50 цікавих фактів про лебедів

  1. Лебеді – величні птахи царської краси і божественної грації. Вони одні з найбільш граціозних птахів, які захоплюють любителів природи.

На сьогоднішній день ці красиві птахи є символом духовної чистоти, непорочності і подружньої вірності. Лебеді здатні викликати захоплення не тільки своїм прекрасним оперенням, але і неймовірною поставою.

  1. Лебеді відносяться до загону гусеподібних сімейства качиних.
  2. Лебеді відрізняються своєю красою, тривалим терміном життя і моногамністю.
  3. Лебеді є найбільшими водоплавними птахами Європи.
  4. Залежно від виду, довжина тіла дорослих особин досягає 120-180 см, а вага може доходити до 15 кг.довжина крил цих птахів в розмаху становить близько 2-2,4 метрів.
  5. Ці птахи не люблять ходити по землі, а переважно пересувається по воді.
  6. Всього в світі налічується 7 видів лебедів: чорний, чорношийний лебідь, лебідь-кликун, лебідь-шипун, американський лебідь, малий лебідь, лебідь-трубач.
  7. Велика частина видів цих птахів занесена до Червоної книги.
  8. Самець і самка мало чим відрізняються один від одного. Білий лебідь є однією з великих водоплавних птахів, відрізняючись розмірами і вагою, який досягає 10-13 кг.Корпус його витягнутий, довгий (близько 150-170 см), шия довга і виглядає дуже витонченою. Сильні крила мають розмах майже 2 метри, лапи короткі, темного кольору, знаходяться злегка ззаду. Дзьоб сірий або чорно-жовтий.
  9. Про лебедів і їх вірність партнеру до кінця життя ходить багато повір’їв. Але достовірно одне точно: лебідь – птах моногамний і, створивши пару, він знаходиться поруч, поки супутник або супутниця живий. Але ставши вдівцем, самець або самка створить нову пару, а не буде відлюдником до самої смерті.
Лебідь-шипун
  1. Лебідь-шипун своє роздратування і невдоволення виявляє особливим шиплячим звуком, від чого і пішла його назва. В Англії шипун вважається королівським птахом. Це велика порода, яка може важити до 12 кг, а в неволі — до 15 кг.колір оперення — білий, а голова охристого відтінку. Дзьоб у цього виду червоний з нігтиком. Шию він згинає, плаваючи по воді, на відміну від інших порід, які тримають шию прямо. У молодих особин до 3 років забарвлення бурий, але потім вони стають білими. Тривалість життя лебедя-шипуна може становити до 28 років. Зустрічається цей вид в Північній і південній частинах Європи та Азії.
  2. Лебідь прекрасно виглядає через те, що його тіло вкрите дуже густим оперенням. І мало хто знає, що кількість пір’я дорівнює 25 тис.одиниць. Цей птах є рекордсменом, але при сезонної линьки вона втрачає дуже багато пір’я і не може літати деякий час.
  3. Серед сімейства качиних Лебеді є володарями найдовшої шиї. При цьому рекордсменом серед родичів вважається чорний лебідь, шийний відділ якого складається з 23 хребців і досягає половини від довжини тіла особини. Такий значний розмір шиї дає можливість цим птахам добувати їжу на глибинах водойм.
  4. Лебединий пух володіє дивовижною теплоізоляцією, що дозволяє птахам відмінно переносити холод. Але дана властивість стала причиною їх масового винищення в середньовічні часи.
  5. Відмінна мускулатура дає можливість дивним птахам долати перельоти в тисячу і більше кілометрів. Лебеді летять, утворюючи клин, який очолює найбільш сильна особина. Аеродинамічні потоки, створювані ватажком зграї, дозволяють іншим її членам витрачати меншу кількість енергії. При цьому Лебеді можуть розвивати швидкість до 80 км/год.
Лебідь-кликун
  1. Лебідь-кликун видає характерний гучний крик під час польоту. Важити цей птах може близько 12 кг і досягати в довжину 150 см, а розмах крил часом становить до 2,6 метрів. Шия і тіло приблизно однакових розмірів. Дзьоб жовтого кольору з чорним кінчиком. Молоді особини мають сіре забарвлення, але потім стають білими. Гніздиться ця порода лебедя на півночі Європи і в деяких частинах Євразії. Селиться він на берегах озер і річок. Гніздо Лебідь-кликун в’є з трави, моху і пір’я. Пару формує раз і на все життя. У неволі живе близько 30 років.
  2. Національним птахом Фінляндії визнаний Лебідь виду кликун.
  3. Лебеді володіють відмінним зором, що допомагає їм знаходити їжу і уникати ворогів, в тому числі під водою.
  4. Завдяки своєму густому і теплому оперенню, Лебеді можуть летіти на рекордній для птахів висоті. Ще в 60-і роки XX століття льотчиками був зафіксований політ декількох особин на висоті, що перевищує 8200 метрів.
  5. На кінчику хвоста у лебедів знаходиться спеціальна залоза, що виділяє жир для змазування пір’я. Завдяки цьому птахи можуть довго плавати у воді, не промокаючи.
Лебідь-трубач
  1. Лебідь-трубач своє прізвисько отримав завдяки крикам, видаваним при спілкуванні з іншими особинами. Ця порода зустрічається в Центральній Америці. Схожий на кликуна, але дзьоб у нього чорного, а не жовтого кольору. Маса тіла становить до 13 кг, а довжина — до 180 см. у неволі може жити близько 30 років.
  2. З турботою Лебеді ставляться не тільки до свого партнера, а й інших родичів. У випадки хвороби одного з членів зграї, птахи навіть можуть відкласти переліт до одужання особини.
