35 найцікавіших фактів про сов

1. Сови живуть на Землі вже більше 70-80 мільйонів років. До такого висновку прийшли вчені після вивчення копалин скам’янілостей.

Однією з найбільш великих сов, яку вони знайшли, була Ornimegalonyx oteroi – близько метра заввишки.

2. Сови живуть у всіх регіонах Землі, за винятком Антарктиди, Гренландії (здебільшого) і деяких віддалених островів.

3. Сови – дуже різноманітна група птахів, в ній більше 220 видів, що належать ряду совоподібних. Загін совоподібних ділиться на два сімейства – совині, або справжні сови, і сипухові.

4. Сови люблять жити в лісі. Інші середовища їх проживання: арктична тундра (полярна сова); тайга (сова-сокіл); саванна (горобиний сич); пустелі та інші райони з рідкісною рослинністю (земляна сова); тропічні ліси (рогата сова); водно — болотні угіддя та лісові береги річок (болотна сова); сільськогосподарські угіддя (будинковий сич, сипуха).

5. Найбільша живуча сова — євразійський філін (Eurasian Eagle Owl, Bubo bubo). Зріст його — 75 см, вага до 4,5 кг, розмах крил — до 190 см. Сама маленька сова — розміром з горобця. Наприклад, перуанська карликова сова (Glaucidium peruanum) має зростання 15 см, важить всього 30 грамів. Для порівняння, найбільші колібрі важать близько 20 грам.

Вухата сова в польоті

6. Вухата сова живе в помірній і холодній зоні Європи і Азії (Малої Азії і Гімалаїв), північно-західній Африці і Північній Америці на межі тундри. Взимку зустрічаються в Центральній і Західній Європі, куди відправляється на зимівлю. У багатих їжею місцевостях збираються, що нехарактерно для сов, у зграї до 30 птахів.

7. Серед сов є деякі різновиди, які полюють за рибою. Їх називають рибними філінами — Ketupa blakistoni. Це рідкісний підвид, що знаходиться на межі зникнення. Його представники живуть лише в одному місці планети – на Далекому Сході Росії.

Домовий сич

8. Більшість сов – нічні птахи. Вони активні вночі. Кілька видів (наприклад, горобиний сич) активні вранці або на заході, а деякі (кроляча і болотна сова) полюють вдень. Також полюють вдень, мала сова (Athene noctua), сніжна сова (Bubo scandiacus) та велика сіра сова (Strix nebulosa).

9. Сови є потайними птахами. Цих птахів майже ніхто ніколи не бачив, а тільки чув їхні голоси.

10. Сови – хижі птахи. Вони харчуються великою різноманітністю видобутку, включаючи ссавців, інших птахів, комах і рептилій. В Африці і Азії навіть є види, що харчуються виключно іншими птахами.

Яструбина сова

11. Яструбина сова населяє тайгу північної Євразії — Норвегії після Камчатки і Сахаліну — і тундру Північної Америки в Канаді. Не мігрують, в похід на південь птахи вирушають за відсутності необхідної кількості їжі. На відміну від родичів, що полюють в сутінки і вночі, сова – яструб промишляє днем.

12. Сови видають багато різних звуків. Знайоме всім «ухання» сови – ознака заяви права на територію, хоча не всі види можуть видавати цей звук. Інші звуки сов – писк, шипіння і крики.

Сипуха

13. У сов незвичайні очі. У них немає очних яблук. Їх органи зору скоріше варто називати очними трубками. Вони мають витягнуту форму, а на місці їх утримують склеротичні кільця – костисті структури в черепі. З-за цього сови не можуть рухати або обертати очима, і саме тому настільки підвищена рухливість їх шиї.

14. У сов рухома шия, але вони не можуть повертати голову на 360 градусів. Може здатися, що це не так, але насправді кут становить лише 135 градусів у будь-якому напрямку від рівного положення. Таким чином, у сукупності сови володіють вражаючою рухливістю шиї – 270 градусів.

15. У сови 3 століття. Кожне віко має свою функцію; одне для моргання, інше для сну, і ще одне для підтримки чистоти і здоров’я очей.

Велика рогата сова

16. Серед представників родини совиних зустрічаються випадки псевдоканібалізму. Велика рогата сова (віргінський філін) крім видобутку у вигляді гризунів, рептилій і плазунів поїдає своїх дрібніших родичів – малих смугастих, які в свою чергу винищують з метою полювання пташенят інших совиних. Мешкає на території США, Канади і Центральної Америки.

