​50 цікавих фактів про сойки

  1. Птахи сойки відносяться до загону горобиних, сімейства вранових.
  2. Звичайна сойка – птах родини вранових, утворює окремий вид. Легке святкове оперення цього птаха стало його головною відмінною рисою.
  3. Ареал поширення даного виду дуже широкий. Мешкають ці птахи на всій території Європи, включаючи північні райони Росії, в Скандинавії, Англії, на Кавказі, в Малій Азії, на півночі Ірану і Африки, а також в Криму.
  4. Сойку можна зустріти на Далекому Сході, Уралі, в Японії, Кореї та Китаї.
  5. Існує кілька версій Походження імені птиці. Згідно з однією з них, назва «сойка» стало похідним від слова «сяйво». Ймовірно, пташка здавна радувала красою і яскравістю свого оперення, тому і отримала таке ім’я.
  6. Цікаво, що “сойка” — це зменшувальна форма первісної назви птиці “соя”.
  7. Сойки не відрізняються великим розміром. Довжина тіла особини не перевищує 40 сантиметрів. Так, рідкісний представник цього виду здатний перевершити знайомих кожному галок.
  8. Оперення птиці відрізняється гладкістю і складається з невеликих окремих пір’їнок. Розмах крил дорослої птиці здатний досягати 50 сантиметрів. Цим фактом пояснюється відомий парадокс: сидить на гілці сойка здається маленькою, але варто їй злетіти і уявлення про її розмір відразу змінюється.
  9. Вага цих пернатих варіюється від 170 грам до 200 грам. Лапки характеризуються хорошою довжиною. Кігтики допомагають чіплятися птахам за гілки дерев. Гострий і коротенький дзьоб має масивний наддзьобок.
  1. Яскраве оперення птиці привертає загальну увагу. Оперення спинки, грудної частини і крила має буруватий відтінок. На голові у сойки є широкий чубчик. Пір’я над хвостом білі, дзьоб, крила, хвіст — чорні. Колір оперення іржаво-коричневий, а пір’я на плечах яскраво-блакитні з вузенькими чорними смужками. Така строкатість додає контрастність яскравому оперенню.
  2. Крім цього, на крилах деяких особин зустрічаються білі плями. Надхвістя сойок має світле забарвлення, по шийці проходять чорні смуги.
  3. Колір очей дорослих сойок тяжіє до світлих відтінків блакитного кольору, в ранньому віці зазвичай для птахів характерний коричневий колір. До теперішнього моменту орнітологи не з’ясували причину подібних змін. Однією з версій, що пояснює вікову зміну пігментації райдужки очей, є прирівнювання його до сигналу про статевому дозріванні птиці і її готовності вступити в шлюбний період.
  4. Молоді птахи мають хвіст меншого розміру, проте їх оперення відрізняється більшою строкатістю.
  5. Сойки є дуже поширеними птахами. Високий рівень адаптивності, надмірна лякливість змусили представників цього виду широко поширитися по всьому європейському континенту.
  6. Найбільші популяції птахів виявлені в Росії, Франції, Прибалтиці. Цими територіями сойки не обмежилися і розселилися на китайських і корейських землях.
  7. Ці ж біологічні фактори вплинули на те, що, будучи материковим птахом, сойка знайшла місце для свого перебування і на різних островах, в тому числі на Сахаліні.
  1. Часто сойок плутають з зозулями через схожу строкатість оперення, форми тіла і розміру. Відрізнити пташок один від одного можна завдяки характерним для кожного виду ознакам.
  2. Одним з подібних є наслідувальні здібності сойок, які дуже цінують орнітологи. Вони мають перевагу перед зозулями в цій непростій справі, що демонструє хороші розумові здібності птахів.
  3. Представники цього виду пернатих здатні імітувати різні звуки, зокрема ті, що видаються іншими птахами, що живуть по сусідству. Звідси її друга назва – сойка пересмішниця.
  4. Зафіксовані випадки, коли птах наслідував людину, повторюючи деякі слова. Але подібні спроби птиці цього виду не відрізнялися чіткістю, яка властива папугам.
  5. Зазвичай пернаті цього виду ведуть переважно осілий спосіб життя і вважають за краще селитися в лісах. Пустинність степів відштовхує сойок, оскільки там їм складніше відшукати собі корм і легше потрапити в лапи хижака.
  6. Щороку птахи залишають північні місця проживання і мігрують у напрямку на південь. Така поведінка сойок обумовлено необхідністю ховатися від морозної погоди. Якщо кліматичні умови не характеризуються яскраво вираженою сезонністю, як в південній частині Євразії, сойки не здійснюють подібних перельотів.
  7. Сойки невибагливі в їжі, але вони зрідка нападають на інших представників свого сімейства горобиних. В основному сойки вживають в їжу злакові рослини, горішки, різних комах і равликів.
  8. Якщо популяція сойок живе поруч з водоймою, то птахи можуть харчуватися молюсками або дрібними земноводними.
