​50 цікавих фактів про вівчариків (піночки)

  1. Вівчарик (пеночки) — це крихітні співочі птахи.

Вівчарик належать до сімейства вівчарикових і об’єднуються в рід дрібних комахоїдних птахів.

  1. Спочатку вони зараховувалися до роду славкові, але потім вчені прийняли рішення виділити їх як окреме сімейство.
  2. Ці маленькі пташки, хоч і схожі зі своїми родичами-славками, все ж мають ряд відмінностей: їх дзьоб тонше, лапи у них довше і хвіст коротше.
  3. Рід вівчариків налічує понад півсотні видів. Всі види вівчариків дуже схожі між собою, а відмінності між ними несуттєві. Вони можуть відрізнятися, наприклад, відтінком оперення або наявністю смужок в забарвленні.
  4. Вівчарики найбільш поширені в східній частині Азії, але також часто зустрічаються в Африці і всьому континенті Євразія.
  5. Найбільш часто зустрічаються види вівчариків: бурощокий вівчарик, вівчарик Лаури, вівчарик-ковалик, вівчарик-весняний світлочеревий вівчарик, вівчарик-жовтобровий, бурий вівчарик, товстодзьобий вівчарик, золотомушковий вівчарик, вівчарик-лісовий, вівчарик-таловка, зелений вівчарик, світлоголовий вівчарик.
Бурощокий вівчарик
  1. Бурощокий вівчарик — це маленька пташка з довжиною тіла 11 сантиметрів. Свою назву він отримав не випадково — щоки у нього мають специфічний рудий колір. Зверху зелено-сірого забарвлення, черевце світле. Лапки птиці темні. Великі його популяції мешкають в Африці
  2. У вівчариків дуже різноманітні голоси і приємний мелодійний спів. Кожен вид володіє своєю неповторною піснею.
Вівчарик-жовтобровий
  1. Вівчарик жовтобровий поширений в Європі. Там він мешкає в районах тайгового і помірного кліматичних поясів. Зимувати вівчарик-жовтобровий, як і більшість представників виду, відлітає в Африку. Тіло птиці довжиною близько 12 сантиметрів, вага становить в середньому 12 грам, а крила в розмаху рівні 23 сантиметрам. Виділяється він зеленою спинкою, а груди характерного жовто-білого забарвлення.
  2. У пісні цього вівчарика присутні тріскучі звуки, що і послужило приводом до такої назви. Але у цієї пташки крім характерного тріска в пісні чути ще й сумний довгий свист.
Вівчарик-весняний
  1. Вівчарик весняний — це невеликий птах довжина тіла, якого досягає майже 14 сантиметрів, а крила мають розмах 21 сантиметр. Вид схожий з вівчарик-ковалик, але співають ці пташки по-різному. Верх тільця має зелене забарвлення, ближче до оливкового відтінку, черевце світле з жовтуватим відливом. Жовтий колір також присутній на грудях, на горлі і в смужках біля очей птиці. Вага такого вівчарика становить приблизно 10 грам.
  2. Живе в Європі, Загальна чисельність представників цього виду в Європі становить понад 40 мільйонів пар. Зимувати вівчарик-весняний відлітає в Африку.
  3. Першими з теплих країв повертаються самці — вони займають місце для гнізда і часто б’ються між собою за кращі ділянки. У період гніздування самець виспівує пісні з ранку до вечора, сидячи на обраному дереві. Пісня плавна, з приємними посвистами і трелями
  4. При гарному догляді веснянки можуть прожити в неволі до 12 років.
  5. На території України водяться 9 видів вівчариків.
Вівчарик Лаури
  1. Вівчарик Лаури. Цей вид з лісів Африки виявлений дружиною Бултона – орнітолога з Америки. Власне, їй він і зобов’язаний такою назвою. Вівчарик Лаури поширена в Танзанії, Анголі, Замбії та Конго.
  2. Більшість видів вівчариків будують свої гнізда безпосередньо на земній поверхні. Гніздо, як правило, має форму куреня і наділене бічним виходом.
