Цікаві факти про фламінго

Птахи фламінго бувають не тільки рожевими, хоча цей їхній вигляд завдяки своєму яскравому оперенню знаменитий у всьому світі. Вони ведуть спосіб життя, нерозривно пов’язаний з водою, як чаплі і деякі лелеки. На жаль, в сучасному світі деякі види фламінгових стоять на межі зникнення, тому що безперервно розширюється людська цивілізація і витісняє їх із звичних місць проживання.

Факти про фламінго

  1. Стояння на одній нозі не вимагає від них абсолютно ніяких зусиль. Підтискаючи другу ногу до живота, ці птахи зменшують втрати тепла від вітру, який помітно “остуджує” їх кінцівки, не захищені пір’ям.
  2. У Східній Африці фламінго групуються у гігантські зграї, які можуть налічувати більше мільйона особин. Це самі великі зграї птахів на планеті (цікаві факти про птахів).
  3. Фламінго можуть справлятися навіть з крайніми природними умовами, в яких виживають лише деякі інші види тварин. Наприклад, вони зустрічаються в дуже солоних або лужних озер. Це обумовлено наявністю в сильно солоних водоймах великої популяції рачків, де з-за високої солоності не живуть риби. Рачки є основною їжею фламінго. Фламінго можуть зустрітися і на високогірних озерах. Крім того, вони вміють переносити дуже великі перепади температури.
  4. Під час прийому їжі фламінго опускають голову під воду, втягують воду з допомогою дзьоба, просіваючи поживні продукти, які з’їдають, а вода виходить через наддзьобок. Крихітні, схожі на волоски фільтри допомагають відсіювати їжу і випускати воду.
  5. Предки сучасних фламінго мешкали на Землі ще близько 30 мільйонів років тому.
  6. Самі дрібні з цих птахів виростають до 70-80 см, та важать по 2-2,5 кг. А найбільші досягають 1,5 метрів зростання і 3,5-4 кг маси.
  7. Насправді рожеві фламінго мають досить блідим оперенням. А ось їх карибські родичі, навпаки, візуально виглядають набагато яскравіше, їх оперення майже червоного кольору.
  8. Одне з досліджень показало, що особливий орган-поплавок, який підтримує голову птиці, дозволяє їй харчуватися, перевернувши голову і утримуючи її на поверхні води.
  9. Фламінго – соціальні птахи, які живуть в різних за розміром групах. Вони збираються в зграї, коли перелітають з місця на місце, а також воліють триматися гурту, коли знаходяться на землі.
  10. Яйця деяких їх видів вживаються в їжу різними народами.
  11. Ці птахи вміють літати, але щоб відірватися від землі, їм потрібен невеликий розбіг. Під час польоту вони витягають свої довгі шиї і ноги в одну пряму лінію.
  12. Відмітний рожевий фламінго залежить від їжі, яку вони їдять. Вони живляться водоростями і креветками, які містять пігменти каротиноїди, які під час перетравлення перетворюються в червоні пігменти.
  13. Містяться в європейських зоопарках рожевих фламінго годують великою кількістю моркви, щоб їх оперення не зблідло.
  14. Ці птахи не моногамні. Вони створюють пари під час сезону спарювання, однак у наступний сезон знаходять інших партнерів.
  15. Кожен раз самка фламінго відкладає всього одне яйце, яке дбайливо охороняється і висиджується.
  16. Середня тривалість життя фламінго становить близько 30 років. У дикій природі вони живуть менше, але ненабагато, так як природних ворогів у них майже немає.
  17. Свої гнізда ці птахи будують прямо на землі, як чаплі. Вони зазвичай оточують їх стінами заввишки 25-30 см, щоб захистити їх від можливого підйому рівня води з-за сильних дощів. Будівельним матеріалом виступає бруд.
  18. Вилупилися з яєць пташенята рожевих фламінго мають пір’я сірого кольору. Рожевий відтінок вони набувають пізніше, протягом перших двох років життя.
  19. У минулому ці птахи водилися і в Австралії, але там вони давно вимерли. В Антарктиді їх теж немає (цікаві факти про Австралію).
  20. Фламінго зустрічаються в районі Кавказу. Зокрема, невеликі популяції є в Азербайджані.
  21. Спати вони воліють на деревах, причому у сні впасти з дерева ці птахи не можуть. Коли вони засинають, її пальці ніг рефлекторно обхоплюють гілку дуже щільно, так що вони можуть бути спокійні.
  22. Рожеві фламінго – єдині представники свого роду, які водяться на території України (рідкісний залітний вид, декілька випадків).
  23. Ці птахи можуть бути справжніми довгожителями. Офіційно зареєстрований рекорд тривалості життя – 84 роки!
  24. Фламінго можна побачити на прапорі такий карибської країни, як Багамські острови.
  25. Самці і самки цих птахів візуально ніяк не відрізняються один від одного, тому розрізнити їх стать таким чином не під силу навіть досвідченим орнітологам. На статеву приналежність конкретної птиці вказують тільки особливості її поведінки.

Додати коментар