40 цікавих фактів про слонів

І до цього дня слони не перестають дивувати вчених своїм інтелектом. Розміри далеко не завжди йдуть рука з об руку зі здібностями до мислення, але ці дивовижні тварини дійсно розумні. Крім того, їм не чужі і емоції — у слонів є свої симпатії і антипатії, як і у людей.

Факти про слонів

  1. Це найбільші сухопутні тварини на землі.
  2. Вимерлі мамонти були найближчими родичами слонів з точки зору біології.
  3. Ще це єдині ссавці, у кого є хобот.
  4. Слонячі бивні ростуть протягом усього їхнього життя.
  5. У Таїланді слон шанується за священну тварину. День Слона тут є державним святом (факти про Таїланд).
  6. Полювання на цих тварин знаходиться поза законом у всіх країнах світу. Проте, деякі первісні племена в Африці полюють на слонів з метою прожитку.
  7. Міжнародне право забороняє торгівлю слоновою кісткою (бивнями), щоб зменшити привабливість полювання на них серед браконьєрів.
  8. Слони володіють тонким музичним випадкам, вони вміють розрізняти мелодії і ноти.
  9. Вони живуть стадами, але при цьому у них існує поділ на стада самців і самок.
  10. Під час привітання слони переплітаються хоботами.
  11. Вони спілкуються не тільки за допомогою звуків, але і за допомогою сейсмічних коливань, б’ючи ногами в землю. Такий спосіб спілкування ефективний на відстані до 30 кілометрів.
  12. Поряд з дельфінами і деякими видами мавп, слони ототожнюють себе зі своїм відображенням в дзеркалі.
  13. Вони відрізняються чудовою пам’яттю. Слон може помститися людині, який його мучив, через десяток років, а то й більше.
  14. Коли хтось їх слонячого стада гине, інші влаштовують йому похорон і явно відчувають скорботу. При цьому було чимало випадків, коли слони намагалися ховати померлих людей.
  15. За добу дорослий слон випиває від 100 до 300 літрів води, в залежності від температури повітря.
  16. На волі вони також поїдають до 300 кг листя і трави за день.
  17. В Індії колись слони застосовувалися в якості бойових тварин (факти про Індію).
  18. Африканські слони, на відміну від індійських, майже не піддаються прирученню.
  19. У 2006 році в Індії був знищений дикий слон, прозваний Усамою бен Ладеном, який регулярно нападав на села. За кілька років він зруйнував понад 100 будинків і вбив 27 людей. Для його ліквідації місцева влада залучала військовий загін і професійних лісників.
  20. Новонароджене слоненя важить близько 120 кг.
  21. Серця цих гігантів б’ються дуже неквапливо, здійснюючи близько 30 скорочень в хвилину.
  22. Слонячий мозок важить близько 5 кг, а серце — від 20 до 30 кг.
  23. Офіційно зареєстрований рекорд тривалості життя слона-86 років. В середньому вони живуть по 60-70 років.
  24. На слонячому хоботі розташовано близько 40 тисяч нюхових рецепторів.
  25. Як і люди, слони діляться на правшів і лівшів.
  26. Середня довжина слонячого бивня скоротилася в 2 рази за останні 2 століття. Це обумовлено тим, що довжина бивня — генетично успадкована ознака, а слони з великими бивнями частіше за інших стають жертвами браконьєрів.
  27. Всього в світі зараз живе близько півмільйона африканських слонів, і в 10-12 разів менше число азіатських.
  28. Вагітність у слонів – найдовша серед усіх живих істот, вона триває цілих 22 місяці, тобто майже два роки.
  29. Слонячі зуби протягом життя оновлюються 6-7 разів, так як вони поступово зношуються від постійного перетирання жорсткого листя. Коли останній набір зубів стирається, самотній слон вмирає з голоду. Деякі виживають, якщо їх годує решта стада.
  30. Ширина слонячого вуха може досягати 4 метрів.
  31. У слоненят спершу виростають молочні бивні, а потім їх замінюють корінні. Зовсім як зуби у людей.
  32. Великі вуха допомагають слонам відводити з тіла надлишок тепла.
  33. На ногах у цих тварин по 5 пальців.
  34. Товщина шкіри дорослого слона досягає 3-4 сантиметрів.
  35. Африканські слони сплять стоячи, як коні.
  36. Вага хобота дорослої тварини досягає 130-140 кг.
  37. Вони чудово плавають. Офіційно підтверджено випадок, коли слон переплив протоку шириною в 70 кілометрів.
  38. Сплять вони в середньому по 4 години на добу, а весь інший час присвячують пошукам їжі.
  39. Слони – єдині сухопутні ссавці, які не вміють стрибати.
  40. Всупереч поширеному міфу, мишей вони не бояться. А ось бджіл – дуже навіть.

Додати коментар