Вівчарик світлочеревий
  1. Вівчарик світлочеревий мешкає в західних районах Центральної Європи. Місце зимівлі — Африка, південніше Сахари. Вівчарик світлочеревий має розміри тіла 11 сантиметрів в довжину. Маса пташки близько 8 грам. Крила в розмаху досягають 21 сантиметра. Забарвлення характерне для птахів даного виду — бурий верх і світлий животик. Виділяється білою бровою.
  2. Значну частину часу вівчарики проводять, перепурхуючи з однієї гілки на іншу, тобто практично постійно вони знаходяться в кроні дерев.
  3. Перед тим як полетіти на південь, вівчарики посилено харчуються, набираючи вагу, а їх забарвлення стає бурим.
Вівчарик золотомушковий
  1. У вівчарика золотомушкового вага становить всього лише 8 грам, а довжина тіла приблизно 11 сантиметрів. Живіт має більш світле забарвлення, ніж спинка, яка пофарбована зеленуватим кольором. Є відмінна жовта смужка на голівці і світлі смуги на крилах птиці. Поширений він в Китаї, Південній, а також у східній частині Сибіру і Монголії. Зимувати цей вид, на відміну деяких інших, відлітає в Індокитай.
  2. Самці вівчариків протягом доби дуже багато часу віддають співу. При цьому вони забираються на самі верхівки дерев.
  3. Вівчарики — дуже рухливі пташки. Протягом усього дня вони обшарюють крони чагарників і дерев. Невтомно вівчарики шукають собі їжу, розмір їх видобутку (як правило, це павуки і комахи) не часто перевищує один сантиметр.
  4. У раціон харчування вівчариків входять дрібні комахи. Вони складають основу раціону харчування. Вівчарики харчуються клопами, попелицями, мухами, комарами, жуками, а також їх яйцями і личинками. Крім того, раціон різноманітиться павуками і ягодами. Їжу вівчарики ловлять на льоту або знаходять на гілках, хвої і листі.
Зелений вівчарик
  1. У зеленого вівчарика спинка цієї пофарбована зеленим з оливковим відливом. Черевце сірувате, світле. Поширений він по Євразії. Очі виділяються жовтою бровою і темною смужкою. Розмір птахів 11 сантиметрів, вага 8 грам. Лапи коричневі, а розмах його крил в районі 19 сантиметрів.
  2. Зелений вівчарик будує гніздо виключно на моху. У цьому його особливість по відношенню до інших вівчариків. Мох скріплюється шматочками торішнього листя і стеблинками трав. Трохи вовни і кінського волоса йде на те, щоб вистелити поверхню лотка.
  3. Гніздо зелений вівчарик будує в густій траві. Часто його можна виявити в кропиві. Іноді воно як би прикрите поваленим деревом, кущем або навислим пучком трави.
  4. Кладка особин даного виду містить п’ять або шість яєць. Їх поверхня чисто-біла, проте шкаралупа настільки тонка, що жовток, що просвічує через неї, дає поверхні яйця жовтувато-рожевий відтінок.
  5. Запам’ятовуються переливчасті трелі у зеленого вівчарика. Його голос гучний і яскравий.
Бурий вівчарик
  1. Бурий вівчарик досягає довжини 15 сантиметрів, він і мешкає в Східній Азії. Пір’я на спинці мають темний бурий відтінок. Дзьоб у вівчарика гострий, але короткий, хвіст злегка закруглений. Лапки темного кольору. Око птиці виділене темною і світлою смужками, контур позначений білим. Сірувате черевце переходить в більш темну грудку. Кремовий відтінок у підхвісття і боків птиці.
  2. Вівчарки — мешканці листяних лісів. Більшість видів справжніх вівчариків мешкає в листяних і ще хвойних лісах.
  3. Однак зустрічаються види, представників яких можна виявити на такій висоті, де дерев вже немає. Такі види зафіксовані на азіатських територіях.
Вівчарик-ковалик
  1. Вівчарик-ковалик воліє змішані, а також хвойні ліси по всій Євразії. Цей вид можна знайти в досить північних регіонах. Зимувати перебирається на Африканський континент, Південну Азію і теплі середземноморські країни.
