50 цікавих фактів про гарпії

1. Птахи гарпії відносяться до загону ястребоподібні, сімейства яструбині до підродини гарпієві.

Слово «гарпія» має грецькі корені. Воно походить від дієслова «harpazein», що означає «викрадати».

2. У давньогрецькій міфології фігурують такі дивні і страшні істоти, як гарпії, найстрашніші мешканці підземного світу. Алегоричні фігури і образи цих чудовиськ уособлюють жадібність, скупість, неохайність, жорстокість і ненаситність.

3. Птахи гарпії – схожі істоти сучасного світу. Свою назву хижий птах гарпія отримала за те, як кровожерливо розправляється зі своєю жертвою, рве її на шматки.

4. Крім птахів — гарпій, є метелики — гарпії, під безліччю імен — гарпія велика, або вилохвост плямистий, або вилохвост великий, або шовкопряд-гарпія. Тому не треба плутати птахів і метеликів.

5. Види птахів гарпій: Південноамериканська гарпія, Гвіанська гарпія, Новогвінейська гарпія, Гарпія-мавпоїд або Філіппінська гарпія. Різні види гарпій мешкають в тропічних лісах Південної та Центральної Америки, на Філіппінах і в Новій Гвінеї.

Південноамериканська гарпія

6. Південноамериканська гарпія мешкає в тропічних лісах Центральної і Південної Америки. Цей неотропічний птах представлена в Аргентині, Мексиці, Перу, Бразилії та ще в кількох південноамериканських країнах.

7. Гарпія Південноамериканська — величезна і дуже сильна хижий птах. Довжина її тіла від 90 до 110 сантиметрів, а розмах крил близько 2 метрів. Причому самки майже вдвічі більші за самців: вони важать більше 9 кілограм, тоді як вага самців зазвичай не перевищує 4,8 кілограм.

8. На світло-сірій голові красується чорний, загнутий вниз дзьоб і два великих темних ока Приходячи в збудження, гарпія піднімає широкі темні пір’я на голові майже вертикально вгору, що робить їх схожими на невеликі ріжки або вуха. Є думка, що це надає її слуху додаткову гостроту.

9. Спина південноамериканської гарпії пофарбована в темно-сірий колір, живіт білий, крила і хвіст мають чорно-білі смуги, на шиї красується чорний нашийник.

10. На надзвичайно великих і могутніх лапах у гарпій є чудова зброя: кожен палець закінчується довгим і гострим десятисантиметровим чорним кігтем.

11. Шлюбний період у цих пернатих припадає на квітень – травень. Свої гнізда гарпії облаштовують на високих деревах, на рівні 50 – 75 метрів, також намагаються вибрати місце поблизу водоймища.

12. Гніздо в них виходить просторим, складається з великих гілок, а внутрішня частина вистелена мохом, листям. Використовуватися воно може протягом багатьох років.

13. Одна кладка самки складається з 1 або 2 яєць, мають жовтуватий відтінок. Як показує практика, птах вигодовує тільки того пташеня, який з’явився на світло першим, другий, як правило, гине від нестачі їжі.

14. Під час гніздування у птахів проявляється особлива агресія і жорстокість. Вони нападають навіть на людей, якщо ті хоч якось їх потривожать.

15. Розвиток пташеняти південноамериканської гарпії досить повільне, тому батьки змушені довго його опікати. Літати птахи починають на 8 – 10 місяці життя, але при цьому вони все ще потребують харчуванні від батьків.

16. Дорослі особини з цього моменту відвідують своїх пташенят все рідше, приносячи з собою корм. Без харчування пташенята можуть залишатися до 2-х тижнів.

17. Ця хижі птахи належать до сімейства яструбиних, але за схожість з орлом, їх називають найбільшими орлами у світі. І нерідко гарпію плутають з лісовим орлом, який гніздиться в лісах Південної і Центральної Америки.

18. На полювання ці птахи вилітають в світлий час доби, вважаючи за краще шукати здобич у самоті. Однак живуть гарпії парами, багато років залишаючись вірними один одному.

19. Індіанці вірили, що один удар дзьобом гарпії здатний розбити череп дорослої людини, а сама вона постійно дратівлива і агресивна.

20. Тим не менш, приручити її вважалося великою честю, а її пір’я представляли собою дуже коштовну прикрасу. Індіанець, який убив гарпію, обходив з нею всі навколишні хатини, отримуючи в кожній нагороду.

