​50 цікавих фактів про кабаргу

  1. Кабарга — один з найбільш дрібних і своєрідних представників парнокопитних — оленів північної півкулі.
  2. Цей маленький олень (деякі дослідники виділяють кабаргу в самостійне сімейство) висотою в холці не більше півметра має низку специфічних особливостей.
  3. У самців кабарги на череві розташована мускусна залоза, тому цих маленьких оленів називають ще мускусними. Назва кабарга в перекладі з грецької мови позначає “несучий мускус”.
  4. Вчені виділяють п’ять підвидів кабарги: Сибірська кабарга, Сахалінська кабарга, Далекосхідна кабарга, Верхоянська або арктична кабарга і Корейська кабарга.
  5. Кабарга зустрічається на сході Сибіру, від Гімалаїв і Тибету до Кореї і Сахаліну, де мешкає на крутих гірських схилах, порослих хвойними лісами. Віддає перевагу для життя висоту близько 600-900 метрів, рідше до 1600 метрів над рівнем моря, хоча на території Тибету і Гімалаїв може піднятися на 3000 метрів і вище.
  6. Згідно з особливостями зовнішнього вигляду, статури і поведінки кабарги в цілому нагадують оленів. Довжина тіла дорослих особин досягає 1 метра, хвіст довжиною 4-6 сантиметрів, висота до 70 сантиметрів, вага знаходиться в межах від 11 до 18 кілограм.
  7. Рогів у кабарги немає, але у самців сильно розвинені верхні ікла, які стирчать з рота вниз, і їх кінці опускаються нижче підборіддя. Ці ікла ростуть все життя, досягаючи у дорослих самців 7-10 сантиметрів, при цьому вони мають гострий ріжучий задній край.
  8. У житті самців кабарги вони мають настільки ж важливе значення, як і роги у інших представників оленів.
  9. У самок верхні ікла короткі, і за межі губи вони не виступають.
  10. Для цього виду тварин характерний статевий диморфізм. Він проявляється в тому, що самки завжди трохи менше самців за розмірами.
Сибірська кабарга
  1. Сибірська кабарга — мешканець Алтаю, Сходу Сибіру, Забайкалля, півночі Монголії, великого і Малого Хінгана і заходу Станового хребта.
  2. На північній території Росії зосереджено понад 90% загальної світової чисельності кабарги.
  3. Гірські системи Східного Сибіру, Якутії – Саха, Алтаю, Саян, Магаданської і Амурської областей, Далекого Сходу (крім Камчатки) і Сахаліну — скрізь в гірничо-тайгових лісах можна зустріти цього маленького оленя.
  4. Хутро тварини густе і довге, але ламке. Пофарбоване воно в бурий або коричневий колір. Боки і спина молодняка прикрашені нечіткими світло-сірими плямами. Волосяний покрив тварини складається в основному з остьового волосся, в ньому мало пухового.
  5. Така будова вовни забезпечує кабарзі відмінну теплоізоляцію, і коли вона лягає на сніг, то останній навіть не тане, на відміну від оленів, лосів або козуль. Крім того, хутро не здатний пропускати воду, і тварини завдяки такій особливості можуть залишатися на плаву і перетинати водойми.
Сахалінська кабарга
  1. Сахалінська кабарга — поширена згідно з назвою на Сахаліні.
  2. Південні ж території проживання кабарги являють собою острови з дрібних вогнищ, де мешкає і збереглася кабарга. Крім Росії, кабарга мешкає в Казахстані, Киргизії, Монголії, Кореї, Китаї, Непалі.
  3. В Індії, де кабарга займає біологічну нішу в основному біля верхньої межі гірських лісів Гімалаїв і в гірських лісах В’єтнаму, цей олень майже повсюдно винищений і зустрічається рідко.
  4. Та ж доля спіткала кабаргу і в густонаселеному Східному Китаї. У Непалі її можна зустріти лише в окремих районах, головним чином в добре охоронюваних національних парках.
  5. Зовнішній вигляд кабарги приваблював натуралістів з давніх часів, і до сих пір багато хто готовий подолати сотню кілометрів по гірських стежках, щоб побачити його наживо.
Далекосхідна кабарга
  1. Далекосхідна кабарга — зустрічається в Сіхоте-Аліні до річки Зеї.
  2. Мускусна залоза самця кабарги наповнена густим, гостро пахне секретом, пофарбованим в коричнево-бурий колір.
  3. Одна залоза самця кабарги містить близько 10-20 грам мускусу. Це на сьогоднішній день найдорожчий продукт тваринного походження.
  4. За хімічним складом мускус складний: включає жирні кислоти, воски, сполуки ароматичної і стероїдної природи, складні ефіри холестерину.
  5. Специфічний мускусний запах пов’язаний з наявністю в його складі макроциклічного кетону мускону. Летючі компоненти цього секрету є показниками віку і стану самця і прискорюють течку самок.
Верхоянська або арктична кабарга
  1. Верхоянська, або арктична, кабарга — живе на Верхоянському хребті і хребті Черського до річки Олени і до Колими, Алдана і Станового хребта.
