50 цікавих фактів про марабу

1. Птах марабу відноситься до сімейства лелечих.

2. Ці птахи, як правило, мешкають у Південній Азії, а також на півдні Сахари. Вони живуть в теплих країнах, де клімат жаркий, але досить вологий.

3. На відміну від інших лелечих, марабу в польоті не витягують шию, а вигинають її подібно чаплям

4. Незважаючи на малопривабливий вигляд, араби дуже шанують цю птицю, вважаючи її символом мудрості. Саме це і дало їй назву “марабу” — від слова “мрабут” — так називають мусульманського богослова.

5. Ці птахи поділяються на три види — індійський, африканський і яванський марабу.

6. Довжина птахів з роду марабу варіює від 110 до 150 сантиметрів, розмах крил — від 210 до 250 сантиметрів. Вага такої птиці цілком може перевищити 8 кілограм.

7. Верхня частина тіла і крила у марабу чорні, нижня частина — біла. Біля основи шиї — біле жабо. Молоді птахи менш яскраві, ніж зрілі.

8. Голова лиса, з великим і товстим дзьобом. У дорослих птахів на грудях звисає шкірястий мішок. Цей горловий мішок має з’єднання з ніздрями, тому він може набиратися повітрям і спадати, в той час як відпочиває марабу.

9. Відсутність оперення на голові і шиї птиці обумовлено особливістю її живлення. Адже марабу харчуються падаллю, тож природа завбачливо позбавила їх такої покриву, щоб пір’я не забруднилися під час їжі.

10. Як і всі представники ряду лелекоподібних, марабу мають виразний товстий дзьоб довжиною 30 сантиметрів. Таким знаряддям» птах легко пробиває шкуру тварини, а також може ковтати цілком кістки. Також марабу може поглинати гризунів, деяких земноводних та комах.

Африканський марабу

11. Африканський марабу є найбільшим представником сімейства лелечих. З назви відразу стає ясно, що птах – корінний житель Африки.

12. Ареал їх проживання – центр та південь Африки, цих птахів немає тільки в ПАР. Воліють вони жити в степах, савані, долинах річок і на болотистій місцевості. Не селиться в лісах і пустелях.

13. Часто зустрічається в районах звалищ побутових відходів поряд з великими містами. Можна їх зустріти також біля місць переробки риби і боєнь, де велика кількість харчових відходів, частина з яких дістається марабу.

14. Африканський марабу може досягати 150 сантиметрів у висоту і важити до 9 кілограмів. Розмах крил – 2,5-3,2 метра. У довжину їх тіла досягає 1,2-1,3 метра. Зовнішніх відмінностей між самками і самцями немає, крім того, що самці крупніше самок.

15. Представники цього виду вкрай обережні, забруднені шматки їжі птахи спочатку миють і тільки потім їдять. Та й самі африканські марабу не проти прийняти ванну.

Індійський марабу

16. Марабу в природі виконують дуже важливу задачу: вони поїдають трупи, тим самим очищаючи землю і запобігаючи наступ хвороб і епідемій.

17. Приносять користь вони і в містах, де на звалищах збирається величезна кількість представників цих падальщики, поїдають все, що зможуть проковтнути.

18. Основу раціону харчування цих птахів складає падаль, проте вони здатні з’їсти і живу здобич, якщо розміри жертви дозволяють її відразу проковтнути. Це можуть бути пташенята інших пернатих, жаби, жаби, рептилії, риби, яйця.

19. Марабу селяться великими колоніями. Не боятися перебувати поблизу людей, скоріше навіть навпаки — досить часто ці птахи з’являються в селищах, поряд зі смітниками, сподіваючись знайти там собі їжу.

20. Саме марабу і грифи виступають в ролі санітарів навколишнього середовища. Зазвичай спочатку грифи роздирають тушу тварини, роздираючи шкіру. А марабу, вичікуючи слушний момент, одним рухом вихоплюють ласий шматочок мертвої плоті, після чого знову відходять в сторону в очікуванні наступного зручного моменту.

21. Так по черзі грифи і марабу з’їдають все м’ясо, залишаючи на сонці лише голий скелет. Ненажерливість цих птахів гарантує якісне позбавлення місць їх проживання від гниючих залишків різних тварин.

Яванська марабу

22. Яванська марабу, це — вимерлий вид.

23. Марабу – це птиці, які селяться колоніями. Мають свої поселення вони, як правило, по сусідству з пасовищами різних парнокопитних тварин, а також поруч з фермами і звалищами.

24. Завдяки цим пернатим запобігають різні епідемії, осередки яких спалахують то тут, то там в цих кліматичних умовах.

