35 цікавих фактів про казуарів

1. Казуар – не літаючий птах. Відноситься вона до загону казуар, будучи його єдиним представником.

Слово «казуар» походить від малайської назви шолома.

2. Казуар – великий птах, родом з Нової Гвінеї, Північній Австралії і островів між ними.

3. Вона є членом сімейства безкілевих, яке включає в себе страуса, ему, рея і ківі. У цих птахів є крила, але їх будова кісток і м’язів не мають здібностей до польоту, тому казуари – нелітаючі птахи.

4. Казуари є другими найважчими з ратитов гладкогрудих птахів, а крила їх занадто маленького розміру для того, щоб підняти настільки масивного птаха в повітря.

5. Виділяють 3 види цих птахів: шоломоносний казуар, казуар-мурук, жовтошиїй казуар. Всі три види казуарів — мешканці тропічних лісів з густим підліском. У кожного виду є свій ареал проживання. Всі казуари — птиці імпозантні, і кожен вид гарний по-своєму.

Казуар-мурук

6. Найменший з казуар — мурук — досягає у висоту 70-80 сантиметрів. Шия у нього блакитна з двома невеликими червонуватими цятками з боків. Як і в інших казуар, у мурука є «шолом» на голові, хоча яскравими сережками природа його обділила.

7. Казуар-мурук віддає перевагу гірські райони, і намагається не перетинатися з ареалом проживання інших видів. Його можна зустріти тільки в Новій Гвінеї.

8. Казуари вважаються дуже великими птахами. У себе на батьківщині вони займають першу сходинку в цьому рейтингу, а в світі поступаються пальму першості лише страусів. Деколи його висота досягає 1,8 — 2-х метрів, а вага перевалює за пів центнера.

9. Головною особливістю казуар є шкірястий виріст на голові, т. зв. «шолом». На дотик він досить міцний, так як складається з твердого губчатого матеріалу, покритого роговою речовиною. Яке справжнє призначення цього гребеня поки ніхто точно сказати не може. Але більшість зоологів сходяться на думці, що він служить птиці як пристосування для пробивання гілок під час бігу в лісі. Хоча ніхто 100% гарантії правильності цього твердження не дає. Також шолом виступає в ролі вторинного статевої ознаки.

10. Крім цього ультрамодного головного «убору» голова казуар має ще одна прикраса – звисаючі шкірясті сережки. Але ними можуть похвалитися лише 2 виду з трьох – шлемоносний і жовтошийний казуари. 10. Оперення у казуар теж не просте. У багатьох літаючих птахів борідки пір’я мають дрібні гачечки, які сцепляющій пір’я між собою і надають пружність перу. У казуар, як і в деяких інших великих нелітаючих птахів, їх немає, тому оперення у них більше нагадує не чітко складені крила, а хутряну шерстку.

Помаранчевошейний казуар

11. У помаранчевошейного казуара, що досягає у висоту 1 метра, є яскраві «сережки», — яскраві шкірні вирости, що спускаються від шиї до грудей, вони просто чудові, їх три — одна в середині шиї і дві біля дзьоба. Сама шия, як можна здогадатися з назви птиці, красивого оранжево-жовтого кольору. Правда, тільки спереду — задня частина шиї і голова птиці оливкові, а боки голови і горло — блакитні. Помаранчевошейний казуар – житель низовин. Він живе тільки в Новій Гвінеї.

12. Головна зброя казуар – це потужні ноги трипалі з довгими і гострими кігтями, які з легкістю розпорюють шкіру людини. Але навіть пускати їх вхід не завжди є необхідність. Інколи буває достатньо одного-двох ударів цими лапами і у людини зламані кілька ребер, а 12-сантиметровий кінжалоподібний кіготь на внутрішньому пальці виступає в ролі смертоносного клинка.

13. Найчастіше казуари нападають в 2-х випадках: по-перше, коли захищають своїх дитинчат, а, по-друге, оберігаючи свою територію. Врятуватися від них втечею — не найкращий варіант, тому що бігають ці пташки швидко, розвиваючи швидкість до 50 км/год, до того ж вони з легкістю долають перешкоди висотою до 1,5 метрів.

14. У пташенят, тільки що з’явилися на світ, на місці майбутнього шолома є невелика пластинка, яка з віком починає шар за шаром наростати і зростається з кістками черепа. Зрештою, роговий чохол шолома стає настільки міцним, що зберігається і тоді, коли сам кістяк давно померлого казуара зотліває.

15. Подібного освіти немає ні в яких інших птахів на Землі. Призначення шолома служить предметом жвавих суперечок серед біологів. Припускають, що він допомагає казуару розсовувати щільно переплетені гілки дерев і чагарників у тропічному лісі і навіть… захищає голову птиці від падаючих зверху плодів! Можливо, шолом є резонуючим органом, що підсилює крики казуара.

Найбільший з казуар — шлемоносний

16. Найбільший і красивий — шоломоносний казуар. У висоту він сягає 1,5 метра (на «загривку», тобто не рахуючи голови і шиї, — 90 см). «Особа» у нього зеленувато-блакитне, потилицю зелений, шия спереду фіолетова з переходами в блакитний, ззаду — яскраво-червона. «Сережки» розфарбовані яскравими червоними фарбами, райдужна оболонка очей — буро-червона, дзьоб — чорний, а потужні ноги — сірувато-жовті.

