50 цікавих фактів про нутрії

1. Нутрія — це напів водний ссавець із загону гризунів, єдиний вид у сімействі нутрієвих.

Видова назва сімейства перекладається як «мишобобер».

2. Нутрія також відома під назвами коипу і болотний бобер.

3. Батьківщина нутрії-Південна Америка. Якщо перекласти з іспанської мови нутрія — це видра. Нерідко нутрію називають болотним щуром.

4. Нутрія представляє сімейство бобрових щурів. Але ні в якому разі не відноситься до них. Швидше її по спорідненості можна порівняти з морською свинкою. А плутанина відбувається тому, що спосіб життя нутрії такий же, як у бобра.

5. Нутрії були завезені в Україну ще в часи СРСР в 1930 році з Аргентини.

6. Нутрія — великий гризун. Середня маса дорослої нутрії — 5-7 кілограм, іноді 9-10 кілограм. Довжина тулуба від морди до кореня хвоста — 45-60 сантиметрів, обхват грудей за лопатками — 29-46 сантиметрів. Між пальцями задніх лапок розташовані перетинки. Хвіст покритий лусочками і рідким грубим волоссям: довжина хвоста — 25-35 сантиметрів. Хутро нутрії за носкості не поступається лисячого хутра або нірці.

7. Вуха у нутрії короткі, слабо опушені зовні, всередині вушні раковини вкриті пухнастим волоссям, який затримує повітря і перешкоджає проникненню води в слуховий прохід.

8. Очі у нутрії знаходяться на рівні поверхні лоба, що забезпечує пливе звіру хороший огляд. Ніздрі мають закриваючі м’язи, які скорочуються при пірнанні. На верхній губі і щоках розташовані товсті волосини-вібриси, які виконують функцію органів дотику.

9. У нутрії 20 зубів. Особливо добре розвинені різці, по 2 в кожній щелепі. Різці видаються вперед, у здорових нутрій вони яскраво-оранжевого кольору, а у молодняку і старих хворих звірів — світлі або з темними плямами. Різці ростуть безперервно у міру їх сточування або поломки.

10. Шлунок нутрій однокамерний, обсяг його досягає 500 кубічних сантиметрів. Кишечник у 10-12 разів довший тулуба. Час перебування основної частини корму в шлунково-кишковому тракті молодняку — 24-30 годин, а у дорослих нутрій — 60-70 годин.

11. Волосяний покрив на черевці значно густіше, ніж на спині. Линька триває весь рік — у будь-який час є випадають волосся. Дещо краще якість шкурок в холодну пору року.

12. Ареал природного проживання нутрії включає південну частину Південної Америки, починаючи від Болівії і півдня Бразилії аж до Вогняної Землі.

13. Пізніше цей звір був інтродукований і прижився в багатьох країнах Європи, Азії, Північної Америки. А ось в Африці нутрія не акліматизувалася.

14. Зустрічається вона і в Закавказзі, Киргизії і Таджикистані.

15. В залежності від кліматичних умов у зимовий період поширення нутрії змінюється. Наприклад, в 1980-і роки дуже морозні зими призвели до повного зникнення нутрії у Скандинавії та на півночі США.

16. Нутрія – це єдиний вид свого роду, а все її різновиди поділяють на два типи: стандартні породи з коричневим забарвленням хутра, темні волоски біля коріння і більш світлі на кінчиках, породи з іншими варіантами забарвлення.

17. Нутрія веде підлозі водний спосіб життя. Звір мешкає у водоймах зі слабо проточною або стоячою водою, по заболочених берегах річок, у очеретяно-рогозових озер і вільхово-осокових болотах, де росте водна і прибережна рослинність, якою вони харчуються.

18. Нутрії вміють добре плавати і пірнати. Під водою затримуються до 10 хвилин. Від спеки ховаються в тіні.

19. Уникає нутрія суцільних лісів, у горах не зустрічається вище 1200 метрів над рівнем моря. Нутрія нормально переносить морози до -35° C, але в цілому для життя в умовах холодного клімату не пристосована.

20. Цей звір не будує надійних сховищ від холоду та хижаків, на зиму не робить запасу їжі, на відміну від бобра або ондатри. Крім того, нутрія погано орієнтується під льодом, при пірнанні в ополонку не може знайти виходу й гине.

ЧОРНА НУТРІЯ

21. Чорні нутрії мають чорне оксамитове хутро. Шкірка у них густа, темна, насичена. Кількість малюків в одному виводку, як у звичайної нутрії.

22. Нутрії є переважно рослиноїдними тваринам. Вона живиться кореневищами, стеблами, листям очерету і рогозу. Також в раціон гризуна входить очерет, водяний горіх, латаття, рдесник.