25. Ці птахи рідко покидають своє звичне місце проживання, однак, якщо їм доводиться переселятися в пошуках місця нової «годівлі», вони роблять це разом – це видовище досить величне і вражаюче.

26. Гніздяться марабу великими колоніями. Гнізда ці птахи будують з гілок і сучків. У діаметрі гніздо марабу близько метра, в глибину – 30-40 сантиметрів.

27. Розташовуються вони в кронах дерев на висоті приблизно 15-25 метрів до землі. В окремих випадках гнізда можуть бути на прямовисних скелях.

28. Статевозрілими марабу стають у 4-5 років. У сезон дощів у марабу починається шлюбний сезон, а пташенята вилуплюються до часу настання посухи. Пов’язано це з тим, що без води багато тварини гинуть, і у марабу настає час цього бенкету.

29. Їх кладка складається з 2-3 яєць. Висиджують яйця і самки, і самці. Так само спільно вони доглядають за підростаючим поколінням до тих пір, поки їх діти не стануть повністю самостійними.

30. Інкубаційний період триває близько місяця. Ці птахи турботливі батьки, вони своїх пташенят довго виховують, годують, оберігають, охороняють і вивчають. У гнізді пташенята проводять 4 місяці, після чого починають літати.

31. Поки пташенята перебувають у гнізді, вони харчуються живою їжею, яку їм приносять батьки.

32. Трапляється, що африканські марабу літають і виглядають здобич. Зазвичай це відбувається в місцях випасу стад копитних тварин. Як тільки хтось із тварин помирає, над ним зразу ж збираються падальщики.

33. У Кенії в Найробі ці птахи живуть у містах, на деревах створюють собі вдома, разом, по парам, висиджують потомство, не звертаючи уваги на шум і гам навколо.

34. Популяція Африканських марабу має стабільно високу чисельність, тому не знаходиться під загрозою знищення.

35. Також ці птахи ловлять рибу: марабу стає на мілководді і пускає відкритий дзьоб в воду, як тільки в нього потрапляє риба, дзьоб захлопується і марабу ковтає здобич.

36. Завдяки досить великому розміру марабу дозволяють собі іноді забирати їжу у більш дрібних, хоч і лютих, хижаків, наприклад, у орланів.

37. Іноді марабу називають птахом-адьютантом за її урочисту ходу і суворий військовий забарвлення.

38. В польоті марабу здатні підніматися на висоту до 4000 метрів. Це здається дивним, беручи до уваги той факт, що марабу – це, м’яко кажучи, важка птиця, проте такий грандіозний політ вона забезпечує собі, використовуючи висхідні повітряні потоки.

39. Дивлячись на цю птицю і не подумаєш, що вона справжній віртуоз в мистецтві управління висхідними потоками повітря.

40. У плані гніздування марабу відрізняються завидною постійністю. Не рідко трапляється, що пара селиться в старе гніздо, отримане “у спадок”, лише злегка подновив його.

41. Відомі випадки, коли марабу гніздилися з покоління в покоління в одному і тому ж місці протягом п’ятдесяти років!

42. Шлюбний ритуал марабу докорінно відрізняється від звичних нам уявлень. Саме самки борються за увагу самця, який обирає або відкидає претенденток. Після того, як пара відбудеться, їм доводиться захищати власне гніздо від непроханих гостей.

43. Роблять це марабу подобою пісні, але, відверто кажучи, ці птахи зовсім не мелодійні і не солодкоголосі.

44. Звуки, що видаються ними, найбільше схожі на мукання, завивання або свист. У всіх інших випадках єдиний звук, який можна почути від марабу — це загрозливе постукування їх потужного дзьоба.

45. Головними конкурентами цих птахів є грифи, однак без допомоги марабу в обробці мертвої туші останнім не обійтися. Тільки вони без зусиль справляються з розкриттям загиблої тварини, завдяки своєму гострого дзьоба.

46. У Кенії, так і в інших африканських країнах часто цю птицю можна бачити ширяючу в повітрі і видивлявшусь здобич.

47. Як би там не було, але в багатьох африканських країнах зустріти марабу поганий знак. Тут вважається, що ця птиця зла, підступна, потворна і огидна.

48. В Африці птаха марабу заполонили всі міста, у нас їх ледве, ледве в зоопарках їх знайдеш, а там вони, як у нас ворони, але в місті вони зараз не можна, бо хоч і розвиваються міста, але смітників там повно.

49. Термін життя цих птахів в дикій природі – 22-25 років, в неволі – 30-32 роки.

50. В природі у марабу практично немає природних ворогів, але чисельність кожного виду на даний момент навряд чи перевалить за 1000 через повсюдне знищення їх природного середовища існування.

Додати коментар