50 цікавих фактів про шишкарів (клести)

  1. Шишкарі – це лісові співочі птахи з сімейства в’юркових.
  2. Шишкарів досить просто відрізнити від всіх інших їх побратимів.
  3. У цих пернатих незвичайний дзьоб з перехрещеними один з одним половинками. Завдяки тому, що дзьоб досить міцний, ці птахи легко можуть ламати ним ялинові гілки, шишку або кору дерева.
  4. Дзьоб у шишкаря ідеально пристосований для вилучення насіння з шишок.
  5. Всі шишкарі мешкають в Північній півкулі. Багато хто вважає їх тайговими птахами. Але це не зовсім вірно. Шишкар живе в хвойних лісах Євразії, Америки та Африки.
  6. Шишкарі за своїми особливостями, зовнішніми даними і місцями проживання поділяють на види, основними з яких вважаються шишкарі-ялиновики, білокрилі і шишкарі-сосновики.
  7. На території Росії мешкають всі три види цього птаха: шишкар-ялиновик, шишкар-сосновик і білокрилий шишкар.
  8. І перший, і другий живуть в змішаних лісах в тісному сусідстві. Ймовірно, вони самі не розрізняють один одного. Спосіб життя, шлюбні пісні та інші нюанси у них дуже схожі.
  9. Зовні ці шишкарі трохи розрізняються кольором: у шишкара-ялиновика оперення має запалено-червоний відтінок, в той час, коли у сосновика колір оперення не такий яскравий і має жовтуватий відлив.
  10. Сосновик має більш брутальний вигляд, грудинка у нього ширше, і дзьоб більш пухкий.
ШИШКАР-СОСНОВИК
  1. Деякі орнітологи вважають поділ шишкарів на сосновиків і яловиків помилкою. Сосновик – один з варіантів яловика, який вважає за краще ласувати сосновими шишками.
  2. Всі види шишкаря ведуть денний спосіб життя. Помітити їх можна скрізь. У пошуках їжі вони стрімко перелітають з місця на місце великими галасливими і крикливими зграйками.
  3. Ці пернаті не дуже великі – близько 17 сантиметрів, приблизно як великий горобець. Хвіст розділений надвоє, половинки дзьоба загнуті і в зімкнутому вигляді перехрещуються.
  4. Лапи у цих птахів короткі і сильні. Це дозволяє птахові висіти вниз головою і утримувати важкі шишки.
  5. Самці і самки дуже відрізняються за кольором. Особини чоловічої статі мають запалено-червоне або червоно-оранжеве забарвлення черевної частини, спини і шиї, крила і хвіст зазвичай коричнево-сірих відтінків.
САМКА — ШИШКАРІВ
  1. У самок шишкарів яскраві пір’я заміщаються зеленувато-сірими з жовтим підтоном.
  2. Перші три роки життя оперення цих птахів тільки формується. У ранньому дитинстві їх пір’я сірого кольору.
  3. Вага самця шишкарів становить приблизно 35-40 грам, а самки — 30-35 грам. Розмах крил – до 30 сантиметрів. Довжина кожного крила 9-10 сантиметрів, хвоста – 6-8 сантиметрів, цівки — 2 сантиметри, а дзьоба — 1,5-2 сантиметри.
  4. Існує легенда, що коли Ісуса розіп’яли, то до нього прилетіли Снігур і клест. Снігур ламав шипи на терновому вінку і забруднив собі грудку. А клест намагався витягнути цвяхи, якими розіп’яли Христа, але нічого у маленької пташки не вийшло, він тільки спотворив свій дзьоб. Бог подякував птицям і подарував кілька унікальних властивостей.
  5. Дійсно, в закритому вигляді дзьоб птиці утворює хрест. Клест нетленен після смерті, а пташенят виводить взимку до Різдва. Всьому, звичайно, є наукове пояснення, але це не применшує його загадковості.
ЛОКРИЛІ ШИШКАРІ
  1. Клести – морозостійкі птахи, нерідко вони висиджують пташенят навіть в тридцятиградусні морози.
