50 цікавих фактів про шпаків

1. Шпаки вважаються одними з найбільших і найбільш кмітливих птахів, що відносяться до загону горобцеподібних, до сімейства шпакових.

2. Шпаки – птахи співучі. Їх споконвічною батьківщиною є Європа, але в даний час живуть вони по всьому світу. Вони широко розповсюджені на багатьох континентах.

3. Майже у всіх частинах світу можна зустріти цю щебечущу птицю, адже вона легко пристосовується до різних умов природи.

4. Рідко залітають шпаки в Центральну і Південну Америку. Вони прекрасно живуть у Україні, Франції, Югославії, Греції, Пакистані, Індії, Афганістані, Іраку. Люди вже заселили цих пернатих в Африку і Австралію.

5. Найулюбленішими місцями для заселення шпаків є Австралія, Євразія, Нова Зеландія, Північна Америка.

6. Розмір шпака вважається середнім для горобиних. Вага дорослої птиці становить близько 75 грам, довжина тіла — 20-22 сантиметрів, розмах крил — 40 сантиметрів. Вони мають порівняно масивне тіло, коротку шию і укорочений хвіст.

7. Шпаки мають чорне оперення з металевим відливом, навесні піддається линьки і перетворюється на буре. У деяких цих пернатих спостерігаються фіолетові, білі, зелені, блакитні переливи на пір’ї.

8. Самці трохи більшесамок і яскравіше

9. У шпаків гострий і довгий дзьоб, злегка вигнутий униз. Дзьоб також має властивість змінювати колір. Основний час він у шпака чорний, але під час шлюбного періоду стає жовтим.

10. Лапи у цих птахів великі і сильні, коричнево-червоного кольору з загнутими кігтями.

Шпак звичайний

11. Оперення дорослої особини звичайного шпака – чорне, з характерним металевим відблиском. Над крилами і на голові можуть бути білі плями, область горла і голови відливають фіолетовим відтінком, черевце – синім, спина – зеленуватим.

12. Крім звичайного шпака, у природі зустрічається ще 12 видів шпаків, у тому числі: рожевий шпак, Браминский шпак, чорний шпак.

13. Є шпаки перелітними птахами чи ні? Відповідь на це запитання двозначне. Шпаки у західній та південній частині Європи ведуть осіле життя, тобто залишаються тут на зимівлю.

14. А в Україні, на сході та півночі Європи їм зимувати холодно, тому вони відлітають в південні країни.

15. Шпаки прилітають до нас у кінці березня — на початку квітня і нерідко на батьківщині їх зустрічає тривала зима. Але негода не дуже бентежить цих життєрадісних птахів. Їх можна бачити весело виспівували під безперервно падають пластівці мокрого снігу.

Рожевий шпак

16. Улюбленим місцем проживання цих пернатих є рівнинна місцевість. У гірські райони вони не залітають. Кращими місцями для заселення вони вибирають ділянки біля річок або боліт. Іноді їх можна зустріти в степових районах і рідколісся.

17. Нерідко житла шпаків зустрічаються поблизу фермерських господарств і людських будинків. Вони люблять селитися біля полів, де добувають собі корм.

18. Більшість птахів селяться у дуплах або під нішами будівель. Також вони не проти пожити в затишних шпаківнях, споруджених людьми.

19. Навесні першими прилітають самці, займаючи дупла дерев, порожнечі за обшивкою будинку або вікна, шпаківні, виселяючи з них горобців. Прилетівши з південних країн, шпаки вступають у шлюбний сезон. В європейських і азіатських країнах вони встигають вивести пташенят три рази з весни по осінь.

20. Для цього птахи поділяються на пари. Потім вони шукають собі місця для гніздування і заносять туди сухі частини рослин. Поверх птиці укладають мох, пір’я, траву. Самець може доглядати відразу за кількома самками.

21. У першій кладці яєць може перебувати від 6 до 10 штук. Яйця мають блакитне забарвлення і досягають 3 сантиметри в довжину і 2 сантиметри завширшки. Вага одного — 6,5 грама. Самка несе яйця раз на добу.

22. Потім вона ж їх і висиджує. Іноді самку на висиджуванні потомства підміняє самець.

23. Пташенята з’являються на світ на 11-13 день. Вони абсолютно голі та сліпі. Спочатку ведуть себе зовсім безшумно. Як тільки батьки викинули з гнізда шкарлупки від яєць, значить, з’явилися пташенята. Дорослі особини починають шукати корм для потомства. Вони приносять пташенятам комах, що є повноцінною білковою їжею. За добу батьки можуть злітати корм до 300 разів. Через три тижні життя пташенята роблять свій перший виліт. Батьки різними хитрощами виманюють їх з гнізда.

24. Самими затятими ворогами шпаків є ворони та сороки. Ці птахи здатні руйнувати їхні гнізда. Також шпаки побоюються орлів, беркутів, сапсанів, сов, соколів. Ці хижаки пробираються до гнізд в пошуках яєць і пташенят, яких поїдають.

25. Кішки, куниці, змії також можуть дістатися до гнізда і з’їсти маленьких пташенят.

Чорний шпак

26. Чисельність цих птахів знижується із-за втрати середовища існування, але в глобальному плані населення шпаків залишається стабільним, і ці пичуги не входять в список зникаючих видів.

27. Шпаки живуть колоніями, збиваються в зграї. Часто можна спостерігати картину, як тисячі пернатих пролітають, нагадуючи далеко бджолиний рій. Птахи виконують один за одним складні піруети, і вся зграя здається одним цілим організмом. Перед тим як приземлитися, вони парять над землею, а потім розсипаються на великій площі.

28. Для ночівлі вони також збираються в групи. Для цього їм підходять місця, де ростуть верби і очерет. У міському парку чи саду вони просто сплять на гілках дерев і кущів. У тих країнах, де вони зимують, зграї можуть налічувати до мільйона особин.

