50 цікавих фактів про горил

1. Горили – самі великі примати на планеті і, мабуть, відомі з усіх приматів.

Горили, зараз знаходяться на межі зникнення, принаймні, деякі їх види. Полювання на них повсюдно заборонена.

2. ДНК горили на 98 % збігається з ДНК людини, таким чином, горили є одними з найбільш близьких родичів сучасної людини, серед яких також бабуїни і шимпанзе.

3. У дикій природі горили живуть тільки в тропічних лісах Африки.

4. Самими численними горилами є рівнинні. Згідно з даними Смітсонівського Національного Зоопарку, у дикій природі їх налічується близько 175 тисяч особин.

5. Серед рівнинних горил самої численною популяцією є західні рівнинні горили.

Представник західних рівнинних горил

6. Західні рівнинні горили живуть в Камеруні, Центральній Африканській Республіці, Габоні, Конго і Екваторіальній Гвінеї.

7. На відміну від більшості інших мавп, горили ведуть наземний спосіб життя, залазячи на дерева лише час від часу.

8. Серед усіх мавп горили є найсильнішими.

9. Зростання самця у цих тварин може досягати 2-х метрів у висоту, і це при ширині плечей на 1 метр.

10. Незважаючи на грізний вигляд, всі вони харчуються виключно рослинною їжею.

Представник східних рівнинних горил

11. Східні рівнинні горили живуть на території Демократичної Республіки Конго.

12. Доросла горила сильніше будь-якої людини на Землі. У середньому самець сильніше тренованого чоловіка в 6-8 разів.

13. Між собою іноді б’ються тільки самки горил, і то нечасто. А самці б’ються тільки в тому випадку, якщо хтось з членів зграї вирішує оскаржити лідерство альфа-самця. Але до смерті і серйозних каліцтв подібні битви не доходять.

14. У горил немає якогось очевидної мови, однак вони можуть видавати 22 різних звуки, які використовують для спілкування один з одним.

15. Так як листя не дуже калорійні, щодня дорослій горилі потрібно 25-30 кілограм їжі.

Представник західних річкових горил

16. Західні річкові горили є найрідкіснішими великими мавпами на планеті, у дикій природі залишилося близько 300 особин.

17. Статевозрілими ці примати в середньому стають у віці 11-12 років, плюс-мінус.

18. Деякі самки горил можуть давати потомство, починаючи з віку 8 років.

19. Статевозріла самка повинна покинути рідну зграю і знайти нову, або прибитися до самотнього самця, з яким стане жити поруч.

20. Вагітність у горил триває майже стільки ж, скільки і у людей — близько 8,5 місяців.

Гірська горила

21. Гірські горили збереглися тільки в горах Вірунга, в тропічних лісах високих широт в Руанді, Уганді та Демократичній Республіці Конго.

22. Гірських горил можна зустріти ще в національних парках деяких африканських країн. Вони стоять на межі зникнення, їх залишилося всього близько 600 особин.

23. Гірські горили не можуть жити в неволі. Будучи полон, вони оголошують голодування і воліють смерть від голоду ув’язнення в зоопарку.

24. Перші три роки життя дитинчат горил вони абсолютно беззахисні, і повністю залежать від матері, яка оберігає їх.

25. Більшу частину необхідної їм вологи ці тварини отримують з соковитою листя, а тому п’ють воду досить рідко.

26. Ці тварини зазвичай живуть групами до 30 особин. На чолі групи стоїть найсильніший самець, зазвичай старий і досвідчений. Час від часу молоді суперники наважуються кинути йому виклик.

27. Новонароджені горили дуже швидко ростуть і вміють самостійно пересуватися у віці 6 місяців.

28. До 18 місяців вони вже можуть слідувати за матір’ю, здійснюючи невеликі прогулянки.

29. У разі небезпеки самки зазвичай залишаються в лігві і захищають дитинчат, а самці виходять зустріти потенційну загрозу. Захищаючи свою зграю, вони завжди стоять на смерть і не відступають.

30. Вага дорослого самця горили при зростанні в 2 метра може досягати 200 кілограм, а його мускулатура зазвичай розвинена краще, ніж у професійного атлета. Самки трохи менше — максимум 1,5 метра у висоту і важать до 98 кілограмів.

31. Горили ведуть денний спосіб життя, ночами вважаючи за краще спати. Часових вони ніколи не виставляють, але їх сон настільки чутливий, що вони можуть не побоюватися раптового нападу.

32. Обсяг мозку дорослої горили досягає 600 кубічних сантиметрів.

33. Як і у людини, у горил 10 пальців на руках і 10 – на ногах, а також 32 зуба.

34. Як і у людей, у горил є відбитки пальців, і теж унікальні.

35. Недолік солей в організмі горили компенсують, поїдаючи глину. Не все підряд, звичайно ж, а певну.

Горила Коко

36. Ці примати можуть освоїти людську мову жестів і використовувати його для спілкування з людьми. Знаменита вчений горила на ім’я Коко знала близько тисячі жестів, вона вміла жартувати з людьми, розуміла гумор і могла спілкуватися як на конкретні теми, так і на цілком абстрактні.

37. Горили сприймають погляд «очі в очі», як виклик, і атакують. Але переможених суперників вони не добивають, а лише кусають, з ганьбою проганяючи геть.

38. Горили спочатку завжди намагаються залякати супротивника, ричачи і б’ючи себе в груди.

39. А потім вони кидаються вперед, якщо ворог біжить, і кусають його, тому у деяких племен Африки укус горили вважається ганебною раною. Причина проста — якщо мисливця вкусила горила, значить, він від неї втік, і, отже, він злякався.

40. З усіх мавп лише горили і шимпанзе при ходьбі спираються не на долоні, а на стиснуті кулаки.

41. У горил є характерна форма тіла, а їх живіт завширшки більше, ніж груди. Це пов’язано з тим, що у них велика травна система, яка необхідна для переварювання великої кількості волокнистої рослинної їжі.

42. Ворогами горил в дикій природі є леопарди і крокодили. Але навіть небезпечні хижаки начебто леопардів уникають зустрічатися з самцями горил, тому що результат такої сутички дуже важко передбачити.

43. Горили живуть від 35 років до 50-55 років, а іноді і того більше.

44. Практично третина дня у горил йде на харчування, ще третина – на пошуки їжі та ігри, а в решту часу вони сплять або відпочивають.

45. Незважаючи на те, що вони вміють плавати, горили терпіти не можуть це заняття. Та й в цілому воду вони недолюблюють, і намагаються навіть не потрапляти під дощ, ховаючись від нього під деревами.

46. Хоча горили вміють ходити на двох ногах, зазвичай вони все-таки вважають за краще пересуватися на чотирьох кінцівках

47. Людська діяльність поставила цих мавп на межу зникнення, позбавивши їх звичних ареалів проживання і зігнавши з насиджених місць. Головною проблемою для цих тварин є вирубка лісів і роздроблення середовища проживання, браконьєрство, громадянські війни і постійне занепокоєння, а також хвороби, які передаються від людини.

48. Офіційно полювання на горил заборонена в усіх країнах, але на практиці деякі африканські племена, як і раніше, на них полюють.

49. Вісім африканських країн ухвалили закони, які захищають горил.

50. Зараз горили живуть в національних парках деяких африканських країн, і подивитися на них приїжджає безліч туристів, але їм треба бути обережними — ці тварини часом бувають непередбачувані.

Додати коментар