50 цікавих фактів про пум

1. Пуми є представниками сімейства котячих, що живуть в дикій природі Північної та Південної Америки, Африки і Азії.

Наукова назва пуми Felis concolor. Відомо 6 підвидів пуми.

2. Живуть вони переважно в гірській місцевості, але зустрічаються в лісах, луках і навіть пустелях.

3. На даний момент областю проживання цих хижих тварин стала гірська місцевість на заході Канади і Сполучених Штатів Америки. В основному вони розселені від Патагонії по всій території Південної Америки до самого канадського Юкона.

4. Кугуар, пума, гірський лев – назва залежить від регіону проживання. Це тварина потрапила в Книгу рекордів Гіннеса, як тварина з найбільшою кількістю назв. Тільки на англійській їх понад 40.

5. Пума – другий за величиною представник сімейства котячих в Америці. Більше її тільки ягуар.

6. Пуми відрізняються маленькою головою, короткою мордою і довгим хвостом.

7. Забарвлення шерсті пуми сильно варіюється від темно-коричневого до блідо-сірого і рудувато-коричневого. Забарвлення шерсті темніше на спині і світліше на грудях і внутрішніх частинах лап. Кінчик хвоста чорний.

8. Середня довжина пуми близько 2-х метрів з хвостом, довжина якого становить 30 сантиметрів.

9. Пума є ярим захисником своєї території, площа якої приблизно 200 квадратних кілометрів.

10. Самки пуми досягають статевої зрілості у віці 1,5-3 роки. Вони завжди люто захищають своїх дитинчат.

11. Дитинчата пуми при народженні сліпі, і мати починає годувати їх м’ясом, коли їм виповнюється близько шести тижнів.

12. У молодих пум плямисте забарвлення. Плями зникають, коли пумі виповнюється 6 місяців.

13. Мама-пума турбується про своїх дитинчат, поки їм не виповниться 2 роки. Однак дитинчата вміють полювати вже у віці 9 місяців.

14. Коли дитинчатам виповнюється 2 роки, вони залишають свою матір у пошуках території.

15. Статевої зрілості пуми досягають у віці 3-х років.

16. Як і всі кішки, пуми – одинаки. Групами живуть тільки матері і діти, а дорослі особини зустрічаються, тільки щоб злучитися.

17. Особливо активні пуми на світанку і після заходу сонця.

18. Пуми, які живуть в південних районах Америки, не рідко нападають на алігаторів і іноді вбивають особин вдвічі більшими.

19. Пума полювати на свою здобич і ніколи не харчується здобиччю вбитої іншими хижаками.

20. Її головні джерела живлення – олень, лось, товсторіг, а також домашня худоба, коні і вівці, особливо в північній частині середовища проживання. Ця кішка не гребує полювати навіть на гризунів і комах.

21. Тварина є відмінним мисливцем. Висота її стрибка становить понад 6 метрів, а довжина досягає 12 метрів.

22. Пуми були священними тваринами у індіанців черокі і зуни, а також у інших місцевих племен.

23. Гонитва пумою за видобутком у 82% закінчується позитивним результатом.

24. Зі своїм потомством самка спілкується з допомогою звуків, схожих на пташине цвірінькання.

25. Дитинчата пуми ніколи не виходять з укриття, поки їх не покличе мати.

26. Звір легко лазить по деревах і швидко бігає, при цьому вони не пристосовані до довгих дистанцій. Такі характеристики кішка має завдяки своїм великим лапам, причому задні лапи у них трохи більше.

27. У пуми мовою є спеціальні горбки, з допомогою яких вони відривають від видобутку невеликі шматки м’яса.

28. Вовки, ведмеді і ягуари найнебезпечніші вороги пум.

29. Пума може харчуватися трупом тварини кілька днів. Вона ховає видобуток в затишному місці подалі від інших тварин.

30. У сезон розмноження пума пронизливо кричить. У пуми немає певного сезону розмноження, вона може розмножуватися в будь-який час року.

31. Пуми володіють гострим зором, оскільки полюють переважно вночі.

32.Свою здобич дика кішка чекає у засідці. Після того як жертва досить наблизиться, пума стрибає їй на спину і моментально прокушує шию.

33. Найменші особини пуми мешкають ближче до екватора, найбільші – ближче до полюсів.

34. У пуми по чотири пальці на лапах. Вона може ховати кігті.

35. Молоко пуми в 6 разів жирніше за коров’яче.

36. Пуми досить легко можуть жити в будь-яких ландшафтних умовах. Саме тому вони зберігають велику чисельність.

37. Потомство у пуми з’являється раз на 2 роки, за одну вагітність кішка приносить 3 – 5 кошенят. Їх вихованням займаються виключно самки.

38. Пумам приписують вертикальний стрибок на 6,2 метра. Горизонтально вони стрибають без розгону на 6-12 метрів.

39. Знищення цієї дикої кішки триває фермерами та лісниками через винищення пумами домашньої худоби і охороняємих видів тварин.

40. Негативний вплив на розмноження пуми надають браконьєрство і полювання.

41. На рівнині пума здатна розвивати швидкість до 65 км/ч, але вона швидко втомлюється і в разі погоні за нею намагається швидко забратися на дерево.

42. З кожним роком популяція цих хижаків зменшується через скорочення середовища проживання, схрещування між представниками близьких родинних зв’язків, хвороб і забруднення навколишнього природи.

43. Спіймавши велику здобич, пума завжди ховає її залишки до наступного прийому їжі.

44. Щоб вижити, в рік однієї пумі необхідно з’їдати 860-1300 кг м’яса, це близько 45-50 копитних.

45. Цей хижак намагається не з’являтися на очі людині. Пуми рідко нападають на людей. Найчастіше напади трапляються там, де місця проживання пум перетинаються з місцями проживання людини. За останні 100 років на американському континенті було зафіксовано трохи більше 100 випадків нападів на людей. В основному це відбувалося на острові Ванкувер. Більшість жертв – діти і низькорослі люди. Пума нападала на них, як правило, в темний час доби.

Флоридська пума

46. Флоридська пума – один з підвидів пуми — знаходиться на межі вимирання.

47. Якщо схрестити леопарда і пуму, то в результаті на світ з’являться гібриди під назвою пумопард.

48. У дикій природі пуми можуть прожити 18-20 років.

49. На початку 20 століття в Америці пума була майже повністю знищена, але потім почалося відродження цього виду сімейства котячих і зараз в західній частині США живе близько 30000 цих тварин. Триває розселення пум в південних і східних регіонах країни.

50. З метою відновлення популяції пум в Канаді і США полювання на пум обмежено або повністю заборонено.

Додати коментар