50 цікавих фактів про кайри

1. Кайри – це найбільші птахи сімейства чистикові, які живуть в полярному регіоні.

Кайра широко поширена в Північній півкулі і є постійною мешканкою Крайньої Півночі.

2. Кайри — самі численні представниця арктичних просторів. Вони щільно заселили північне узбережжя Євразії. На сьогоднішній день налічується близько 3-х мільйонів цих птахів.

3. Кайри мешкають на берегах Нової Землі, Ісландії та Гренландії. Рідним домом птиці є Земля Франца-Йосипа і Шпіцберген. Східна зона життєдіяльності обмежується острів Кадьяк і Алеутськими островами, а південна – узбережжя Аляски.

4. Все життя ці птахи проводять близько дрейфуючих льодів, де вони полюють, гніздяться і живуть.

5. Тонкодзьоба і товстодзьобая кайра – це два види існуючих у природі цих птахів. Товстодзьобі і тонкодзьобі кайри дуже схожі за зовнішніми ознаками, їх головний відмітний знак – розмір і товщина дзьоба.

Товстодзьобі кайри

6. Товстодзьобі кайри в цілому трохи масивніший. По забарвленню кайра чимось нагадує пінгвіна, у неї така ж чорна спинка і біле черевце. Цей вид кайри характеризується середніми розмірами: довжина тіла 45-55 сантиметрів, вага 900 грам – 1,5 кілограма.

7. Тулуб товстодзьобової кайри досить широке у верхній частині і звужується донизу. Хвіст зазвичай закруглений і піднятий, як у цього пінгвіна. Дзьоб цього виду кайри дуже міцний, товстий, гострий і загнутий вниз.

8.Товстодзьобові кайри більше воліють арктичні води. У великих зграях толстоклювая кайра прекрасно уживається з тонкодзьобими представниками виду, гагарками, маївками та іншими птахами.

9. Товстодзьоба кайра, як істинний представник морської птиці, є важливим елементом полярної екосистеми.

10.Охорона цієї птиці здійснюється в деяких заповідниках і заказниках, на території яких вона облаштовує гніздо або зимує.

Тонкодзьобі кайри

11. Розмір тонкодзьобої кайри становить близько 40-45 сантиметрів, вага зазвичай не перевищує 1 кілограма, а розмах крил приблизно 70 сантиметрів.

12. Тонкодзьоба кайра має більш коротку шию, у неї немає сірих пестринок з боків тулуба, її забарвлення більш чорного відтінку, ніж у товстодзьобої кайри.

13. Виділяють п’ять підвидів тонкодзьобої кайри, які відрізняються місцями свого гніздування. Характерна біла смужка в куточках рота є тільки у тонкодзьобих представників виду кайр.

14. У Шотландії створені спеціальні заказники для тонкодзьобих кайр, які включені в список тварин, що охороняються. Вони розташовані на острові Фула, мисі Самбір-Хед і острові Носс.

15. В Ісландії чисельність тонкоклювых кайр значно перевищує чисельність населення в країні.

16. Незважаючи на те, що обидва представника виду досить схожі між собою, кайри практично ніколи не схрещуються, вважаючи за краще вибирати партнера тільки з числа представників власного підвиду.

17. У воді кайрі немає рівних, це та стихія, де птах відчуває себе чудово. Під водою вона швидко плаває, прекрасно управляється крилами, хвостом і лапами, здатна миттєво змінювати траєкторію руху. Від такого хижака не піде навіть сама швидка рибка.

18. А ось в повітрі і на суші птах здається незграбною – кайре важко пересуватися по льодах з-за досить коротких лап.

19. Кайрі потрібні північні моря й океани, в яких багато риби. Птах прекрасно почуває себе навіть при екстремально низьких температурах. Проте для нормальної життєдіяльності кайре потрібно прожиток і незамерзаючі води.

20. Чим суворіша зима на півночі, тим ближче до півдня на час зимівлі перебирається кайра.

21. Кайра – досить велика птиця, яка не відчуває себе в повітрі розкуто. Невеликі крила і досить велике тіло не дозволяє кайре злітати з місця.

22. Для цього корінна мешканка півночі піднімається на скелі і вже з високих скель вона кидається, розправивши крила, вниз, і ширяння переходить в політ, вона потрапляє в повітряні потоки, швидко перебираючи крилами і утримуючи висоту.

23. Хвіст кайри досить малий для маневрування, тому для зміни напрямку кайра використовує свої великі лапи з масивними перетинками.

24. Під час польоту кайра глибоко втягує шию, що візуально робить птицю набагато крупніше.

25. Щоб піднятися в повітря з води, кайре треба пробігти не менше 10 метрів по водній поверхні.