21. Полює гарпія вдень і в цьому їй допомагає відмінний слух і зір.

22. У польоті вона розвиває швидкість до 80 км/год, вирушаючи на великі відстані.

23. У лісах гарпії воліє полювати на великих птахів, що живуть на деревах мавп, лінивців, білок, налітаючи на них з швидкістю блискавки (звідси схожість з міфічною страшним напівптахом, що з’являється несподівано, нізвідки).

24. З наземної здобичі в її раціон входять дрібні олені мазама і рептилії. Іноді, підлітаючи до людських селах, хапають свиней і собак.

25. У гарпії довгі кігті до 10 сантиметрів, і її лапи по праву можна вважати найпотужнішою зброєю. За рахунок довгих і чіпких пазурів гарпія здатна піднімати досить велику вагу. При бажанні, може потягти невелику собаку або навіть молоду косулю.

Філіппінські гарпії

26. Філіппінських гарпій можна зустріти тільки в листяних лісах на деяких островах Філіппін.

27. Хижачки Філіппінських островів полюють з незвичайною хитрістю: одна підлітає до скупчення мавп, а інша хапає необачну здобич.

28. В даний час Філіппінських Гарпій залишилося найменше кількість, тому на островах був створений заповідник для природного збільшення чисельності цих хижих птахів.

29. Пір’я гарпій можна назвати гігантськими, якщо порівнювати з іншими літаючими хижими птахами.

30. Видобуток гарпії не вбивають миттєво – вони виривають їй трахею, в результаті чого жертва ще довго залишається в напівживому стані. Такий підхід до полювання дозволяє дорослим особинам доносити до свого потомства ще теплу їжу.

Новогвінейська гарпія

31. У Новій Гвінеї оселилися новогвінейські гарпії.

32. Полюють ці птахи вдень, підбираючи жертву, розташувалася на гілках дерев. Незважаючи на свої великі розміри, ці птахи швидко курсують в густій гущавині лісу.

33. Полюють вони і на відкритій місцевості, де гарпія здатна схопити навіть невеликого оленя.

34. Основу раціону гарпії складають спритні мавпи і критично поступаються їм у швидкості лінивці, але також вони можуть поласувати носухой, опосумом і навіть папугою ара.

35. Вид Південноамериканської гарпії є єдиним, який без праці може поласувати дикобразом.

36. Ці птахи створюють пари на все життя, а це приблизно на 40-50 років, але якщо помирає один, другий шукає іншого супутника.

37. Хижачки намагаються забратися в найвіддаленіші і відокремлені куточки тропічного лісу, так як проявляють особливу чутливість до фактора неспокою.

38. Найчастіше вони зустрічаються на висоті 0,9 кілометра, але були знайдені особини, які забиралися і на 2-х кілометрову висоту.

39. В горах цей хижак селиться на висоті до 1,5 кілометрів.

40. У більшості випадків вони споруджують гнізда на деревах бразильського горіха.

41. Гарпія є символом Панами. Саме її зображення можна побачити на гербі держави.

42. Статева зрілість у гарпій настає в 5-6 років. В цей час оперення набуває більш яскравий і насичений відтінок.

43. Максимальна тривалість життя птиці – 30 років.

44. Чисельність гарпій постійно неухильно скорочується. Основною причиною цього є знищення лісів у районах гніздування гарпій, а також особливості розмноження: пара зазвичай вирощує тільки одного пташеняти раз в 2-3 року.

45. У ряді країн ця птиця знаходиться під охороною, крім того, вона внесена в Міжнародну Червону Книгу.

46. Розмах крил у польоті у дорослої особини може досягати до 2-х метрів, але при цьому птах відмінно переміщається і на відкритій місцевості, і серед тропічного лісу.

47. Достовірно відомо, що найбільшими тваринам, вбитими і віднесеними птахом, була 7-кілограмова мавпа-ревун, яку вбила гарпія (в Національному парку Ману в Перу) в 1990 році.

48. Напади гарпій на людей можливі в тому разі, якщо ті заходять на її територію. Був зафіксований випадок, коли людині наклали 8 швів через непередбачені зустрічі з хижаком.

49. Гарпії селяться в темних дрімучих лісах, тому зустріти їх можна тільки випадково і здебільшого – це птахи Амазонії.

50. Гарпії-птиці непривабливі і досить страшно виглядають, але вони прекрасні саме своїм жахливим виглядом. Їх можна назвати самими красивими хижими птахами у світі.

Додати коментар