​50 цікавих фактів про Росомаху

  1. Росомаха – найбільший представник сімейства куницевих.

Більше неї тільки гігантська видра і калан, але вони напівводні представники цього сімейства.

  1. Росомаха – це найменш вивчений хижак у світі. Дослідниками було зроблено багато роботи, щоб якомога більше дізнатися про Росомаху.
  2. Росомаха – це велике хижа дика тварина своїм виглядом схожа на ведмедя і борсука. Деяку схожість цього звіра можна помітити і з куницями, скунсами, тхорами, але росомаха – це окремий вид тварин.
  3. Місце проживання росомахи – рівнинна і низькогірна тайга в північних лісах і лісотундрі Азії, Північної Америки і Європи. Для проживання Росомасі підходять і альпійські луки, і територія покрита лісами, і тундра.
  4. Тварина дуже добре адаптована до холодного і суворого клімату, навіть 50 градусів морозу його не лякають. В умовах дикої природи воліє перебувати далеко від людини.
  5. Ця тварина відрізняється кремезною статурою, коротким хвостом, великою головою і маленькими вухами. Лапи мають подушечки і великі кігті, що допомагають Росомасі ходити по снігу.
  1. Тіло росомахи вкрите коричнево-чорною шерстю з смугами світло-коричневого відтінку, що йдуть уздовж боків. Шерсть довга, густа, водонепроникна, що дозволяє Росомасі переносити суворі погодні умови середовища її проживання.
  2. Однак тварина не дуже любить сильні морози і вважає за краще жити там, де глибокий сніг довго лежить на поверхні землі, так як це дає можливість не провалюється в нього, що полегшує полювання.
  3. Тварина віддає перевагу відокремлене життя. Росомаха веде досить прихований спосіб життя і є самим невивченим хижаком у всьому світі. Цього звіра дуже важко як сфотографувати, так і просто побачити.
  4. На одній території кілька особин зустрічаються дуже рідко. Підконтрольна територія одного самця, яку він обов’язково позначить, може бути до декількох тисяч кілометрів. По своїй ділянці звір переміщається в пошуках їжі і час від часу обходить всі свої володіння
  5. Росомаха – майстерно лазить по деревах і відмінно плаває. Це – енергійна тварина, яка може проходити великі відстані, не зупиняючись на відпочинок.
  6. Подібно ведмедям, у росомахи слабкий зір, однак, слух і нюх у неї дуже хороші.
  7. У росомах лапи – довгі і широкі, що створює відчуття диспропорції. Перетинки на кінцівках і їх будова дозволяє звірові безперешкодно пробиратися через глибокий сніг, де дорога рисі, лисиці, Вовку та іншим тваринам закрита. Пересувається тварина незграбно, але володіє неймовірною спритністю.
  8. У цих тварин грудна клітка відрізняється у кожної особини і унікальна як у людини відбитки пальців.
  9. Величезні кігті на лапах дозволяють хижакові відмінно лазити по деревах і навіть спускатися з них вниз головою, хоча спосіб життя тварина вважає за краще вести наземний.
  10. Самці і самки росомахи практично нічим не відрізняються один від одного. У довжину тварина може досягати 1 метра. Хвіст становить до 20 сантиметрів. На маленькій голові знаходяться невеликі закруглені вуха практично позбавлені шерсті. Зростання росомахи до 50 сантиметрів, тулуб короткий.
  11. Вага цих тварин коливається від 9 до 30 кілограм.
  12. Це нічна тварина. Однак при необхідності вона може змінювати режим сну і неспання.
  13. Росомаха – вічна бродяга: пересувається вона досить повільно, але знаходиться в дорозі разюче довгий час.
  14. Потужні щелепи і гострі зуби дають можливість цим тваринам швидко розправлятися зі своїм противником і розгризати його великі кістки.
  15. При полюванні за здобиччю росомаха може розвивати швидкість до 50 км на годину і тривалий час бігти без зупинок. Ця тварина вважається найсильнішим у своїй ваговій категорії. І дійсно, при вазі в середньому близько 13 кілограм, росомаха може захиститися від Грізлі або зграї вовків.
  16. Корінні народи Скандинавії вважали, що у ведмедів деякі малюки залишаються маленькими і це саме росомахи.
  17. Самці росомахи можуть спаровуватися з декількома самками, але коли з’являється потомство, вони переходять по черзі до кожної самки, допомагаючи виховувати їй своїх дитинчат.
  18. Через потребу у великjve середовищі існування росомах можна зустріти у віддалених місцях тундри, тайги, а також в арктичних лісах. Вони вважають за краще області не населені людьми.
  19. Людину росомаха не боїться, але вважає за краще уникати. Як тільки на володіннях тварини починається господарська діяльність, воно змінює місце проживання.
  1. Свою територію росомахи підтримують не дуже строго, але це правило не поширюється на час шлюбного сезону. Під час спарювання тварини ретельно мітять межі свого володіння і можуть розділяти їх тільки з самками.
  2. У самців період розмноження буває один раз на рік, у самок – один раз на два роки і триває з середини весни до початку літа, іноді довше.
