​50 цікавих фактів про бекасів (баранців звичайних)

  1. Бекас (баранець звичайний) – це однин з головних птахів однойменного роду і сімейства бекасових.

У сімейство бекасових входить в цілому 47 видів птахів. Більшість видів бекасів зустрічаються на території Євразії у весняно-літній період.

  1. Назва птиці походить від французького слова “кулик”, що дозволяє нам судити про схожість цих пташок з іншими видами Куликів.
  2. Всі ці птахи володіють невеликими розмірами і привабливим зовнішнім виглядом. До того ж, майже всі вони неймовірно цінні для мисливців і браконьєрів, що значно скорочує їх чисельність.
  3. В даний час виділяється близько 20 видів бекасів. Кожен з цих видів відрізняється від інших зовнішністю, середовищем проживання і особливостями поведінки його представників.
  4. Найбільш примітними видами є японський, американський, великий і африканський Бекаси, а також гірський і лісовий дупелі.
Баранець звичайний
  1. Баранець звичайний володіє зовсім маленькими розмірами. Максимальне зростання дорослого бекаса становить всього 27-28 сантиметрів, маса тіла не перевищує 200 грам.
  2. Всі птахи сімейства бекасових по-своєму особливі і унікальні. В першу чергу – це красиве оперення цих птахів. Забарвлення їх пір’я нагадує строкатий малюнок, що складається з численних візерунків. Самі пір’я мають світло-коричневий або рудуватий колір, ніж віддалено нагадують малюнок на крилах метеликів-адміралів.
  3. Таке оперення дозволяє птахам сімейства бекасів вести потайний спосіб життя і добре маскуватися при наближенні небезпеки.
Баранець звичайний в польоті
  1. Як і інші представники свого сімейства, Бекаси володіють довгим і тонким дзьобом, який допомагає їм добувати їжу. Довжина дзьоба у дорослих особин досягає 7-8 сантиметрів. При деяких обставинах пташки навіть здатні незначно “вигинати” дзьоб. Так вони дістають найбільш важкодоступну їжу.
  2. Очі птахів розташовані з боків, досить далеко від дзьоба. Це дозволяє бекасам добре орієнтуватися в просторі і вчасно ховатися від хижаків або мисливців.
  3. До того ж, ці птахи, як і багато сов, здатні бачити навколишнє середовище на 360 градусів. Ніжки бекасів здаються дуже тонкими і крихкими, проте птахи досить моторно на них пересуваються і при необхідності можуть скористатися своїми чіпкими кігтями. Також лапи допомагають пташками пересуватися по болотним або піщаним місцевостям.
Великий бекас
  1. Великий бекас свою назву отримали саме завдяки своїм гігантським для бекасів розмірами. Так, їх зростання становить 40-45 сантиметрів, при цьому маса їх тіла доходить до 450-500 грам. У сімействі бекасових птахів дані значення є найбільшими, тому цей вид іноді називають гігантським.
  2. Птахи даного виду мають досить “щільну” статура і відносно короткі ноги. Їх крила мають закруглену форму і красивий візерунок. Забарвлення ж їх пір’я здебільшого не відрізняється від оперення інших представників сімейства. Світла верхня частина тіла покрита декількома темними смугами. Нерідко зустрічаються представники з жовтою головою і шиєю.
  3. Самки великих бекасів зовні нічим не відрізняються від самців. Людина здатна визначити стать птиці тільки по її поведінці. Ці птахи найчастіше живуть і здійснюють сезонні міграції в невеликих зграях, що об’єднують до 6-7 особин.
  4. Середовище проживання представників даного виду – Південна Америка. Птахи широко поширені в Бразилії, Колумбії, Венесуелі та Гайані. Незначне число особин зустрічається також в Болівії, Уругваї і Парагваї. Чисельність даного виду досить висока, тому ці птахи не потребують особливої охорони.
Американські Бекаси
  1. Американські Бекаси мешкають зовсім недалеко від великих бекасів – на території Північної Америки. Притому місцем їх зимівлі є більш теплий південний материк. Обсяги тіла цих птахів стандартні для даного сімейства. Їх зріст відносно невеликий – всього 25-27 сантиметрів, маса тіла ж не перевищує 100 грам. Дзьоб цих птахів не великий: його довжина становить всього 5-6 сантиметрів. Такі розміри дзьоба характерні, наприклад, для пташенят звичайних баранців.
  2. Оперення представників американського виду можна назвати досить яскравим. Зустрічаються пір’я зеленуватого, блакитного, Смарагдового, сірого і темно-бурого кольорів. Відносно довгі ноги мають світло-зелене забарвлення.
