50 цікавих фактів про мангустів

1. Мангусти належать до сімейства мангустових класу ссавців загону хижаки.

Найближчі їх родичі – віверрові.

2. Мангусти мешкають на великій території, що простягнулася від Західної Африки до Південно-Східної Азії. Крім того, вони були акліматизовані в Вест-Індії, на Гавайських островах і на острові Фіджі.

3. Мангусти зуміли пристосуватися до найрізноманітніших місць проживання і населяють як густі ліси і рідколісся, так і савани і пустелі.

4. Деякі види мангустів риють розгалужені системи підземних тунелів, інші займають нори, покинуті колишніми господарями, треті ведуть кочовий спосіб життя.

5. У сімействі мангустових налічується 35 видів з 17 родів Підродина Galidiinae (4 і 5 видів) — ендеміки Мадагаскару.

6. Види підродини Herpestinae мешкають в Африці і в Азії. Сюди відносяться 13 пологів і 30 видів, в тому числі сурикат, звичайний, карликовий і жовтий мангусти. Всі види сімейства, як правило, мають однотонне забарвлення тіла.

7. За зовнішньою будовою звірята схожі з куницевими і віверровими. Вони невеликі: довжина тіла від 17 сантиметрів (карликовий) до 60 сантиметрів (білохвостий мангуст), довжина хвоста – від 19 до 45 сантиметрів. Їх вага варіює від 320 грам до 5 кілограм.

8. Тіло у них видовжене, ноги порівняно короткі. Кінцівки п’ятипалі, з невтяжними кігтями. Голова маленька, з витягнутою загостреною мордочкою і маленькими вушками. Хвіст довгий і пухнастий, зазвичай товстий у основи і звужений до кінця.

9. Шерсть звірів довга, грубувата, часто з сивиною або цяточками. Її колір варіює від темно-сірого до коричневого, жовтого або рудуватого.

10. Забарвлення кінцівок, хвоста або його кінчика часто відрізняється від забарвлення тіла. У смугастого мангуста і суриката темні коричневі смуги на спині.

Білохвостий мангуст

11. Білохвостий мангуст – найбільший представник, населяє Африку на південь від Сахари. Активний тільки в нічний час, його дуже важко побачити навіть у місцях, де він звичайний.

12. Звуковий репертуар мангустів різноманітний і відіграє важливу роль у житті цих маленьких хижаків. Вони гарчать, верещать, кудахтають, а сигнали тривоги нагадують собачий гавкіт.

13. Після спарювання партнери розбігаються, самці мангустів ніякої участі у вихованні підростаючого покоління зазвичай не приймають. Але деякі види все ж пристосувалися до життя в групах.

14. Одні види мангустів ведуть наземний спосіб життя, інші – наземно-деревний. Є навіть напівводний вид – водяний мангуст.

15. Найбільш відомий представник – кільцехвостий мунго, у нього і ще двох видів підродини мадагаскарських мангустів смугасте забарвлення.

Кільцехвостий мунго

16. Кільцехвості мунго мешкають в тропічних лісах Мадагаскару; вони живуть парами або невеликими сімейними групами; багато часу проводять на деревах.

17. У смугастих мангустів дитинчата народжуються майже одночасно у всіх самок зграї. На відміну від більшості хижаків і інших видів мангустів, де потомство дають домінантні самки, у групі смугастих мангустів потомство дає більшість самок.

18. Причому у самок смугастих мангустів, що живуть в одній групі, цикли пологів синхронізуються — дитинчата з’являються на світ практично одночасно у всіх самок зграї. Так, в Уганді у групи самок пологи починалися одночасно у 40 % випадків.

19. Передбачається, що синхронні пологи відразу у декількох самок різних соціальних рангів є адаптацією (пристосуванням), що оберігає від інфантициду (вбивства дитинчат) іншими самками і домінуючими самцями, так як вони не можуть в такій ситуації відрізнити своїх від чужих дитинчат.

20. Також можливо, що у разі одночасних пологів втрати потомства в результаті нападу хижаків і загальний період перебування потомства в притулку зменшуються.

Карликовий мангуст

21. Карликовий мангуст – самий дрібний вид. Зустрічається від Ефіопії до Південної Африки, на захід до Намібії, Анголи і Камеруну.

22. Карликові мангусти живуть в групах. Вид це дуже дрібний, важить вона не більше 350 грамів, тому дуже вразливий для великої кількості хижаків. Йому потрібно постійно бути в курсі того, що відбувається в даний момент як на землі, так і в повітрі. Це особливо важливо під час пошуку корму.

Єгипетський мангуст

23. Груповий спосіб життя дозволяє цим тваринам вижити у ворожому світі. Групи карликових мангустів складаються з 2-20 дорослих особин (в середньому з 9), на чолі групи стоїть самка, що розмножується.

24. Полюють ці ссавці в основному зграєю, підказуючи один одному про місцеперебування жертви своєрідними звуками, що нагадують свист.

25. Найчастіше при полюванні, щоб виявити видобуток мангусти встають на задні лапи і видивляються в околиці свою дичину.

Звичайний мангуст

26. Звичайний мангуст поширений від Аравійського півострова до Непалу, Індії та Шрі-Ланки. Населяє навколоводні лісові біотипи. Веде поодинокий спосіб життя.

