50 цікавих фактів про песця

1. Песці належать до хижих ссавців сімейства псових.

Цей невеликий хижак має довгу густу шерсть і зовні нагадує шпіца.

2. У песця багато спільного з лисицею, тому його ще називають полярною лисицею, білою лисицею або сніжною лисицею.

3. Дані тварини схожі один на одного і по статурі, і по довжині хутра. Різниця між ними тільки в забарвленні: лисиця – вогненно-руда, а колір шерсті песців може бути найрізноманітнішим.

4. Песці мешкають на території російського Заполяр’я і островах Північного Льодовитого океану. Також цих хутрових звірів можна зустріти в країнах, розташованих за Північним Полярним колом, а саме в Гренландії, Скандинавії, США (Аляска), Канаді. Ще песці можуть жити в тундрі, лісотундрі, а кочові особини можуть дійти і до Фінляндії.

5. Мешкаючи в надзвичайно холодних регіонах, песець може похвалитися унікальною системою теплообміну, яка не дозволяє йому тремтіти, поки температура не знизиться до -70 °С.

6. За розміром песець трохи менше лисиці. Довжина тіла дорослих песців сягає до 75 см, а висота до 30 см. Вага тіла в середньому близько 4-5 кг, хоча зустрічаються досить великі тварини – до 10 кг.

7. Існує 10 підвидів песців, але за забарвленням розрізняють тільки білого і блакитного.

8. Песець, як і вовк, шакал, лисиця та інші тварини родини псових вміють гавкати, але ці тварини повинні дотримуватися на полюванні тишу, тому гавкають рідко.

9. Взимку песці часто переслідують білих ведмедів, щоб покормится їх залишками їжі.

10. Ще одна особливість, яка дозволяє песцеві витримувати такі жорсткі умови, це низький коефіцієнт співвідношення площі поверхні до об’єму тіла, а також округла форма тіла, що дозволяє мінімізувати втрати тепла.

Білий песець

11. Білі песці змінюють хутро два рази в рік, немов звичайні зайці. Зимове забарвлення у них яскраво-біла, а річна — сіра. До речі, білий песець — єдиний представник свого сімейства, який змінює колір шерсті під час літнього та зимового періодів.

12. Зимова шерсть тварини досить м’яка і пухнаста, чого не скажеш про літню, яка менш красива, так як на дотик більш груба і жорстка.

13. Завдяки жировому прошарку звірок може існувати в умовах дуже сильного холоду.

14. Песці можуть кілька діб обходиться без їжі, існуючи за рахунок природного запасу жиру. Саме з цієї причини шкурки песця вважається такою цінною – жирові залози просочують хутро зсередини, роблячи його м’яким.

15. Песець спритний і сміливий мисливець, який володіє безліччю здібностей, що допомагає вижити в таких суворих кліматичних умовах.

Блакитний песець

16. Блакитний песець зустрічається дуже рідко, хутро цих особин найкрасивіше, і, отже, дороге, в його палітрі блакитне забарвлення шерсті кольорів дуже багато: від сіруватих тонів з блакитним відблиском до сріблясто-коричневого.

17. Блакитні песці живуть на островах, а білі — материкові жителі.

18. Песці живуть в земляних барлогах, вік яких може налічувати багато століть, і вони використовуються декількома поколіннями тварин. Ці тунельні системи часто дуже великі, охоплюють до 2600 кв. км і мають до 150 входів.

19. Песців дуже часто називають любителями лабіринтів, оскільки вони риють нори з безліччю заплутаних ходів. Подібним чином вони рятуються від інших хижаків і захищають своє потомство.

20. Якщо в тому місці, де мешкає песець, достатню кількість їжі, то там він може залишатися досить тривалий час. Якщо звіра не спостерігається дефіциту з їжею, то він може зробити запаси на зиму. Він ховає під землю гризунів, рибу, птицю, і якщо взимку настає голодний період, то він розкопує запаси і вживає це в їжу.

21. Незважаючи на приналежність до тієї ж родини, що й вовки, песці, як правило, самотні мандрівники. Вони формують моногамні пари тільки під час шлюбного сезону.

22. Коли їжі не вистачає, песець може зменшувати швидкість метаболізму вдвічі, залишаючись при цьому активним, зберігаючи, таким чином, енергію.

23. Рослинність потрібна песцеві тільки для того, щоб забезпечити організм необхідними вітамінами. В якості основної їжі він використовує таких дрібних гризунів, як лемінги. Крім них, його здобиччю стають птахи, риби і молюски.

24. У білих песців влітку, коли сніг тане, їх хутро темніє, щоб вони могли зливатися з навколишнім середовищем.

25. У той час як песці мають прекрасні нюх і слух, у них досить поганий зір.

