​50 цікавих фактів про туканів

  1. Дивовижний птах тропічний дятел або тукан живе в густих і вологих лісах Америки.
  2. Привертає увагу цей птах величезним дзьобом і неймовірно яскравим забарвленням голови.
  3. Поведінка у тукана галаслива, супроводжується постійними пронизливими вигуками, які можна почути за кілька кілометрів.
  4. Своє незвичайне ім’я пта отримав від слів – «токо», «токано». Саме так він кричить в джунглях.
  5. Тукан не тільки вигукує свої слова, але і може відмінно пародіювати голоси тропічних птахів.
  6. А своїм великим дзьобом тукан голосно клацає, до такого звуку в тропічних лісах треба звикати.
  7. Тукана відразу можна пізнати по довгому, масивному дзьобу. Він здається важким, але складається з порожніх порожнин, тому майже нічого не важить. У той же час кератин надає дзьобу міцність.
  8. Дзьоб для тукана працює, як кондиціонер – в спеку зайве тепло збирається в порожнинах дзьоба. У холодну погоду дзьоб допомагає зберегти тепло.
  9. По краях дзьоба є щербини, схожі на зубці пилки. Вони допомагають Тукану добувати їжу.
  10. За дзьобом можна визначити вік тропічного дятла.
  1. Пташенята мають дзьоб з довгою нижньою частиною. Це допомагає їм краще ловити їжу, яку підкидають для них батьки.
  2. Унікальна форма дзьоба і язика ідеально пристосовані для розгризання плодів маракуї та інжиру.
  3. Птахам також зручно разом годуватися – один зриває ягоду і підкидає, інший ловить і їсть.
  4. Природа передбачила і зручну позу для сну з громіздким дзьобом. Пташка повертається на 180 градусів, дзьоб укладає на спині між крил. Хвіст притискає до живота, обертається крилами, засинає в такій затишній позі.
  1. Тукани – найбільші представники загону дятлоподібних, що виділяються своєю екзотичною зовнішністю.
  2. Зовні вони дуже схожі на птахів-носорогів, але в спорідненості з ними не перебувають.
  3. Ці птахи об’єднані в однойменне сімейство, що налічує 37 видів, їх найближчими родичами є Дятли.
  4. Також туканів іноді називають перцеядами, але ця назва мало поширена.
  5. Розміри туканів не сильно варіюються. Довжина їх тіла становить 35-50 сантиметрів, а важать вони 150-330 грам.
  6. Статура у цих птахів щільна, крила і тупо зрізаний хвіст середньої довжини, лапи невеликі, шия коротка, зате скромні пропорції цих частин тіла компенсує дзьоб.
  7. Оперення у цих птахів досить жорстке, між дзьобом і оком знаходиться ділянка голої шкіри.
  8. У всіх видів туканів в забарвленні тулуба переважає чорний колір, але окремі частини шиї, голови, крил, грудей, лапи і навіть райдужна оболонка ока пофарбовані в усі кольори веселки, дзьоб завжди яскравий (частіше червоний, жовтий, помаранчевий).
  9. Завдяки цьому, тукани вважаються одними з найбільш ошатних птахів.
  10. Зона поширення цих птахів обмежена центральною і Південною Америкою, вузьких ендеміків серед туканів немає, ареали всіх видів досить великі.
  1. Також одноманітні і місця їх проживання, всі без винятку тукани лісові птахи. Вони населяють густі ліси, вологі рідколісся, околиці плантацій і міські сади.
  2. Ведуть осілий спосіб життя, але деякі види можуть здійснювати кочівлі, переміщаючись в різних поясах гірських лісів, в гніздовий період зустрічаються поодинці або парами, в інший час збиваються в невеликі зграї.
  3. Головна відмінність туканів від дятлів полягає в тому, що тукани, незважаючи на свій величезний дзьоб, не здатні подібно дятлам довбати ним стовбури дерев.
  4. Таку красиву птицю важко забути. Її наряд схожий на концертний костюм. Чорний фрак оперення всього тіла і яскраве забарвлення голови жовтого, оранжевого, блакитного, зеленого відтінку прикрашає тільки тукана – тропічного дятла джунглів Америки.