27. У карликових мангустів, що живуть в кенійській пустелі Тару, є незвичайні союзники. Їх завжди супроводжують птахи-носороги, стежать за обстановкою в повітрі.

28. Вранці птахи, сидячи на деревах навколо термітників, чекають мангустів. Як тільки звірята виходять, вся компанія відправляється на полювання. Насправді, вигода від їх співпраці очевидна. Пернаті ловлять коників і літаючих комах, яких злякали мангусти.

29. З іншого боку птахи-носороги – дуже хороші охоронці. За безпекою стежать відразу кілька птахів. Побачивши ворога, птахи злітають на дерева і оголошують округу гучними криками. Мангусти з усіх ніг біжать в найближче укриття. Цікавий той факт, що пернаті охоронці піднімають тривогу при появі не небезпечних для них самих, але нападників на дитинчат мангустів хижих птахів. При цьому вони ніяк не реагують на птахів, що не представляють загрози для маленьких хижаків.

30. З такою пильною охороною самим мангустам навіть не доводиться нести вахту. Повністю довіряючи своїм пернатим друзям, звірятка можуть більше часу присвятити пошуку корму. І хоча їм доводиться ділитися з птахами-носорогами своєю їжею, від такої співпраці всі тільки виграють. Це дивовижний випадок взаємовигідного співробітництва між ссавцями і птахами.

Водяний мангуст

31. Водяний мангуст зустрічається в Гамбії. Як зрозуміло з назви, цей вид тісно пов’язаний з водою, часто зустрічається поблизу водойм і боліт.

32. Мангусти — добрі сусіди для деяких тварин. Біля груп мангустів часто знаходяться молотоголові — великі птахи з ряду лелекоподібних, які харчуються тікають від смугастих мангустів ящірками або рептиліями.

33. Не всяка зустріч зі змією закінчується спекотною сутичкою. Мангуст б’ється лише у виняткових випадках, коли втеча неможлива. Якщо змія занадто велика для нього, звір віддає перевагу ретируватися.

34. Через брак змій, мангуст не погребує розорити пташине гніздо. Він навчився вправно розбивати пташині яйця, штовхаючи їх задніми лапками з розрахунком розбити шкаралупу об камінь або будь-який твердий предмет.

35. Такі види, як сурикат і смугастий мангуст, також ведуть суспільний спосіб життя. Вони також піддаються нападу численних хижих ссавців і птахів. Коли сімейство годується, один з сурикатів забирається на піднесене місце і оглядає округу на предмет небезпеки. Побачивши хижака, часовий видає гучний сигнал тривоги, і вся група спрямовується в укриття.

Сурикати

36. Сурикати населяють Південну Африку, Ботсвану, Анголу та Намібію. Звірята живуть колоніями на зразок ховрахів, що досить незвично для хижаків.

37. Шлюбний сезон у різних видів мангустів настає в різний час. У одних це весна, а у інших осінь.

38. Час виношування у самок різних видів також не однаково. У одних малюки з’являються через 42-49 днів, а в інших тільки на 60-84 день.

Дитинча мангуста

39. Малята народжуються сліпими і безпорадними. Перші кілька тижнів життя вигодовуються молоком, потім, після досягнення 2-х тижневого віку, підгодовуються різними комахами.

40. Самостійно полювати малюки починають на другому місяці життя. Повної зрілості і самостійності молодняк досягає у віці від 1 до 3 років.

Індійський мангуст

41. Індійський мангуст зустрічається по всій Індії, Шрі-Ланці. Нерідко здобиччю цього виду стають отруйні змії. Ймовірно, саме він став героєм відомого оповідання Кіплінга.

42. Більшість мангустів хижаки, хоча серед них зустрічаються і всеїдні види. В основному їдять мангусти різних комах, ракоподібних, дрібних плазунів і ссавців.

Африканський мангуст

43. Жовтий мангуст не проти поласувати птицею або гризуном.

44. Яванський мангуст живиться не тільки тваринами, але і різними плодами, корінцями, фруктами.

45. Деякі види мангустів навіть вміють вбивати отруйних змій. Трапляється таке не часто, тільки коли змія трапляється на шляху у мангуста. Зловити змію звірку вдається завдяки своїй спритності і маневреності, але імунітету до отрути змії у мангуста немає.

46. Сезон розмноження у різних видів припадає на різний час. Вагітність триває близько 60 днів. Зазвичай народжується 2-4 дитинчати, іноді їх число доходить до 6.

47. Африканські бородавочники часто стоять або лежать нерухомо, дозволяючи мангустам очищати свою шерсть від комах і паразитів.

48. Дружба мангуста з людиною – чиста правда. За подяку до нього двоногої істоти, звірятко платить вірністю. (Почасті це пояснюється належністю мангустів до підряду котоподібних.) Подібно кішці, мангуст треться об ноги людей, згортається клубком на колінах, коли його гладять – муркоче від задоволення.

49. В індійських селах мангустів цінують ще й за вміння миттю очистити територію від дрібних гризунів, — це їх звичайна їжа. Не випадково в Центральній Індії мангуст – священна тварина.

50. Живуть мангусти досить довго – в неволі до 12-13 років. Однак, в природних умовах їх вік коротше – приблизно 6-7 років.

Додати коментар