Цікаві факти про полярну сову

Дивовижна полярна сова виділяється навіть серед собі подібних. Всі сови й пугачі досить своєрідні, вони значно відрізняються від більшості інших птахів, але величезна біла хижачка заслуговує особливої уваги. Ніщо не може сховатися від її чуйного слуху, до того ж величезна фізична сила і блискавична реакція дозволяють їй полювати навіть на велику здобич.

Факти про полярну сову

  1. Інша її назва — «біла». Власне, вона ж і є офіційною, але в народі закріпилася назва «полярна».
  2. Полярна сова не є найбільшою у своєму роді. Рибний пугач, наприклад, помітно крупніше. Проте, серед усіх північних сов, що мешкають в тундрі, вона все-таки найбільша (цікаві факти про сов).
  3. Розмах крил дорослої полярної сови часто перевищує 1,5 метра.
  4. Як і інші споріднені їй птиці, літає вона абсолютно безшумно. Цією особливістю вона має завдяки унікальному оперенню.
  5. Серед усіх сов лише полярна веде денний спосіб життя. Всі інші полюють тільки в сутінках або вночі.
  6. Саме полярна сова є найбільшим крилатим мешканцем тундри (цікаві факти про тундру).
  7. Ця птиця здатна повертати голову на 270 градусів. При цьому очі її зовсім нерухомі, тому, щоб подивитися кудись ще, вона повертає не очні яблука, і голову цілком.
  8. Живиться полярна сова тільки тваринною їжею. Рослини вона не їсть, взагалі ніякі.
  9. В основному вона живе на одному місці, але іноді в пошуках їжі полярна сова кочує на досить значні відстані.
  10. Значні розміри дозволяють її полювати навіть на зайців і дрібних, але небезпечних хижаків начебто горностаїв.
  11. Основу раціону полярної сови складають лемінги. В середньому за рік один птах поїдає більш 1500 цих дрібних тварин.
  12. Протягом усього року ці птахи досить мовчазні. Голос вони зазвичай подають тільки під час шлюбного сезону.
  13. Маленькі білі совята вчаться літати, коли їм виповнюється 50-55 днів.
  14. У неволі при хорошому догляді полярна сова може прожити до 28 років, а у дикій природі термін їх життя зазвичай втричі менше.
  15. Полярна сова красується на гербі міста Новий Уренгой. Також вона є символом Квебеку, однієї з канадських провінцій.
  16. Маса тіла білої сови може досягати 3 кг.
  17. Живуть ці птахи поодинці, зустрічаючись з собі подібними тільки для розмноження.
  18. Полярні сови ніколи не полюють біля свого гнізда, навіть якщо поблизу є потенційна здобич. Тому інші птахи часто селяться поряд з ними, так як сова ревно захищає околиці від хижаків.
  19. З усіх вилупилися пташенят зазвичай виживає не більше половини.
  20. У природі основну небезпеку для полярних сов представляють лисиці і песці. Доросла птиця їм не по зубах, але вони часто розоряють їхні гнізда, поїдаючи яйця і пташенят.

Додати коментар