50 цікавих фактів про папуг какаду

1. Какаду відносяться до сімейства папугоподібних.

Раніше їх включали як підродина в сімейство попугаєвих.

2. Какаду – це не маленькі папужки, а середні і великі. Вони вражають красою опірення, величиною і своєю загальною пишністю.

3. Какаду поширені в Австралії і Тасманії, на Новій Гвінеї, на захід до Сулавесі, на схід до Соломонових островів, а на півночі ареал цієї групи включає Філіппінські острови.

4. Зазвичай в цих країнах птахів можна зустріти в тропіках і в лісах з частими дощами, а ось в посушливих місцях вони трапляються рідко.

5. Серед какаду розрізняють 21 вид. Найвідоміші з них: білий какаду, білочубий какаду, жовточубий какаду, рожевий какаду, какаду-інка, або какаду майора Мітчелла, романтичний характер, какаду молуккський або червоночубий какаду, шлемоносний какаду, Жовтовухий траурний какаду, Траурний какаду Бенкс

Білий какаду

6. Білий какаду може запам’ятовувати слова і виконати деякі циркові трюки, добре навчається, але досить криклив.

7. Какаду розрізняються не тільки забарвленням, але і розмірами: від середнього – довжина тіла до 30 сантиметрів, і до великого – до 70 сантиметрів. Важить папуга трохи більше 1 кілограма.

8. Відмінною рисою какаду є «ковшеподібна» будова дзьоба. Він масивний і з піддзьобком, ширина якого більше, ніж у наддзьобка.

9. За рахунок потужності дзьоба какаду може без праці ламати дуже тверді предмети, наприклад, горіхову шкаралупу.

10. На кінчику язика у них є своєрідна виїмка, якої, як ложечкою папуги користуються, коли приймають їжу.

Білочубий какаду

11. Білочубий какаду славиться своїм білосніжним опірям і пухнастим чубчиком. Цей вид какаду дуже мініатюрні порівняно з іншими їх видами.

12. Какаду дуже розумні папуги. Їх можна навчити вимові декількох десятків слів і фраз. Також вони здатні імітувати побутові звуки і голоси домашніх тварин.

13. Слово «какаду» (латинською Cacatuidae) утворилося від малайського «kokatoe», що перекладається, як «кусачки». Таку назву птиця зобов’язана її потужному, великому дзьобу.

14. Природне середовище проживання какаду – це тропічні ліси, савана і навіть відкрита місцевість.

15. Какаду — самий розвинений птах в плані інтелекту.

Жовточубий какаду

16. Жовточубий какаду досить великий, а самка навіть важче самця. Цей вид какаду чудово навчається, а потім постійно «базікає».

17. Видовжені пера, що ростуть у цієї птиці на лобі й потилиці, теж вважаються особливістю даного сімейства папугоподібних. До того ж по цьому чубатому можна розпізнати, який в даний момент стан какаду.

18. Коли какаду спокійний, чуб «пригладжений», збуджений – довге пір’я на голові підняті. У деяких різновидів какаду величина чубка може досягати 16-18 сантиметрів.

19. Дані екзотичні птахи літають не досить добре, проте вони чудово лазять по деревах, в цьому їм допомагає сильний дзьоб. Також вони вправно пересуваються по землі.

20. Найдавніші останки какаду, виявлені вченими в Австралії, належать міоценового періоду, точніше проміжку між раннім і середнім міоцені (24-16 мільйонів років тому).

Рожевий какаду

21. Рожевий какаду відрізняється тим, що прекрасно адаптується до нового будинку, але навчити говорити його і виконувати трюки майже неможливо.

22. Харчуються какаду як на деревах, так і на землі різними комахами, личинками, фруктами, ягодами, насінням, листям і т. д.

23. Коли частина зграї шукає їжу на землі, інші уважно дивляться по сторонах – чи нема небезпеки.

24. У зграї птахів постійно перегукуються один з одним і навіть легко розрізняють голоси саме своїх родичів.

25. Папуги навіть доглядають за пір’ям родичів, очищаючи дзьобом пір’я від сміття і комах.

