50 найцікавіших фактів про лелек

1. Лелеки — рід птахів з сімейства голінастих.

2. Лелек існує багато різних видів, деколи зовсім не схожих один на одного.

3. До роду лелек належать такі види: африканський лелека; чорнодзьобий лелека, китайський лелека, далекосхідний лелека, далекосхідний білий лелека; білий лелека: туркестанський білий лелека; європейський білий лелека; білошийний лелека: чорний лелека; американський лелека; малайська шерстистошийний лелека.

4. Походження слова «лелека» достеменно не встановлено, але існує чимало версій його виникнення. Найбільш правдоподібна версія: перетворення німецького слова “Heister”, яке в деяких місцевостях Німеччини є назвою сороки. Ймовірно, слово трансформувалося в “гайстер”, а потім “лелека”.

5. Аналогію між сорокою та лелекою знайти важко, єдиний ріднить їх ознака – забарвлення оперення. Можна припустити, що він і лежить в основі найменування лелеки.

Білий лелека

6. Білий лелека живе в деяких районах Європи (від Південної Швеції і Данії до Франції і Португалії, у країнах східної Європи), на Україні, в Росії (від Вологодської області до Закавказзя), в Середній Азії і на північному-заході Африки (від півночі Марокко до півночі Тунісу)

7. У відповідності з місцем проживання виділяють два підвиди білих лелек: європейський і туркестанський. Туркестанський підвид декілька більше європейського, зустрічається в середній Азії і деяких районах Закавказзя.

8. Тіло білих лелек має біле забарвлення, що і відображено в назві. Чорними є тільки пір’я на кінцях крил, і поки птах їх не розправила, створюється враження, що весь низ тіла чорний. Звідси виникла народна назва птаха – чорногуз.

9. Дзьоб і ноги лелеки червоні. У пташенят дзьоби чорні. Гола шкіра біля очей і дзьоба буває червоного або чорного кольору. Райдужна оболонка очей темно-бура або червонувата. Розміри крила 55-63 см, хвоста – 21,5-26 см, плюсни – 17-23,5 см, дзьоба – 14-20 см Довжина тулуба може досягати 1,02 м. Розмах крил становить 1,95-2,05 м. Важить білий лелека 3,5-4,4 кг Самки дрібніші за самців.

10. Мешкаючі на території України білі лелеки на зиму відлітають в Африку та Індію.

Чорний лелека

11. Чорний лелека – це вид, який уникає людей. Ареал його проживання – великі простори Євразії: від Скандинавії і Піренейського півострова до Далекосхідних регіонів. Північна межа поширення доходить до 61 і 63 паралелей, південна проходить через Балкани, Крим, Закавказзя, Іран, Середню Азію, Монголію, середню частину Китаю. Чорний лелека зимує на Африканському континенті, в Індії та Китаї. В Африці птахи не долітають далі екватора. Правда, на півдні материка гніздяться особини, які, ймовірно, потрапили туди під час міграцій і залишилися там жити постійно.

12. У забарвленні даного виду птахів переважає чорний колір, при цьому чорне оперення відливає зеленню, бронзою або пурпурним кольором. Білі пір’я ростуть тільки в низу тулуба, на задній частині грудей і в пахвових областях. Дзьоб птиці злегка скошений догори.

13. Ноги, дзьоб і шкіра навколо очей мають червоний колір. Райдужка очі бура. Молоді особини мають біле оперення, при цьому ноги і дзьоб молодняку має сіро-зелений відтінок. Вага чорного лелеки не перевищує 3 кг, тулуб може досягати в довжину 1 метра. Довжина крила варіюється від 52 до 61 см, довжина плюсни становить 18-20 см, хвіст виростає до 19-25 см, а довжина дзьоба досягає 16-19,5 див. Розмах крил птаха становить 1,5-2 метри.

14. У лелек є шийні повітряні мішки, які наповнюються повітрям, що видихається, так як вони з’єднані з носовими камерами. Ці невеликі мішки, розташовуються під шкірою і лежать по боках шиї на підставі голови. Система мішків створює повітряний прошарок між шкірою і м’язами.

