​50 цікавих фактів про повзиків

  1. Гучні галасливі повзики відносяться до загону горобиних.

Назву свою повзик отримав через звичку повзати по дереву, подібно дятлу.

  1. Та повзик і дуже схожий на дятла в мініатюрі, але рухливий і цікавий як синичка. Німецькою мовою його назва так і звучить-дятлосиниця. Унікальність цього птаха полягає не тільки в швидкому пересуванні по гладкому стовбуру в різних напрямках, але і в умінні висіти вниз головою на гілках.
  2. Поширені повзики повсюдно. Ці птахи створили поселення на більшій частині Європи, і Азії – від західних кордонів лісової зони Євразії до Камчатки, Курил, Сахаліну. Їх можна зустріти в жаркому Марокко і холодній лісотундрі Якутії, в азіатських тропіках.
  3. У Україні вони частіше селяться в листяних, змішаних лісах, лісопарковій зоні, де багато короїдів, деревоточців, листоїдів.
  1. Сімейство повзиків включає 6 пологів і 30 видів. Всі види об’єднує схожість способу життя, зовнішність. Основні відмінності-забарвлення оперення, розмір, область проживання.
  2. Спинка у цих птахів сіро-блакитна, колір грудей і черевця північних популяцій — білий, кавказьких — рудий. Хвіст відзначений білими пестринами. Повзик має компактне тіло, короткий хвіст і лапки з чіпкими вигнутими кігтями. Його розміри залежать від видової приналежності, довжина — в діапазоні 10-19 сантиметрів, вага — 10-55 грам.
  3. В Україні поширений повзик звичайний.
ЗВИЧАЙНИЙ ПОВЗИК
  1. Великого поширення в Україні отримав звичайний повзик. Звичайний повзик – кремезний, короткохвостий птах, розміром з горобця. Вага досягає 25 грам, а довжина тіла — 14,5 сантиметра.
  2. Верх тіла у нього частіше сірий або блакитний, черевце біле. Голова велика, шию майже не видно. Звичайного повзика впізнають по чорній “масці” на очах. У нього від масивного гострого дзьоба до задньої частини голови через око проходить чорна смуга.
  3. У народі цю птицю називають дзига, ямщик, поповзушка, літає ямщик швидко і прямо при коротких перельотах, на далекі дистанції — хвилями. Без зупинок долає відстань не більше одного кілометра.
  4. Хоч повзик і не відноситься до співочих птахів, голос його досить мелодійний і гучний. Присутній характерний свист “ТЦІ-ІТ”, за що його і прозвали ямщиком, булькають, клекочучі трелі. У шлюбний період чутно позивку, а під час пошуку корму звуки «тью-тью», «твить-твить».
  5. Селиться звичайний повзик в листяних, хвойних, змішаних лісах, паркових зонах. Навесні і влітку в раціоні ямщика переважають комахи. Особливо це відноситься до періоду гніздування, вигодовування пташенят. Білкове харчування включає: личинок, гусениць, дрібних павукоподібних; жуків-шкідників (довгоносиків, листоїдів); мух, мошок; черв’яків, мурах, клопів.
ПОВЗИК СИБІРСЬКИЙ
  1. Сибірський повзик живе на Уралі, він більш дрібний підвид повзиків, що виділяється білими бровами, чолом.
  2. Найчастіше, комах повзик добуває, спритно бігаючи по стовбурах, гілках дерев. Але іноді спускається на землю, відшукуючи корм в траві і лісовому дерні. Восени птахи люблять поласувати ягодами черемхи, глоду, плодами шипшини.
  3. Основний рослинний раціон складається з насіння шишок хвойних порід, горішок бука і лощини, жолудів, ячменю і вівса.
РУДОВОЛИЙ ПОВЗИК
  1. Рудогруді повзики – це птахи розміром менше горобця – 12,5 сантиметрів, вони відрізняються яскраво-рудим оперенням грудей, білою шиєю і чорною шапочкою на голові, яка відокремлена від «маски» білою бровою. Самка у них менш яскрава і помітна.
  2. Популяція рудогрудих повзиків поширена на Західному Кавказі в ялицевих і соснових лісах. Птах веде осілий спосіб життя, взимку спускається до узбережжя Чорного моря.