  3. Що ж стосується стандартного візерунка, американські Бекаси мають дещо менш примітним малюнком, ніж інші види сімейства. Темні плями на пір’ї мають досить маленькими розмірами і при цьому розташовані близько один до одного, через що створюється враження недбалості.
  4. Пташенята представників даного виду рано стають повністю самостійними. Їм достатньо менше місяця для того щоб навчитися полювати і шукати правильний притулок поодинці або з власною зграєю.
  5. Раціон харчування бекаса складають різні безхребетні, такі як равлики, личинки, черв’яки, а також дрібні жуки. Діставати всю цю живність з грунту йому допомагає довгий гострий дзьоб, яким він вміло орудує.
Японський бекас
  1. Зовнішній вигляд Японських бекасів не можна назвати примітним. Вони володіють типовим світло-бурим або сірим оперенням з темними плямами на спині і шиї. Зріст “японців” становить 25-30 сантиметрів, маса тіла не перевищує 150-170 грам.
  2. Політ представників даного виду по-справжньому витончений. Вони володіють довгими ногами і красивими крилами, які при зльоті птахів видають характерний «бавовна».
  3. Їх природними ворогами є лисиці і єнотовидні собаки, що мешкають в місцевих лісах. Головними “розорювачами” гнізд є ворони. Унаслідок подібності цих птахів зі звичайним видом вони нерідко стають жертвами неуважних мисливців, які вбивають їх помилково. За таке вбивство передбачено покарання.
  4. Японський бекас – це єдиний вид сімейства, який потребує особливої охорони. Ще 30-40 років тому чисельність виду почала стрімко скорочуватися. Вченими декількох держав вчасно були вжиті необхідні заходи, завдяки чому в 90-і роки XX століття число особин дещо зросло і зупинилося на певній позначці. Незважаючи на це, навіть сьогодні Росія, Китай, Корея і Японія суворо стежать за збереженням даної популяції. Основним завданням місцевих жителів є охорона “японців” і збільшення чисельності цієї популяції.
  5. Бекаси можуть швидко бігати по болотистій місцевості і в очереті. Через характерного будови ніг ці птахи рідко сідають на гілки та інші опори.
Африканський бекас
  1. Африканські Бекаси мешкають в Східній і південній частинах Африки, тому їх нерідко називають ефіопським видом. Ці птахи добре пристосувалися до місцевих кліматичних умов. Вони здатні споруджувати свої гнізда в пустельній місцевості і добувати їжу поблизу місцевих водойм.
  2. Статура цих птахів віддалено нагадує великих бекасів. Вони досить низькі, мають короткі ноги і об’ємне оперення. На шиї і голові птахів можна побачити темні смуги, в той час як тіло вкрите світло-коричневим пір’ям, а живіт зовсім світло-жовтий або білий. Дзьоб представників даного виду вважається одним з найдовших в сімействі. Він допомагає їм добувати їжу в сухому грунті африканських земель.
  3. Як і “японців”, африканський вид досить складно відрізнити від звичайних баранців. Досвідчені мисливці завжди помічають декілька повільний характер польоту Африканського виду. На Землі ж відрізнити птахів один від одного надзвичайно складно.
  4. Представникам даного виду нелегко будувати гнізда. Однак навіть на пустельних територіях їм вдається вирити невеликі ямки і укласти в них суху траву і листя. У таких сухих і затишних притулках пташенята відчувають себе захищеними.
  5. Бекаси – відмінні плавці. У пошуках їжі вони нерідко пірнають під поверхню води.
Лісовий бекас
  1. Лісовий бекас (дупель). Дупель – це окремий вид роду бекасів, значно відрізняється від інших. Це досить великий птах зростом до 30 сантиметрів, що володіє масою тіла до 150-180 грам.
  2. Основною особливістю дупелів є широкий розмах їх крил, який може досягати половини метра в довжину. Такий птах характерна для територій помірного клімату.
  3. У холодну пору вони мігрують в більш теплі краї, наприклад, в азіатські країни або в Австралію. Тобто для лісових дупелів прийнятні як густі ліси з високою рослинністю (наприклад, в Сибіру), так і місцевості з низько ярусною рослинністю (степу і Лісостепу Австралії).
  4. Ці птахи завжди прагнуть оселитися неподалік від лісової водойми, там, де можна знайти сирий і м’який грунт з прибережною рослинністю. Незважаючи на це, свої гнізда дупелі облаштовують в сухих місцях і не дозволяють їм «відмокати». Вони постійно піклуються про потомство, опікаючи його і захищаючи від хижаків.