  2. Білокрилі шишкарів примудряються навіть співати при температурі мінус 50 градусів.
  3. Спів цього птаха дещо схоже на суміш щебету і свисту. Назва “клест” і походить від звуків «кле-кле-кле», які вони створюють.
  4. Співають ці птахи, тільки ширяючи в повітрі, сидячи на гілках, вони мовчать.
  5. Шишкар – це не перелітний птах. Однак процедура кільцювання зафіксувала окремих особин, які подолали 3000 кілометрів.
  6. Середовище їх проживання залежить від врожаю шишок – це основний корм шишкарів.
  7. Вони постійно шукають місця, де можна було б поживитися. Їх дзьоб дозволяє з легкістю виколупувати насіння. Ті місця, де живуть шишкарі, завжди багаті урожаєм горішків.
  8. Ці птахи воліють соснові, ялинові і змішані ліси, а в кедрових не живуть.
  9. Часто свої гнізда шишкарі будують на верхівках дерев, ці птахи швидко пересуваються, відмінно лазять по стовбурах і рідко спускаються на землю.
  10. Гнізда вони будують з легких гілочок, дно утеплено лишайником, мохом і пір’ям.
  11. У кладці від 3 до 5 яєць, висиджує пташенят самка, а самець приносить їй корм.
  12. Цікаво, але загнутий дзьоб у пташенят формується тільки з 4-го тижня, до цього він звичайний рівний.
  13. Шишкарі цікаво годують своїх дітей: вони не вставляють дзьоб в рот пташеня, а кидають грудочки їжі. Якщо шишкар промахнувся – він підбирає грудочку їжі і знову повторює спробу.
  14. Місця гніздування цих птахів непостійні, адже ці пернаті постійно літають у пошуках їжі.
  15. У шишкарів немає причин боятися хижаків, адже харчування насінням шишок насичує організм птахів смолами і робить його гірким на смак.
  1. Але на землю ці птахи пускаються рідко, більш сміливо відчувають себе на гілках. Вони нескінченно повзають по деревах у пошуках їжі.
  2. Допомагає їм легендарний дзьоб, через особливої форми якого їх прозвали північними папугами.
  3. Шишкар– це морозостійкий птах. Як і інші пернаті, вони виводять потомство, коли є достатньо їжі. Пташенята народжуються і восени, і навесні, але найчастіше на Різдво.
  4. Забарвлення молодих птахів відрізняється від дорослих. Спочатку їх оперення сірувате, а на третьому році життя вони набувають постійний яскравий одяг.
  5. У будинку шишкарів тримають в суцільнометалевих клітках – дерев’яні прути птиці легко розгризають потужним дзьобом.
  1. У неволі схильні до втрати червоних кольорів в забарвленні оперення.
  2. У будинку шишкарі охоче вживають не тільки звичайну зернову суміш плюс свої улюблені ялинові і соснові насіння, а й ягоди, наприклад, горобину.
  3. Люблять вони і кедрові горіхи, але не завжди можуть їх розгризати, так що їх треба давати їм колотими.
  4. Видобуває їжу шишкар так: насамперед він зрізає шишку, немов ножицями. Утримуючи її за хвостик, намагається витягнути страву на зручну горизонтальну поверхню. Це не так вже й просто.
  5. Він балансує своїм хвостом і вільною лапою. Якщо однією ногою шишку не втримати, то шишкар притискає її всім черевцем.
  6. Саме так видобуває їжу ялиновик. Від частого зіткнення з шишками на черевці добувача часто залишається смоляний слід.
  7. Основним їх продуктом є насіння, які володіють бальзамуючими властивостями, тому ці птахи після своєї смерті не розкладаються, а перетворюються в мумію.
  8. В Україні клестів називають шишкарями, а в Білорусії – крижадзюбами.
  9. Предки сучасних особин шишкарів з’явилися 9 мільйонів років тому.
  10. Цю птицю з в’юркових загону горобиних легко можна сплутати з папугою, адже загнутий дзьоб, неординарна кмітливість і повадки цих птахів чимось схожі.

Додати коментар