Цікаві факти про мандаринку

Різноманітність світу пернатих дуже велика, але качка–мандаринка часто називається найкрасивішим птахом на землі. Яскраве оперення, дбайливе поводження представників цього виду про своїх партнерів, трепетна турбота про потомство — все це привернуло до мандаринків увагу не лише дослідників, але і публіки. До речі, розфарбовані ці пташки дійсно в дуже яскраві кольори, причому оперення їх дуже гармонійне — природа постаралася на славу, і виглядають вони дуже і дуже мило.

Факти про мандаринок

  1. Селезень мандаринки відрізняється від будь-якого іншого самця сімейства качиних барвистою пишністю оперення. Самочки ж при цьому сірі і не настільки яскраві.
  2. Також селезні мандаринок мають абсолютно іншим голосом, вони не крякають, а тонко пищать або навіть посвистують.
  3. Чубок на голові є лише у самців. У самок він відсутній.
  4. У Росії ареалом проживання мандаринок є Приморський край, а в Китаї вони мешкають по всій гірській Сіхоте-Алинській системі. Невелика популяція знаходиться в деяких районах на сході Північної Америки.
  5. З точки зору біології мандаринка відноситься до качок.
  6. Мандаринки — єдині у світі живуть на деревах представники сімейства качиних.
  7. Шлюбний період у мандаринок характерний сильною конкуренцією самців. Двоє, а то і троє з них проводять запеклі бої, виборюючи своє право на самку.
  8. Цей птах – символ східної культури, він занесений в Червону книгу. Полювання на нього повсюдно заборонено.
  9. Качка-мандаринка в стародавні часи була декоративним птахом в різних східних державах. Вона впродовж багатьох століть прикрашали сади і парки Японії та Кореї.
  10. Свою назву «мандаринка» цей птах отримав завдяки надзвичайно яскравому забарвленню оперення. У Китаї мандаринами називали вельмож, завжди яскраво і пишно одягнених, звідси і назва (цікаві факти про Китай).
  11. На волі мандаринки живуть років 10, але в неволі можуть прожити і до 25.
  12. Вага дорослої качки-мандаринки зазвичай не перевищує 1 кілограма.
  13. Як і інші качки, вони харчуються жабами та іншими земноводними. При цьому мандаринки охоче включають в своє меню і дубові жолуді.
  14. В домашніх умовах самка мандаринки часто не хоче сидіти на яйцях цілий місяць, і їх доводиться підкладати під більш посидючу квочку, або ж виводити штучно.
  15. На відміну від багатьох інших птахів у мандаринок у вихованні потомства беруть активну участь обоє батьків.
  16. Два рази в рік качки скидають пір’я. У червні самці утворюють зграю, ховаються в заростях і починається линяння. Вони втрачають яскраве оперення і набувають забарвлення звичайних качок. З-за цього вони іноді стають випадковою здобиччю мисливців.
  17. Всього в наші дні популяція мандаринок оцінюється приблизно в 25 тисяч особин.

Додати коментар