  5. Пташенята з самого народження вчаться самостійно добувати собі їжу. На відміну від звичайного баранця, який при токованні видає характерні «блеючі» звуки, лісові дупелі привертають увагу самок своїм «стрекотінням», створюваним за допомогою «ударів» великими пір’ям. В іншому спосіб життя дупелів не відрізняється від інших баранців.
Гірський бекас
  1. Гірський бекас (дупель). Гірський дупель займає друге місце за розмірами серед інших представників сімейства бекасів. Їх зростання становить 28-32 сантиметри, а маса тіла досягає 350-370 грам. Вони, як і лісові дупелі, мають великий розмах крил, довжина якого становить 50-55 сантиметрів. Для гірського виду дупелів характерний довгий хвіст і великі витончені пір’я. Голову птахів прикрашає Довга світла смуга. Візерунок на пір’ї складається здебільшого з білих малюнків, на відміну від інших бекасів з темними смугами і плямами.
  2. Політ гірських дупелів нагадує політ вальдшнепів. Вони розмірено і обережно долають невеликі відстані, побоюючись зустріти хижака або мисливця.
  3. Гірські дупелі зустрічаються на територіях з досить теплим кліматом – в Середній Азії, на території Азіатської частини Росії, а також в гірських районах. Представники даного виду комфортно почувають себе на висоті від 2 000 до 5 000 метрів. Вони поселяються поблизу гірських водойм, влаштовуючи там свої гнізда.
  4. Гірські дупелі є одними з найбільш пристосованих птахів сімейства бекасових, так як вони спокійно переносять перепади температури і атмосферного тиску. У холодну пору року вони можуть відлітати на інші території, а можуть і залишатися зимувати в своїх постійних гніздах. Найбільш частим місцем перельоту вважаються берега північних морів. Там гірські дупелі влаштовують нічліг на льоду, розташовуючись при цьому під «висячим» снігом, який захищає їх від зовнішньої негоди.
  1. Цей птах прекрасно адаптований для життя в певних екосистемах. Бекаси воліють сильно заболочені місцевості далеко від осель людини. Селяться вони по берегах річок і озер, подобаються їм заливні луки і навіть ставки і болота, де є значний мулистий шар. У заболоченій місцевості цей птах може знайти досить багато корму.
  2. Бекаси виводять потомство в найбільш сприятливі для цього періоди. Зазвичай на місця гніздування першими прибувають самці. Вони прагнуть зайняти кращу ділянку в очеретах, де можна влаштувати гніздо. Після прильоту самок починається період токування.
  3. Для того щоб знайти партнерку і привернути її увагу, самці злітають високо в небо і каменем кидаються вниз. При цьому крила у них злегка посмикуються, виробляючи звук, що нагадує бекання ягняти. Перебуваючи на землі, самці видають характерні звуки, які дозволяють їм залучити партнерку.
  4. Після того як формується пара, птахи починають шукати оптимальне місце для облаштування гнізда.
  5. Як правило, вони вибирають собі сухе місце в заростях очерету, де викопують невелике поглиблення, встеляють його м’якою висушеною травою, яку збирають на березі. Товщина рослинного шару гнізда рідко перевищує 2 см.Після того як буде готове гніздо, Птахи спаровуються і самка відкладає 4 яйця.
  6. Шкаралупа їх відрізняється бурим або оливковим кольором з безліччю вкраплень. Таке захисне забарвлення яєць робить їх менш помітними для хижаків, які нишпорять в прибережній зоні.
Гніздо бекасів
  1. Птахи по черзі займаються їх висиджуванням. Залежно від погодних умов пташенята з’являються на 17-20 день. Курчата мають буро-чорне захисне забарвлення, що робить їх менш помітними для хижаків. Вигодовуванням потомства займаються обоє батьків.
  2. Бекаси дуже трепетно ставляться до свого потомства. Весь світловий день вони знаходяться в пошуках дрібних комах, черв’яків та іншої живності. У разі небезпеки пташенята можуть ховатися в заростях очерету і залишатися там, поки їх батьки не відвернуть тварину від гнізда. Крім того, Бекаси можуть рятувати потомство, переносячи пташенят по одному в лапах.
  1. Враховуючи малі розміри і своєрідну техніку польоту, підстрелити цю птицю вважалося великою удачею, і вдавалося це тільки найвлучнішим мисливцям.
  2. В даний час полювання на бекасів триває. Зниження чисельності цих пернатих відбувається через осушення боліт, очищення заплав річок і т. д.
  3. Полювання на баранця у весняний період заборонено законом. Полювати на цю птицю можна з початку серпня, коли відкривається сезон літнього полювання. Спортивне полювання на бекаса часто проводиться з собакою.

Додати коментар