50 цікавих фактів про диких кабанів – вепрів

1. Кабан — найбільша тварина з свого сімейства.

Саме він колись був приручений нашими предками і став прабатьком численних порід домашніх свиней.

2. Спочатку ці тварини були помічені в країнах Азії, Європи, Північної Африки. Після вони з’явилися на островах Британії, Яві, Суматрі і багатьох інших.

3. На сьогоднішній день вони мешкають в лісах  Карпатах (до висоти 1 800 м), у лісовій і лісостеповій смугах.

4. Середовище проживання вепра – це тропічні, гірські ліси, з високою вологістю. У нашій країні його приваблюють дубові ліси і болотиста місцевість.

5. У кожному районі є свої види кабанів. В Іспанії, Франції, Італії поширений ценнтральноєвропейський або маремский вигляд. В Сардинії і Андалусії середземноморський вепр. А також існують індійський, північний та багато інших.

6. Кабан – тварина могутня і сильна. У нього досить велика статура і невисокі ноги. Нетривалий тулуб з коротким хвостом, масивною грудиною і вузьким тазом. Шия у нього коротка, товста, череп клиновидної форми. Ніс у вепра, як і у домашньої свині – п’ятачком.

7. Шерсть жорстка, нагадує щетину. Вона буває від темно-сірого до коричневого кольору. З приходом зими вона густіє, з’являється щільний підшерстя.

8. Сікач має тулуб довжиною від 90-180 см. Висота його в холці варіюється від 50 до 110 см. Він важить від 50 до 300 кг. Середня вага кабана становить 150 кг. Самець кабана, як правило, більше й важче самки.

9. Максимальна швидкість кабана до 45 км на годину.

10. У середній смузі це тварина особливо любить дубові та букові ліси, що чергуються з галявинами й лугами. Нерідко тримається за чагарниковими долинами річок, болотним угіддям.

11. Найважливішою частиною тіла у сікача є ікла. При досягненні вепрами зрілості вони виростають до 25 см. Ними він здобуває собі їжу, розкопуючи землю для видобутку кореневищ. Так само іклами сікачі захищаються від ворогів: ведмедів або вовків.

12. Дикий вепр лісовий здавна у більшості народів був символом фізичної сили і родючості.

13. Давні племена вважали полювання на кабана вирішальним випробуванням для молодих мисливців, і тільки вбивши свого першого вепра, юнак ставав чоловіком.

14. А на гербах лицарських пологів зображення кабана служило вічним символом мужності і безстрашності.

15. Зважаючи інтересу до полювання на кабанів, їх нерідко спеціально розводять в приватних угіддях. Від посягання браконьєрів кабанів охороняють єгері.

16. Вепр – тварина, що живе переважно стадом. Зазвичай у ньому живе самки з кабанятами торішнього виводу.

17. Самка перед опоросом робить затишне гніздо з товстими стінками, м’якою підстилкою і дахом з гілок. У ньому поросята проводять, принаймні, перші два тижні життя. У виводку зазвичай від 5 до 15 поросят, вагою близько 1 кг Шерсть у них чорна або коричнева з білими поздовжніми смугами.

18. Перший тиждень поросята лежать у гнізді, тісно притулившись один до одного. На другий тиждень свиня починає виводити поросят на прогулянки. У віці до півмісяця, побачивши небезпеку, дитинчата кабана розбігаються в різні сторони і залягають у траву або нерухомо стоять у гущавині кущів, високої трави, очерету — смугаста забарвлення робить їх непомітними.

19. З 2-3 тижнів поросята починають рити грунт, хоча харчуються молоком матері 2,5-3,5 місяці. Тварини ростуть повільно і повного розвитку досягають у 5-6 років, хоча самці беруть участь у розмноженні з 18-20 місяців, а самці — на 4-5-му році життя.

20. Середня тривалість життя приблизно 10 років, а в неволі – до 20 років.

21. Дорослий кабан йде з стада і проживає в самоті. В стадо він повертається тільки на період спарювання, займаючи місце вожака.

22. Пізня осінь — час кабанячих «весіль». Одночасно з накопиченням осіннього жиру у сікачів утворюється своєрідний підшкірний панцир із сполучної тканини товщиною 2-3 см — калкан, і ці «лицарські обладунки» захищають область від лопаток до кінця ребер. Це захисне пристосування на час гону, коли в листопаді-грудні самці запекло б’ються за самок. В цей період вони втрачають до п’ятої частини ваги, бувають сильно зруйновані і виснажені.

23. Повадки диких тварин змушують вепра триматися подалі від людей. До населених пунктів вони наближаються вкрай рідко, а ось вилазки на поля, де росте овес або кукурудза, відбуваються регулярно.

24. У пащі кабана вміщується 44 зуба, при цьому у дорослих самців ікла, трикутні в перерізі, виступають з обох сторін рила. Вони можуть досягати в довжину 25 див. Іноді ікла загинаються і розведені в сторони. Це пристосування для відкопування з грунту коренів рослин і ґрунтових комах, однак, тварини користуються ним і в цілях оборони, завдаючи противнику смертельні удари знизу вгору.

25. Груди кабана покрита спеціальною товстим прошарком жирової тканини, яка служить захистом від ворогів.

26. Вепри мають своїх ворогів. Це вовки, ведмеді або рисі.