15. Крила лелеки довгі, округлі, їх вершина утворена 3-5 маховим пір’ям. Внутрішні пір’я на крилі довгі. У складеному стані вони досягають довжини першорядних махових пір’їн.

Лелека африканський

16. Лелека африканський – це африканський вид лелек, що мешкає від Ефіопії до ПАР. Один з найменших лелек, що досягає 73 см в довжину. При цьому маса птиці становить 1 кг. В забарвленні переважає чорний колір, білі тільки груди і підкрилля.

17. Дзьоб у африканського лелеки, на відміну від більшості видів, сірий. Ноги, традиційно, червоні. Відмітна особливість африканського лелеки – посиніння шкіри навколо очей в шлюбний період. Самі очі мають червоний відтінок. Самки дрібніші за самців. Відкладають по 2-3 яйця.

18. В польоті лелеки парять над землею. Це стає можливим завдяки особливому зчленуванні кісток плечового пояса і будовою крила з подовженим передпліччям і більш коротким плечем. Ці особливості притаманні великим ширяючим птахам, в тому числі і хижим. На крилі на першому пальці кисті є кіготь.

19. Хвіст у лелек помірної довжини, прямий, на вершині трохи округлений. Він складається з 12 рульових пір’їн.

20. Забарвлення молодих птахів відрізняється від дорослих незначно. Відмінностей в забарвленні самців і самок, а також змін кольору, пори року немає. Пташенята лелеки мають сіруватий пушок, у дорослих пух білий або сірий.

Білошийний лелека

21. Білошийний лелека має 3 підвиди: перший з них мешкає на півостровах Індостан, Індокитай і на Філіппінських островах; другий — зустрічається в Уганді та Кенії – країнах тропічної Африки; третій його вид – житель острова Ява і островів, що лежать на кордоні азіатської та австралійської біогеографічних зон.

22. Довжина тіла білошийних лелек варіюється від 80 до 90 див. Потилиця, шия і верхня частина грудей у птахів біла і пухнаста. Пір’я в низу живота і на хвості білі. Голова зверху чорна, ніби одягнута в шапочку. Крила і верхня частина тіла мають чорний колір, на плечах присутні червоні переливи, а кінці крил оповиті зеленуватим відтінком.

23. Білошийні лелеки живуть групами або парами поблизу від води.

24. Після зимівлі на краю світу білі лелеки повертаються до своїх гнізд і приводять їх у порядок. Ці птахи надзвичайно прив’язані до своїх осель.

25. Найстаріше з відомих гнізд лелек, в якому жило багато поколінь цих птахів, було заселене ними протягом 381 року.

26. Лелека, що живе в північних широтах – це перелітний птах, який до льодовикового періоду вела осілий спосіб життя. Осілість зустрічається і зараз: наприклад, не відлітає на зимівлю чорнодзьобий лелека, який мешкає в Японії. Африканські лелеки, білошийні лелеки, американські лелеки і малайські шерстистошийні лелеки теж не відлітають на південь, так як живуть в теплих широтах, де їжа їм забезпечена цілорічно.

27. Сезонні міграції здійснюють білі лелеки, чорні лелеки і далекосхідні лелеки (чорнодзьобі (клюві)), які живуть в Європі, Україні, Китаї.

28. Птахи здійснюють перельоти днем, на великій висоті, не дотримуючись певний лад. Летять лелеки, в основному, над сушею, скорочуючи до мінімуму морські ділянки шляху. Це пов’язано з тим, що для ширяючого польоту важливі висхідні повітряні потоки, що формуються над сушею. Через водний простір лелеки летять тільки тоді, коли бачать протилежний берег. До весни птахи повертаються назад.

29. Лелеки їдять виключно тваринну їжу. Їх різноманітний корм, але в основному складається з дрібних тварин, до яких відносяться: ссавці: кроти, щури, миші, полівки та інших мишоподібні гризуни, крапчасті ховрахи, молоді зайченята, ласки, горностаї.