26. Кайри – птахи, які віддають перевагу жити в досить великих колоніях часто разом з іншими видами птахів, наприклад, гагарками, тупиками, маївками. Всі разом птахи утворюють великі і галасливі «пташині базари», які населяють так густо, що сидіти птахам доводиться впритул один до одного.

27. В колонії вони постійно кричать, в умовах полярного дня можуть бути активні цілодобово. Видають звуки типу “ар-ра”, “ар-рр” і подібні. Часто сваряться: самці з-за бійок за самку, самки – між собою при боротьбі за кращі місця сидіння.

28. Шия кайри має також чорне забарвлення, як і її спинка, проте взимку вбрання в області шиї у неї стає білим.

29. Незалежно від сезону дзьоб кайри постійно залишається чорним.

30. Як правило, самка від самця кайри нічим не відрізняється, тільки розміром.

31. Ці морські птахи практично все життя проводять у холодних водах, вибираючись на сушу тільки в період гніздування, тобто під час розмноження і відкладання яєць кайри вибираються на скелі.

32. Сезон розмноження у них починається в кінці квітня-на початку травня. Саме в цей час самки відкладають єдине яйце, вибираючи для висиджування потомства скелясті береги.

33. Як такого гнізда у кайр немає – кладка відбувається прямо на голі уступи скель, у заглиблення з каменів.

34. Кайри дуже розбірливі у виборі місця насиджування, так як слід дотримати кілька правил, які дозволять зберегти яйце і вижити пташеняті за таких несприятливих умовах.

35. Гніздо не повинно бути поза меж пташиного базару, розташовуватися не нижче 5 м над рівнем моря.

36. Додатковим плюсом, допомагає зберегти кладку, є зміщений центр ваги і грушовидна форма яйця. Завдяки цьому воно не скочується з уступу, а повертається, описавши коло.

37. Тим не менш, відсів починається вже на цій стадії: почавши бійку з сусідами, деякі батьки самі кидають єдине яйце вниз. Якщо пташеня чи яйце на якійсь стадії гине, самка може відкласти ще одну кладку, так до трьох разів за сезон.

38. Колір яєць може бути білим, сірим і навіть блакитним, кожна кладка відрізняється своїм малюнком вкраплень і відтінком шкаралупи. Кожне яйце унікально і батьки без праці дізнаються його серед інших.

39. Період насиджування триває 28-36 днів, після чого ще 3 тижні годують пташенят обоє батьків. Кайри – дуже дбайливі батьки, які з перших днів життя пташенят вигодовують їх дрібною рибою і молюсками.

40. Далі настає момент, коли кайрам вже важко носити все зростаючі обсяги їжі і малюкові необхідно зістрибнути вниз. Через місяць після того, як вилупився пташеня, батьки стимулюють малюків для спуску у воду, вони вчать їх ловити рибу і рятуватися від ворогів.

41. Годівля припиняється за добу до того, як малюки повинні будуть спуститися у воду. Так кайри стимулюють пташенят на полювання. Так як пташенята ще не досить оперились, то частина стрибків закінчуються смертю.

42. Але все ж велика частина малюків виживає, завдяки накопиченому жиру і пуховому прошарку, і приєднується до батька, щоб відправитися на місце зимівлі (самки приєднуються до них пізніше).

43. В кінці літа сезон гніздування закінчується, і кайри змінюють місце дислокації. Разом з батьками молоді кайри відправляються на першу.

44. Основний раціон кайри – це риба будь-яких сортів і розмірів. Взимку, коли риби стає менше, кайра з задоволенням ласує ракоподібними, молюсками, черв’яками та іншими морськими безхребетними.

45. Риба, як правило, поїдається відразу ж після улову – прямо під водою. На сушу видобуток виносять дуже рідко, тільки для годування пташенят.

46. Місце гніздування кайри стає для неї постійним. Протягом усього життя вона гніздиться в цьому місці, прилітаючи туди знову і знову кожен рік.

47. Іноді кайри можуть обходитися навіть без берега, під час міграції птахів без проблем дрейфують на крижинах, опускаючись у воду лише для того, щоб знайти собі їжу.

48. Середня тривалість життя цих птахів – близько 30 років, хоча вченими був зафіксований випадок досить довгого життя кайри – майже 43 роки.

49. У природному середовищі у кайри практично немає ворогів – через суворого клімату. Серед хижаків, небезпечних для пташенят, можуть бути великі види чайок, песець, ворон, полярна сова. Часто птахи можуть потрапляти в рибальські мережі або бути придавлені крижинами. Нерідко яйця падають з-за того, що батьки вибрали не зовсім вдале місце для кладки. Але ці дрібні й одиничні події ніяк не впливають на ріст популяції товстодзьобової і тонкодзьобової кайри.

50. Птахи цього виду не бояться людей – можуть підпускати вчених досить близько, що дозволяє більш пильно їх вивчати. Люди всіляко оберігають птицю на територіях заповідників, в яких кайра зимує.

Додати коментар