50 цікавих про альбатросів

1. Альбатроси – морські птахи, відомі завдяки своїй любові до далеких подорожей.

2. Альбатроси мешкають в холодних і помірних широтах Південної півкулі. Особливо часто птахи зустрічаються у так званому Південному океані – басейні навколо Антарктиди, на всіх островах.

3. Птахи кочують далеко – до помірних областей Північної півкулі, і ніколи не прилітають тільки в регіони над Північним Льодовитим океаном.

4. Розрізняють більше 20 видів альбатросів — від димчастого, завбільшки з чайку, до мандрівного (Diomedes exulans, або «альбатрос-вигнанець»), з його рекордним розмахом крил в 3,5 метра (це маленький одномісний літак)!

5. У сімействі альбатросових королівський і мандрівний альбатроси – одні з найбільш великих за розміром літаючих птахів. Маса тіла дорослих особин досягає лебединою – 10-11 кілограмів, а розмах крил зустрічається до 3,5 метрів. Поширені види альбатросів: амстердамський альбатрос, королівський альбатрос, мандрівний альбатрос, тристанський альбатрос.

Амстердамський альбатрос

6. Амстердамський альбатрос в довжину досягає 120 сантиметрів, розмах крил – до 3,5 метрів, маса знаходиться в межах 5-8 кілограм.

7. Поширений вид на Амстердамських островах, розташованих на півдні Індійського океану.

8. Ця птиця знаходиться під загрозою зникнення, але поступово вдається підвищувати чисельність популяції.

9. Альбатроси літають далі і довше, ніж будь-яка інша птиця. Завдяки супутниковому стеженню з’ясувалося, що деякі альбатроси облітає навколо Землі менше ніж за два місяці і можуть парити шість днів без єдиного помаху крил.

10. Найбільш енергозатратна частина польоту будь-якого альбатроса — зліт: єдиний раз, коли птаху потрібно рішуче махати крилами.

Королівський альбатрос

11. Біля королівського альбатроса довжина тулуба птаха від 110 до 120 сантиметрів, розмах крил складає 280-350 сантиметрів, маса дорослих особин близько 8 кілограм.

12. Цей вид включає два підвиди: північний королівський і південний королівський альбатроси. У північного підвиду крила по верху покриті пір’ям темно-коричневого кольору, а біля південного – крила чистого білого кольору.

13. Ареал проживання королівського альбатроса – Нова Зеландія.

14. На відміну від птахів-хижаків, які планують на теплих потоках, альбатрос тримається поблизу поверхні моря, використовуючи підйомну силу відбитих хвиль від повітряних потоків.

15. Оперення у птахів щільне і прилегле, густий пух, легкий і теплий, причому пух покриває тіло альбатроса суцільним шаром, в той час як у інших птахів він росте тільки по певних лініях — птерилиям. Теплий пух альбатросів за своїми фізичними властивостями наближається до лебединого.

Мандрівний альбатрос

16. У мандрівного альбатроса довжина тулуба до 117 сантиметрів, розмах крил найбільший з усіх видів – до 370 сантиметрів. Забарвлення оперення у птиці білий, на перинках крил можуть бути чорні смужки. Дзьоб великий. Лапи рожеві.

17. Молоді особини оперені в бурий колір, який у міру їх дорослішання вицвітає і перетворюється на білий, але на грудці може довго залишатися помітна бура смуга.

18. Мандрівний альбатрос зустрічається на островах субантарктики.

Чорнобровий альбатрос

19. Варто пташеняті мандрівного альбатроса стати на крило — і його лапки більше не торкнуться землі, поки не прийде час злучитися, а це може статися і через десяток років.

20. Забарвлення альбатросів неяскрава, у дрібних видів переважають коричневі тони, у великих білі. Окремі частини тіла (голова, крила) у білих птахів можуть бути контрастно пофарбовані в сірий або чорний колір. Птахи обох статей забарвлені однаково.

Тристанський альбатрос

21. Тристанський альбатрос зовні дуже схожий на мандрівного альбатроса і деякий час розглядався, як його підвид. Однак птах менший за розмірами, а оперення у неї темніше.

22. Молоді особини набувають характерне біле оперення дуже повільно, у порівнянні з мандрівним альбатросом.

23. Ареал проживання виду – архіпелаг Трістан-да-Кунья, де зараз він знаходиться під загрозою вимирання.

24. Альбатрос – птах довгожитель. Живуть вони дуже довго за твариною мірками. Їх життя можна порівняти по тривалості з людської, адже часто вони живуть до похилого віку в 60 років і більше.

25. Але, незважаючи на це, білоспинний альбатрос занесений в Червону книгу, зменшення чисельності даного виду сприяло знищення птахів браконьєрами заради красивого оперення альбатроса.

