50 цікавих фактів про бабаків

1. Байбак, або Бабак, або звичайний (степової) бабак — гризун роду сурків.

2. Байбаки — це степові бабаки, що мешкають в Євразії.

3. Представник загону гризунів – байбак є найдавнішим жителем степів Азії та Європи.

4. Мешкають ці забавні тварини на окремих ділянках в Казахстані, Україні, Середньому Поволжі, а також у південних районах Приуралля — від Уралу до Іртиша.

5. Невеликі поселення цих пухнастих звірків з надзвичайно коротким свистом і цікавим способом життя досить часто зустрічаються в степу.

6. Від інших сурков байбака легко відрізнити за коротким хвоста (не більше 15 сантиметрів) і однотонною піщано-жовтим забарвленням. Байбак являє собою досить великого гризуна вагою до 10 кілограмів і довжиною тіла близько 70 сантиметрів.

7. З-за темних кінчиків остьового волосся його спина покрита темно-бурою або чорною брижами, густіючою на потилиці і на верхній частині голови. Тіло у байбака товсте, на коротких, сильних лапах, озброєних великими кігтями. Голова велика, трохи сплющена, шия коротка

8. Щоки у нього світло-рудуваті; під очима бурі або чорні пестрини. Черево помітно темніше і руде з боків, кінець хвоста темно-бурий. Зустрічаються бабаки-альбіноси.

9. Линька у байбаков відбувається один раз в рік. Починається вона в травні і закінчується (у старих сурків) до кінця серпня, іноді затягуючись до вересня.

10. Байбаки – рослиноїдні тварини, однак вони можуть споживати і тваринні корми: лялечок мурах, гусениць і інших комах.

11. Байбаки – жителі рівнин і злакових або різнотравних степів. Раніше вони були більш поширені, але через розорювання цілинних земель, значно знизилося їх місцепроживання.

12. Пересувається байбак рвучкими перебіжками, часом зупиняючись і завмираючи на місці.

13. Рятуючись від переслідування, біжить досить швидко, досягаючи на рівних ділянках швидкості 12 — 15 км/год, і намагається сховатися у найближчій норі.

14. Для сільського господарства байбак практично нешкідливий — він рідко чіпає культурні рослини; зрідка поїдає люцерну і соняшник.

15. Вода як така байбаку не потрібна. Необхідну рідину він отримує з росою або рослинами.

16. Живуть байбаки великими багаторічними колоніями, влаштовуючи для житла нори різного призначення і складності. Захисні (тимчасові) нори — невеликі, короткі, з одним входом, без гніздової камери; в них байбаки ховаються від небезпеки, зрідка ночують. Таких нір у байбака буває до 10 в межах кормової ділянки.

17. Постійні нори складніше, бувають зимовими і літніми. Літні (виводкові) нори являють собою складну систему ходів; вони пов’язані з поверхнею кількома (до 6-15) виходами. Від головного ходу нори відходить ряд отнирків або тупиків, в яких тварини влаштовують туалет. На глибині 2-3 метрів розташовується гніздова камера, обсягом до 0,5—0,8 кв. метра, в яку байбак натаскує сухої трави і коріння.

18. Зимові (зимівельні) нори можуть бути влаштовані простіше, але гніздові камери в них розташовуються глибше, в непромерзаючих шарах ґрунту — до 5-7 метрів від поверхні.

19. Бувають і літньо-зимові нори. Загальна протяжність ходів і отнирків постійної нори досягає 57-63 метра. В особливо складних норах буває по декілька камер різних розмірів, і ходи утворюють кілька поверхів.

20. При влаштуванні постійної нори на поверхню викидається до десятки кубометрів грунту, утворюючи пагорб. Зазвичай він різко виділяється на тлі степового чорнозему більш світлим кольором; грунт тут сухіше, насичена азотом і мінеральними речовинами з посліду сурків. Висота пагорба досягає 40-100 сантиметрів при поперечнику 3-10 метрів.

21. В кінці серпня — вересні (не пізніше 20-х чисел) бабаки збираються в зимівельних норах групами від 2-5 до 20-24 особин. Всі входи в нору вони забивають щільними пробками з суміші калу, землі та каміння і впадають у глибоку сплячку, яка триває 6-8 місяців. Температура повітря в норі навіть у сильні морози не опускається нижче 0 °C.

22. Під час сплячки життєві процеси у байбаків майже завмирають: температура тіла падає з 36-38 до 4,6—7,6 °C, дихання сповільнюється до 2-3 вдихів в хвилину замість нормальних 20-24, а серцебиття — до 3-15 ударів в хвилину замість 88-140.

23. Взимку ці тварини не харчуються і майже не рухаються, існуючи за рахунок запасів накопиченого жиру. Однак, оскільки витрати енергії під час сплячки низькі, навесні байбаки нерідко прокидаються досить вгодовані, з запасом 100-200 грам жиру.

24. Із зимової сплячки байбаки виходять в кінці лютого — початку березня. Трохи відгодувавшись, вони приймаються ремонтувати або рити нові захисні нори, пізніше — покращувати і розширювати житлові нори.