Какаду Інка

26. Какаду Інка невелика рожева птиця, але чубчик виростає до 20 сантиметрів.

27. Какаду харчуються рослинною та білковою їжею. Тому тим, хто обзавівся такими екзотичними тваринами, необхідно правильно за ними доглядати і годувати їх.

28. Як «ідеальних страв» можна назвати різні зернові суміші (насіння соняшнику, гречка, просо), фрукти (яблука, груша), горіхи, ягоди (малина, полуниця), стручки гороху, коріння кульбаби, відварне м’ясо курки, комахи і навіть молочна продукція (сир, сир).

Чорні пальмові какаду

29. В неволі ні в якому разі не можна давати какаду нудьгувати, інакше це може призвести до самооскубування. Не маючи можливості часто приділяти улюбленцеві уваги, краще підселити до нього родича для спілкування.

30. Птахів потрібно тримати в просторій клітці або вольєрі з міцними металевими прутами, де папуга може стати не тільки в повний зріст, але й посидіти вгорі на жердинці або погойдатися на гойдалках.

Молуккський какаду

31. Молуккський какаду блідо-рожевий, місцями з жовто-помаранчевими пір’їнками; він досить комунікабельний, може наслідувати голосу інших птахів при цьому танцювати під музику і навіть співати; довгожитель – легко звикає до будь-яких умов, де може прожити до 80 років.

32. У період розмноження пари какаду стають дуже агресивними і чужинців до себе не підпускають.

33. Гніздяться какаду раз в рік. Період гніздування триває у цих птахів близько чотирьох місяців і випадає на різні місяці, в залежності від ареалу проживання.

34. Для пристрою гнізда какаду вибирають дупла старих дерев або навіть розселені в скелях. Вибирають для проживання місця, забезпечені водними ресурсами.

35. Гніздо влаштовують на значній висоті від землі – від трьох до тридцяти метрів. При цьому какаду ревно охороняють територію, на якій розташоване житло.

36. Живучи зграями, один раз в рік все ж ця колекція папуг утворює пари.

37. Прагнучи привернути увагу партнерки, самець какаду розпушує свій чубок і крутить головою з боку в бік, потім відбувається спільне залицяння за оперенням.

38. В період гніздування самка-какаду відкладає в середньому 3-4 яйця (кількість безпосередньо залежить від виду і розміру птиці).

39. У «вихованні дітей» беруть участь обоє батьків, а після закінчення 2-х місяців пташенята стають самостійними і залишають гніздо. Таким чином, сім’я розпадається, і всі її члени приєднуються до зграї.

40. Деякі какаду створюють пару на все життя і, якщо один гине, інший впадає у справжню депресію».

41. Всі какаду — лісові птахи, що гніздяться в дуплах або в ущелинах скель. В природі живуть зграями в кронах дерев.

42. Ведуть осілий або кочовий спосіб життя, переміщуючись в залежності від сезону до місць, де є джерела води.

43. Якщо знайдене місце для гнізда буде мало, какаду без праці розширить дупло до потрібних розмірів своїм потужним дзьобом.

44. В середньому цей вид пернатих живе близько 80 років.

45. При правильному догляді в неволі можуть жити до 120 років.

Блакитний какаду

46. Какаду — найбільш цікаві та кумедні папуги для кімнатного змісту. Дуже прив’язуються до людини, яка піклується про них і приділяє їм багато уваги.

47. Хоча вони не володіють великими здібностями до розмови, їх можна навчити вимовляти декілька десятків слів і навіть невеликі фрази, видавати різноманітні звуки.

48. Вони дуже здатні до відкривання замків і затворів. Можуть робити різні, досить забавні рухи, виявляють неабиякий артистизм в цирках.

49. Своє невдоволення какаду висловлюють неприємними криками, вони інколи можуть бути дуже примхливими і злопамятними.

50. Какаду — дуже гучні папуги. Якщо не надати їм того, чого вони хочуть, вони будуть кричати безперервно.

Додати коментар