Червоні книги декількох країн і Міжнародного союзу охорони природи, а також захищена окремими міжнародними конвенціями.

6. Дрохва — це масивний птах з розвинутою грудною кліткою і товстою шиєю. Від інших пернатих дрохва відрізняється не стільки значними габаритами, скільки строкатим забарвленням і сильними безперими кінцівками (пристосованими для наземного переміщення).

7. В оперенні перемежовуються рудий, чорний та сірий кольори, а також білий, в який пофарбовані черево, груди, підхвістя і тильна частина крил. Голова з шиєю зазвичай попелясто-сірі (з більш світлими відтінками у східних популяцій). Верх складається з рудувато-вохристих пір’я з характерним струменистим візерунком з чорних поперечних смуг. Махові крила першого порядку завжди темно-бурі, другого порядку – бурі, але з білими корінням.

8. У дрохви світло-сірий дзьоб і темні очі, а також довгі потужні ноги зеленувато-бурого кольору. На кожній нозі по 3 пальці. Хвіст довгий, закруглюється на кінці. Розмах широких крил дорівнює 1,9–2,6 метрів. Дрохви схожі на страусів, але маленького розміру.

9. Дрохва з зусиллям злітає, але летить досить швидко, витягаючи шию і підібравши ноги, які не виходять за край хвоста. Помахи крил неспішні, що дозволяють розглянути на них великі білі поля і темні махові пір’я.

10. Описані два підвиди дрохви: європейська дрохва і східносибірська дрохва.

Євразійські дрохви

11. Самець виростає до розмірів індика і важить майже вдвічі більше, ніж самка. Маса чоловічої особини складає 7-16 кг при довжині 1,05 м, у той час як самки важать в середньому 4-8 кг при довжині 0,8 м.

12. До весни всі самці обзаводяться каштановими «ошийниками» і «вусами». Останні являють собою жорсткі пір’яні пучки, у вигляді довгих ниток, які йдуть від підстави дзьоба в сторони. На «вусах» самці хизуються до кінця літа.

13. Незалежно від пори року самки повторюють осінню/зимове забарвлення самців.

Пустельні дрохви

14. Області проживання дрохви розкидані по різних куточках євразійського континенту, а єдина нечисленна популяція живе на північному сході Марокко (Африка).

15. Є інформація, правда, що африканська популяція вже вимерла. В Євразії ж це південь Піренейського півострова, Австрія, Словаччина та південна Чехія. Дрохва зустрічається поблизу Гомеля, в Чернігівської, Брянської, Рязанської, Тульської, Пензенській і Самарської областях аж до південної Башкирії.

16. Перелітні дрохви повертаються в рідні краї до снеготаяння, починаючи токувати, як тільки підсохне степ. Токують групами (без бійок) і поодинці, вибираючи для струму відкриті ділянки, де можна оглядати місцевість.

17. На одного самця припадає до 50 метрів в діаметрі. Струм приурочений до сходу сонця, але іноді трапляється перед заходом або вдень. Токующий дудак розпускає крила, закидає шию, надуває горло, настовбурчує вуса і закидає хвіст на спину. Самець в любовному екстазі схожий на білу хмару, яка бере свій звичайний «пташиний» вид через 10-15 сек.

18. Самки, що прилітають або приходять на струм, не утворюють постійних пар. У дроф спостерігаються як поліандрія, так і полигиння, коли «женихи» і «наречені» спаровуються з різними партнерами.

19. На Русі дрохву іменували «княжої» дичиною, добуваючи її у величезних кількостях з допомогою ловчих птахів і гончих псів.

20. Зараз на пострадянському просторі зареєстровано приблизно 11 тис. особин, з яких лише 300-600 птахів (що мешкають в Бурятії) відноситься до східного підвиду.

21. Гніздяться дрохви на початку травня, облаштовуючи гнізда на голій землі, зрідка маскуючи їх травою. Насиджування яєць (2-4), як і виховання виводків, покладено на матір: батьки об’єднуються в зграйки і мігрують до місць післяшдюбної линьки.

22. Пташенята вилуплюються в травні – червні, через три-чотири тижні інкубації. Пуховички майже відразу вилазять з гнізда, але від нього не відходять: тут їх годує мати.

23. До самостійного пошуку їжі вони приступають днів через п’ять, не відмовляючись від материнського підживлення ще 2-3 тижні.

24. Молодняк повністю вкривається пір’ям і стає на крило приблизно до 1 місяця, не покидаючи неньку до осені, а часто і до весни.

25. Остаточне зимове/шлюбне оперення з’являється у дроф не раніше 4-6 років паралельно з фертильністю, яка у самок наступає в 2-4 роки, а у самців – в 5-6 років.

26. У спекотні дні дрохви лежать на землі з відкритим дзьобом з-за важкого дихання і розведеними в сторони крилами. У птахів відсутні потові заліза, регулюють температуру тіла, тому в жаркий день вони лежать на землі для охолодження своєї температури тіла.