  2. У довжину Вівчарик-ковалик виростає до 12 сантиметрів, а його маса 8 грам. У шлюбний період і в період гніздування забарвлення птахів змінюється. Спинка стає буро-сірою, а у вівчариків західного підвиду ще й присутній оливковий тон в забарвленні. Черевце світле з жовтуватим переходом з боків і на грудях. Дзьоб і лапи вівчарика-ковалика мають темний колір. Над очима виділяється яскраво-біла смужка. Восени забарвлення пташок темніє, пропадає жовтий колір з грудей і боків.
Пташенята вівчарика-ковалика
  1. Місця зимівель вівчарики-ковалики залишають вже на початку березня, а до місць гніздування починають прилітати в квітні, що досить-таки рано для вівчариків.
  2. Першими прилітають самці, які, вибравши ділянку, починають співати.
  3. Вівчарик-коваликвидає звуки, що нагадують крапель. Завдяки мелодійному, гучному, чистому співу Теньківка і отримала свою назву. Адже ковалики видають приблизно такі звуки: “Тінь-Тінь-Тінь…”, що чимось схоже зі звучанням повільно падаючих крапель води.
  4. Природа ідеально пристосувала вівчариків для збирання комах в кронах дерев і наділила їх необхідною енергією.
Вівчарик-таловка
  1. Вівчарик-таловка. Унікальною рисою цієї пташки служать виступаючі махові і смуги на крилах, які світліше основного забарвлення. Пір’я зелені з сіруватим відтінком, світліші на животику. Тіло довжиною 12 сантиметрів. Має широкий ареал поширення — Скандинавія, Росія, Мексика, Південна і Середня Азія, Монголія, Корея.
  2. Іноді гнізда цих птахів можуть розташовуватися або на середній висоті на дереві, або безпосередньо над земною поверхнею (у високій траві, кущах або на пнях).
  3. Але більшість видів вівчариків будують гнізда прямо на землі. Гнізда вівчариків закриті і мають бічний вихід.
  4. Його будівництвом займається самка, вона ж насиджує кладку. До складу кладки входять від трьох до восьми яєць. Яйця мають або чисто білу поверхню, або на білому тлі видно червонуваті або коричневі цятки.
Вівчарик лісовий
  1. Вівчарик лісовий живе в Східній Азії. Це птах з крилами розмахом 15 сантиметрів, що має довжину тіла близько 12 сантиметрів. Вага вівчарика лісового коливається від 4грам до 9грам. Спинка у нього зеленого забарвлення з оливковим відтінком, що має світлі смужки. Живіт, характерний майже для всіх вівчариків – біло-жовтий. Відмінними ознаками лісового є дзьоб, що має основу жовтого кольору і червонуваті лапи.
  2. Дуже мелодійний і приємний свист видає вівчарик лісовий. У дикій природі або в клітці ці маленькі пташки завжди радують своїм співом.
Вівчарик товстодзьобий
  1. Вівчарик товстодзьобий. Маса цієї пташки приблизно 12 грам і має розмір 11 сантиметрів. Забарвлення даного вівчарика буро-оливкове. Назву отримав через свій товстий дзьоб. Ареал проживання — східні ліси Азії.
  2. Незважаючи на те, що всі вівчарики дуже непосидючі (постійно в поспіху перескакують з однієї гілки на іншу, перепурхують всередині крони чагарнику або дерева), способи полювання у різних видів не ідентичні.
  3. Одні вівчарики воліють полювати в кронах листяних дерев, інші – хвойних дерев, а треті не мають пристрасть до чогось одного. Більш того, одні вівчарики полюють в глибині крони, інші годуються на периферії.
Світлоголовий вівчарик
  1. У світлоголового вівчарика забарвлення характерне для представників роду — спинка зеленувата і світле черевце. Розмір світлоголового вівчарика приблизно 11 сантиметрів, а важить він близько 9 грам. Улюблені місця проживання — азіатські країни.
  2. У всіх видів вівчариків відсутні відмінності між самцями і самками, тобто, немає статевого деморфізму. Молоді особини і статевозрілі птахи також не мають відмінностей у зовнішньому вигляді.
  3. Цю маленьку і вельми симпатичну пташку можна утримувати і у себе вдома. Догляд за ними простий. Спочатку вівчарики в клітці будуть неспокійними, тому їх треба накривати зверху тканиною. Вони легко переносять утримання в неволі. Протягом двох тижнів птах освоїться, і його навіть можна буде випускати з клітки.

Додати коментар