50 найцікавіших фактів про соколів

1. Сокіл – це денний хижий птах із загону соколоподібні, сімейства соколині

2. Соколи – центральний і самий великий рід сімейства соколині. Всього в це сімейство входять 11 родів і близько шести десятків видів птахів. З 11 родів сімейства соколиних до соколи відносяться 6 з них, до інших належать різні види каракарів. Різні види займають різні ареали проживання.

3. Соколи живуть по всьому світу, крім Антарктики, будучи космополітичним родом. Зустрічаються частіше на відкритих територіях або чергують лісові і рівнинні простори. Також їх можна побачити біля урвищ і скель. Якщо ставлення людей до них не обіцяє небезпеки, то вони селяться поряд з антропогенними ландшафтами, аж до міст.

4. Соколи є порівняно молодим сімейством порівняно з іншими птахами-хижаками. Знахідки, зроблені вченими, дозволяють припустити, що вони з’явилися на планеті менше 10 мільйонів років тому, в період пізнього міоцену.

5. За способом полювання і зовнішнім особливостям всі види роду можна розділити на 3 групи: боривітри, чеглоки і соколи.

Боривітер в польоті

6. Боривітра — це рід птахів із загону соколоподібних. Вони відрізняються рудим оперенням на верхніх ділянках тіла і щільною статурою. Між самками і самцями одного виду іноді помітні відмінності. Полюють вони, в основному, на наземних тварин: рептилій, комах і гризунів.

7. Боривітра мешкають в Новій Зеландії, новій Гвінеї, Новій Каледонії, Мадагаскар та Маврикій, Сейшели, в Австралії, у степах і напівпустелях Америки і Євразії, в африканських країнах.

8. Соколине полювання з’явилося приблизно 2500 років тому. Зі Сходу в Європу, починаючи з XII століття, це захоплення завозили лицарі, які поверталися з хрестових походів. Європейська знать захоплювалася соколиним полюванням, а навчені птиці коштували дуже дорого. У різних країнах для мисливства використовували різні види соколиних.

9. Українськілюбителі полювали з кречетами і сапсанами, іранські – з рижеголовим соколом, близькосхідні – з балобанами, індійські – з турумди і каламуті.

10. В США і зараз полюють з американською, або горобиною пустельгою.

Чеглок

11. Чеглоки стрункішою і крупніше до боривітрів, а їх оперення на спині має сталевий або темний відтінок. Чорні пір’я («вуса») прикрашають щічні частини їх голови. Полюють чеглоки на дрібну птицю.

12. Чеглоки зустрічаються на островах Середземного моря, в Японії, Індонезії, на Курилах, Сахаліні, в Новій Гвінеї, в Австралії, в африканських країнах, на узбережжях Середземного моря – в Тунісі, Алжирі, на побережжі Атлантики, на Аравійському півострові, у Фінляндії, Норвегії, Швеції.

13. Соколи-сапсани падають на свою здобич з великої висоти і майже перпендикулярно землі – удар лап цієї птиці володіє такою руйнівною силою, що навіть у відносно великих звірів голова може відокремитися від тіла.

14. Вчені підрахували, що приблизно п’ята частина всіх земних птахів стає здобиччю сапсанів.

15. Сокола легко відрізнити за його характерною вертикальною посадкою «стовпчиком» і довгими загостреними крилами. Крила хижої птиці значно перевищують розмір хвоста. Їх форма і довжина сприяють розвитку чималої швидкості в пікіруючому польоті і спритного маневрування під час вертикального пересування в повітрі.

Політ сокола

16. Соколи — великі птахи, з «вусами» і «шапочкою» такого ж кольору. Забарвлення має ознаки двох попередніх груп: до боривітрів і чеглоков. У них сіра спинна частина з рудуватими крапками. На череві горизонтальні смуги, а тулуб строкатіше, ніж у інших представників роду. У всіх соколов цієї групи темно-сірі хвости в поперечну смугу з білим краєм. Полюють вони на великих птахів і наземних звірів.

17. Соколи – це птахи, які схильні утворювати пари, а їх шлюбна церемонія передбачає показові польоти. Самець і самка можуть кидатися вниз, зчепившись кігтями, і летіти так близько 10 метрів. Крім того, самець підносить подарунок подрузі в дзьобі

18. Соколи – санітари природи, вони знищують безліч гризунів. Тим самим регулюють їх чисельність і мимохідь забезпечують людині збереження врожаю зернових культур.

19. Кісткові горбки перед ніздрями допомагають соколи перенаправляти потоки повітря від носа під час швидкісного польоту.

20. Соколи дали назву особливого виду полювання з використанням хижих птахів. Люди, які займаються такою охотою, називаються сокольниками – в їх честь названо один з найстаріших парків Москви.

Кречет

21. Кречет – самий великий вид соколів. Самки кречетов важать до 2 кг, самці – вдвічі менше. Розмах їх крил становить близько 120-135 см при розмірі тіла до 60 см

22. Кречет воліє північні країни, живе частіше в океані, в тундрі, там, де багато пташиних скельних поселень.

23. Кречета використовували на полюванні в багатьох країнах світу. В Росії при дворі царя навіть існувала посада сокольничого, а місця утримання цих птахів називалися кречатнями.

