Цікаві факти про козулю

Являючись родичами оленів козулі  (сарна) – тварини, що по праву вважаються дуже милі. Позбавлена агресії вдача, витончена статура і мирна поведінка зробили їх улюбленцями багатьох людей, незважаючи на те, що помилуватися ними можна лише з відстані, так як прирученню не піддаються.

Факти про козуль

  1. Взимку хутро козулі змінює колір з рудого на сірий. Втім, це залежить від місця їх проживання – популяції, що живуть у теплих краях, на зиму не линяють.
  2. Іноді тварин називають дикими козами, але це не зовсім правильна назва. Належать вони саме до оленів, а не до кіз (цікаві факти про кіз).
  3. Пошуком їжі козулі займаються вранці і ввечері, решту часу вони зазвичай відпочивають на лісових галявинах.
  4. Козулі не відносяться до моногамних тварин. Зазвичай вони формують нові пари кожний шлюбний сезон.
  5. Висота козуль коливається в межах 60-90 см, довжина – до 140 см, маса тіла може досягати 37 кг.
  6. Найпоширеніші види козуль – європейська, азіатська і сибірська. Вони мають схожу поведінку і спосіб життя, і розрізняються в основному розмірами.
  7. Кожна особина має унікальний запах, який допомагає іншим представникам виду зрозуміти її вік, розміри, стать та інші параметри.
  8. Біля очей цих тварин досить незвичайна форма – зіниці розкосі, а райдужка завжди карого кольору. Ходять легенди, що саме завдяки формі очей це ссавець і отримало назву “козуля” (цікаві факти про очі).
  9. Довжина шиї у деяких особин досягає 30% від довжини тіла.
  10. Пересуваються козулі в основному стрибками, причому за один стрибок вони можуть покривати відстань 5-6 метрів.
  11. Період вагітності козулі становить приблизно 9-10 місяців, майже як у людей.
  12. Козуля завжди тримається поблизу водойм. Це тварина п’є багато і часто, і, знаючи це, хижаки часто чатують на здобич біля водопою.
  13. Лісові козулі можуть задовольнятися краплями роси або дощу на листі, тому без інших джерел прісної води вони можуть обходитися довгий час.
  14. У козулі 2 копитця на кожній нозі, які візуально виглядають зрощеними. У разі атаки хижака ці загострені по краях копита можуть стати грізною зброєю.
  15. Козуля ніколи не зайде на полі, де пасеться худоба або вона знаходилася там не так давно. Справа в тому, що така трава сприймається ними, як недостатньо чиста для поїдання.
  16. В осінній період, коли трави мало, косулі поїдають також горіхи та інші лісові плоди (жолуді, каштани, чорницю, обліпиху, плоди бука). В зимовий раціон додаються жолуді, бруква і т. д. При сильних морозах козулі обгризають молоді гілки з дерев.
  17. У 1960-х роках ці тварини опинилися на межі зникнення, так як люди полювали на них, вважаючи їх шкідниками, завдають шкоди лісу, і, відповідно, лісової промисловості (цікаві факти про ліси).
  18. Дитинчата козулі народжуються на світло плямистими, отримуючи однотонне забарвлення до 3 місяців.
  19. Незважаючи на те, що козуля від природи обережна і пуглива, бійки самців за увагу самки в період гону вражають своєю жорстокістю, і вони часто призводять до серйозних поранень.
  20. Перелякані чимось козулі видають звуки, що нагадують собачий гавкіт.
  21. У всіх їх видів є хвіст, але дуже короткий. Його довжина зазвичай не перевищує декількох сантиметрів.
  22. Це не стадні тварини, вони частіше розбиваються на невеликі групи по 3-5 особин. Тільки в осінній період можна зустріти більш великі скупчення.
  23. Осиротілі дитинчата зазвичай приймаються в “сім’ю” іншими дорослими козулями, які беруть на себе турботу про них.
  24. У період гону самці можуть при зустрічі напасти навіть на людину. І взагалі на будь-якого, кого побачать.
  25. У новонароджених дитинчат козулі дуже мало потових залоз, тому вони практично не видають запахів. Це допомагає їм ховатися від хижаків.

Додати коментар