  3. Гніздяться повзики в дуплах, проте на відміну від дятлів, самі видовбати дупло не в змозі, тому вони використовують старі гнізда дятлів або займають природні порожнини дерев. Надто великі отвори птах замазує глиною, іноді змішуючи її з гноєм, для себе залишаючи маленький отвір (льоток) в 3-4 сантиметри.
  4. Ділянка кори навколо дупла теж замазується глиняно-гнойовою сумішшю. Усередині дупло птах покриває шаром з тонкої кори, рідше листям. Підстилка робиться товстим шаром, щоб відкладені яйця в ній практично потопали.
  5. За спостереженнями орнітологів у повзика гарний нюх, він ніколи не зацікавиться порожнім горіхом. Тверду шкірку вміло пробиває гострим міцним дзьобом, притиснувши плід до поверхні стовбура, утримуючи його лапкою, або помістивши в скельну ущелину.
ПОВЗИК СТІНОЛАЗ
  1. Повзик стінолаз мешкає на Кавказі на висоті до трьох тисяч метрів над рівнем моря. Довжина його тіла до 17 сантиметрів. Забарвлення – світло-сіре з переходами в більш темні тони, з виділеними на загальному тлі червоними ділянками крил.
  2. .По прямовисній поверхні круч стінолаз здійснює дрібні стрибки, відкриваючи при цьому незвичайного забарвлення крила. Гніздиться в скельних ущелинах поблизу струмків або водоспадів.
  3. Повзик не відлітає на зимівлю в інші краї, тому підготовку до зимового сезону починає задовго до перших морозів.
  4. З осені до грудня господарські повзики створюють кормові закладки, розміщуючи горішки і насіння по тріщинах кори або дупла в різних місцях, щоб запаси не пропали всі відразу.
  5. Свої запаси повзики оберігають ретельно, чужинців не люблять і територію охороняють. Вага припасів може досягати 1,5 кілограм. І це тільки в одному місці. А їх у пташки чимало.
КОШЛАТИЙ АБО ЧОРНОГОЛОВИЙ ПОВЗИК
  1. Кошлатий (чорноголовий) повзик невеликий, довжиною всього 11,5 сантиметрів. Якщо у Кавказького звичайного повзика вся нижня частина тіла руда, то у чорноголового тільки пляма на грудях.
  2. Ареал поширення – південь Приморського краю. Там ці пташки створюють локальні поселення. Живуть вони в листяних, хвойних лісах, в соснових борах і рідколіссях.
  3. Воліють пересуватися кошлаті повзики не по стовбурах, а по кронах, включаючи дрібні гілки. Максимальна кількість яєць в кладці-6 штук.
  4. Кошлатий повзик взимку мешкає на півдні Корейського півострова, куди перелітає з Примор’я. Але це швидше виняток з правил. Якщо птахів не турбувати, то вони роками дотримуються своєї ділянки. У зв’язку з низькою чисельністю ці повзики занесені до Червоної книги РФ.
  5. Молодий птах повзик відрізняється від дорослої особини більш тьмяним оперенням, а самка від самця — меншими розмірами. Різностатеві представники різних видів мають різне забарвлення верхівки, підхвісття і боків.
КАНАДСЬКИЙ ПОВЗИК
  1. Канадський повзик. Його видова приналежність визначається дрібними розмірами тіла (11,5 сантиметрів), сіро-блакитним оперенням верхньої частини, рудуватим забарвленням черевця і грудей.
  2. У цих птахів є характерна чорна смуга, що проходить через око, чорна пляма на маківці. Мешкає переважно в хвойних, багатих кормом, лісах Північної Америки.
  3. Пташки повзики активні і невгамовні. Цілий день в пошуках корму вони снують по стовбурах і гілках дерев, роблячи короткі перельоти. Поїдаючи жуків-шкідників, повзик продовжує життя деревам.
МАЛИЙ СКЕЛЬНИЙ ПОВЗИК
  1. Малий скельний повзик розмірами і кольором оперення схожий на ямщика. Мешкає на півночі Ізраїлю, в Сирії, Ірані, Південній і Західній Туреччині, на острові Лесбос. Гніздиться в руїнах, на кручах, по ярах середземноморського узбережжя.