25. Діяльність починається зі сходом сонця, коли звірята прокидаються і відправляються на годівлю. На поверхні байбаки підтримують зоровий (пози стовпчиком) і звуковий (перекличка, сигнал небезпеки) зв’язок. Зазвичай двоє тварин в колонії відіграють роль вартових, поки інші годуються.

26. Слух у бабаків розвинений слабкіше, ніж зір, тому головним сигналом небезпеки є не стільки свист, скільки вид біжить до нори родича. Побачивши це, інші байбаки теж кидаються до норах, навіть якщо при цьому не було крику.

27. Опівдні бабаки зазвичай відпочивають в норах, а до вечора знову виходять на годівлю. На поверхні землі вони проводять 12-16 годин.

28. Ворогів у бабака в даний час небагато, в основному це бродячі собаки і лисиці. З-за їх нападів до осені у виводку рідко залишається більше 3 дитинчат. Ще на них полюють вовки хижі птахи (орли), а також борсуки, тхори, корсаки.

29. Придатні для проживання байбака ділянки зараз становлять незначну частку орних земель. Проживання на посівах зернових та овочів для нього характерно; в таких місцях байбак селиться вимушено і тимчасово.

30. На більш тривалі терміни затримується на посівах багаторічних трав. Помірний випас худоби і близьке сусідство людини на нього не впливають.

31. Статевої зрілості бабаки досягають на 3 рік життя. У березні—квітні у бабаків настає шлюбний період. Вагітність триває 30-35 днів; у виводку зазвичай 3-6 дитинчат.

32. Новонароджені дитинчата голі і сліпі, довжиною 9-11 сантиметрів і вагою 30-40 грам (це близько 1 % від маси матері). Очі відкриваються лише на 23-й день.

33. На час вагітності та молочного вигодовування самець відселяється в іншу нору. Молоком самка годує до 50 днів, хоча у віці 40 днів, в кінці травня — початку червня байбачата вже починають харчуватися травою.

34. Раніше припускали, що сім’ї цих тварин складаються з батьків і двох виводків дітей-погодків. Але спостереження за міченими звірками показали, що частина цьоголіток йдуть з сім’ї та поселяється в інших сім’ях приймаки, а їх батьки в свою чергу приймають чужих дитинчат.

35. Дитинчата залишаються з батьками до наступного літа, після чого будують власні нори. Але і другу зимівлю вони проводять разом з батьками.

36. Байбак також є дуже цінним промисловим звіром. Починається полювання на бабака з середини липня і триває практично до кінця серпня. Весь цей процес відбувається у відкритому степу або на прибраних зернових полях. Виявити гризунів — справа неважка.

37. Горбки висотою до 70 см над норками видають їх місця проживання. Полюють на бабака частіше з рушницею. Ловля цих тварин капканами у багатьох країнах вважається незаконною.

38. Більшість мисливців полюють на байбаков заради спортивного інтересу, а не для того, щоб роздобути його жир, густе хутро або смачне м’ясо.

39. У радянські роки при освоєнні цілини, а також при проведенні заходів проти чуми чисельність байбаков досить сильно зменшилася.

40. І тільки в останнє десятиліття вона почала зростати. В наші дні на деяких територіях проживання байбаков організовані заповідники. Вони відіграють величезну роль для охорони цих тварин.

41. Шкірка цих тварин добре імітує вигляд дорогого хутра, а тому має величезний попит. При проведенні міжнародних хутрових аукціонів шкурки сурків розкуповуються швидко, до того ж за чималу ціну.

42. Шубка з байбака буде чудовим подарунком для жінки. При видобутку звіра дуже важливо не зіпсувати його шкірку.

43. Крім цього, від одного дорослого звіра можна отримати близько 2 кілограм ніжного м’яса і близько 1 кілограма цінного жиру. Цим також дуже цінується байбак.

44. Жир цього звірка, отриманий в осінню пору, використовується не тільки для технічних цілей, але і широко вживається у вигляді висококалорійного продукту харчування.

45. Крім того, він є перевіреним ліками при боротьбі з туберкульозом, недокрів’ям. Також сурковий жир дуже ефективний при різних травматичних ушкодженнях.

46. Тривалість життя байбаков в середньому становить близько 10 років.

47. У зв’язку з розорюванням степів, лісовідновленням та інтенсивним промислом чисельність байбаков до XX столітті різко скоротилася.

48. Найбільш критичним становище було в 40-50-х роках XX століття, але вжиті заходи охорони забезпечили збереження виду в локальних осередках на Україні, в Ульяновської і Саратовській областях, Татарстані і подальшу його реакліматизацію та інтродукцію в ряді областей. В останні десятиліття ареал почав розширюватися і поголів’я байбаков рости.

49. Найбільш численний байбак в Ростовській і Ульяновській областях. Досить стабільні колонії його казахстанського підвиду в Оренбурзькій та Челябінській областях.

50. Чисельність європейського підвиду байбака вже досягла 215 000 особин, казахстанського — 117000 особин. Незважаючи на дозвіл ліцензійного полювання чисельність байбаков продовжує зростати.

Додати коментар