50 цікавих фактів про ягуарів

1. Ягуар – самий великий представник сімейства котячих, що мешкають на території двох Америк.

Разом з тиграми та левами ягуари відносяться до роду пантери. Ягуари живуть тільки в країнах Нового Світу — в Південній і Центральній Америці.

2. Найбільшими місцями проживання ягуарів є джунглі Центральної Америки і океанське узбережжя Аргентини.

3. Раніше ці тварини були дуже поширені в Південній Америці, проте останнім часом популяція цих хижаків скоротилася у 3 рази.

4. У таких країнах, як Сальвадор і Уругвай, ця велика кішка повністю винищена. В даний час хижак занесений в Червону книгу.

5. Фахівці налічують 9 видів ягуарів: амазонський, перуанський, парагвайський, мексиканський, техаський, арізонський, центральноамериканський, бразильський, Голдмана. Техаський ягуар вважається повністю винищеним.

6. Забарвлення ягуара вельми нагадує забарвлення інших представників сімейства котячих — оцелотов, гепардів і леопардів.

7. Забарвлення тварини пісочно-рудий. Живіт і внутрішня сторона лап мають біле забарвлення. По всьому тілу розкидані темні плями у вигляді точок, кілець і розеток. Хутро коротке й густе. У ягуара короткі потужні лапи, що робить його трохи присадкуватим, проте це абсолютно не заважає його спритності.

8. Ягуари займають третє місце за величиною серед усіх великих кішок після тигрів і левів. Довжина тіла дорослих особин ягуарів без хвоста коливається від 120 до 190 сантиметрів, а вага їх рідко перевищує 120 кілограм.

9. Багато плутають ягуарів з леопардами, але ягуари набагато більші і сильніші леопардів, хоча зовні ці звірі дуже схожі.

10. Назва «ягуар», ймовірно, походить від схоже звучного слова з мови гуарані, на якому розмовляють індіанці на території сучасного Парагваю. Слово перекладається як «звір, що вбиває одним ударом».

11. Плямисте забарвлення ягуара унікальний так само, як малюнок на пальцях людини. В природі не існує двох абсолютно однакових хижаків, навіть якщо вони родичі.

12. У свій час багато індіанські племена поклонялися ягуарах, шануючи їх за священних тварин.

13. Стародавні майя вірили, що ягуари є символом влади богів. Кращі воїни індіанців майя в давнину називали себе ягуарами. Тільки їм було дозволено носити одежу з шкури цього звіра.

14. У деяких індіанських племенах існувала традиція прив’язувати на лоб маленьким дітям спеціальні дощечки, щоб їх голова була схожа на череп ягуара.

15. Стародавні майя вважали, що тварина здатна гіпнотизувати свою жертву і позбавляти її можливості пересуватися.

16. Самим незвичайним представником цих хижаків є чорний ягуар — тварина, яка помилково називають пантерою. Пантера не вважається окремим різновидом, це назва біологічного роду.

17. Чорний ягуар — всього лише прояв меланізму, тобто це особина з генетичним варіантом нетипового забарвлення.

18. Різні види ягуарів живуть на різних територіях. Однак спосіб життя у них схожий.

19. Найбільш древні викопні останки ягуара, коли-небудь знайдені, пролежали в землі близько двох мільйонів років.

20. Територія проживання тварини становить трикутник площею 30-100 км2. У самок місця менше, а у самців — більше.

21. Три рази в місяць хижак обходить межі своєї території. Хороша швидкість дозволяє йому зробити це досить швидко.

22. Мисливські місця ягуарів часто перетинаються. Характер хижака такий, що він спокійно ставиться до своїх побратимів, а ось по відношенню до інших представників сімейства котячих на своїй території налаштований вельми вороже.

23. На відміну від гепарда, що віддає перевагу атакувати жертву стрімким ривком, ягуари нападають із засідки.

24. Ягуари не можуть схрещуватися з іншими видами сімейства котячих. Виняток становлять леви. Правда, що отримується таким чином потомство народжується стерильним, без здатності до подальшого відтворення.

25. Нерідко ця кішка атакує домашню худобу.