23. Зрідка нутрія поїдає також і тваринні корми (п’явки, молюски), але тільки в тих випадках, коли не вистачає рослинних.

24. У нутрій добре розвинений слух, звірятко швидко стрибкоподібно бігає. Зір і нюх розвинений погано.

25. Нутрії можуть ставати здобиччю хижаків, проте в цілому їх популяція стабільна і не знаходиться під загрозою.

ЗОЛОТИСТА НУТРІЯ

26. Золотисті нутрії відрізняються гарним, як би «позолоченим» хутром. Самий насичений колір на спинці, по лінії хребта. Черевце ніжно-рожеве. Порода відрізняється невисокою родючістю, в одному виводку до 3-х дитинчат.

27. Нутрії можуть розмножуватися протягом усього року і є плідними тваринами. Періоди найвищої статевої активності у самців повторюються через кожні 25-30 днів.

28. Самка виводить зазвичай 2-3 посліду на рік до 10 дитинчат кожен, навесні і влітку. Вагітність триває від 127 до 132 днів.

29. 4-5 пар молочних залоз і сосків розташовані у самок нутрії високо з боків, завдяки чому малюки можуть отримувати їжу навіть у воді.

30. Інтенсивний ріст молодих нутрій триває до віку 5-6 місяців. У 3-4 роки плодючість нутрії знижується

31. У нутрій статевий диморфізм проявляється у тому, що самці більші за розмірами, ніж самки.

32. У природних умовах нутрія активна в нічний час.

СРІБЛЯСТА НУТРІЯ

33. Сріблясті нутрії пофарбовані в темний колір, схожий на колір срібла, широко використовується при виробництві хутряних виробів. Зустрічаються різні відтінки, світлі і темні, а також блакитні.

34. Нутрії є напівкочовими гризунами, при достатку кормів і наявності притулків далеко не переміщуються. Виводять потомство і відпочивають у відкритих гніздах, які споруджують на купині і в заростях очерету і рогозу, з їх стебел.

35. По крутих берегах нутрія вириває норки, як прості тунелі, так і складні системи ходів. Знайти їх можна по стежках, витоптанниї гризунами в навколишній рослинності.

36. Нутрії зазвичай селяться групами з 2-13 особин, які включають дорослих самок, потомство і самця. Молоді самці живуть поодинці.

СНІГОВА НУТРІЯ

37. Снігові нутрії отримані при схрещуванні «золотистої» та «срібною» нутрій, має хутром чистого білого кольору. Ноги, хвіст та ніс гризуна пофарбовані в теплий рожевий колір.

38. Тривалість життя нутрій в середньому становить 6-8 років.

ЛИМОННІ НУТРІЇ

39. Лимонні нутрії виведені при схрещуванні «італійської» і «бежевої» порід нутрії, відрізняється ніжним, трохи помаранчевим з лимонним відтінком хутром.

40. Нутрія – це об’єкт промислу і розведення. Звірка містять в клітинах, що складаються з спеціального будиночка з вигулом і басейну. Використовують також напів вільне утримання у вольєрах і вільне утримання.

41. На фермах розводять нутрій, як стандартного коричневого забарвлення, так і кольорових, білих, чорних, рожевих, бежевих, золотистих. На шкірку їх забивають у віці 8-9 місяців. Найбільшою цінністю володіє хутро з довгою віссю.

42. Нутрію розводять і з метою отримання м’яса. Воно приємно на смак і визнано дієтичним продуктом. Крім того, нутрію приручають і тримають як домашню тварину.

43. Перші господарства з розведення нутрій засновані в кінці XIX – на початку XX століття в Аргентині.

ПЕРЛОВА НУТРІЯ

44. Перлинні нутрії отримані шляхом схрещування «сніжної», «лимонної» і «пастельної» порід, тон забарвлення шкірки схожий на колір перлів. Животик світлий, ближче до спинки стає темніше.

45. У деяких країнах дикі нутрії визнані тваринами-шкідниками, так як вони поїдають водну рослинність, завдають шкоди зрошувальним системам, дамбах і підривають береги річок.

БУРА НУТРІЯ

46. Бурі нутрії виведені при схрещуванні чорних і золотистих порід.

47. У природному середовищі нутрії мешкають при берегах неглибоких і незамерзаючих водойм.

48. Запасів кормів на зиму нутрія не робить, вона цілий рік живиться водними та прибережними рослинами (очерет, рогіз, очерет та ін), поїдаючи, насамперед кореневища, бульби, плоди.

49. При нестачі соковитих рослинних кормів нутрія в невеликій кількості споживає листя дерев, чагарників і кору молодих гілок.

50. Нутрія не пристосована до перебування на замерзлих водоймах. Вона спритно пірнає і плаває, але не орієнтується в воді під льодом, погано переносить холод і протяги.

Додати коментар