39 цікавих фактів про чайки (мартинів)

1. Чайки належать до загону чайкових.

Чайка – одна з найбільш поширених пернатих, що живуть біля моря. Ареал цього птаха розкиданий по всім куточкам світу, починаючи з Арктики і закінчуючи Антарктикою, однак найменше їх у тропічних країнах.

2. У світі існує близько 50 видів чайок. Це робить чайок одним з найпоширеніших птахів у світі.

3. Принаймні, один вид чайки зустрічається на кожному континенті, включаючи Антарктиду. Живуть чайки скрізь, де є море, деякі види мешкають біля прісних водойм і річок. Всі чайки ведуть колоніальний спосіб життя. Ці колонії досягають декількох тисяч птахів.

4. З усього розмаїття видів цих птахів, і у всіх є схожі риси: довгі крила, обтічний тулуб, майже квадратний хвіст. Дізнатися чайкових можна і по тому, що у них трохи коротше шия і дзьоб. Забарвлення у самок і самців однаковий, молоді птахи мають бура оперення, а ось старі птахи чайки — білі.

5. Розмір може бути дуже різним, від великих екземплярів до зовсім мініатюрних. Дзьоб сильний з гачком на кінці. Ноги середньої довжини, забарвлення їх червоний або чорний.

Чайка звичайна або озерна

6. Чайка звичайна або озерна мешкає на території Євразії і узбережжях Канади. Часто чайок цього виду можна зустріти на території України, коли вони випрошують їжу на морських судах.

7. Маса їх тіла не дуже велика, в середньому від 240 до 400 грам. Струнка статура.

8. Гніздяться вони колоніями, в очереті, оточених водою. Вони можуть гніздитися поблизу прісноводних водойм і навіть міських звалищ. Вони не особливо люблять море, зупиняються там тільки на час перельоту. Відлітають в кінці серпня, а повертаються в квітні. Забарвлення річкової чайки в зимовий період нагадує забарвлення морського голуба.

9. Перельоти звичайні чайки здійснюють маленькими зграями, летять у вигляді трикутника.

10. Гніздяться чайкові на рівнинах і скелях неподалік від водойм. Місця гніздування такі птахи змінюють рідко, хіба що через зміни кліматичних умов.

Рожева чайка

11. Рожева Чайка, місце перебування якої — Гренландія і Сибір, мігрує в холодну пору року на узбережжя Північного Льодовитого океану. Саме там багато не покриваються крижаною кіркою місць, де зимує чайка, поїдаючи морських рачків і дрібну рибу.

12. Незважаючи на універсальне використання терміна «чайка», ці птахи пов’язані не тільки з пелагічними, прибережними морськими або середовищами. Багато чайки процвітають у внутрішніх місцях проживання, і їх часто можна зустріти на водно-болотних угіддях, у сільськогосподарських районах або навіть в міських і приміських районах у сотнях або тисячах миль від узбережжя.

13. Чайки зазвичай не зустрічаються в найбільш щільних джунглях, самих крутих горах або самих безплідних пустелях.

14. На питання: «Чайка перелітний птах чи ні?» можна відповісти і так, і ні. Більшість чайок відлітають у теплі краї, але деякі залишаються зимувати в містах, якщо є чим прогодуватися.

15. Чайки вміють швидко бігати, плавати і навіть пірнати у воду.

Морська чайка

16. Морська чайка — великий птах, довжиною близько 70 сантиметрів. Кінчики крил білі, а спинка і вся інша частина крила — сірі. Рожеві ноги, дзьоб темного кольору. Довжина дзьоба 6 сантиметрів.

17. Морська чайка відмінно плаває, і навіть може спати на воді. Протягом року годуються на смітниках і рибних портах. Зустріти їх можна в Америці, на узбережжі Північного моря і узбережжях Європи.

18. Гніздяться на видному місці, щоб з легкістю рятувати яйця. Деякі пари забираються на вершини скель. Так як морська чайка досить великий птах, ворогів у неї немає.

19. Самка відкладає три яйця, які висиджують обидва партнера. Пташенята у віці восьми тижнів вже прекрасно літають.

