​50 цікавих фактів про ховрахів

  1. Ховрах — тварина типу хордові, класу ссавці, загону гризуни, сімейства білячі, роду ховрахи.
  2. Ховрахи або лугові собачки — це невеликі і симпатичні гризуни з головою витягнутої форми, маленькими вушками і забавним коротким хвостиком.
  3. Середовище проживання ховраха — це відкриті ландшафти всієї північної півкулі. Зустрічаються гризуни і в Північній Америці, і в Східній Європі, і в Азії (Північній її частині), а також на Кавказі. Ховрахи живуть не тільки за Полярним колом, але і в пустелі, а також можуть підніматися високо в гори.
  4. Ці тварини населяють степи, лісостепи, лугостепові і лісотундрові природні зони, але частіше зустрічаються на відкритих ділянках.
  5. Рід ховрахів налічує 38 видів. Найбільш вивченими видами ховрахів вважаються: Європейський (західний, сірий) ховрах, Американський (берингійський, Американський довгохвостий) ховрах, великий (рудуватий) ховрах, малий ховрах, гірський (гірський Кавказький) ховрах, червонощокий ховрах, жовтий ховрах (ховрах – Пісковик), довгохвостий ховрах (ховрах Еверсмана) і крапчастий ховрах.
Європейський ховрах
  1. Європейський (західний, сірий) ховрах дрібний, розміром до 20 см гризун з коротким хвостом довжиною 4-7 см і невеликими защічними мішками. Забарвлення спини сіро-буре, нерідко з помітною жовтувато-білими брижами або цяточками. Боки іржаво-жовтуваті, черево блідого жовтуватого відтінку.
  2. Європейський вид ховрахів живе ізольованими колоніями на території Центральної та Східної Європи від Німеччини та Австрії до Туреччини та Молдови.
  3. Європейський ховрах є основним кормом для ряду хижаків: степового тхора, степового орла. У зв’язку з різким скороченням чисельності популяції сірий ховрах узятий під охорону в Польщі, Чехії, Угорщині, занесений в Червоні книги Молдови та України.
  4. Слово “ховрах” походить від старослов’янського “сусаті”, що означає “шипіти”.
  5. Тривалість життя ховраха становить від 1 до 3 років, максимальний зафіксований вік звірка — 8 років.
Американський ховрах
  1. Американський (берингійський, Американський довгохвостий) ховрах один з найбільших видів ховрахів, окремі особини виростають майже до 40 см і мають хвіст до 13 см в довжину. Забарвлення спини буро-охристе з виразним малюнком з великих світлих плям, голова темніше, коричнево-іржава. Забарвлення черевця яскраве, палево-іржава. Зимове хутро ховраха світліше, з переважанням сірих тонів.
  2. Американський довгохвостий ховрах поширений в Євразії (від Камчатки, Сибіру, майже до Магадану) і Північній Америці, від Аляски до Канади. Є важливою частиною екосистеми тундри.
  3. Основою живлення ховрахів є підземні і надземні частини рослин, вид яких залежить від сезону і середовища проживання. Це може бути полин, пирій, конюшина, цибулинні рослини, наприклад, тюльпани, культурні злаки (Жито, пшениця, просо, овес), баштанні, бобові, Соняшник. Також ховрахи харчуються жолудями, молодими посадками плодових дерев (абрикосами, персиками).
  4. Деякі ховрахи крім рослинної їжі їдять і тваринну: яйця птахів і маленьких пташенят з наземних гнізд, мишоподібних гризунів, а також різних комах і їх личинок: гусениць, жуків, коників, сарану, не гребують падаллю і кухонними покидьками.
  5. Ховрахи ведуть переважно наземний спосіб життя цілими колоніями. Невелике “поселення” з 10-12 нір з настанням дня збирається на поверхні і кожен приймається за свої справи. Хтось може грати, в той час як інший буде чиститися або гризти корінці рослин, проте найменший натяк на небезпеку піднімає загальний переполох і, пронизливо свиснувши, кожен тікає в свій притулок. Як тільки небезпека мине, всі повернуться до своїх справ.