  1. Лісостепові сойки їдять гризунів, ящірок, а також маленьких птахів і їх яйця або пташенят. За це сойок нерідко відстрілюють мисливці, вважаючи, що вони завдають шкоди. Але, насправді, користь цей вид приносить набагато більшу, оскільки ненажерливість цих птахів влітку призводить до знищення ними великої кількості шкідників рослин: комах і гризунів.
  2. Представники цього виду пернатих відрізняються кмітливістю, про що свідчить їх звичка робити запаси їжі. Наприклад, в осінні місяці один птах здатна відкласти на «чорний день» більше 3 кілограм жолудів.
  3. Крім цих ласощів, яскраві пташки люблять кедрові горіхи, що пояснює високу ймовірність зустрічі великих популяцій сойок в місцях зростання дубів і кедрів.
  4. Як склади сойки використовують старі пні або дупла дерев. Крім використання своїх запасів, Птахи нерідко “крадуть” у сусідів.
  5. Орнітологи фіксують те, що ці птахи люблять вживати в їжу продукти сільського господарства. Наприклад, сойки їдять дрібні бульби картоплі, моркву і буряк.
  6. Сойки активні вдень. Протягом світлого часу доби вони годуються, з настанням ночі, ховаються в гілках. У зимову бурю або заметіль, Птахи забиваються під ялинові гілки і там перечікують негоду.
  7. Природними ворогами сойок є нерідко нападники на них яструби, ворони, куниці.
  8. Розвинений мозок сойок дозволяє їм відшукувати різні способи, які роблять життя птахів легше. Подібним прикладом є відвідування ними мурашників.
  9. .Птахи роблять це при розведенні в оперенні паразитів або в профілактичних цілях. Мурашина кислота, що випускається комахами для того, щоб прогнати птицю, вбиває небажані паразитуючі організми.
  10. Ще однією ілюстрацією кмітливості птахів є їх звичай групуватися під гілками хвойних дерев в зимовий період, що допомагає зберігати тепло.
  11. Сойка – птах з майстерним оперенням. Виглядає птах в своєму вбранні дуже яскраво і красиво. Однак, розгледіти її не так-то просто, адже сойки дуже полохливі Птахи.
  12. Шлюбний період сойок починається в перші місяці весни, коли птахи шукають партнерів. В цей час вони вважають за краще переселятися на територію зростання густого лісу, поруч з природними водними резервуарами. Збиваючись у великі зграї, сойки кричать і влаштовують баталії. Цей процес триває приблизно 7 днів. В результаті утворюються пари, які шукають місце для розміщення гнізда, наприклад, стійкий сук.
  13. Створюване птахами гніздо зазвичай за формою нагадує неглибоку чашу. Його обсяг в’ється з міцних прутів, в свою чергу, внутрішня частина вистилається листочками або травою.
  1. Там самка відкладає від 4 до 7 яєць, проте висиджуються вони обома птахами по черзі протягом 15-17 днів. Шкаралупа яєць має зелений, жовтий або бурий окрас.
  2. Вилуплюються пташенята сойок відрізняються хорошим апетитом, тому батьки змушені цілий день шукати їм їжу. Нерідко пташенята гинуть від голоду. Якщо комах багато, то пташки поступово ростуть і міцніють.
  3. Пташенята сойок в перші дні життя потребують великої кількості білка для формування скелета, тому дорослі особини годують їх комахами. Тільки зміцнівши, пташки переходять на рослинне харчування.
  4. У південній частині Сибіру з’явився новий різновид сойок, що відрізняється своїм забарвленням. Крім цього, особливі птахи є перелітними.
  5. У гірській і рівнинній місцевості сойку зустріти дуже складно.
  6. Залежно від місць проживання, у даного виду бувають по-різному пофарбовані пір’я на голові. У птахів, що мешкають в Європі, пір’я на голові світлі з строкатими коричневими вкрапленнями.
  7. У азіатських сойок, здебільшого, світло-коричневий відтінок пір’я, у мешканок Кавказу і Малої Азії голова чорна.
  1. Широкі чорні смуги йдуть від дзьоба до шиї. Лапи у птиці червоно-коричневі, горло дуже світлого відтінку. Форма крил у сойки закруглена, політ повільний.
  2. Протягом трьох літніх місяців сойки воліють тримати дистанцію по відношенню до поселень людей, селяться в лісах або гаях, де їм вдається відшукати необхідну кількість їжі.
  3. У зимовий період птахи навпаки – прилітають в місто, оскільки потребують корму, який непросто відшукати в природному середовищі в цей сезон.
  4. Міські сойки не роблять запасів на зиму. Птахи знаходять достатньо їжі в паркових годівницях, а також у сміттєвих баках і урнах. Якщо знайденого їм не вистачає, то вони крадуть провізію, що зберігається на балконах.
  5. Зазвичай, в дикій природі, сойка може прожити 5-7 років, хоча максимальний вік до якого доживали представники даного виду — 22 роки.
  6. Популяція сойок тримається на стабільному рівні і в даний момент цьому виду пернатих нічого не загрожує.

Додати коментар