17. Тіло птахів покрите густим м’яким пір’ям практично чорного кольору, а голову прикрашає потужний темно-коричневий «шолом» висотою до 17 сантиметрів. Шоломоносний казуар живе на півночі Квінсленда в Австралії, на Новій Гвінеї і прилеглих невеликих островах.

18. У дорослої птиці шолом складається з хрящової серцевини, покритої зверху блискучою, жорсткою рогоподібною речовиною.

19. Крил у казуар немає, лише рудименти з видозміненими маховим крилами у вигляді довгих стовбурів. Головний палець крила озброєний кігтем, який дістався цим птахам від самих далеких-далеких предків – рептилій, що вийшли з води на сушу.

20. Щорічно в Австралії від лап цієї «пташки» гинуть 1-2 людини, тому він по праву внесений в цей «чорний» список. Навіть у Книзі рекордів Гіннеса за 2004 рік казуари були удостоєні звання «найнебезпечнішого птахи на Землі».

21. Поодинокі птахи казуари збираються разом для розмноження. Ці птахи здатні до розмноження протягом круглого року. За умови, що навколишнє середовище підходить, пік сезону розмноження зазвичай настає між червнем і листопадом.

22. Більш домінуюча самка буде залучати самця своїм шлюбним «дзвінком» і відображенням її яскраво пофарбованої шиї через погладжування. Самець буде підходити до неї з обережністю, і якщо пані розгляне його прихильно, він зможе станцювати перед нею свій шлюбний танець, щоб завоювати її. Якщо вона схвалить танець, пара проведе, принаймні, місяць разом для подальшого залицяння і спаровування.

23. Самець почне будувати гніздо, в яке самка відкладе яйця. Висижуванням і вихованням доведеться займатися майбутньому татові, адже самка після кладки відправитися до наступного самця для чергового спарювання.

24. Самка казуар відкладає від 3 до 8 великих, яскраво-зеленого або блідо-синьо-зелених яєць, розмір яких в гнізді, зробленому з листового посліду, становить близько 9 на 16 сантиметрів і важить приблизно 500 грамів. Як тільки яйця відкладаються, вона йде, залишаючи самця насижувать яйця. Під час шлюбного сезону вона може паруватися з трьома різними самцями.

25. Самець охороняє і насиджує яйця близько 50 днів. Він досить рідко живиться в ці дні і за весь період насиджування може втратити до 30% ваги.

26. Казуари – в основному рослиноїдні тварини. Вони не є хижаками, однак можуть їсти як квіти, гриби, так і равликів, птахів, жаб, комах, риб, щурів, мишей і падаль.

27. Казуари дуже сором’язливі, але коли їх турбують, вони здатні завдати серйозних або навіть смертельні травми собак і людей.

28. Плоди з двадцяти шести сімейств рослин були задокументовані в раціоні казуар. Плоди лавра, подокарпа, пальми, дикого винограду, пасльону і мирта є важливими елементами в раціоні цієї птиці. Наприклад, слива казуара названа в честь харчової пристрасті цієї тварини.

29. У місцях, де з дерев падають фрукти, казуари влаштовують собі годівлю. І кожен з них, приходячи на місце, буде захищати дерево від інших птахів протягом декількох днів. Вони рухаються далі, коли джерело живлення спустошений. Фрукти казуари ковтають, не розжовуючи, навіть такі великі, як банани і яблука.

30. Казуари є ключовими видами-рятувальниками дощового лісу, тому що вони їдять фрукти впавші цілком, а це дозволяє в подальшому, за допомогою рознесення екскрементів розподіляти насіння по всій території джунглів.

31. Для перетравлення їжі в диких умовах вони ковтають з їжею невеликі камені, щоб легше її перетирати в шлунку. Так робить більшість та інших птахів. Австралійським адміністративним офіцерам, дислокованим у Новій Гвінеї, було рекомендовано під час приготування їжі для утримуваних казуарів, додати в неї трохи дрібних каменів.

32. В умовах дикої природи казуари доживають до 20 років. В стабільних умовах штучного утримання ця цифра подвоюється.

33. Велику проблему для казуара становлять дикі свині. Вони знищують гнізда і яйця. Але найгірше полягає в тому, що вони є конкурентами за їжу, яка може бути катастрофічно необхідною для виживання казуарів в період дефіциту.

34. Як би це ні було сумно, людина – один з найлютіших ворогів казуара. Його красиве пір’я і, дванадцятисантиметровий кіготь часто стають елементами прикрас та ритуальних інструментів. Також, привертає смачне і корисне м’ясо цієї птиці.

35. Популяції 2-х з 3-х видів казуар зараз знаходяться під загрозою, оскільки їх чисельність оцінюється в межах 1500-10000 особин. Тому багато природоохоронні організації роблять все можливе для збереження та відновлення цих небезпечних, але все ж дуже красивих птахів.

Додати коментар