Великий (рудуватий) ховрах
  1. Великий (рудуватий) ховрах найбільший звір з цього роду з довжиною тіла до 34 см.Вага ховраха досягає 1,4 кг, а хвіст має довжину 10 см. Темна охристо-коричневе забарвлення спини помітно відрізняється від рудуватих боків. Надбрівні дуги і щоки тварини пофарбовані в рудий або коричневий кольори. Великий ховрах мешкає в степах Росії і в Казахстані. Даний вид гризунів відноситься до сільськогосподарських шкідників і збудників чуми.
  2. Більшість видів ховрахів розмножується раз на рік, деякі здатні приносити потомство кілька разів. Гон настає відразу по завершенні сплячки гризунів, яка може тривати до 6-8 місяців.
  3. Після спарювання самка ховраха виношує потомство близько місяця. У виводку може бути від 2 до 12 дитинчат, які з’являються на світ абсолютно голими, сліпими і глухими. Через тиждень приплід покривається пухнастим хутром, через 2 тижні прозріває.
  4. Ці звірята воліють жити в норах, які викопують дуже глибоко, але користуються ними при цьому всього лише сезон.
  5. Свої житла ховрахи “будують” на луках, пасовищах і межах полів. Довжина нори, як і її «обстановка», цілком залежать від ландшафту проживання і самого виду ховраха. На піщаних грунтах – до 3 — х метрів в глибину і 15 метрів в довжину, в глинистих грунтах-до 5-7 м.всередині самої нори завжди облаштовується гніздова камера, яку ховрах встеляє сухою травою.
Малий ховрах
  1. Малий ховрах один з найдрібніших видів ховрахів. Короткохвостий гризун, що має довжину тулуба до 24 см і хвіст менше 4 см. відрізняється непоказною, землисто-сірим або палевим забарвленням. Величезні популяції населяють степи від Поволжя, Придніпров’я і Кавказьких гір, до узбережжя Чорного, Азовського і Каспійського морів.
  2. Колонії малих ховрахів нещадно знищують баштанні культури і кормові посадки, є переносниками чуми, бруцельозу та інших хвороб епідеміологічного значення.
  3. Сон цього гризуна під час зимової сплячки є найміцнішим сном у світі. Ховраха навіть можна вийняти з норки, потормошити, але він не прокинеться. Вид жовтих ховрахів відрізняється тривалістю сну — цілих 9 місяців він проводить в такому стані.
  4. Ховрахи спілкуються між собою за допомогою ультразвуку, людський слух при цьому вловлює ледь помітний звук, схожий на хрипкий Шепіт.
  5. У зимовій сплячці ховрахи знаходяться від 5 до 9 місяців на рік. У сплячку можуть впадати навіть при відсутності корму в будь-який час року.
Гірський ховрах
  1. Гірський (гірський Кавказький) ховрах— невеликий звір, з тілом до 24 см в довжину і хвостом 5 см. забарвлення спини сіре з буруватим або буро-жовтим відтінком, відтінена чорно-буровими волосками. На вигляд нагадує малого ховраха, але набагато невибагливіше до умов проживання.
  2. Гірський ховрах мешкає на лугових схилах Ельбрусу і прибережних територіях річок Кубань і Терек. У Кавказькому регіоні вважається основним шкідником угідь і переносником інфекційних захворювань, в тому числі чуми.
  3. Зір у ховрахів, як і у багатьох тварин, які проводять велику кількість часу під землею, погане. (Тому дуже часто їх можна побачити на різних підвищеннях в безпосередній близькості від своїх нір.)
  4. Хвіст ховрахів має спеціальні чутливі закінчення, що дозволяють гризунам дуже швидко і точно орієнтуватися в численних підземних ходах.
  5. Щелепа ховрахів має стирчать різці (іклів, як і у всіх гризунів, у них немає). Подібні модифікації зубів дозволяють їм створювати підземні ходи, не ковтаючи землю.
Червонощокий ховрах
  1. Червонощокий ховрах середній за розмірами гризун, що виростає до 28 см в довжину, з хвостом 4-6 см. забарвлення спини і верху голови від буро-вохристого до сіро-вохристого. Цей вид ховрахів відрізняють характерні коричневі або руді плями, розташовані на щоках.
