50 цікавих фактів про борсуків

1. Борсуки – це досить великі тварини, які є представниками сімейства куницевих.

2. Ці тварини живуть на всіх континентах, крім Антарктиди: в Північній Америці, Європі (крім півночі Скандинавського півострова і Фінляндії), Африці, на Заході Канади. Також їх ареал проживання включає Кавказ і Закавказзя, Малої і Передньої Азії.

3. Борсуків можна зустріти на альпійських височинах, у лісах, на морському узбережжі, відкритих луках і полях.

4. Борсуки воліють змішані і тайгові, зрідка – гірські ліси, на півдні живуть також на території степів і напівпустель.

5. Їм необхідні сухі, добре дреновані ділянки, розташовані поруч з водоймами або болотистими низинами, де можна знайти багато корму.

6. Для борсука характерний дуже впізнаваний зовнішній вигляд, завдяки чому сплутати його з яким-небудь іншим тваринам дуже складно. У довжину дорослий борсук досягає від 60 до 90 см, довжина хвоста складає 20-24 см, вага-до 24 кг, а перед періодом сплячки він зростає до 34 кг

7. Тулуб масивний, своєрідної форми, яка нагадує спрямований вперед клин, з різко звуженій витягнутої тонкої мордою. Шия дуже коротка, її майже не видно.

8. Кінцівки також короткі, великі. Пальці закінчуються довгими тупими кігтями, добре пристосованими для риття.

9. Хутро у борсука грубе. Спинка і боки бурувато-сірого з сріблястим відливом кольору, знизу тіло чорновате.

10. Морда борсуків прикрашена двома темними смужками, які тягнуться від носа до вух.

Борсук звичайний

11. У Євразійського або борсука звичайного забарвлення хутра може бути різною: білої, коричневої або чорної, вага коливається від 4 до 12 кілограмів.

12. Статевий диморфізм для борсуків не характерний, самки і самці цього виду зовні виглядають однаково.

13. Природні вороги у борсуків практично відсутні. Загрозою для них є вовк, рись і собака, як домашня, так і дика. Також небезпеку для борсуків представляють дикі кішки, орли і люди.

14. Живе борсук у природі 10-12 років, в неволі тривалість життя зростає до 16 років.

15. Для того щоб відлякати свого супротивника, борсуки зазвичай розпорошують пахучу рідину зі своїх залоз. Вони можуть прогнати порівняно великих ссавців, таких як вовк, койот і ведмідь.

16. Борсук дуже життєрадісна тварина. Міф про те, що він «вічно без настрою», абсолютно не виправданий. Борсук обожнює грати зі своїми побратимами і відвідувати вечірки друзів».

17. Борсуки є всеїдними тваринами, але в їх раціоні переважає тваринна їжа. Це: мишоподібні гризуни, жаби, ящірки, птахи і їх яйця, комахи та їхні личинки, молюски, дощові хробаки. Крім того, борсуки їдять гриби, ягоди, горіхи і траву.

18. Полюючи, борсук обходить досить велику територію, обнишпорює повалені дерева, здирає кору дерев і пнів, під якою ховаються комахи і черв’яки.

19. Дорослий борсук за час однієї полювання встигає зібрати від 50 до 70 жаб, сотні комах і черв’яків. У день йому необхідно близько 500 г їжі, більше він їсть тільки перед зимовою сплячкою, коли від’їдається і нагулює жир, майбутнє джерело живлення на всю зиму.

20. Борсуки не мають хорошого зору, компенсують його сильні нюх і слух.

21. Здебільшого живе борсук будинку — в норі. Його житло дуже затишне, чисте і холенное. Взагалі цей звір вважається одним з охайних представників загону.

22. Живуть борсуки в глибоких нірках, викопаних ними на схилах піщаних пагорбів, ярів і балок в лісах. Вони дуже прив’язані до місцевості, на якій живуть, і навіть можуть передавати свої нірки з покоління в покоління.

23. Старе барсуче городище є складною багатоярусною підземною спорудою з 40-50 отворами для входу та вентиляції, в ньому є довгі (5-10 метрів) тунелі, які ведуть в 2-3 великі, гніздові камери. Останні розташовують під захистом водотривких шарів, на глибині близько 5 метрів, щоб у них не просочувалися дощові і грунтові води, і вистилають сухою підстилкою.

24. У поодиноких особин нори прості, обладнані одним входом і гніздовою камерою. Борсуки стежать за порядок у своїх норах і чистять їх, регулярно змінюючи підстилку.

25. «Уклад» сім’ї борсука може існувати як самостійно, так і сусідити з іншими. Іноді в одній норі можна зустріти 2-3 родини. І, між іншим, у такій «комуналці» всі живуть досить дружно.