  2. Вперше в Європі мускус став відомий близько 390 року н.е. він був відомий лікарям часів Середньовіччя Ібн-Синьо і Серапіно.
  3. У 14 столітті Марко Поло повідомляв, що цінна речовина є в якійсь країні Ерінгул (швидше за все сучасна Монголія або Західний Китай). На Сході мускус додавався в цілющі засоби при меланхолії, його носили в спеціальних мішечках на грудях, щоб запобігти пристріт і псування.
  4. Мускус застосовували арабські і тибетські народні цілителі, щоб посилити чоловічу потенцію. І зараз Східна медицина не відмовляється від цього засобу. Китайці включають мускус в майже 200 рецептів ліків!
  5. Європейці, навпаки, його лікувальні властивості не використовують, а застосовують широко в парфумерній промисловості як фіксатор запахів. Особливо популярний різкий, терпкий і стійкий аромат мускусу на Близькому Сході, де він є визнаним чоловічим запахом.
Корейська кабарга
  1. Корейська кабарга – мешкає на Корейському півострові і прилеглих територіях.
  2. Природних ворогів у кабарги досить багато. На Далекому Сході на неї дуже часто нападає харза, а також рисі, росомахи і лисиці.
  3. У Росії цей вид – мисливський. Офіційна чисельність популяції на території країни оцінюється в 120 000 – 125 000 особин. У рік під час полювання вбивають приблизно 1500 тварин. Видобуток ведуть з метою отримання мускусної залози, так званого «струменя», тому полюють виключно на самців.
  4. Кабарга відмінно стрибає, дуже маневрена і спритна. Тварина може прямо на скаку, не знижуючи швидкість, змінити напрямок свого бігу на 90°.
  5. Самець кабарги починає виробляти мускус у віці від 2 років, і заліза функціонує до кінця життя. Розташовується вона внизу живота, поруч зі статевими органами, висушена і потовчена в порошок приносить 30-50 грам порошку.
  6. Полювання на кабаргу ведеться з давніх часів. Якщо раніше метою було роздобути незвичайний череп оленя з іклами, то зараз тварина цінується за свою залозу, яка виробляє мускус.
  7. У природі струмінь кабарги необхідна самцям, щоб мітити свою територію і залучати самок в період гону. Людина ж здавна використовував мускус кабарги в лікувальних і косметичних цілях.
  8. Ще стародавні араби лікарі згадували в своїх літописах про мускус кабарги. У Римі та Греції мускус використовували для приготування пахощів.
  1. На Сході він використовувався для приготування лікарських препаратів від ревматизму, серцево-судинних захворювань, для підвищення потенції. В Європі стали застосовувати струмінь сибірської кабарги в косметичній і парфумерній індустрії.
  2. У Китаї на основі мускусу створено понад 400 найменувань лікарських препаратів.
  3. Мускусним оленям не доводиться ділити свій корм з іншими тваринами, тому прожитку завжди достатньо.
  4. Харчування цього невеликого оленя складають, в основному, епіфіти і наземні лишайники. Взимку це майже 95% раціону кабарги. Влітку може урізноманітнити стіл листям чорниці, деякими зонтичними рослинами, хвоєю ялиці і кедра, папоротями. Олені як би дають лишайникам підрости до нової зими.
  5. Кабарга дуже рідко мігрує, вважаючи за краще залишатися на обраній ділянці території. Кабарга воліє жити на темнохвойних ділянках тайги, де є розсипи і виходи скель. Тут тварина живе осіло, по одному або невеликими групами до 3-х особин, площа індивідуальної ділянки становить від 30 гектарів влітку і близько 10-20 гектарів взимку.
  6. У групах кабарги живуть один з одним мирно, але з чужими особинами завжди поводяться дуже агресивно.
  7. У період розмноження самці одного віку влаштовують бої, переслідуючи один одного, намагаючись завдати ударів за допомогою передніх ніг або іклів по крупу, хребту і шиї. Якщо такий поєдинок тривалий, то один з самців, як правило, збиває другого на землю, після чого б’є кінцівками, і встромляє свої ікла, що часто призводить до загибелі противника.
  1. Період гону у кабарги відбувається під час з грудня по січень. Через 185-195 днів вагітності у самок з’являється на світ 1-2 дитинчати.
  2. Досягнення статевої зрілості відбувається в середньому в 15-18 місяців.
  3. Тривалість життя кабарги в природних умовах становить 4-5 років, в умовах неволі до 10-14 років.
  4. В середині минулого століття на території Саудівської Аравії кабаргу почали спеціально вирощувати для добування мускусу гуманним способом.
  5. Тварину відловлюють в стаціонарну пастку за допомогою харчової приманки – лишайника або зерна. Потім переганяють в іммобілізаційний бокс, щоб вона не рухалася, і присипляють ін’єкцією. Сон триває близько 40 хвилин, рухова активність тварини повністю відновлюється через 4-5 годин. У залозу за цей час вводять шпатель з жолобом, по якому секрет виходить назовні.

Додати коментар