50 цікавих фактів про очеретяних котів для допитливих

1. Очеретяний кіт — один з яскравих представників сімейства котячих.

Носії англійської мови очеретяного кота називають «кіт джунглів», а також «очеретяний кіт».Так як очеретяний кіт є представником не породи домашніх кішок, а дикого виду, справжні дикі очеретяні коти проводять все своє життя в полюванні, пересуваючись по низов’я річок, гір і лісових хащах.

2. В похмурих заростях очерету живе цей дивовижний кіт. На відміну від своїх домашніх побратимів хижак грає в «кішки-мишки» з зазівавшимся крабом, а замість мух полює на різнокольорових метеликів. За незвичайний вибір середовища проживання тварину і називають очеретяним котом.

3. Зовнішністю очеретяний кіт схожий на звичайних домашніх вихованців, однак деякі відмінності все ж простежується. Очеретяний кіт у 2 рази більше звичайної кішки.

4. Характерною особливістю цієї тварини є пухнасті китиці на кінчиках великих вух, надають коту зовнішню схожість з дикої риссю. Саме за це якість тварина і отримало другу назву — болотна рись.

5. Знайти очеретяного кота найімовірніше на територіях, чия місцевість багата на рослинний світ. Кіт не любить відкриті простори і селиться в чагарниках, а також заростях очерету і очерету.

6. Він воліє облаштовуватися вздовж водойм і річок. Зустрічається очеретяний кіт у Середній Азії, у північно-східній частині Африки, а також на Кавказі. Гірська місцевість також вважається сприятливою для цієї тварини.

7. Цей дикий звір, звичайно, більший домашніх кішок. Самі дрібні особини зустрічаються на Шрі-Ланці і в Таїланді. Коти більш великих розмірів мешкають в Палестині і на Кавказі.

8. Території, де мешкає очеретяний кіт: Кавказ (Азербайджан, Вірменія, Грузія); Туркменістан; Іран; Туреччина; Ірак (Месопотамія); Сирія; Індокитай; Палестина; Казахстан.

9. Зовні очеретяний кіт нагадує домашнього, але довжина тіла цього хижака становить від 60 до 150 сантиметрів. Важить тварина приблизно 8 -15 кілограм.

10. Самці очеретяного кота набагато більше самок. Статура у них велика, потужна, з добре розвиненою мускулатурою. Голова в нього велика, з масивним підборіддям, скошеними щелепами і виступаючими вібриси. Масивна шия, середньої довжини. Іноді на лобі є слабовиражений знак у формі букви «М». Ніс широкий, прямий, іноді трохи кирпатий.

11. Очі у очеретяного кота легка розкосі, мигдалеподібної форми, зелені з темними вкрапленнями або золотисто-жовті з вертикально витягнутими зіницями. Вуха великі, загострені з пухнастими китицями на кінцях. Із зворотного боку є малюнок-обманка у формі «очі».

12. Кінцівки у нього довгі, потужні, з гострими втягуються кігтями Довжина хвоста 20-30 сантиметрів. На хвості кілька бурих кілець і темний кінчик.

13. Забарвлення хутра буває у цих тварин різноманітним. У забарвленні переважають основні кольори: сірий, червоний, бурий різних відтінків і варіацій. Потилична область, лоб, вуха і область паху світліше, ніж основний забарвлення. На хребті ледь помітна смуга темного кольору.

14. Шерсть у очеретяного кота коротка і густа. До зими вона стає густішою і гладкою.

15. Видаються котом звуки схожі на звичайне котяче нявкання і шипіння, хіба що на кілька тонів нижче.

16. Дивною особливістю очеретяного кота є те, що він абсолютно не боїться води на відміну від інших невеликих котячих. Мало того, ця тварина відмінно плаває і ловить рибу, опускаючи голову під воду і хапаючи здобич зубами.

17. На цей незвичайний факт більш трьох тисяч років тому звернули увагу мешканці Стародавнього Єгипту. Вони приручили кота і стали використовувати його для полювання на качок.

18.Стародавні єгипетські фрески зберігають свідчення про те, що очеретяні коти брали участь у спільному полюванні з жителями Стародавнього Єгипту.

19. У гробницях фараонів знайдені мумії очеретяного кота, а старовинні пергаменти зберегли зображення нільської кішки, несучу господарю підстрелену дичину.

20. До того ж єгиптяни взяли дикого кота жити в свій дім, завдяки чому звір отримав ще одну назву – «хаус», що перекладається як «будинок». Тільки відважним єгиптянам вдалося приручити тварина з диких і неприборканим характером. Інші вважали очеретяну рись небезпечною і намагалися триматися на відстані.

21.У Росії мешкає Кавказький підвид, який зустрічається в Чечні, Осетії, Інгушетії, на узбережжі Каспійського моря, у дельті Волги.

22. Правда, на берегах Каспійського моря очеретяного кота в останній раз бачили в кінці 80-х років минулого сторіччя.

23. Однак, за словами місцевих жителів, вони іноді стикаються з болотної риссю. Кавказька популяція занесена в Червону книгу Росії зі статусом — перебувають під загрозою зникнення. Згідно інформації, що міститься в цьому документі, в Росії мешкає близько 500 представників цього виду.

24. У 1776 році Катерина II відправила експедицію для дослідження півдня Росії. Вивчаючи Кавказьку природу, учені виявили невідомого хижака. Першим цей вид описав у своїх нотатках німецький натураліст Йоган Антон Гюльденштедт, що знаходився на службі у російського уряду.