Борсук Медоїд

26. Безстрашним є представник борсучих — медоїд. Які тільки він не створює у світі тварин. Краде дитинчат у гепардів, забирає їду у левів, харчується «делікатесними» отруйними зміями.

27. Борсуків властиво рити великі і багатоярусні нори, якщо заглибитися в землю нижче, ніж на п’ять метрів, то можна виявити гніздові камери, де живуть понад 20 борсуків.

28. Тіло борсука схильне до риття, його пальці мають тупі і довгі кігті, шия дуже коротка і за рахунок масивного тіла, він, спираючись на коротенькі ніжки, з легкістю проштовхує тіло в землю.

29. Всі борсучки народжуються практично в один день. Дитинчата у борсуків зазвичай родяться сліпі, і їх зір починає розвиватися у віці від 4 до 6 тижнів.

30. Борсуки не тільки мостять своє лігво до зими, але і себе відгодовують. Так, головне їх ласощі — мед. До холодної пори року вони готуються грунтовно, їх вага збільшується в кілька разів. І не тільки завдяки цій солодощі. У хід йде все, і тварини, і рослини.

31. Восени борсуки утворюють пари, але терміни спарювання і запліднення досить різняться, в результаті чого змінюється і тривалість вагітності, для якої характерна тривала латентна стадія. Вагітність, таким чином, продовжується від 271 дня (якщо спарювання відбулося влітку) до 450 днів (якщо спарювання сталося взимку).

32. Молоді самки досягають статевої зрілості у віці 2-х років, самці – у 3 роки.

33. На світ з’являються від 2 до 6 малят: у Європі – з грудня по квітень, в Україні – з березня по квітень. І самки практично відразу ж знову приступають до спаровування.

34. Зір у дитинчат борсуків прорізається в віці 35-42 днів, в три місяці молоді особини вже здатні самі добувати собі їжу.

35. Виводки борсуків розпадаються перед зимовою сплячкою, восени.

36. Побачити борсука – справа непроста. А все тому, що це тварина це веде нічний спосіб життя і все світлий час доби воліють проводити в своїй норі. Вранці їх можна спостерігати приблизно до 8 годин, ввечері – починаючи з 17-18.

37. Борсук вибирає собі пару, з який живе все своє життя.

38. Вплив людей на популяцію цього тварини неоднозначно і буває як позитивним, так і негативним. В результаті господарської діяльності може відбуватися поліпшення харчування і створення нір борсука.

39. Але ось фрагментація природних ділянок дорогами призводить до того, що багато борсуків на трасах гине. Негативно позначається на чисельності борсуків полювання на них і знищення нір.

40. Це єдиний серед вид куниць, який на зиму впадає в сплячку. На півночі зимова сплячка у борсуків починається в жовтні-листопаді і триває до березня-квітня, на півдні ареалу в разі м’якої зими тварини залишаються активними протягом усього року.

41. Борсук здатний бігати зі швидкістю майже 30 км на годину.

42. Користь борсука для людини полягає в тому, що в його раціон входять безхребетні, шкідників лісового і сільського господарств, наприклад, личинки хруща.

43. Шкури у борсуків малоцінні, шерсть застосовується у виробництві пензлів та щіток, наприклад, для помазков.

44. Слід пам’ятати, що борсуки здатні переносити такі небезпечні хвороби, як сказ і туберкульоз великої рогатої худоби.

45. Борсуки не агресивні стосовно хижаків і людей, зазвичай вони схильні ховатися в норах, але злий борсук буде бити носом, і кусати свого кривдника, перш ніж втекти.

Борсук в геральдиці

46. Борсук є досить популярним символом. Так, тварина зображена на гербі Мегрегского сільського поселення в Республіці Карелія (топонім «мягря» в перекладі означає «борсук»), а також на гербі Куйтежского сільського поселення Республіки Карелія. Борсук, що нагадує порося, зображений на гербі міста Шенкурськ.

47. Борсук дуже активно перетворює навколишнє середовище. Його складно збудовані нори роблять вплив на грунт, а також організми, які в ній мешкають.

48. У місцевостях, де є багато борсучих нір, починають рости дуже різноманітні види рослин, що збільшує мозаїчність біогеоценозу.

49. Крім того, нори борсуків стають притулком для лисиць, єнотовидних собак та інших видів тварин, в яких вони ховаються від негоди, небезпек та з метою розмноження.

50. У Червоній книзі Міжнародного союзу охорони природи (МСОП) борсук відзначений як вид з найменшою загрозою зникнення. Тобто цей вид щодо поширений, а його популяція досить стабільна.

Додати коментар