Цікаві факти про снігурів

Снігурі — дивовижні пташки, чий приліт традиційно знаменує собою початок весни. Їх маленькі кумедні тільця з червоною грудкою ні з чим не переплутаєш! І саме вони є основними мешканцями шпаківень і відвідувачами годівниць, які багато хто з нас в дитинстві майстрували на уроках праці.

Факти про снігурів

  1. За своїми розмірами снігурі лише трохи перевершують горобців (цікаві факти про горобців).
  2. Коли снігурі їдять ягоди, вони витягують і з’їдають насіння, залишаючи м’якоть.
  3. Крім насіння, ягід і нирок в раціон снігурів входять павуки.
  4. Поява снігура вважається доброю прикметою – зазвичай цих птахів називають символом любові і сприятливих звісток.
  5. В Європі снігурів часто тримають вдома в якості співочих птахів (цікаві факти про птахів).
  6. Якщо снігура, що міститься в неволі, годувати погано підібраним кормом, пір’я на його черевці втратять яскравість і стануть блідо-рожевими або світло-оранжевими.
  7. Снігурі добре переносять життя в клітці і без проблем розмножуються в неволі, але помирають на рік-півтора раніше від своїх вільних побратимів.
  8. Найбільший різновид снігурів, званий білощокими, населяє острова Філіппінського архіпелагу.
  9. Хоча снігурі і відносяться до співочим птахам, їх спів подобається далеко не всім. Найбільше голос цих птахів нагадує металевий скрип або свист.
  10. Наукова назва снігурів на латині перекладається як «вогненний».
  11. Розмах крил снігурів становить до 25 см, а вага – до 35 р.
  12. Пташенята снігурів мають коричневе забарвлення, крім того, на їх головах відсутні чорні «шапочки», характерні для дорослих птахів.
  13. На Азорських островах живе вимираючий різновид снігурів з пір’ям шоколадного кольору, а в лісах на схилах Гімалаїв – рідкісні яскраво-помаранчеві снігурі.
  14. У Китаї зустрічається вид снігурів з рудим черевцем, вкритому червоними цятками, а також сірої «шапочкою» на голові.
  15. Самка снігура за один раз відкладає до 7 яєць.
  16. Влітку і навесні снігурі додають в своє меню яєчну шкаралупу, глину, крейду, коників і борошняних черв’яків.
  17. Снігурі – дуже спокійні птахи, які ніколи не влаштовують бійки через корми і воліють не метушитися.
  18. Садівники недолюблюють снігурів, так як вони поїдають бруньки і пагони молодих рослин.
  19. Улюбленою стравою снігурів є насіння ясена, хоча ці дерева і плодоносять лише раз в 2 роки.
  20. Снігурі успішно копіюють наспіви і мелодії інших птахів.
  21. Співочими птахами в повному розумінні цього слова є самці снігурів – самки підспівують їм тільки в рідкісних випадках.
  22. Снігурів зображують на новорічних листівках і календарях значно частіше, ніж будь-яких інших птахів або тварин.
  23. Думка про те, що снігурі прилітають в Україну тільки взимку, повністю помилково. Ці птахи ведуть осілий спосіб життя, але влітку їм найчастіше вистачає їжі в лісах, тому необхідності з’являтися в містах просто не виникає (цікаві факти про ліси).
  24. У сім’ях снігурів панує матріархат – всім укладом життя керують самки.
  25. Маленькі снігурі стають здатними до самостійного життя через місяць після народження.

Додати коментар