Цікаві факти про північного оленя

Жити в холодному кліматі непросто, але північний олень до цього пристосувався непогано. В ході еволюційних процесів це тварина навчилася стійко переносити низькі температури, харчуватися мізерною рослинністю і успішно рятуватися від хижаків. Північний олень є одним з небагатьох видів, які добре себе почувають у субарктичному поясі, і саме завдяки йому освоєння Крайньої Півночі колись взагалі стало можливим.

Факти про північного оленя

  1. За оцінками вчених, від оленярства зараз залежить існування приблизно 20 різних народів.
  2. Унікальні копита північних оленів змінюються в залежності від часу року. З приходом тепла вони стають м’якше, а взимку м’які подушечки зникають. Це допомагає тваринам не ковзати на льоду і ефективніше розкопувати ногами сніг у пошуках ягелю.
  3. Мешкають вони в тундрі і тайзі, причому тундровий підвид за розмірами поступається тайговому (цікаві факти про тундру).
  4. Для деяких малих корінних народів Півночі одомашнені північні олені стали основним засобом до існування, і посіли важливе місце в їх культурах.
  5. У США північних оленів називають «карібу».
  6. Шерстинки на їх шкурі всередині порожнисті, завдяки чому вони неймовірно ефективно утримують тепло. Тому місцеві жителі так цінують хутряний одяг, виготовлений з шкур оленів.
  7. Ці тварини чудово плавають, і є підтверджені свідчення, як вони перепливали річки шириною 5-7 км, незважаючи на дуже низьку температуру води.
  8. У більшості видів оленів роги ростуть тільки у самців, але у північних вони є і у самок (цікаві факти про оленів).
  9. У рогах північних оленів міститься багато кальцію і інших корисних речовин. Коли олені їх скидають, роги швидко з’їдаються різними гризунами.
  10. Самки північного оленя позбавляються від рогів набагато пізніше, ніж самці. Ті позбавляються від них на самому початку зими.
  11. Щодня ці граціозні тварини проходять до 25-30 км у пошуках їжі.
  12. З усіх ссавців на Землі північні олені є єдиними здатними бачити в ультрафіолетовому спектрі.
  13. Новонароджені оленята можуть самостійно ходити вже через годину після появи на світло.
  14. Молоко північних оленів в 5-6 разів жирніше, ніж коров’яче, і приблизно вдвічі жирніше, ніж лосине.
  15. У теплу пору року вони їдять багато грибів, тож місцеві жителі їх не збирають. Якщо вони з’їдять всі гриби, популяція оленів може скоротитися, а це для багатьох місцевих народів, що складаються їх мисливців і рибалок, означає вірну смерть.
  16. Північні олені зустрічаються на висоті до 2 кілометрів над рівнем моря, хоча вони в основному населяють менш високі місця.
  17. Завдяки жорстким волоссям, що росте біля копит, вони не тільки не провалюються в сніг, але і практично не залишає на ньому слідів.
  18. Морозостійкість північних оленів частково обумовлена їх товстим шаром підшкірного жиру.
  19. У більшості видів оленів на носі є голий ділянка, позбавлена волосяного покриву, але у північних ніс повністю волохате, тому що вони часто занурюють морду в сніг.
  20. У Росії вони живуть всюди, від Уралу до Далекого Сходу (цікаві факти про Уральські гори).
  21. Так як їжі в холодних умовах Півночі трохи, олені, там мешкають, вживають в їжу все, що знаходять — листя, гриби, ягоди, мохи та лишайники. При нагоді вони можуть з’їсти навіть дрібних тварин або пташині яйця.
  22. Дорослий північний олень може досягати 2 метрів в довжину і 1,5 метрів у висоту, при масі до 200-210 кг
  23. Самці часто б’ються за самок, але гинуть при цьому вони нечасто. Хоча рогу один одному обламують із завидною регулярністю.
  24. Майже завжди самка північного оленя народжує одного дитинчати, хоча були випадки, коли народжувалося відразу троє чи навіть четверо.
  25. В середньому на волі північні олені живуть років за 10-15, але в неволі, при гарному догляді, іноді доживають і до 30.
  26. Самці і самки з молодняком зазвичай утворюють окремі стада. Змішуються разом вони тільки на початку осені, коли наближається сезон розмноження.
  27. При товщині снігу більше 70 см на його розкопування північні олені витрачають більше енергії, ніж отримують, з’ївши виявлену під сніговим покривом рослинність.

Додати коментар