17. Сови — єдині птахи, у яких зовнішнє вухо складається з складок шкіри. Вуха розташовані трохи несиметрично, що дозволяє точно визначати напрям на джерело звуку. Точність визначення звуку у сови феноменальна — менше одного градуса по вертикалі і горизонталі.

18. Так як очі сов спрямовані вперед, у них бінокулярний зір, аналогічне людському, а це означає, що вони можуть бачити предмети одночасно обома очима. Це дає птахам відмінну здатність оцінювати висоту, вага і відстань. Однак у той час як у людей 180-градусний огляд і при цьому 140 градусів бінокулярного зору, у сов ці показники становлять відповідно 110 і 70 градусів. Але недолік бінокулярного зору вони заповнюють усі чудовим нічним баченням і далекозорістю.

19. У сов замість семи хребців у шиї, як в середньому буває у птахів, у сов їх в два рази більше. Але 14 хребців у шиї – це ще не всі удосконалення. У них є ряд фізіологічних особливостей, що дозволяють вижити при такому швидкому і різкому повороті голови. Так, додаткові кровоносні судини подають кров у голову, коли з-за кута повороту голови зупиняється кровообіг через звичайну систему. Крім того, судини лежать у спеціальних повітряних прошарках, що зберігають цілісність артерій в момент різкого повороту голови.

20. У більшості видів сов самки більше, сильніше і агресивніше, ніж самці. Вони зазвичай і більш яскраві.

Болотна сова

21. Болотна сова живе в Північній Європі, Азії, Америці, Карибському басейні, Гаваях (де вона — єдиний філін) і островах Галапагос. Більша частина популяції мешкає в Росії, Скандинавії та Сполученому Королівстві. Вид складається з дев’яти підвидів. Характерна особливість болотяної сови – спосіб гніздування. Будинок птах будує на землі. Житло являє собою витоптану ділянку землі серед високотрав’я або густого чагарника.

22. Сови можуть чути звуки частотою від 2 Гц (людина — у кращому випадку від 16). Особливий вид сов — сипухи, які при полюванні покладаються виключно на слух. Інші сови використовують для цього ще і свій зір.

23. Сови відомі своєю здатністю до безшумного польоту, адже до швидко рухається видобутку вони повинні наближатися дуже тихо. Для цього у сов широкі крила, що дозволяє їм літати і мінімізувати кількість помахів, які, в основному, і створюють шум від птаха, що летить. Крім того, багато видів сов мають спеціальні пір’я, що дозволяють робити помахи практично безшумно.

24. Найулюбленішою їжею сов є їжаки, яких вони чистять від голок за допомогою власних кігтів.

25. Побачивши сову, багато людей побоюються її нападу, але його варто боятися лише в той момент, коли цей птах захищає потомство.

26. Сови, які полюють на рибу, не мають особливих утворень на краї крила, тому літають не так безшумно, але у них особлива будова пазурів, які покриті спеціальними щербинами, допомагають міцно захопити слизьку рибу.

27. У той час як у більшості м’ясоїдних є гострі зуби, які вони встромлюють в плоть своїх жертв, у сов їх немає. Щоб розірвати здобич, вони використовують свої кігті.

28. Багато фермерів влаштовують місця для гніздування сов, щоб сови не дозволяли гризунам з’їдати урожай сільськогосподарських культур. Адже одна сова знищує близько 3000 гризунів за 4 місяці.

29. Не всі сови мігрують. Взимку багато сови, як правило, залишаються на своїх місцях проживання, тільки вибирають інші місця для гніздування.

30. Сови дотримуються меж своїх територій. Вони живуть досить близько один до одного, але у кожної сови окреме гніздо. Сови мітять свою територію з допомогою свого особистого «ухання».

Полярна сова

31. Висота особини полярної сови — 52-71 см, розмах крил 125-150 див. Вага дорослої птиці від 1,6 до 3 кг. Сніговий різновид мешкає в північних полярних регіонах. Дивує нехарактерним для сов кочовим способом життя – біла сова в шлюбний період мігрує на південь.

32. Молоді особини снігової сови чоловічої статі біліють з віком. Самки снігових сов темніше порівняно з чоловіками і не зовсім білі.

33. Снігові сови полюють вдень, вночі, протягом доби. Відсутність добових ритмів робить представника породи підходящим об’єктом для дресирування.

34. Снігові сови виводять на світло до 17 совят за одну высидку. Для порівняння – лісові представники – 1-4 совеня.

35. Сови — розумні і товариські птахи, коли їм нічого не загрожує. У деяких частинах Японії є кафе, де ви можете насолоджуватися їжею в компанії сов.

Додати коментар