50 цікавих фактів про різних птахів

1. На Азорських островах живе вимираючий різновид снігурів з пір’ям шоколадного кольору, а в лісах на схилах Гімалаїв – рідкісні яскраво-помаранчеві снігурі.

2. Хвилясті папужки живуть в Австралії вже більше ніж 5 мільйонів років.

3. Чайки моногамні птах, пари утворюються на довгий час. Вони прекрасні літуни, але і по суші ходять добре.

4. Найбільші пташині яйця в світі несуть мадагаскарські птиці — епіорниси.

5. Страуси, ківі, казуари, додо і пінгвіни не можуть літати.

Хвилясті папужки

6. Хвилясті папужки — самі швидкісні папуги.

7. Мандрівний альбатрос має найбільший розмах крила, який становить 3 метри.

8. Зозуля не просто підкидає яйця у гнізда, вона знищує ті яйця, які там були раніше.

Вогненоннохвоста амадина

9. Малинівка має приблизно 3000 пір’я.

10. За однією з легенд, снігур подібний Прометею, а його червоне забарвлення грудей виникла з-за опіку, який птах отримав, принісши з небес на землю людям вогонь. За іншою легендою, червоний окрас виник від крові розп’ятого Христа, якого снігур намагався звільнити, висмикнувши цвяхи з його рук. Насправді, червоний колір пір’я пов’язаний з вмістом в їх клітинах червоних пігментів – каротиноїдів.

Дрізд співочий

11. Дрозди сміливі, але обережні птахи. Одного разу обдурена особина більше ніколи не потрапить у ту ж пастку.

12. Самець яструба-перепелятника, несучи додому здобич, попереджає про це самку страшним криком ще здалеку.

Іволга

13. Форма дзьоба птиці відповідає типу їжі, якою вони харчуються в дикій природі.

14. Птахи мають притупленим почуттям смаку.

15. Найважчі по вазі птиці – це дудаки.

Африканський Страус

16. Страуси живуть не поодинці, а групами різної чисельності. Поки птахи шукають їжу, принаймні, одна з них стоїть на сторожі і оглядає околиці, щоб вчасно помітити ворогів, в першу чергу гепардів і левів.

17. Щоб відвернути ворогів від гнізда, дрозди їх атакують. Якщо тактика не спрацьовує, то птах прикидається хворою і кульгавий і веде хижака подалі від гнізда.

Свиристель

18. Папуанський пінгвін плаває швидше за всіх птахів. Ще він добре пірнає.

19. Хвилясті папужки знаходять пару один раз і на все життя.

20. Багато морські птахи, включаючи альбатросів і буревісників, мають особливу соляну залозу над їхніми очима і можуть пити морську воду.

Шпак звичайний

21. Важливою особливістю харчування шпаків є те, що вони поїдають комах ще в стадії личинок, відшукуючи їх у землі.

22. Найбільший за розмірами птах – це страус, зріст якого сягає більше 2 метрів.

23. Серце птаха б’ється 1000 разів у хвилину під час польоту і 400 разів на хвилину під час відпочинку.

24. Чайки можуть пити або прісноводну, або солону воду, хоча воліють прісну воду. Особлива соляна залоза над їхніми очима допомагає регулювати іонний і електролітний баланс в крові, а надлишкова сіль виділяється через ніздрі.

25. Влітку і навесні снігурі додають в своє меню яєчну шкаралупу, глину, крейду, коників і борошняних черв’яків.

Індійський павич

26. На сході павичів вважають символом гордості, краси і безсмертя.

27. Хвилясті папужки можуть прожити до 20 років.

28. Дуже ненажерливі Чайки пташки, і щоб добре поїсти вони виявляють надзвичайну кмітливість. Щоб поласувати молюсками, чайка піднімається високо в небо й впускають раковину на камінь, поки та не відкриється.

29. Крім насіння, ягід і нирок в раціон снігурів входять павуки.

30. Шпаки чудово наслідують звукам природи, а довго живуть в неволі птахів можна навчити людської мови.

Чорний какаду пальмовий

31. Самий великий дзьоб, довжиною до 10 сантиметрів, має чорний папуга какаду. До речі слово «какаду» в перекладі з малайської означає «кусачки». І не дивно. Таким дзьобом папуга може перекусити навіть палець.

32. Око страуса – найбільший серед очей всіх наземних істот — приблизно 5 сантиметрів у діаметрі

33. Павичі відображені в багатьох прислів’ях, ідіомах і творах мистецтва.

34. Хвилясті папужки мають слуховий діапазон 400-20000 герц.

35. У Китаї зустрічається вид снігурів з рудим черевцем, вкрите червоними цятками, а також сірою «шапочкою» на голові.

Папуги Ара

36. У пошуках їжі папуги ара та какаду можуть пролетіти до 500 миль за один день.

37. Співочі дрозди звертають на себе увагу самок з допомогою пісень. Якщо самці змагаються, то вони відкривають хвіст, розпушують пір’я і високо піднімають голову.

38. Чайки справжні хижаки, вони поїдають не тільки яйця інших птахів, але і самих дорослих особин значних розмірів.

39. За будовою своєї лапи, страус має схожість з деякими доісторичними тваринами.

40. Павич не завжди настільки розкішно красивий. Початок осені, а саме вересень, служить для них сезоном линьки. У цей період самець втрачає велику частину свого надзвичайно красивого пір’я.

Снігур

41. Снігур здавна був однією з найбільш популярних на Русі птахів для домашнього утримання, при цьому високо цінувалася його здатність імітувати різні звуки. За такі таланти снігурів навіть називали «російськими папугами».

42. В релігії єзидів верховний архангел Малак Тавус зображується у вигляді павича.

43. Хвилясті папужки можуть повертати голову на 180 градусів.

44. Крачка — птах схожий на чайку, але не є нею. Це зовсім інше сімейство — крачкових.

45. Дзьоб шпак використовує для пошуків їжі, яка знаходиться в ґрунті. При цьому знищуються шкідники різних культур.

Совиний папуга або папуга какапо

46. Совині папуги, що населяють Нову Зеландію, зовні дійсно дуже схожі на сов. На відміну від своїх побратимів, представники цього виду не літають і живуть в підземних норах під корінням дерев. Вчені вважають, що вони можуть бути одним з найбільш древніх нині живучих видів птахів.

47. Коли снігурі їдять ягоди, вони витягують і з’їдають насіння, залишаючи м’якоть.

48. У страусів в денний час кладку висиджує і охороняє «головна самка», а вночі — самець. Пов’язано це з забарвленням птахів: сірі самки менш помітні вдень, чорні самці практично невидимі в нічний час.

49. Вигодовуючи пташенят, дрозди знищують багато комах: щодня їм доводиться літати в пошуку їжі для потомства по 200 і більше разів.

50. Прототипом вогненної Жар-Птиці з російських народних казок є павич. Саме та сама Жар-Птиця клююча яблука в царському садку, на пошуки якої відправився відомий Іван-царевич.

Зарянка жовта

Додати коментар