26. Альбатроси – «кочівники», не прив’язані ні до чого, крім як до місця, де народилися самі. Своїми подорожами вони охоплюють всю планету. Ці пернаті спокійно можуть прожити без суші місяцями, а для того щоб перепочити можуть розташуватися на водній кромці.

27. Альбатроси відносяться до загону Procellariiformes, початково — Tubinares, що означає «трубконосі».

28. Трубки проходять по всій довжині великих гачкуватих дзьобів і ведуть до дуже добре розвинених органів нюху, дозволяє альбатросу виявляти гніздування і їжу за багато миль.

29. У деяких видів трубки виконують подвійну функцію: дають птахові можливість дихати через одну ніздрю і вичихувати надлишки морської солі через іншу.

30. Щоб продовжити свій рід птахи злітаються до місць, де були виведені колись самі. Трапляється це нечасто: раз в 2-3 року.

31. Кожен вид сімейства альбатросових своє містечко облюбував для виведення пташенят. Найчастіше це місця поблизу екватора.

32. Гнізда вони намагаються будувати скупчено, можуть бути суміжними видами морських птахів.

33. Альбатрос при будівництві не хитромудрий. Гніздо його схоже на горбок з бруду, землі і трави з поглибленням, що стоїть прямо на каменях або на березі.

34. Ця птиця справді може служити прикладом моногамність: ці пернаті вибирають одного партнера на все життя. Пара складається роками і стає справжньою пташиною сім’єю зі своїми власними жестами і сигналами.

35. Шлюбний ритуал у птахів дуже ніжний, вони чистять пір’ячко, годують один одного, ґелґочуть і навіть цілуються. Після довгих місяців розлуки обидва партнери знову прилітає на місце гніздування і одразу ж впізнають один одного.

36. Ці птахи відкладають всього 1 яйце. Висиджують вони його по черзі. Процес висиджування у цих птахів один з найбільш довгі у пташиному світі і становить до 80 днів. Партнери нечасто змінюються і при насиджуванні яйця обидва птахи сильно худнуть і виснажуються.

37. Перший місяць пара часто годує своє дитинча, і партнери обігрівають його по черзі. Потім батьки можуть покинути гніздо пташеня на пару днів, і дитинча залишається зовсім один.

38. Пташеня залишається в гнізді рекордний термін – 270 днів, протягом якого він виростає так, що його тіло перевищує в параметрах дорослі розміри птаха.

39. Альбатроси залишають дитинча остаточно, і молода особина змушена жити зовсім одна, поки не змінить своє дитяче оперення на доросле і не натренує крила, щоб полетіти. Тренування проходять на березі або на самій кромці води.

40. Альбатроси готові до спаровування в 4-5 років, однак, вступають в шлюб не раніше 9-10-річного віку.

41. Раціон альбатросів складається з риби, кальмарів, ракоподібних, молюсків, дрібного планктону.

42. За видобутком альбатроси часто відправляються вночі, вистежують її в повітрі і на льоту підхоплює з поверхні води. Можуть птиці також пірнати на глибину до 12 метрів.

43. Різні види віддають перевагу різним кормів. Крім того, деякі альбатроси воліють полювати далеко від берега, тоді як інші – навпаки.

44. Мандрівний альбатрос шукає корм тільки в районах з глибиною від 1 кілометра. В період гніздування самці і самки часто полюють на різних ділянках.

45. Статевий диморфізм у альбатросів не виражений. Тільки молоді особини відрізняються від дорослих птахів бурим або коричневим забарвленням оперення. Іноді також у самок можуть бути помітні чорні облямівки по краю білих пір’їн на крилах.

46. Альбатроси є самими великими птахами в своєму сімействі. Зовні цей птах трохи нагадує чайку. Так, у альбатроса схожий з нею дзьоб вузький і довгий, загнутий на кінчику. Однак він має свою важливу особливість.

47. Ніздрі у птиці знаходяться з боків дзьоба і виглядають як довгі трубочки. Таке їх будова є причиною виключно гострого і відмінно розвиненого нюху альбатросів, що серед птахів зустрічається рідко.

48. На наддзьобку з внутрішньої сторони є зазублини, які допомагають утримувати в дзьобі видобуток.

49. Середня швидкість польоту альбатроса 50 км/год, максимальна – 80 км/год. За день дорослий птах пролітає 800-1000 км А земну кулю облітає за 46 днів.

50. Кілька століть тому альбатроси використовувалися як джерело яєць, жиру, пуху. Люди руйнували гніздування, а птахів відстрілювали. Все це призвело до того, що сьогодні 19 з 21 виду альбатросів занесені до Червоної книги та знаходяться під загрозою зникнення.

Додати коментар