  2. Представники червонощокого ховраха поширені на сибірських рівнинах, в Казахстані і Монголії. Тварини характеризуються як небезпечні шкідники посівних і городніх культур, є переносниками чуми і енцефаліту.
  3. У ховрахів величезна кількість ворогів: антилопи, койоти, лисиці, вовки, борсуки, яструби, орли і змії. Примітно, що у дорослих ховрахів в організмі виробляється протиотрута до зміїної отрути, що дозволяє уникнути смертельного результату.
  4. Якщо в нору ховраха проникає змія, самка встає поперек проходу і щосили махає хвостом, намагаючись виглядати більше. Мати, що захищає своє потомство, не лякає майбутня сутичка, і вона продовжує оборону, навіть будучи укушеною отруйною змією.
  5. Територію колонії завжди охороняє ховрах-сторожовий, поза цього ховраха нагадує стійку. У разі наближення людини або хижака звір видає особливий сигнал, що нагадує писк. Такий крик ховраха попереджає зграю про небезпеку.
Жовтий ховрах
  1. Жовтий ховрах (ховрах-пісковик), виростає до 38 см, середня вага становить 800 грам. Гризунів відрізняє жовто-піщане забарвлення спини і погано розвинені защічні мішки.
  2. Жовтий ховрах живе в степу Поволжя, Казахстані, на пустельних ландшафтах Туркменії, Узбекистану, Афганістану та Ірану.
  3. Ховрах-Пісковик не є серйозним сільськогосподарським шкідником, частково переносить вірус чуми. Цінується за весняне хутро, що імітує нірку, і придатне для вживання сало.
  4. Самки ховрахів — турботливі матері: поки потомство росте і набирається сил, мати викопує їм окремі нори, куди діти перебираються.
  5. Самостійне життя ховрахів починається в 4-5 місяців.
Довгохвостий ховрах
  1. Довгохвостий ховрах (ховрах Еверсмана) великий звір, виростає майже до 32 см і відрізняється довгим (до 16 см), пухнастим хвостом. Забарвлення спини у цього ховраха-буро-вохриста зі світлим крапом; на боках і плечах переходить в руду. Черево яскраве, рудувато-жовте.
  2. Проживання довгохвостих ховрахів відзначено на території Сибіру, Забайкальському регіоні, в Монголії та Китаї. Ховрах є їжею для лисиць, беркутів, сов, бере участь в грунтоутворенні, цінується за хутро і жир. Посівам шкодить лише частково.
  3. Кожен ховрах сам будує собі нірку довжиною до 15 метрів на глибині від 1,5 до 7 метрів. У них своя система ходів і “кімнат”.
  4. Ховрахи споруджую “кімнати” для охорони поселення, для народження потомства (літні нори), для сплячки (зимові нори).
  5. У ховрахів, як і у людей, є слізні залози (тільки вони злегка збільшені), які дозволяють ссавцям позбавлятися від пилу і бруду, що потрапляє в очі. З цих же причин ховрахи мають ледь помітну вушну раковину.
Крапчастий ховрах
  1. Крапчастий ховрах це один з найдрібніших видів ховрахів, вагою 500 грам. Довжина його тіла всього 17-26 см, хвіст 3-5 см.забарвлення спини яскрава і строката: на основному сіро-буруватому або коричневому тлі розкидані великі (до 6 мм), білуваті або жовтуваті, чітко окреслені цятки, на потилиці зливаються в брижі.
  2. Поширений крапчастий ховрах в степах і південних лісостепах Східно-Європейської рівнини, від Дунаю і Пруту до середньої течії Волги. Також крапчастий ховрах мешкає на північному заході України (Волинська височина) і заході Білорусії (Новогрудська височина, Копильська гряда).
  3. Ховрахи — вірні тварини. Пару вони, найчастіше, вибирають на все життя.
  4. Ховрахи є одним з декоративних видів домашніх тварин. При талановитому дресируванню і неймовірній тямущості звірків маленькі ссавці зможуть навчитися виконувати навіть окремі команди.
  5. Роль в природі ховраха, як окремого виду, полягає в наступному: викидаючи на поверхню грунт нижніх шарів, ці гризуни сприяють грунтоутворенню.

Додати коментар