24. На початку 21 століття один з канадських учених запропонував визначати рівень інтелекту птахів виходячи з винахідливості, що проявляється ними під час полювання. Згідно з цією методикою, соколи є одними з найрозумніших птахів на планеті.

25. Дослідження показали, що батьківщиною до боривітрів і дербников є африканський континент, а всі інші соколи розселилися по світу з Євразії.

Сокіл-сапсан

26. Самим швидкісним польотом серед птахів має сокіл-сапсан. Пікіруючи на видобуток зверху, цей сокіл розвиває максимальну швидкість до 322 км/ч.

27. Соколи-сапсани падають на свою здобич з великої висоти і майже перпендикулярно землі – удар лап цієї птиці володіє такою руйнівною силою, що навіть у відносно великих звірів голова може відокремитися від тіла.

28. На Русі мисливці довго називали соколами саме сапсанів, і лише набагато пізніше ця назва перейшла до всіх представників роду.

29. Сокіл-сапсан мігрує, відвідуючи протягом життя Африку, Америку, Азію і Європу.

30. Соколи будують власні гнізда на землі, виступах скель або високих будівлях, але не гребують і захопленням жител інших птахів на деревах.

Лісовий сокіл

31. Лісові соколи мають поперечно-смугасте черевце і хвіст. Забарвленням вони нагадують яструбів, а подобою особового диска навколо очей – лунів. Розміри птахів варіюються.

32. Самий дрібний – це смугастий лісовий сокіл, який має довжину тіла у 30 – 38 см і масу 150 – 200 р. Найбільший – комірцевий сокіл з довжиною тіла в 45-60 см, вагою в 500-750 р.

33. Лісові соколи роблять кладки в порожнинах дерев, дуплах, печерах, тріщинах скель, покинутих будинках. У сухий період вони відкладають 2-3 білих яйця, висиджуючи їх в період дощів протягом 33-48 днів.

34. Для всіх представників роду характерні варіації в забарвленні. Зустрічаються світлі, темні, оранжево-руді і смугасті лісові соколи.

35. Лісові соколи зустрічаються у вологих тропічних районах Центральної і Південної Америки.

Сокіл реготун

36. Сокіл реготун – це птах з темно-бурою спиною, а також крилами і хвостом «в смужку» і строкатою золотисто-кремовою або солом’яною нижньою частиною тіла. «Шапочка» на голові сокола теж солом’яний і строката. Через його потилицю і очі проходить чорна «маска». Забарвленням і вертикальною посадкою побачила усміхнені соколи схожі на представників роду Falco, але відрізняються від них масою (400-650 м) і довжиною тіла (45-50 см).

37. Соколи реготуни мешкають в лісах Амазонії, а також займають ареали від півдня Мексики до Уругваю і півночі Аргентини.

38. Усміхнені соколи, або соколи-реготуни, самі гнізд не будують, а займають порожні дупла, гнізда інших хижих птахів і розщілини скель. Відкладає 1-2 яйця, які насиджує тільки самка. Самець носить їжу самиці і пташенят, поки вони ще маленькі. Насиджування триває 40-65 днів. Потім їжу приносять обоє батьків. Пташенята залишають гніздо через 8 тижнів після вилуплення.

39. Завдяки стрімкості свого польоту соколи полюють на великих птахів, атакуючи їх у повітрі. Також їх здобиччю іноді стають ссавці.

40. Вечірній сокіл отримав таку назву за пристрасть до полювання у сутінках. Основу раціону цих птахів складають кажани.

Карликовий сокіл

41. Карликові соколи, або соколи-крихти – осілі птахи, що живуть у тропічних лісах Південно-Східної Азії, Північної Індії і Південно-Східного Китаю до Філіппін і Малайського архіпелагу.

42. Карликові соколи, або соколи-крихти, частіше будують гнізда в дуплах, відкладають яйця білого кольору. Африканський сокіл-пігмей селиться в гніздах громадських ткачів.

43. Новозеландський сокіл зображений на купюрі в 20 місцевих доларів.

44. Самий нечисленний сокіл в світі – маврикійський боривітер. Їх кількість зменшилася з-за вирубки лісів в ареалі проживання птиці. Сьогодні у природі залишилося лише 2 пари цих рідкісних соколов.

45. У Стародавньому Єгипті сокола шанували, його вважали втіленням бога сонця Ра.

46. Сокіл зображений на гербах ОАЕ, Киргизії та Ісландії.

47. Багато видів соколов легко приручаються. Вони можуть допомагати людям на полюванні, при охороні стад овець від хижаків, городів і полів – від більш дрібних зерно-, фрукто – і овочеїдних птахів.

48. Соколи знаходяться на офіційній державній службі з охорони кремлівських пам’яток Москви. Вони відганяють ворон, голубів та інших антропогенних птахів від золотих куполів, рятуючи тим самим елементи будівель від ерозії та подальшого руйнування.

49. В аеропорту Бразилії соколи разом з яструбами також відганяють ворон від злітної смуги. Вони запобігають аварійні ситуації, які можуть статися з літаками з вини великих скупчень птахів.

50. Соколів, як і інших хижих пернатих, повсюдно охороняють, незважаючи на те, що часом вони можуть забирати і домашню птицю, у тому числі курчат. Але це відбувається лише за недоглядом господарів.

Додати коментар