26. Ягуари ведуть виключно нічний спосіб життя, вдень вважаючи за краще спати де-небудь в укритті. Полювання ягуара починається вночі. Звір кілька днів намагається зловити здобич в одному місці, а потім перебирається на іншу частину території.

27. Так як живе ягуар в непрохідних джунглях, горах або на океанському узбережжі, то його їжею може стати як птах, так і парнокопитне. Зазвичай звір полює на диких свиней, оленів, лисиць, козуль і гризунів.

28. Площа, на якій ягуар полює, буває неймовірних розмірів. Так, іноді вона доходить до 500 кілометрів. І це не дивно, адже ягуар волелюбна тварина.

29. Ці великі кішки володіють міцними щелепами, тому вбивають здобич, як правило, захопленням шиї, намагаючись звалити жертву з ніг.

30. Ягуари чудово плавають. Існують свідчення, що вони перепливали величезні відстані — десятки кілометрів. Для подолання водних перешкод ягуари нерідко використовують колоди точно так само, як їх використав би людина — чіпляються за них і гребуть.

31. Головний козир цих кішок швидкість, тому рідко здобичі вдається врятуватися. Ні дерева, ні вода не можуть стати притулком, так як ягуари чудово плавають і лазять по деревах.

32. Були зафіксовані випадки нападу ягуарів навіть на великих анаконд, які є найбільшими зміями на планеті.

33. Ягуари іноді нападають навіть на крокодилів, правда, в основному молодняк — дорослий крокодил дуже небезпечний для цього гордого представника сімейства котячих.

34. Ягуари вміють імітувати голоси мавп, щоб принадити родичів останніх. Зокрема, дослідникам доводилося спостерігати, як ягуар імітував крики дитинча мавпи. Дорослі мавпи поспішили на допомогу, але, на щастя, вчасно помітили хижака і зникли.

35. Поїдають ягуари їжу в 2 підходи з перервою 10-12 годин. Залишки вбитої тварини хижаки можуть просто кинути і не повертатися до них.

36. Статеве дозрівання у цих кішок настає на 3 роки. З тих пір хижаки можуть злучатися в будь-який час, оскільки у них немає певного сезону розмноження.

37. Трапляється, що в шлюбний період вони збираються групами в одному місці. Самка сама обирає собі пару і приходить на територію, де мешкає самець.

38. Найбільші особини, довжина тіла яких сягає майже 2 метри, мешкають в джунглях Бразилії. Маса цих тварин становить понад 100 кг, але в середньому ягуари важать 80-90 кілограм. Самці більші за самок.

39. Полюють ці хижаки із засідки, виглядаючи свою здобич під час водопою або прийому їжі. Нападають вони з тієї сторони, з якої жертва не відразу може помітити, що наближається тварини.

40. Тривалість вагітності у ягуарів – 100-110 днів. Зазвичай на світ з’являється 1-4 дитинча.

41. Дитинча ягуара перший рік після народження дуже тісно пов’язаний з матір’ю, тому не відстає від неї ні на крок.

42. Як правило, після народження ягуари живуть разом з матір’ю 2-3 роки. За цей час вони навчаються у своєї матері майстерності полювання і виживання.

43. Найбільший ягуар, що коли-небудь траплявся дослідникам, важив 158 кілограмів. Але зазвичай ягуари важать менше — в межах 100-120 кілограмів.

44. Ягуари здатні впоратися практично з будь-якою здобиччю, при цьому вони надзвичайно потайливі і винахідливі.

45. Побачити ягуара, якщо він того не хоче, практично неможливо — це може підтвердити будь-який дослідник дикої природи.

46. Якщо на одній території зустрічаються відразу кілька тварин, то, як правило, це самка і її молоде потомство.

47. Зоологи стверджують, що ці тварини дуже цікаві, проте не відрізняються особливою агресивністю.

48. Незважаючи на хорошу швидкість, ягуари не завжди переслідують свою здобич, якщо вона намагається врятуватися втечею.

49. Ягуари нападають на людей виключно рідко, в основному лише у випадку самозахисту. Відомі випадки нападу в основному були спровоковані самими людьми.

50. Для цих тварин немає ніяких природних перешкод. Вони можуть жити в гірських лісах на висоті 2 кілометри, лазити в непрохідних джунглях, спати на деревах і долати водні перешкоди.

Додати коментар