27. На дорослих птахів полюють як наземні, так і пернаті хижаки: орли, беркути, орлани-білохвости, могильники, лисиці, в тому числі степові, борсуки та вовки, степові тхори, бродячі кішки і собаки.

28. Оперення у дрохви намокає при дощі, а намокнувши під час заморозків, пір’я замерзають і роблять птахів беззахисними перед небезпеками. Адже у багатьох птахів на пір’ї є шар жиру, що дозволяє краплях дощу скочуватися, не усмоктуючись в пір’ячко. На пір’ї у дроф відсутня залоза, що виробляє таку мастило, тому вони швидко промокають.

29. Дорослі дрохви, що мають велику вагу, при небезпеці тікають. При великій вазі птахи злітають важко, тому намагаються врятуватися за допомогою втечі. З віком додавши ще більше ваги, рідко злітають.

30. Дрохви їдять рослинну і тваринну їжу. У раціон входить трава, комахи, жаби і навіть ящірки. У теплу пору їдять переважно рослинну їжу, а в холодну – тваринну.

31. Цим птахам потрібна вода, тому вони часто селяться поблизу водних джерел. Можуть в зимову пору їсти сніг для втамування спраги, а влітку при посухи літають зграями на водопій.

32. При дефіциті звичної рослинності дрохва переходить на більш жорстку їжу, наприклад, пагони буряків. Але грубі волокна буряків часто стають причиною загибелі пернатих із-за розладу травлення.

33. Орнітологи кажуть про високу екологічну адаптивність виду, виходячи з його великого зонального поширення. Встановлено, що дрохви навчилися жити і розмножуватися в ландшафтах, змінених людиною практично до невпізнання.

34. А вихідним ландшафтом дудака вважають лучні північні степи.

35. Дудаки линяють двічі на рік: восени, коли змінюється оперення повністю і навесні (перед шлюбним сезоном), коли змінюються тільки дрібні пір’я.

36. Дрохви є унікальними представниками птахів. Якщо вони помічають небезпеку під час висиджування потомства, птах втілюється кульгавий і починає відводити хижака в бік. Після цього особина намагається втекти від небезпеки.

37. По повітрю дрохва переміщається тільки вдень.

38. На заході і півдні ареалу дрохва веде осілий спосіб життя, на сході та півночі – здійснює сезонні міграції і вважається перелітної/частково перелітної.

39. Короткі відстані іноді долає пішки, а на зимівлю відбуває досить пізно (не раніше жовтня – листопада), збираючись у численні, до кількох сотень птахів, зграї.

40. Дрохва, на відміну від журавля, не пускає вхід свої ноги або дзьоб, щоб розпушувати землю і ворушити лугову підстилку. Птах повільно йде і пощипує траву, склювуючи тільки видиме їстівне і часто зупиняючись.

41. З-за любові до смачної і соковитої трави, дрохви іноді навідуються на полях із сільськогосподарськими культурами. Тому зрідка стають шкідниками сільськогосподарських угідь.

42. Дрібну живність дрохва ловить стрімким ударом дзьоба, різко викидаючи вперед голову. Тікаючу дичину наздоганяє швидкими стрибками, струшуючи або добиваючи її об землю перед заковтуванням.

43. Дрофа не спить в світлий час доби. Вранці і ввечері вона добуває їжу, а вдень влаштовує собі сієсту, лягаючи на землю під покровом високих трав. Якщо небо затягнуте хмарами, а повітря досить прохолодний, дрохва обходиться без полуденного відпочинку і годується без перерви.

44. Дрохви не можуть обходитися без води: влітку вони літають на водопій, взимку задовольняються снігом.

45. За спостереженнями орнітологів, в природних умовах дрохва живе приблизно 20 років.

46. Птах належить до степових різновидів. Вона воліє не надто високу рослинність, відкриті луки, типчакові степи та ін. Раніше представники виду мешкали виключно в пустельних місцях, але за рахунок господарської діяльності людей птиці злегка розширили поширення.

47. Можна зустріти породу в гірській місцевості, а також на рівнинах. Представники сімейства відмінно переносять перепади температур, можуть перебувати в прохолоді досить довго. Але як тільки зривається сніг, вони намагаються переміститися на південь.

48. Оскільки людство розвивається і охоплює все більше територій, ці пернаті друзі вимушені ховатися і шукати нові місця. Тепер вони зустрічаються на сіножаті, в полях сільськогосподарського призначення.

49. Для врятування виду створені заказники і заповідники в Євразії, розпочато вольєрне розведення дрохви та її реінтродукція в ті місця, звідки її витіснили раніше.

50. У Україні подібним займаються ландшафтному парку «Печенізьке Поле».

Африканська дрохва

Додати коментар