50 цікавих фактів про корольків (золотомушок)

1. Птах — корольок (золотомушка) відноситься до загону горобиних, до сімейства залотомушкових.

Всі птахи даного сімейства крихітні, з-за чого їх ще називають європейськими колібрі. Якщо звання найменшої птахи давно носить колібрі, то корольок – це її заступник, в середньому, особини важать 6-7 грамів.

2. Корольок — найменша співоча пташка в Європі, Росії та Азії.

3. Шапочка-чубчик на голові — відмітна особливість королька. Особливо, коли птах хвилюється, яскраві пір’я піднімаються, і утворюється маленький чубчик.

4. Розрізняють 7 підвидів цих птахів, вони водяться в Європі, Північній Америці, Азії.

5. В основному корольки різняться між собою кольором оперення і шапочки. Практично всі корольки мають світло-сіре оперення. При цьому, крила і спина пофарбовані в зелені тони, які варіюються від салатового до оливкового відтінків.

Жовтоголовий корольок

6. Найпопулярніший вид – жовтоголовий корольок, у якого на голові характерна жовта шапочка.

7. Жовтоголовий корольок – пташка, яка відома своїм співом. Її голос по праву вважають одним з кращих в тваринному царстві.

8. Вокальні дані з’являються виключно у самців на другому-третьому році життя. За допомогою свого голосу птах корольок може залучати самок, попереджати про небезпеку, позначати територію або просто спілкуватися.

9. Довжина тіла дорослих особин королька рідко перевищує 7-10 сантиметрів, а їх вага коливається в межах 5-7 грамів.

10. Черевце у цієї пташки набагато світліше, ніж інше тіло. Проте головною особливістю є чубчик на голові, який нагадує корону. Саме він є візитною карткою королька, а його колір змінюється в залежності від виду птиці.

11. Корольок – дрібна і рухлива пташка. За розмірами королька можна порівнювати тільки з колібрі. Корольок важить лише 8 грам. Його довжина становить 10 сантиметрів, а розмах крил досягає 20 сантиметрів.

12. Пташка має кулясту статуру, короткий хвіст і шию, велику голову. Зверху корольок зеленувато-оливкового відтінку, знизу – сіруватого. На крилах розташовуються дві смуги білого кольору.

13. Корольок дуже дружелюбна, комунікабельна пташка, яка володіє великою активністю. Вони практично не зустрічаються поодинці і воліють жити зграями.

14. Цілий день вони рухаються, вивчають навколишній простір або грають з іншими пернатими. Пташки перелітають з гілки на гілку, часом приймаючи химерні пози. Для них цілком характерно перебувати вниз головою.

15. Незважаючи на маленькі розміри, корольки з’їдають приблизно 10 мільйонів комах в році.

16. Шапочка на голові королька, оточений чорними смугами. У самців вона оранжевого кольору, у самок – яскраво-жовта.

17. Для гнізд корольки вибирають високостовбурні ялинники. Трохи рідше їх будинком стає сосновий бір.

18. Як правило, у листяних лісах зустріти цю птицю практично неможливо. Якщо у міському парку чи саду росте висока, стара ялина, то цілком можливо, що корольок вибере її своїм домом.

19. Цю пташку важко помітити з землі, так як вона дуже маленька і воліє крони дерев.

20. За переказами, корольок отримав своє прізвисько не тільки з-за чубка у вигляді корони. За легендою він брав участь у змаганні птахів, хто з них ближче всіх підлетить до Сонця. Корольок, сховавшись під крилом орла, злетів вище нього і переміг, але з-за маленького розміру його не могли назвати королем, а стали кликати корольком.

Пташеня золотомушки

21. Молоді особини відрізняються від дорослих відсутністю яскравого оперення на голові.

22. Для підтримання нормальної життєдіяльності корольку необхідно велику кількість білка. Так за день птиця здатна з’їсти 4-6 грама їжі, тобто майже стільки, скільки важить сама.

23. Ця пташка здатна надовго зависати над землею, щоб раптово кинутися на видобуток і захопити її за допомогою гострого дзьоба.