  3. Дитинчата з’являються на світ в кінці зими, початку весни незалежно від часу зачаття. Вся справа в тому, що яйцеклітина може перебувати в організмі самки і не розвиватися до настання сприятливих умов для розвитку і народження плоду. Безпосереднє внутрішньоутробний розвиток росомах триває місяць-півтора.
  4. Абсолютно безпорадні, сліпі, з маленькою сірою шерстю, вагою 100грамм у росомахи народжуються 3-4 цуценя в барлогах або спеціально виритих підземних тунелях.
  5. Починають вони бачити через місяць. Кілька місяців вони їдять материнське молоко, потім напівпереварене м’ясо і тільки через півроку начитають вчитися самостійно полювати.
  6. Незважаючи на свої смішні розміри, росомаха цілком здатна задерти цілого вовка! Робить це вона одним укусом. Іноді росомахи можуть загнати дорослу Рись на дерево, немов кошеня. Натуралісти відзначають, що на власні очі ця картина виглядає дуже забавно. Словом, це унікальна тварина.
  7. Росомаха, до всього іншого, вважається дивно спритним мисливцем. Наприклад, вона може легко наздогнати лося або оленя, потім застрибнути йому на спину і гризти загривок до тих пір, поки її жертва не впаде на землю.
  8. Росомаха здатна сховатися на дереві від мисливців, тримаючи в зубах величезну голову оленя або лося. Дійсно, дуже наполегливий і сильний звір.
  9. Обережна росомаха практично завжди уникає нападу вовка, рисі або ведмедя. Більше ворогів цей звір не має.
  1. Для росомахи найбільша небезпека – це голод, від якого гине велика кількість особин.
  2. Своє житло тварина облаштовує під корінням дерев, в ущелинах скель та інших затишних місцях.
  3. Росомахи між собою спілкуються за допомогою звуків, що нагадує гавкіт лисиць, тільки більш грубий.
  4. При відлякуванні своїх конкурентів з видобутку їжі, росомаха починає скалитися або хрипко гарчати.
  5. Дивовижне чуття росомахи дозволяє їй знаходити і викопувати мертву рибу з-під товстого шару снігу і відчувати кров пораненої тварини на великих відстанях.
  6. На своїй території звір переважно розташовується поруч з копитними, що пасуться і час від часу переміщається від одного стада до іншого або іде слідом за ними.
  7. Росомаха – безумовно, хижак і вона може переміщатися на багато десятків кілометрів у пошуках м’яса. Однак в літній період вона може харчуватися ягодами, корінням, деякими рослинами, комахами, зміями і яйцями птахів. Також вона любить мед, ловить рибу, і ласує дрібними тваринами (білки, їжаки, ласки, лисиці).
  8. Але улюблена їжа цієї тварини – копитні. Хижак може здолати досить великих тварин, таких як козуля, лось, гірський баран, олень, але найчастіше нападає на молодих, хворих або ослаблених звірів.
  1. Будучи прекрасним мисливцем, росомаха в затишному місці влаштовує засідку і чатує жертву. Росомаха носить раптовий характер, і атакуючий, прикладає всі сили в боротьбі за прожиток, жертва розривається гострими кігтями і зубами. Якщо видобутку вдається вирватися, хижак починає його переслідувати. Дуже рідко можна спостерігати, коли росомахи полюють групами.
  2. Прийнято вважати, що вовк – головний санітар лісу, однак, ця думка помилкова. Росомаха знищує більше падалі, ніж інші лісові мешканці. Вона харчується тваринами, які потрапили в капкан, трупами і залишками їжі більших хижаків. За один раз хижак може з’їсти велику кількість м’яса, але не забуде зробити запас. Зарита під сніг або захована в затишному місці їжа допоможе вижити в складні часи.
  3. Росомаха тварина, яку люди наділили міфічними властивостями і склали про неї багато легенд. Північноамериканські індіанці і “лісові люди” приенісейської тайги вважають цього звіра священним, проявляють повагу і не полюють на нього. А саами, народ, що населяє Кольський півострів, уособлюють росомаху з демонічними силами. На Чукотці називають звіра йєті, тому що він з’являється невідомо звідки і йде в невідомому напрямку.
  4. Дитинчата росомахи приручаються легко, вони не агресивні і стають буквально ручними. Однак в цирку і зоопарку цих тварин можна побачити дуже рідко, так як вони не можуть ужитися в місцях, де багато людей.
  1. Цікавий факт відзначають зоологи: дитинчата росомах після закінчення двох років свого життя змушені залишати батьківську територію. В іншому випадку вони стануть татовим “обідом”.
  2. У дикій природі росомахи живуть до 10 років, в неволі цей термін може збільшитися до 16-17.
  3. Сьогодні росомахи рідко зустрічаються в природі. Їх можна зустріти у віддалених місцях Канади і Аляски, а також в сибірській тайзі.
  4. У минулому росомах вбивали у великій кількості через їх красиве хутро, яке використовували для пошиття курток. В даний час росомахи знаходяться під захистом. У деяких країнах тварина знаходиться під охороною і полювання на неї обмежене.

Додати коментар