29. У період виведення пташенят шпаки мешкають на своїй маленькій території і не пускають туди інших птахів. Вони знаходять корм на берегах річок, посівах, городах, в селищах. Корм у гніздо не несуть, з’їдають його в стороні. До іншим птахам шпаки налаштовані агресивно, вони конкурують за місця гніздування. Такі птахи, як сизоворонки і зелені дятли стають жертвами їх поведінки.

30. В сім’ї шпаків будівництвом гнізда займається самка, її партнер допомагає хіба що добувати будівельний матеріал.

31. Власну пісню шпака важко назвати піснею в повному сенсі цього слова: це швидше якесь щебетання, бурмотіння з привизгування і тріщащими звуками, загалом, мало мелодійне. Але співається вона з щирим захопленням, за яке співакові прощається його вельми посереднє мистецтво.

32. Саме ж чудове те, що серед цієї інтимної говорки і посвистів час від часу лунають, причому абсолютно чітко, спів безлічі самих різних птахів, голоси тварин та інші звуки, чуті ним коли-небудь. Шпакам неважко зобразити телефонний дзвінок, скрип дверей, квакання жаби, нявкання кішки або якусь мелодію.

33. Шпак володіє дивовижним талантом наслідування. Як-то раз вченими була записана пісня одного з таких майстрів голосової імітації. Цей шпак досконало передавав голоси шуліки, крячків, сороки, іволги, горобці, галки, журавля, крижні, співав піночкою, горихвісткою, квакав по-жаб’ячи, та ще видавав якісь звуки, що невідомі серед наших тварин і птахів.

34. Деколи шпаки навчаються навіть говорити, причому дуже чітко вимовляють не тільки окремі слова, а і цілі фрази, поступаючись в цьому відношенні тільки папугам.

35. Якщо спостерігати за шпаками, то можна відзначити деякі їх особливості: у польоті шпак робить швидкі і рівні рухи, а в процесі лову комах — неправильні.

Брамінські шпаки

36. Раніше люди милувалися цими ранніми півчими пташками. Вони шпаків саджали в клітку подібно канарці або солов’ю.

37. Шпаки прилітають в Україну в березні, з першою відлигою. Вони воліють жити в рідких лісах, степах, лісостепах.

38. Птахи ці всеїдні. Поїдають вони ягоди, насіння, зерно, фрукти, павучків, слимаків, черв’яків, багатоніжок. Рослинної їжі віддають перевагу влітку, а споживають комах в зимовий період, дістаючи їх з тріщин в корі дерев.

39. У дорослих шпаків  оперення чорне зі світлими цятками, а молодняк має блідо-коричневе оперення, тому пташенята легко розпізнаються в загальній зграї.

40. Повертаючись з вирію, шпаки можуть збиватися в зграї, що налічують кілька тисяч особин, проте в лісах живуть невеликими зграйками.

41. Самці шпаків співають більшу частину року, перериваючись лише на кілька тижнів під час линьки. У них є звичка співати взимку рано вранці перед вильотом на пошук корму і ввечері, коли вони прилітають на місця відпочинку.

42. Місце масового скупчення цих птахів швидко загаджується послідом, адже зграя може складатися з десятків тисяч особин. З-за цього місця відпочинку часто змінюються.

43. Злітає величезна зграя не вся відразу, а поетапно, тобто птиці дотримуються певної системи зльоту. Тому в повітря тисячі птахів піднімаються протягом 3-х хвилин і швидко розсіюються по околицях.

44. Ці невеликі птахи належать до довгожителів. У дикій природі вони зазвичай живуть 10-12 років, але максимальна тривалість життя становить 15 років і навіть більше. Це солідний вік, і до нього дотягують багато пичуги.

45. Однією з причин популярності шпаків у людей є їх хороша адаптація до цивілізації. Вони живуть поруч з людиною, не відчуваючи при цьому ніякого дискомфорту. У людей давно склалася традиція робити для шпаків шпаківні на час періоду розмноження. Це практикується в Україні, Скандинавії, Великобританії. Їх поява в цих країнах символізує прихід весни.

46. Щпаків можна утримувати і в неволі: для цього потрібна простора клітка або вольєр, обладнаний жердочками, будиночком, годівницями, напувалок та іграшками. З годуванням особливих проблем не виникає, їм можна давати м’які корми для птахів, цвіркунів, рубане яйце, каші, сир, білий хліб, шматочки риби або м’яса та інше.

47. Близьке сусідство людини і його пряме заступництво рятує шпаків від багатьох ворогів, завдяки чому вони розмножуються дуже швидко. Вилетівші з гнізда пташенята перший час тримаються разом з батьками, потім збираються в зграї і починають кочувати по лугах і вигонах.

48. Шпаків можна назвати рятівниками від шкідників. Гніздячись в парках, садах, гаях, на узліссях лісу, шпаки птахи годуються на відкритих місцях — у полях, луках, городах, де збирають молюсків, черв’яків, комах, у тому числі таких шкідливих з них, як прямокрилі, травневі жуки та їх личинки, дротянки, мухи, гедзі, оводи.

49. Одна пара шпаків винищує близько 8 тисяч хрущів, а загальна маса комах, знищених за час вигодовування пташенят, становить 6 кг на сім’ю. Нарешті, їх постійно можна бачити на спинах овець і корів, де вони збирають кліщів і вошей.

50. Все це робить шпаків кращими друзями людини, незважаючи на те, що при нагоді вони не відмовляються поласувати виноградом або вишнями. Шкода цей в нашій місцевості зовсім незначний, шпаки ж заслуговують охорони, як у сільській місцевості, так і в містах.

Додати коментар