Цікаві факти про манулів

Ці суворі дикі коти, манули, на початку XXI століття стали шалено популярні в інтернеті, так як багатьом здалося, що вони дуже милі. Насправді ці представники сімейства котячих дійсно виглядають дуже забавно, але ось прирученню не піддаються, так і в дикій природі до них краще не наближатися, якщо, звичайно, у вас немає бажання відразу цього їхати в лікарню накладати шви і робити уколи.

Факти про манула

  1. Іноді його ще називають «палласів кіт», в честь натураліста Палласа, який першим описав звички і звички цієї тварини.
  2. Через щільну і густу вовну манул здається більшим, ніж він є. Насправді ж його за розмірами можна порівняти із звичайною домашньою кішкою. Так, вага дорослого манула зазвичай коливається від 2,5 до 5 кг.
  3. Манули живуть в тому числі і в горах, зустрічаючись на висоті до 4,5-4,8 кілометрів над рівнем моря, там, де атмосферний тиск становить лише близько половини від норми.
  4. У довжину шерсть манула може досягати майже 8 сантиметрів.
  5. На один квадратний сантиметр тіла у цього хижака доводиться до 9000 шерстинок.
  6. Крім Росії, манули зустрічаються на території Монголії, Китаю та кількох інших країн.
  7. У неволі вони практично завжди впадають в апатію і відмовляються від розмноження.
  8. Хутро у манулів густіше, ніж взагалі у будь-яких інших представників сімейства котячих, включаючи снігових барсів.
  9. Живуть манули зазвичай в норах, в яких ховаються в денний час. Полювати вони виходять ночами.
  10. Незважаючи на властиве їм цікавість, манули зазвичай тримаються подалі від людей і їхніх поселень.
  11. Максимальна швидкість, яку здатний розвинути манул при бігу, нижче, ніж у всіх інших представників сімейства котячих.
  12. Основу меню цього хижака складають дрібні гризуни і пташки. У голодний час манул не гребує і комахами.
  13. Розмножуються манули всього один раз в рік, причому у вихованні потомства самець участі не приймає, зникаючи незабаром після спарювання.
  14. Під час шлюбного періоду самці манулів нерідко влаштовують жорстокі бійки за самок.
  15. Манули взагалі не приручаються. Навіть в зоопарках вони сприймають свою територію, як виключно свою, і нерідко атакують працівників, коли ті заходять всередину.
  16. Самостійно полювати кошенята манулів починають у віці 3,5-4 місяців.
  17. За останні десятки років популяція манулів катастрофічно скоротилася за життєдіяльності людини.
  18. Лігво собі цей хижак зазвичай облаштовує в ущелинах скель або під корінням дерев, але при нагоді він охоче займає безхазяйні нори інших тварин.
  19. При зустрічі з небезпечним ворогом манул зазвичай намагається непомітно зникнути. Якщо ж це йому не вдається, він вступає в бій. Незважаючи на компактні розміри, цей дикий код є грізним противником.
  20. Довжина хвоста у манула може рівнятися до 50% довжини його тіла.
  21. У дикій природі ці тварини уникають товариства родичів, зустрічаючись з ними тільки в період розмноження.
  22. Кінчики шерстинок у манулів майже білі, завдяки чому їх шубка здається такою сріблястою.
  23. По відношенню до пропорцій тіла лапки у манулів — одні з найкоротших у світі, якщо порівнювати з іншими котячими.
  24. Один дорослий манул займає територію до 8-10 квадратних кілометрів. На мисливські угіддя своїх родичів вторгатися вони уникають.
  25. Зафіксовані випадки, коли манули успішно полювали навіть на порівнянних з ними за розмірами тварин, наприклад, на зайців.
  26. Манули занесені в Червону книгу як вид, що знаходиться під загрозою зникнення.
  27. Полювання на цих тварин заборонена в усіх країнах, де вони водяться.
  28. Вчені встановили, що манули як вид з’явилися близько 12 мільйонів років тому.
  29. Завдяки своїй вражаючій шубі манул здатний без шкоди для себе переносити морози до -50 градусів.
  30. На відміну від домашніх кішок, у манулів зіниці не змінюються в залежності від освітлення, завжди залишаючись одного розміру.

Додати коментар