  3. Міграція лебедів сезонна і вона поширюється на територію України.
  4. Лебеді селяться на мілководді і вибирають для гнізд важкодоступні місця. Воліють сильно зарослі водойми. Якщо їх не турбують, можуть селитися недалеко від людей.
  5. Орнітологи з’ясували, що колір оперення лебедів багато в чому залежить від місця їх проживання. Як правило, в теплих кліматичних умовах забарвлення птахів темніше, ніж в холодних. Тому в північних районах можна зустріти ідеально білих особин.
Чорношийний Лебідь
  1. Чорношийний Лебідь своєю назвою зобов’язаний своєму окрасу. Їх голова і шия мають чорний відтінок, а тіло-білий. На дзьобі чорношийного є червоний наріст, якого немає у молодих особин. Доросла особина може мати до 6,5 кг маси тіла і до 140 см довжини. Цю породу можна зустріти в Південній Америці. Гнізда він облаштовує на маленьких острівцях або в очереті. Пташенята цієї породи люблять подорожувати на спинах батьків.
  2. Чорношкірий Вид лебедів може літати зі швидкістю 65 км / год.
  3. Лебеді харчуються корінням і стеблами рослин, що ростуть у водоймах. Великі породи можуть харчуватися хробаками, равликами або комахами. Дрібні види їдять траву, нерідко пошкоджуючи злакові посіви.
  4. Велика маса тіла заважає птахам легко злітати, тому їм доводиться тривалий час махати крилами і перебирати лапами, щоб піднятися на потрібну висоту. В силу цієї ж причини, Лебеді сідають тільки на воду, незграбно гальмуючи лапками об її поверхню.
  5. Самка лебедя відкладає, як правило, від 4 до 8 яєць, які висиджує протягом 35 діб.
Чорні лебеді
  1. Чорний лебідь таку назву теж отримав завдяки чорному забарвленню пір’я. Водиться переважно в Австралії. Селиться цей вид на болотах або зарослих озерах, але також його можна зустріти і в зоопарку. Дорослі особини важать до 9 кг, а їх довжина досягає 142 см. Тривалість життя в дикій природі — до 10 років. За характером він дуже довірливий і його легко приручити.
  2. Чорний лебідь є емблемою Західної Австралії.
  3. Вивчаючи чорних лебедів, орнітологи стали свідками незвичайного явища. Самці цих птахів здатні створювати одностатеві союзи. При цьому птахи використовують самку для відкладання яєць. Після цього самці чорних лебедів виганяють її і самі висиджують і вирощують потомство.
  4. Пташенята у лебедів народжуються пухнасті і, незалежно від виду, мають сіре забарвлення, яке змінюється тільки до третього року життя птиці.
  5. Всього через кілька днів після народження лебедята можуть самостійно плавати разом з батьками.
Американський Лебідь
  1. Американський Лебідь відрізняється найменшим розміром. Його вага рідко досягає 10 кг. зовні він схожий на кликуна. Мешкає в тундрових лісах Америки.
  2. У лебедів дуже дружні і міцні “сім’ї”. Після того як пташенята виростають, вони ще дуже тривалий час можуть жити разом з батьками.
  3. У разі небезпеки Лебідь сильним ударом крила може завдати істотної шкоди ворогові: зламати кістку і навіть вбити дрібного хижака.
  4. Створюючи пару, Лебідь живе довго, проявляючи батьківські якості і піклуючись не тільки про яйця, але підростаючих малюків, охороняючи їх і добуваючи їм їжу.
  5. При наявності малюків птиці люто захищають потомство і стають неспокійними і агресивними.
Малі або тундрові Лебеді
  1. Малого лебедя іноді ще називають тундровим, так як він водиться в тундрі Росії. Нагадує американський вид за своїми характеристиками. У неволі живе не більше 20 років. Занесений до Червоної книги РФ.
  2. Лебедів частіше можна зустріти в Північній півкулі. Хоча нерідко вони вибирають собі місця проживання Нову Зеландію, Австралію і Південну Америку.
  3. На час холодів Лебеді відлітають в теплі країни, а при настанні весни повертаються. Гніздо самка споруджує в заростях, а пташенята з’являються до середини літа.
  4. Дитинчата лебедів з’являються на світ опереними і відразу можуть добувати собі їжу. Самка знаходиться з лебедятами близько 6 місяців, поки вони повністю не зміцніють.
  5. За поведінкою лебедів люди передбачали погоду. Наприклад, вважається, що якщо Лебідь днем починає закидати голову на спину, то настане негода. Птахи будують гнізда на височинах – чекай сильних дощів.
  6. Молоді особини мають рожевий дзьоб, кінчик якого забарвлений в чорний колір. Плаваючий птах має витягнуту вертикально вгору шиєю, при цьому її голова і дзьоб дивляться вперед.
  7. Іноді можна зустріти пари лебедів, які мешкають поблизу від місця проживання людини. Це може означати, що птахів підгодовують і дуже добре до них ставляться.
  8. За легендами Лебеді здатні дожити і до 150 років, але це не так. Згідно з дослідженнями, які проводили орнітологи середня тривалість життя цих птахів в дикій природі 20-25 років. У неволі вони можуть доживати до 30.
  9. Відтворення і збереження лебедів в переважній сфері відбувається в заповідниках, але і в природних умовах це теж можливо, як на річці Темзі. У Британії всі лебеді належать королеві і їх вилов заборонений.
  10. Символом довгого подружнього життя є пара білих лебедів, саме ними часто прикрашають торти і весільні столи.

Додати коментар