  2. Унікальні гнізда скельних повзиків. Вони являють собою глиняний конус, прикріплений до скелі широким кінцем.
ВЕЛИКИЙ СКЕЛЬНИЙ ПОВЗИК
  1. Великий скельний повзик досягає розміру 16 сантиметрів. Вага більше ніж у гігантського -55 грам. Спина сіра, живіт білий з рудими підпалинами на боках.
  2. Ареал його поширення – Закавказзя, Центральна і Середня Азія. Цей скельний повзик мешкає і гніздиться в горах. Відрізняється гучним свистом.
  3. Яву, Суматру і Малайзію облюбували красиві, різко відрізняються від інших видів, блакитні повзики. На спинці у них поєднуються різноманітні відтінки синього. Чорне оперення покриває задню половину черевця, верх голови, область навколо очей. Інші частини тіла білі. Виділяється у них незвичайний ліловий дзьоб.
  4. Птахи повзики видових зграй не утворюють, але приєднуються до синиць, разом з ними кочують на недалекі відстані в пошуках їжі.
КОРСИКАНСЬКИЙ ПОВЗИК
  1. Корсиканський повзик. Місце його проживання відповідає назві. Має короткий дзьоб на невеликій голові 12-сантиметрового тіла. Верхня частина – стандартних сірих і блакитних тонів, низ бежевий, горло майже біле. Тім’я самця-чорного забарвлення, у самки сірого. Голос тонше і глуше, ніж у звичайного повзика.
  2. У зимовий час повзики довірливі і в парках часто беруть корм з рук людей. Тривалість життя цих пернатих в умовах дикої природи становить 10-11 років.
ПОВЗИК КРИХІТКА
  1. Повзик крихітка – це найдрібніший представник сімейства повзиків, він важить всього від 9 до 11 грам при довжині тіла 10 сантиметрів. У нього блакитно-сірий верх, білий низ, на маківці біляста шапочка.
  2. Мешкає крихта в хвойних лісах Мексики, Колумбії, західній частині Північної Америки. По стовбурах пересувається неохоче, частіше проводить день в кронах дерев. Гнізда в’є в природних поглибленнях старих дерев. Кладка його містить до 9 яєць.
  3. До рідкісних зникаючих популяцій, над якими нависла загроза зникнення, відноситься повзик: алжирський, єдине місце поселення якого розташоване в відрогах Алжирських гір атласу. Гігантський, довжиною до 19,5 сантиметрів і вагою до 47 грам. Білобровий, що мешкає виключно в М’янмі. Багамський (коричневоголовий), чисельність якого різко скоротилася після урагану 2016 року в Карибському морі.
  4. Статеве дозрівання у цих птахів закінчується до кінця першого року. Пари створюються раз і на все життя. Шлюбна пісня повзика лунає в лісі в лютому, а до кінця березня пара доглядає ділянку для гніздування.
  5. Підходять кинуті дупла дятлів або поглиблення від прогнилих гілок. Головне, щоб вони знаходилися на висоті від 3-х до 10 метрів. Льоток і сусідні ділянки кори закладаються глиною, змоченою слиною. За цією ознакою визначають, що тут оселилися саме повзики.
  6. “Стеля” внутрішньої частини гнізда теж “штукатуриться”, а нижня частина вистилається товстим шаром трухи кори, сухого листя. На облаштування йде два тижні.
  7. Найдивовижніше, що простір близько льотка прикрашається яскравими пір’ям, оболонками плодів, клаптями. Це оздоблення сигналізує іншим птахам, що місце зайняте. Внутрішні стінки гнізда пара обробляє хітином (крилами бабок, підкрилками жуків).
  8. У квітні самка відкладає 6-9 білих з коричневим крапом яєць, що висиджуються 2-2, 5 тижні. В цей час самець активно доглядає за подругою, протягом світлового дня пропонуючи їй корм.
  9. Коли з’являються пташенята, обоє батьків стурбовані їх їжею. Більше 300 разів за день приносять вони гусениць для постійно голодного потомства. Літати пташенята починають через 3-4 тижні, але самець з самкою продовжують добувати їм корм ще два тижні. Після цього молодняк починає харчуватися самостійно.

Додати коментар