26. З-за їх невеликого розміру на песців часто полюють росомахи, вовки і навіть беркути.

27. Найбільшу загрозу для цих дивовижних тварин представляють саме люди. На арктичних лис полюють в основному з-за їх хутра, і потрібно цілих 20 песців, щоб отримати всього одну шубу.

28. Полювання на цих тварин йде повсюдно, у всіх ареалах їх розповсюдження, не дивлячись на те, що песців вже давно вирощують в спеціальних розплідниках саме для «народних» потреб.

29. Ще одна загроза, з якою доводиться стикатися песцам — це розширення ареалу проживання більш великої рудої лисиці. Глобальне потепління дозволяє цим тварин просуватися на північ і захоплювати території, які раніше належали песцям.

30. У песця унікальні для диких собак лапи, які покриті густим хутром. По-науковому називаються «лагопус», що означає «кроляча лапка».

31. Здатність песців пристосовуватися до навколишнього середовища і змінювати забарвлення неймовірна. Дослідники довели, що хутро песців, які живуть в районах, де сніг не чисто білого кольору, стає сіруватим, таким же, як сніг.

32. Живуть песці в норах, намагаючись вибирати затишні місця недалеко від води, тут же з’являється потомство.

33. При полюванні песцеві доводиться прориватися крізь товстий шар снігу. Для того, щоб зробити це, він підстрибує високо в повітря і поринає з головою у сніг.

34. Під час полювання на лемінгів, хижак вичікує гризунів, перебуваючи поруч з норою. У зимовий період песець розкопує їх нори і дістає видобуток з-під снігу.

35.Полярна лисиця здатна відчути лемінга навіть під півметровим шаром снігу. Почувши найменше ворушіння або писк гризуна, хижак пірнає в замет і без особливої праці дістає видобуток.

36. В залежності від наявності їжі, самки песців зазвичай народжують 5-10 дитинчат, але в районах, де їжа в достатку, вони можуть народжувати на світ до 25 лисенят, це самий численний приплід серед усіх диких ссавців, що живуть на планеті.

37. Коли самка вагітна, вона не полює, дбає про неї самець, добуваючи їжу собі і своїй вагітній супутниці.

38. Самка песця, між іншим, виношує дитинчат в досить суворих умовах 52 дні, народжує в травні-червні, у виводку в середньому буває 8-10 песцевих діточок.

39. Виховується потомство за активної участі не тільки самок, але і самців, ростуть і розвиваються маленькі песці швидко, і вже через півроку досягають розмірів своїх батьків.

40. Іноді в норах песців можна виявити 20, а то і 40 малюків. Це тому, що песці часто всиновлюють чужих дитинчат.

Нора песця

41. Песець — єдине наземний ссавець, що живе в Ісландії.

42. Не кожна країна мріє, щоб на її території жили песці. Наприклад, у Новій Зеландії у відповідності з «Законом про небезпечні речовини та нових організмах» від 1996 року, песець класифікується як «заборонений новий організм», що перешкоджає його ввезення в країну.

43. У песців зустрічаються і випадки канібалізму. Зазвичай таке трапляється в ті моменти, коли одна особина потрапляє в капкан, і інша знаходить його по запаху. У такій ситуації хижак може з’їсти свого побратима, проте подібні випадки відбуваються тільки тоді, коли він дуже голодний.

44. Песці відомі своїми переміщеннями на далекі відстані, які є одними з найдовших серед всіх наземних ссавців. Було відзначено, що під час сезонних міграцій песці долають у загальній складності до 4500 кілометрів.

45. Найбільша активність у песців відбувається в похмурі дні, при відсутності вітру. У ті моменти, коли йде проливний дощ або з боку моря дме холодний вітер, звір воліє перебувати у власній норі.

46. На песців зазвичай полюють білі ведмеді, а в Канаді був зафіксований випадок міцної дружби між двома цими тваринами. Вони разом грали, і велетенський ведмідь навіть ділився їжею зі своїм маленьким другом-песцом.

47. Тривалість життя песців, що мешкають в дикій природі, зазвичай становить 3 — 6 років, проте в неволі вони можуть доживати до 15 років.

48. Завдяки їх відносно високою мірою репродуктивності, глобальна популяція песців поки не знаходиться під загрозою зникнення, але є декілька субпопуляцій. Наприклад, у всій Норвегії, Швеції і Фінляндії чисельність песців, за оцінками, становить менше 200 особин.

49. Песці є найменшими дикими собаками, виявленими в Канаді.

50. На чисельність песців впливає кількість лемінгів. Якщо песці й лемінги мешкають на одній території, зграя хижаків може розростися до півтисячі особин, так як лемінгів бувають дуже багато і в період міграції вони пересуваються великими стадами, це створює сприятливі умови для полювання.

Додати коментар