30. Лелеки мають чудову здатність поїдати отруйних змій без шкоди для себе. Очевидно, вони мають імунітет до отрути.

Лелека Марабу

31. Далеко не всі лелеки нешкідливі. Марабу, що мешкають на території Африки, є хижими птахами. Правда, вони можуть полювати тільки на досить дрібну здобич, воліючи падаль.

32. Марабу в Африці зустрічаються так часто, що місцеві жителі навіть не звертають на них уваги: для африканця марабу — те ж саме, що для жителя України голуб або горобець.

33. Лелеки, як і всі великі птахи, дуже обережні. Під час перельотів і на ночівлях вони тримаються разом. Годуються птахи окремо, але при цьому не втрачають зв’язку з родичами.

34. Тривалість життя лелек залежить від виду та місця проживання. Білі лелеки живуть у природі приблизно 20-21 рік (за деякими даними до 33 років), в неволі цей показник може бути вище

35. Далекосхідні лелеки в неволі доживали і до 48 років. Максимальна тривалість життя чорних лелек у неволі становить 31 рік, при цьому в природних умовах цей показник становить 18 років.

36. Лелеки сплять, стоячи на одній нозі, причому ноги вони змінюють, не прокидаючись.

37. Лелеки не будують нові гнізда, а облаштовують старі. Цікаво, що ці птахи надзвичайно прив’язані до свого житла і воліють не переїзд, а ремонт.

38. Після того, як самець збудував гніздо, він повинен знайти подругу. Точніше, самки самі шукають самців, що встигли обзавестись житлом. Забавно, але перша самка, яка прилетить до «новобудові», і стає другою половиною самця. Причому «шлюби» у лелек полягають раз і назавжди: за своєю природою ці птахи моногамні.

39. Білі лелеки — сателіти людини, вони воліють селитися як можна ближче до осель людей. Чорні ж лелеки, навпаки, людей уникають і воліють будувати гнізда там, куди людина не проникне.

40. Лелеки не мають ворогів у природі. Винятком є орли і крокодили, які іноді полюють на цих птахів.

41. Лелеки здатні будувати воістину величезні гнізда діаметром до півтора метрів і вагою близько двох центнерів. Іноді у лелек бувають «квартиранти» і з ними в одному гнізді живуть шпаки або горобці.

42. В Православ’ї лелека вважається символом Благовіщення. Пов’язано це з тим, що лелеки прилітають навесні, приносячи добру звістку про те, що тепло перемогло холод скоро настане літо подібно до того, як ангел повідомив діві Марії про її майбутнє материнство. Деякі дослідники вважають, що міф про те, що саме лелека приносить дітей, пов’язаний з цією асоціацією.

43. В Японії полювання на лелек була заборонена на законодавчому рівні з моменту заснування країни

44. Лелека вважається одним із символів Білорусі.

45. В Африці і Азії зустрічаються зобасті лелеки з голою шиєю.

46. Сім’я лелек створюється дуже просто: самець бере в дружини першу що підлетіла до його гнізда самку. Якщо ж у старе гніздо, де вже влаштувалася молода самка, раптом повертається і торішня подруга, між претендентками починається боротьба, і самець залишить у гнізді переможницю.

47. У гнізді птахи відкладають від 2 до 5 яєць. Батьки насиджують їх по черзі 33 дні.

48. Побачивши на гнізді лелеки, багато хто думають, що бачать самку, але зазвичай це буває самець. Майбутні батьки ділять свої обов’язки: самець висиджує яйця вдень, а самка – вночі.

49. На всіх територіях, де живуть лелеки, населення ставиться до цього птаха дуже дбайливо, вважає, що вона приносить в дім щастя, достаток і багато дітей.

50. Лелеки – дуже корисні птахи, які захищають насадження від шкідників. Так мисливці, наприклад, склали опис вмісту шлунків трьох спійманих птахів: у шлунку першого лелеку знайшли 76 хрущів, всередині другого — 730 личинок листових ос, в третьому — 1315 штук сарани.

Додати коментар