20. Ці птахи – прекрасні літуни, вміють триматися довгий час у повітряному просторі, то прискорюючи, то уповільнюючи свій політ, робити різку зупинку, віртуозні повороти, піке. Двічі на рік чайки линяють. Це відбувається в осінній період – повне линяння, а також після закінчення зими – неповна.

Велика полярна чайка

21. Велика полярна чайка — птах досить велика, вага становить від 1300 до 2500 грам. Окрас білий з блакитною мантією на спинці. В цілому вся птиця дуже світлого відтінку.

22. Мешкає в Європі, Азії та Америці. Гнізда будують на обриви скель, або на березі моря. Гніздяться в поодинці або зграями. Поблизу пташиних базарів, де й живляться яйцями інших пташок.

23. Відкладають найчастіше три яйця. Полярна чайка небезпечний хижак, що харчується падаллю і вбиває багатьох птахів і тварин.

24. На території України можна зустріти більше 20 видів птахів, які відносяться до роду чайок. Їх ареал досить широкий.

25. Цей птах дуже легко адаптується до будь-якого середовища, тому зимівля для неї зовсім не страшна. Більшість чайок зиму проводять на Чорному або Азовському морі, частина відлітає на Північне море або Середземне, а також в африканські країни.

Каліфорнійська чайка

26. Каліфорнійська чайка має честь бути державної птахом штату Юта і є не тільки єдиною чайкою, яка є офіційно призначеної державної птахом, але також є єдиною птах, щоб бути символічною іконою для одного стану, навіть якщо вона названа на честь іншої держави.

27. У тих місцях, де зимують річкові чайки, обов’язково повинні бути незамерзаючі водойми. Останнім часом ареал річкової чайки в зимовий час розширено. Її можна зустріти далеко від Палеарктики. У Північній Америці чайка річкова зимує на східних прибережжях. Таким чином, місця зимівлі звичайної (річковий) чайки – дельти великих річок і береги морів.

28. Багатьох чайок можна побачити взимку в багатонаселених містах, адже там є можливість добути собі прожиток. Ці птахи не бояться людей, часто випрошують крихти хліба, а також знаходять собі їжу на сміттєвих звалищах за містом.

Велика чорна чайка

29. Велика чорна чайка — самий великий вид чайки довжиною 28-30 дюймів із 60-дюймовим розмахом крила і вагою в 3-4 фунта.

30. Перед настанням морозів більшість чайок мігрує на південь. Найбільше серед чайкових люблять подорожувати квочки. Вони здійснюють польоти з Сибіру та півночі Європи в Індію і африканські країни.

31. Невтомними є і вилохвості чайки, перелітаючи на зимівлю з тундри в південні країни Африки і Америки. Зимувати ці птахи відлітають з настанням перших холодів.

32. Теплих місць, де зимує чайка, багато. Однак найбільше птахів селиться на південному-заході Євразії та на тихоокеанських островах. Цікавий той факт, що на південь відлітають не всі види цих птахів.

Біла чайка

33. Маленька чайка з білим оперенням, яка так і називається — біла чайка, з настанням холодів або не здійснює перельотів, або долає невеликі відстані (максимальна довжина їх не перевищує тисячі кілометрів).

34. Чайка морська птиця, має плавальні перетинки, завдяки яким вони добре рухаються у воді, але до океанських птахів не відносяться.

Чернохвоста чайка

35. Чайки відкладають до трьох яєць, брудно зеленого кольору з сірими плямами (їх можна вживати в їжу). До грабіжникам ставляться дуже агресивно, нападають навіть на людей, а хижаків звертають тікати.

36. Останнім часом чайки стали головними «сміттярами» в зимовий період і серйозними конкурентами воронам, що мешкає в місцях виробничих і споживчих відходів.

37. Крячки – родички чайок. Крачка набагато менше і витонченіше чайки. Мешкають ці пташки біля водойм і на побережжі моря, а ось зимують біля берегів Антарктиди.

38. У багатьох країнах чайок дуже цінують, вони є сміттярами і чистять пляжі.

39. Маленька чайка є найменшою, вона довжиною всього 11-12 дюймів, розмах крил 24 дюйма і вагою всього 3-5 унцій.

Додати коментар