24. Корольки швидко адаптуються до навколишнього оточення, до присутності людей ставляться спокійно.

25. Найстарішому окольцованному корольку було сім років.

26. У зимовий час корольки утворюють зграї разом з синицями і разом кочують. Взагалі ці два види пернатих дуже схожі за своєю поведінкою Виняток становить гніздовий період, коли корольки стають дуже скритними.

27. Корольок не розбиває їжу дзьобом, а виключно ковтає, тому може осилити лише дрібну їжу.

28. Влітку їсть корольок найчастіше комах (листоблішки, попелиця, маленькі гусениці, павуки, клопи, різні дрібні жуки), їх личинок і лялечок. Зрідка вживає ягоди (ялівець, черемшина, терен тощо).

29. Узимку вживає в їжу насіння ялини або комах, яких здуло вітром. Вони спускаються на поверхню землі і шукають маленьких комах у моху. Тільки дуже великі морози та снігопад примушують перелітати залотомушок в парки і сади.

30. Відомо, що 12 хвилин голодування сприяють зменшенню ваги птиці на третину, а через годину птах гине від голоду.

31. Регулярно самці співають в період розмноження – з середини весни до кінця літа. В інший час спів не пов’язано з шлюбним періодом, а виражає емоційний стан залотомушок.

32. Корольки ведуть переважно осілий спосіб життя, здійснюючи кочівлі в зимовий час.

33. Тільки в північних областях переміщення в південні є характерною ознакою. Це відбувається кожен рік. Іноді пересування птахів носить масовий характер, іноді практично непомітно.

34. Останнім часом золотомушок все частіше можна зустріти недалеко від великих міст. Гнізда зазвичай розташовуються на великих ялинах, на висоті приблизно 10 метрів над землею.

35. Корольок є національним птахом Люксембургу.

36. Шлюбний період у золотомушок починається з середини весни. Змішана зграя розпадається, і птахи утворюють пари.

37. Гніздо птахи королька має кулясту форму, трохи сплюснуте з боків. Воно практично не видно серед розлогих лап сосен.

38. Будівництвом займається самець і використовує для цих цілей мох, лишайник, стеблинки трави, соснові або вербові гілки. Все це склеюється павутиною. Всередині знаходиться шерсть, пір’я і пух.

39. Через тісноту в гнізді пташенята змушені постійно притискатися один до одного, або взагалі проживати в два яруси.

40. Самка кожен рік два рази відкладає яйця 6-10 штук. Насиджує їх самостійно.

Гніздо корольків

41. Яйця дуже маленькі, мають білий колір з жовтим або кремовим відтінком і дрібні коричневі цяточки.

42. Через два тижні на світ з’являються пташенята, повністю позбавлені пуху. Виняток складає область голови, де знаходиться темно-сірий пушок.

43. Самка тиждень не залишає гнізда і обігріває дітей. В цей час їду в гніздо приносить самець. Потім самка приєднується до годування малюків.

44. Через три тижні після народження малюки виходять із гнізда і починають сидіти поряд на гілці.

45. А ще через пару днів навчаються перелітати з гілки на гілку. Весь цей час самка і самець не перестають їх підгодовувати, поки ті не знайдуть повну самостійність.

46. Черевце у цієї пташки набагато світліше, ніж інше тіло. Проте головною особливістю є чубчик на голові, який нагадує корону. Саме він є візитною карткою королька, а його колір змінюється в залежності від виду птиці.

47. На жаль, але птах корольок не є довгожителем. В середньому вона проживає від 3,5 до 4 років, хоча більшість птахів не доживають і до цього терміну.

48. Виною всьому те, що вони погано переносять холод, і багато особини вмирають взимку, від лютих морозів.

49. І все ж популяція золотомушок не сильно страждає від цього факту. Адже, незважаючи на свою низьку живучість, вони дуже швидко розмножуються і завдяки своїй плодючості зникнення їм не загрожує.

50. В неволі золотомушок тримають рідко, це досить полохливі птахи. Не кожен любитель пернатих може похвалитися наявністю у своїй колекції королька. Тільки дуже досвідчені фахівці здатні утримувати їх в домашніх умовах.

Додати коментар