​50 цікавих фактів про пінгвінів для допитливих

  1. Південна півкуля — виняткове середовище проживання всіх 17 видів сімейства пінгвінових.
  2. Пінгвіни живуть не тільки в Антарктиді. Ці птахи живуть ще й в Новій Зеландії, Африці і навіть на екваторі.
  3. Пінгвіни бояться косаток, і не без підстав. Касатки завжди на них полюють. Коли пінгвінам невідомо, чи є поблизу їх ворог, вони довго товпляться на краю крижини, поки найвідважніший член зграї не ризикне пірнути. Якщо він залишається в живих, за ним слідують і інші.
  4. Далеко не всі пінгвіни живуть в полярних широтах. Галапагоські пінгвіни, наприклад, живуть на однойменних островах, але ж там середньорічна температура становить близько +18 градусів Цельсія.
  5. Полярні види пінгвінів здатні витримувати температури до – 60 градусів.
Імператорський пінгвін
  1. Найбільші в світі пінгвіни — імператорські. Десять місяців у році з дванадцяти вони живуть в Антарктиді. Це найвідоміший вид пінгвінів.
  2. Довжина тіла дорослої тварини перевищує один метр, а маса може досягати сорока кілограмів.
  3. Десять місяців на рік імператорські пінгвіни живуть в Антарктиці. Ще два місяці, як вважають вчені, вони проводять у відкритому морі і на крижинах неподалік від Антарктиди.
  4. Ці птахи, як і більшість пінгвінів, моногамні – вони зберігають сформовані пари на все життя. Самка підшукує собі нового “чоловіка”, тільки якщо її постійний партнер загинув.
  5. Гнізд у імператорських пінгвінів немає. Самці кладуть яйця собі на лапи і прикривають їх черевною складкою. Вони висиджують яйця 65-70 днів. Самки цей час проводять в океані. Потім батьки по черзі вигодовують пташеня.
Пінгвіни Аделі
  1. Місце проживання пінгвінів Аделі — Антарктика. Вперше вчені виявили цих птахів в одній з антарктичних областей, яка називається Земля Аделі.
  2. Пінгвіни Аделі живуть на кордоні плавучих льодів Антарктиди і відкритого моря. Але гніздитися на льоду не можна: він розтане, і яйця потонуть. Тому навесні пінгвіни перебираються на материк.
  3. Для цього їм доводиться подолати від декількох десятків до сотень кілометрів. Літати вони не вміють, так що подорожують пішки або поповзом на череві, причому досить швидко – зі швидкістю до 6 км/год.
  4. На березі самці будують невеликі кам’яні гнізда, а самки відкладають в них по два яйця. У грудні лід тане, і пінгвіни знову опиняються біля самої води.
  5. Пінгвіни дійсно не мерзнуть в холодній воді завдяки товстому шару жиру і щільно прилеглим один до одного пір’ям.
Королівські пінгвіни
  1. Місце проживання королівських пінгвінів — Антарктика. Ці пінгвіни славляться як відмінні рибалки. За сезон розмноження всі королівські пінгвіни разом (близько мільйона пар) з’їдають до 7000 тонн риби.
  2. Полюють птахи невеликими зграями. У кожній з них є кілька старих досвідчених пінгвінів. Вони вчать полювати молодь. Для того щоб зловити рибу, птахи пірнають на глибину більше 20 метрів.
  3. На риболовлю пінгвіни виходять раз на два тижні, а в перервах між ними нічого не їдять, тільки п’ють. Причому як прісну, так і солону воду. За час двотижневої дієти птиці втрачають половину своєї ваги.
  4. Пташенята в сім’ях королівських пінгвінів з’являються рідше, ніж у інших видів. Спочатку самка відкладає одне яйце, на наступний рік – інше. А третє яйце — лише через два роки після другого.
  5. Ноги у пінгвінів теж не мерзнуть, тому що число нервових закінчень в них мінімальне.
Золотоволосі пінгвіни
  1. Найпоширеніші в світі пінгвіни — золотоволосі. Їх налічується близько двадцяти мільйонів.
  2. Місце проживання золотоволосих пінгвінів — Антарктичні острови. Під час шлюбного періоду самець-холостяк розчепірює крила і починає витончено кланятися перед самкою, видаючи при цьому гучні хрипкі крики. Якщо за увагу прекрасної дами борються відразу кілька самців, вони кричать хором.
Імператорські пінгвіни з пташенятами
  1. Пташенят золотоволосих пінгвінів вигодовують і охороняють самці. А самки полюють і приносять їм їжу.
  2. “Дивні гуси” – так назвав пінгвінів Антоніо Пігафетта, який подорожував разом з Магелланом в 1520 році і був першою людиною, яка розповіла світу про загадкових птахів.
  3. Пінгвіни моногамні і однолюби. Це залежить від конкретного виду, але більшість пінгвінів утворює пари на все життя.
Субантарктичний, або папуанський пінгвін
  1. Найшвидший з пінгвінів — субантарктичний, або папуанський пінгвін. Під водою він може розвивати швидкість до 36 км/год.
  2. Місце проживання субантарктичних пінгвінів — Субантарктичні острови. Цих птахів також часто називають ослячими пінгвінами, тому що їх гучні крики дуже схожі на крики осла.