27. Вовки нападають зграями. Спочатку один з них, застрибуючи зверху на вепра, валить його на землю, потім і вся зграя накидається на нього.

28. Рись, найчастіше нападає на молодих особин, які відбилися від отари. Вона стрибає йому на спину, завдаючи важкі і смертельні рани.

29. Ведмідь дуже небезпечний для кабана як сильний і великий хижак. Мисливці і зоологи розповідають, що він, піднімаючись на задні лапи, передніми охоплює видобуток і здавлює її величезним зусиллям, ламаючи кістки. У хід йдуть довгі кігті і потужні ікла, і в цій сутичці кабан практично завжди приречений на поразку, хоча у відповідь він завдає ворогові рани копитами і іклами.

30. Вепр активний нічний час. В цей період він виходить пообідати і прийняти водні процедури. Вдень він відпочиває в очереті або на болотах, ховаючись у чагарниках.

31. Важливою умовою для проживання цих тварин є наявність водойми поблизу лежбища.

32. Ці тварини дуже чутливі до температурних перепадів. Щоб не отримати сонячних опіків і захиститися від укусів різних комах, вони ретельно вимазуються в багнюці.

33. Кабан живе в найрізноманітніших місцях: від тайги до гірських і тропічних лісів і пустель.

34. Наявність води — обов’язкова умова життя кабанів, тому в пустелях вони зустрічаються тільки в очеретяних заростях по берегах річок, озер і каналів.

35. Всюди кабани уникають місць з високим сніговим покривом, що утрудняє пересування на коротких ногах.

36. Кабан сікач – це найбільш відомий і популярний звір серед любителів пополювати. Але потрібно врахувати, що полювати на вепра дуже небезпечно. При невдалому пострілі (особливо це стосується малодосвідчених мисливців) його можна тільки поранити. Від цього вепр приходить у лють, він може напасти на мисливця і завдати серйозні каліцтва.

37. У цієї тварини не дуже хороший зір, зате відмінний нюх. Він відчуває запах людини, особливо за вітром на відстань близько 400 км. Різкі запахи можуть відлякати тварину і зірвати полювання.

38. Вепр веде малорухливий спосіб життя. У літні місяці він виходить зі свого укриття тільки, щоб поїсти. Потім знову повертається назад для відпочинку.

39. У зимовий час звички кабана не змінюються. Кабан взимку також мало рухається, бо сніг не дає йому далеко йти. Дикий кабан, незважаючи на свою незграбність, відмінний плавець.

40. Кабан — практично всеїдна тварина, вживає в їжу кореневища і цибулини рослин, опале плоди, горіхи, жолуді, черв’яків і комах, а при нагоді також інших дрібних тварин: дитинчат з гнізд гризунів, змій, жаб, пташенят і яйця птахів. Виявивши падло, стадо може багато днів триматися поблизу, поки не обгризт тушу до кісток.

41. Взимку тварини часто годуються на болотах, де грунт не промерзає. Риюча діяльність кабана сприяє відновленню лісу на вирубках і гарі; крім того, він поїдає у великій кількості шкідників лісу, наприклад, личинок хруща

42. Усі очевидці зазначають: агресивний і небезпечний тільки загнаний або поранений кабан. У повсякденному, мирного життя дикі свині дуже обережні, всіма силами намагаються уникати контакту з людиною, а при випадковій зустрічі просто тікають.

43. Але дуже небезпечно зустрітися в лісі з виводком кабанів — самки в цей період люто захищають своїх малюків і навіть можуть атакувати першими можливих кривдників.

44. Відомо чимало випадків нападу на людину самок, які охороняли поросят, у тому числі в Україні. Хоча у свині короткі ікла, вона може загризти людину або затоптати смерть гострими копитами.

45. При нападі кабана рекомендується відскочити в сторону, краще під прикриття дерева — раз промахнувшись, він не повертається.

Кабан шукає трюфелі

46. У таких країнах, як Італія та Франція, цих тварин навчають одній дуже непростій справі — шукати трюфелі в землі. А трюфелі є представниками самого дорогого гриба в світі. В даному випадку, відповідальність за збір грибів лягає на цих звірів.

47. При пересуванні кабан спирається не тільки на два середніх, але і на перший і четвертий пальці, причому сліди від них залишаються і на твердому грунті. На м’якому ґрунті всі чотири пальці розсуваються, збільшуючи опорну площу. Завдяки такій будові кінцівок кабани можуть легко, не провалюючись, пересуватися по болотистому грунті і неглибокому снігу.

48. Кабани проживають маленькими групками, якими керують самки. Самці також можуть проживати в стаді, поки не досягнуть одного року і шести місяців, потім ватажок їх виганяє, самці починають самі шукати собі місце проживання та їжу.

49. Дуже часто самці можуть об’єднуватися в свої групки. В листопаді або грудні сильний самець домагається права приєднатися до череди. За ніч стадо може пройти до 5 км, рідко більше. Але іноді, при нестачі кормів, кабани здійснюють масові кочівлі на сотні кілометрів.

50. В Африці так само можна наткнутися на цих представників тваринного світу. Там мешкають кабани бородавочники. Цей вид примітний тим, що вони живуть на відкритому просторі, зовсім не ховаючись у траві, як це характерно для звичайного кабана.

Додати коментар