25. Але більш вдалим виявився інший німець Йоганн Шребер, який у 1778 році окреслив вид звіра. Саме ім’я Шребера увічнено навпаки кавказького вигляду хауса.

26. У 1777 році заводчики вивели нову породу — гібрид очеретяного кота і домашньої кішки, отримавши в результаті досить екзотичний екземпляр — породу хаусі. Кішки цієї породи дуже активні, мають більш доброзичливим характером, вони постійно потребують уваги і віддані своєму господареві.

27. А в кінці двадцятого століття в США шляхом селекції з’явилися сучасні хаусі (чаузи), що успадкували зовнішність дикого предка і здатність уживатися з людиною, що дісталася від матері.

28. Відомо, що єгиптяни тримали очеретяних котів в якості домашніх тварин: цим хижакам не було рівних у полювання на водоплавну дичину. В підтвердження цьому збереглися наскальні зображення — великий кіт приносить людині видобуток.

29. Кошенята народжуються з яскравим малюнком на шерсті, який з віком вицвітає.

30. Маленькі кошенята голосно шиплять і пирхають.

31. Час шлюбного періоду очеретяного кота залежить від місця проживання тварини. У хижаків, що живуть у північних районах, шлюбні ігри припадають на кінець лютого, березень і початок квітня. Болотні рисі, заселяють південні території, можуть злучатися два рази за рік.

32. У період гону самка видає гучні звуки, повідомляючи самцеві про готовність до зачаття і виношування потомства. Кілька котів у запеклих сутичках завойовують прихильність подруги. Баталії супроводжуються гучними, ріжуть вухо криками тварин.

33. Вагітна кішка вибирає відокремлене важкодоступне місце, утеплює його власною шерстю і починає готуватися до материнства, а майбутній батько живе поруч і бере на себе турботу про сім’ю. Час вагітності триває 53-66 днів. Самка народжує від двох до шести кошенят вагою 60-120 грамів. У посліді самців завжди більше, ніж жіночих особин.

34. Період росту кошенят: прорізування очей — на 10-12 день; час лактації — до 3-х місяців (в цей період кошенята додають по 20 грам в день); прикорм їжею — у 2 місяці; зміна зубів — 3-4 місяці; вміння самостійно добувати їжу — 5 місяців; період статевого дозрівання — 18 місяців.

35. У п’ять місяців кошенята стають повністю самостійними і більше не потребують батьківської опіки. Сім’я розпадається, і до наступного періоду розмноження тварини ведуть відокремлений спосіб життя.

36. Очеретяний кіт веде поодинокий спосіб життя (крім шлюбного періоду). Тварина добре почуває себе в своєму середовищі. Кіт вміє добре лазити по деревах.

37. Полювати очеретяний кіт воліє в нічний час, однак при відсутності їжі робить це і вдень. У її раціон входять гризуни, риби, ящірки, а також птиці.

38. Очеретяний кіт намагається уникати відкритих переглядаються просторів і вибирає місцевість з високою травою або чагарником.

39. Навіть дорослі коти мають дуже грайливий характер — постійно рухомі, вони вічно кудись деруться і не можуть всидіти на місці.

40. Очеретяний кіт вміє високо стрибати і швидко бігати. Не любить лазити по деревах, хоча добре вміє це робити.

41. Він володіє прекрасним слухом і зором і нюхом.

42. Від переслідування вовками, дикими псами або лисицями може йти по гілках, легко і граціозно перелітаючи з однієї на іншу. На досить віддаленій відстані від переслідувачів злазить з дерева і йде звичайним способом.

43. Лежбище очеретяний кіт влаштовує прямо на землі, вистилаючи лежанку травою або очеретом. У передгірних районах займає нори, кинуті іншими тваринами. Погано переносить низькі температури, тому не селиться в горах.

44. У очеретяного кота дев’ять підвидів. Деякі фелінологи нараховують десять. Підвиди розрізняються забарвленням і густотою вовни. Чим холодніше клімат, тим густіше і довше хутро.

45. Забарвлення підвидів може бути: сіркою; бурою; оливковою; рудою; коричневою; чорної; тьмяно-сірою, практично сивий; з нечіткими поперечними смугами; з хаотично розкиданими блідими плямами.

46. У Південній Азії колір шубки у очеретяного кота з вохристим відтінком, а в Африці — сіро-пісочний, близький до кольору хакі.

47. Ці коти дуже обережні, тому часто міняють місця дислокації. Вони уникають відкритих проглядаючихся місць. Побачивши більш сильного суперника, намагається втікти або сховатися в притулок.

48. Раніше очеретяний кіт жив приблизно у 25 країнах. Але мисливці стали винищувати хижака, а його шкуру використовувати в господарстві.

49. У селах очеретяного кота не любили за посягання на домашню живність. Взимку, в зв’язку зі зниженням кормової бази, напад очеретяного кота на курей і фазанів ставало буденним явищем. За це сільські жителі відловлювали і винищували нільську кішку.

50. У природному середовищі очеретяний кіт здатний прожити до 15 років, проте безліч факторів сприяють їх зникнення в багатьох місцях проживання, особливо на південному сході і південному заході Азії. Всі очеретяні коти вважаються у другому додатку CITES. Заборона на торгівлю і знищення тварин накладено в деяких штатах Індії та Афганістану. Очеретяний кіт занесений в Червону книгу Росії.

Додати коментар