  3. Субантарктичні пінгвіни — прекрасні плавці. Гнізда пінгвіни влаштовують серед пучків трави. Самки відкладають по два яйця. Пташенятам, що з’явилися на світ доводиться боротися за те, щоб батьки їх годували. Кожен раз під час годівлі батько тікає від малюків, а діти намагаються його наздогнати. Той, хто виграє забіг, отримує порцію їжі. Більш слабкого пташеня годують тільки в тому випадку, якщо їжі дуже багато. Інакше йому нічого не дістається, і він гине від голоду.
  4. У XIX столітті субантарктичні пінгвіни ледь не вимерли. Їх винищували китобої, які полювали за ними через жир і яйця.
  5. У наші дні ці птахи знаходяться під захистом Міжнародної Червоної книги. Полювати на них не можна.
Антарктичний пінгвін
  1. Антарктичні пінгвіни облаштовують свої гнізда, використовуючи в якості будівельних матеріалів камені і землю.
  2. Місце проживання антарктичних пінгвінів — Антарктичні острови. Ці невеликі пінгвіни харчуються крилем (дрібними морськими рачками). Зазвичай Птахи воліють рачків розміром 4-6 см.
  3. Полярники називають антарктичних пінгвінів “поліцейськими” через особливості забарвлення. На маківці у них чорна “шапочка”, передня частина голови біла, а під дзьобом є чорна смужка, як ремінець від шолома у британських поліцейських. У пташенят антарктичних пінгвінів голова покрита сірими цяточками. Після першої линьки вони зникають.
  4. В Англії і США антарктичних пінгвінів звуть «макарони». У XIX столітті так називали модників.
  5. Гніздо, яке створюють пінгвіни, як, правило, теж стає постійним: в більшості випадків пінгвіни гніздуються там, де самі з’явилися на світ.
Чудові пінгвіни
  1. Найменше з усіх видів пінгвінів воду люблять чудові пінгвіни. Більшу частину свого життя вони проводять на суші.
  2. Місце проживання пінгвінів чудових — Нова Зеландія. Це єдиний вид пінгвінів, який не утворює колоній. Пінгвіни чудові гніздяться незалежними один від одного парами. Групами живуть тільки молоді статевозрілі Птахи. При цьому вони тримаються осторонь від гнізд дорослих пар.
  3. Статева зрілість у самок настає тільки в 3-4 роки, а у самців ще пізніше – в 4-5 років. Жителі островів Нової Зеландії називають цих птахів “хойхо«, що означає»галасливі крикуни”. Справа в тому, що коли самець і самка зустрічаються після розлуки, вони вітають один одного гучними криками. Це дуже рідкісний вид пінгвінів: у світі збереглося близько 5 тисяч пар птахів.
  4. Повітря в шарах пір’я – ось те, що захищає пінгвінів від втрати тепла, особливо під час плавання в дуже і дуже холодній воді.
  5. У колоніях, чисельність яких може досягати тисячі птахів, виховуються практично всі пінгвіни — за винятком буквально декількох видів.
Очкові пінгвіни
  1. Місце проживання очкових пінгвінів — Південна Африка. Ці пінгвіни — справжні домосіди. Вони не люблять кочувати, вважаючи за краще проводити час неподалік від морського узбережжя.
  2. Зараз берегові райони Південної Африки густо заселені людьми, і птахам стало майже ніде жити.
  3. У 2000 році вони сильно постраждали від розливу нафти біля узбережжя ПАР. Національному фонду з охорони берегових птахів довелося створити кілька добровольчих бригад, члени яких відмивали пінгвінів від нафти.
  4. Самець очкового пінгвіна висловлює любов, ніжно погладжуючи самку по голові.
  5. У 1487 році на борту корабля Васко да Гами серед записів анонімного щоденника зустрічаються опис нелітаючих птахів в районі мису Доброї Надії. Можливо, там також йшлося про пінгвінів.
Малий, або блакитний пінгвін
  1. Найбільший представник пінгвінів — імператорський пінгвін, чий зріст досягає 120 см, а найменший — малий, або блакитний пінгвін. Його зріств середньому становить всього 33 см.
  2. Пінгвіни дуже трепетно ставляться до своїх яєць. Одного разу група геологів вкрала у них яйце з метою його з’їсти, але зграя пінгвінів стала їх переслідувати. Ні, ніякого сюжету для фільму жахів – пінгвіни просто мовчки йшли слідом за людьми. Геологи прийняли рішення віддати їм яйце, після чого гонитва припинилася.
  3. Саме слово “пінгвін” починаючи з 16-го століття використовувалося по відношенню до безкрилої гагарки (лат. Pinguinus impennis) — вимерлого виду, що колись мешкав біля східних берегів Канади. Коли дослідники вирушили в Південну півкулю і зіткнулися з схожими на безкрилу гагарку чорно-білими птахами, вони охрестили їх пінгвінами.
  4. Ніякого страху перед людьми пінгвіни не відчувають, адже вони не звикли до небезпеки на землі. Не треба дивуватися, коли почуєте історії про те, як хтось гладив пінгвінів або годував їх з руки.
  5. Пінгвіни незграбні тільки на суші. Під водою вони виявляються дуже спритними і граціозними.
Чубаті пінгвіни

Додати коментар