  5. У природі у туканів не багато ворогів. Яскраве забарвлення і великий дзьоб, як не дивно, прекрасно маскують цих птахів в кронах дерев.
  6. Допомагають їм виживати кмітливість, обережність і колективна підтримка.
  7. Нападати на туканів можуть змії (в основному деревні удави), хижі птахи, рідше дикі кішки.
  8. Свій грізний дзьоб цей птах ніколи не використовує, як зброю проти людини, але тукан може його застосувати для захисту, тому потрібно бути обережним.
ВЕЛИКИЙ ТУКАН
  1. Найяскравіший за забарвленням перцеяд є і найбільшим серед своїх родичів – довжина його тіла іноді перевищує 60 сантиметрів. Це диво природи нагороджено надзвичайно оригінальним ім’ям — великий тукан.
  2. Великий тукан і його так само весело розфарбований, але менш великий родич — тукан арасарі, завдяки своїй строкатості, позбавлені від надмірної уваги з боку хижаків.
  3. Яскраве забарвлення ховає цих птахів в густих джунглях набагато більш надійно, ніж камуфляж якогось там спецназівця.
  4. Сидячі нерухомо на гілках тукани (а це їх звичайне проведення часу) більше схожі на квіти або плоди дерев, ніж на живих птахів.
  5. Місцеве населення завжди полювало на туканів через смачне і жирне м’ясо. Також в хід йшли пір’я і ділянки яскравої шкіри з грудей птахів, вони використовувалися для виготовлення ритуальних прикрас.
  6. Незважаючи на це, тукани особливо від полювання не страждали, а з колонізацією Америки почали заселяти культурні ландшафти.
  7. Це всеїдна пташка, але більше їй подобаються маракуйя, банан, інжир. Цікаво Тукан їсть. Підкидає плід своїм дзьобом вгору, потім ловить і цілком ковтає.
  8. Тукан не хижак, але при нагоді в їжу йдуть ящірки, павуки, комахи, яйця інших птахів, навіть їх пташенята. Для того щоб попити йому доводиться після кожного ковтка закинути голову.
  1. Тільки завдяки розмірам дзьоба, та ще дуже довгому язику, тукан може без проблем добувати собі їжу.
  2. Адже основні страви тукана – інжир і маракуйя, плоди яких зазвичай ростуть на самих кінчиках молодих і тому тонких гілок.
  3. Погодуватися нальоту, зависаючи в повітрі, як це роблять більш дрібні птахи, токо не може — комплекція не дозволяє, Та й крила слабенькі.
  4. А тому, чіпляючись міцними лапами за гілку, він переміщається по ній до критичної точки, і вже тут йому на допомогу приходить довгий дзьоб, яким легко дотягнутися до різних смакоти. Численні щербини на кінці дзьоба дозволяють очищати плоди від лушпиння.
  5. Тукани активні вдень, вночі сплять, на поверхні землі трапляються рідко, частіше переміщаються по гілках дерев.
  6. Живуть вони в дуплах, але не вміють їх видовбувати своїм дзьобом, тому виганяють якихось дрібних звірків або пташок. Іноді можуть оселитися в термітниках або на високих берегах річки.
  7. Ці птахи можуть жити поодинці, парами, зграями. В одному дуплі можуть проживати кілька туканів. Вони доброзичливі, допомагають своїм родичам.
  8. Цей птах не тільки красивий, він ще досить розумний, тямущий, відносно всеїдна і легко приручається.
  9. За свідченням мандрівників, місцеві індіанці охоче тримають туканів при собі в якості домашніх улюбленців, нарівні з горезвісними папугами, кішками і собаками.
  10. Тукан не вибагливий в їжі. Якщо його тримають вдома, він починає їсти каші зі злаків, овочі, сухий собачий корм. Може їсти хліб, м’ясо, яйця, рибу. При цьому тукан ніколи не нападає на людину і, будучи прирученим, здатний скрашувати самотні вечори свого господаря протягом півстоліття.

Додати коментар